nokja7 21.01.09, 21:50 Czy ktoś z Was czytał/ ma tę książkę? Staram się ją znaleźć, ale jestem mało skuteczna w tych poszukiwaniach. Znalazłam jedną na allegro- ale gość chyba oszalał bo chciał za nią 100zł Dajcie znać jeśli coś wiecie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
audrey2 Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 21.01.09, 22:13 To ja odpowiem Ksiażka jest kapitalna, pewnie sporo osób potwietrdzi (a.36?). Na merlinie zaczną za chwilę sprzedawać: merlin.pl/Niespokojny-umysl_Kay-Redfield-Jamison/browse/product/1,194103.html jeśli chcesz poćwiczyć angielski, to na amazonie uk są używane za jakieś psie pieniadze Odpowiedz Link
nokja7 Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 21.01.09, 22:16 a skąd wiesz,że zaczną sprzedawać? Ja kontaktowałam się z wydawnictwem i odpowiedzieli mi,że nie zamierzają wznawiać nakładu... Odpowiedz Link
nokja7 Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 21.01.09, 22:43 nie doczytałam..przepraszam Odpowiedz Link
obecna_xyz Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 22.01.09, 11:51 Nie podzielam entuzjazmu. Kobieta ma dwubiegunówkę, dwa nieudane małżeństwa i wiecznie dostaje wyłącznie lit mimo sinych manii, żadnego neuroleptyka. Jest raczej nieszczęśliwa i niespełniona, nie ma dzieci, mimo rozlicznych kontaktów sex.Jestem subiektywna- nie urywajcie mi głowy. Nie warto przepłacać. Odpowiedz Link
audrey2 Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 22.01.09, 12:10 Konia z rzędem temu, kto mówi, że jest w życiu spełniony Ci, którzy mają pełne, szczęśliwe rodziny, tęsknią za karierą. Ci z karierą, chcieliby rodzin i tak w kółko. Ona nie ma dzieci z wyboru, z tego co pamiętam. Podjęła decyzje, bo jest chora. Małżeństwa się sypią, ale z książki wynika, że kilka razy była w bardzo szczęśliwych związkach (do pozazdroszczenia). Dla mnie jednak największym sukcesem jest to, że skończyła cieżkie studia, zrobiła profesurę, jest rozpoznawalana nie dla tego, że wystąpiła w Big Brother, ale dlatego, ze wiele osiągnęła (pomimo wrednej choroby). Dla człowieka bez żadnej zdiagnozowanej choroby też może być inspiracją. Ale głowy nie urywam, masz prawo do własnego zdania Odpowiedz Link
36.a Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 22.01.09, 12:22 Nieszczęśliwa? A czy widziałaś jej piękne roześmiane zdjęcie? jest na okładce napisanej przez nią "Touched with fire". Ale w sieci też coś da się znaleźć. Ona jest spełniona, jesli tak można powiedzieć. W istocie, nie warto przepłacać, bo to nie jest wielka literatura. Ale parę fragmentów jest znakomitych. O jej maniackich zakupach (rozgrzeszam siebie z okresu maniakalnego kupowania książek), o szukaniu właściwego dźwięku i wywalania na środek pokoju 100 płyt (ściemniam, mogło być ich mniej). I styl. Bez żadnego akapitowania, trudny w czytaniu. Pisze ciurkiem. Przeczytałam ją raz i teraz sięgam do zakreślonych fragmentów. Jeszcze: cenne są dla mnie jej spostrzeżenia a propos partnerstwa. Odpowiedz Link
awanturka Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 03.08.15, 15:21 Na moje oko to ona tę książkę pisała będąc w hipomanii. Raczej wątpię by osoba będąca w normalnym nastroju napisała, że gdyby miała do wyboru życie z CHAD lub bez wybrałaby to pierwsze. Odpowiedz Link
pospolity.rumianek Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 24.01.09, 23:54 O proszę, że ja tego przy przeglądaniu merlina nie widziałam... Za chwilę dodam do koszyka... (Znowu coś) Odpowiedz Link
36.a Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 04.02.09, 13:05 Udało się kupić? Bo w Merlinie juz niedostępny albo w ogóle nie wznowili. Cena na Allegro 90 zł, ale trochę szkoda mi się rozstać z z własnym egzemplarzem. Odpowiedz Link
veritas8 Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 04.02.09, 14:43 Ja tak bym chciała to przeczytać, a nie mam....pożyczcie mi Odpowiedz Link
36.a Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 04.02.09, 16:06 Okazja do spotkania? Ale to doprawdy średnio napisane Odpowiedz Link
magd_am Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 26.03.09, 20:56 Czy ktoś ma tą książkę i mógłby mi ją skserować, albo pożyczyć do skopiowania. Potrzebuję jej bardzo pilnie. Proszę... Odpowiedz Link
36.a Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 27.03.09, 11:56 Umówmy się na koszty ksero i wysyłki, OK? I jeszcze takiej jednej Oli obiecałam, powyżej Ciebie... Niech Ola da znać, czy jeszcze zainteresowana. (Ola gratis Odpowiedz Link
36.a by the way 27.03.09, 12:23 nie słyszałam o tym www.allegro.pl/item572487013_k_r_jamison_noc_szybko_nadchodzi.html może komus sie przyda Odpowiedz Link
lolinka2 Re: by the way 27.03.09, 18:13 ja to w oryginale czytałam w części (takiej, jaką mi się udało zdobyć). Generalnie ciekawe studium natury samobójstwa, czytałam rok temu w okresie, gdy słowa Jamison miały dla mnie troszkę inny wymiar... Odpowiedz Link
awanturka Re: by the way 12.08.15, 18:07 czytam.pl/k,ks_20786,Noc-szybko-nadchodzi-Jamison-Kay-Redfield.htmlkupiłam Odpowiedz Link
za_mszowe awanturko 12.08.15, 20:53 awanturka napisała: > rel="nofollow">czytam.pl/k,ks_20786,Noc-szybko-nadchodzi-Jamison-Kay-Redfield.htmlkupiłam i jak wrażenia z lektury? (czytałam kilka lat temu, została w domu u rodziców - działała przygnębiająco, nie polecam w głębszej depresji) Odpowiedz Link
awanturka Re: awanturko 13.08.15, 19:57 No... Chyba mam depresję samonakręcającą się. jak mnie dopada to w książkach i nie tylko szukam takich mega-depresyjnych klimatów. Jak widać instynkt mnie nie zwiódł i adekwatnie do mojego aktualnego stanu psychicznego trafiłam w dziesiątkę. Odpowiedz Link
magd_am Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 27.03.09, 17:49 Super! Bardzo dziękuję! Podaj proszę swojego maila, to ułatwi nam kontakt w celu ustalenia szczegółów, przelewu, adresu, itd. Jeszcze raz bardzo dziękuję! Odpowiedz Link
36.a Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 27.03.09, 18:05 zdołowanam trochę, ale szukanie jutro punktu xero, poczta etc. -> wiesz, motywacja do życia napiszę na gazetę Odpowiedz Link
36.a Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 27.03.09, 18:13 jakiś inny adres poproszę, nie gazetowy... odrzuciło Odpowiedz Link
magd_am Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 27.03.09, 19:54 madmes@o2.pl Mam wyrzuty sumienia, że zajmę Ci czas, ale naprawdę będę bardzo bardzo wdzięczna. Jakbyśmy były z tego samego miasta, sama bym kserowała Odpowiedz Link
36.a Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 27.03.09, 20:49 ciiii... ja tego kserować nie będę, tylko ta pani/pan by the way, z jakiego jesteś miasta? Odpowiedz Link
36.a Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 27.03.09, 20:51 to nie szkodzi, ja chyba prawie z Warszawy, ale niech nas połączy Poczta Polska Odpowiedz Link
magd_am Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 27.03.09, 20:56 No ja w praktyce to też prawie, ale pracuję w Warszawie, więc tam częściej bywam Ale poczta jest ok, tylko daj mi znać, co z $, wysłać przelew, czy wyślesz paczkę za pobraniem, czy masz jeszcze jakiś inny pomysł. Jeśli to prawie to niedaleko, to mogę też podjechać i z robimy wymianę Odpowiedz Link
36.a Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 27.03.09, 20:59 dbam o anonimowość a szczegóły w mailu będzie mi milo komuś pomóc, serio Odpowiedz Link
magd_am Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 27.03.09, 21:07 Dziękuję, dziękuję, dziękuję W imieniu swoim i osoby, dla której jest ta książka A odpowiedź już poszła Odpowiedz Link
36.a Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 27.03.09, 21:24 To nie jesteś wariatem? To szkoda Niech Wam się miło czyta. Odpowiedz Link
magd_am Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 29.03.09, 21:21 Póki co nikt mnie jeszcze nie zdiagnozował, ale coraz częściej mam wątpliwości Odpowiedz Link
szajmka Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 29.07.15, 01:06 heej mam ten sam problem a bardzo zalezy mi na tej ksiazce...czy nie zechciałabys takze mi jej wysłac ? Odpowiedz Link
arsen92 Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 30.07.15, 02:55 Ja mam tą książkę mogę Ci pożyczyć Odpowiedz Link
szarowianka Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 02.10.15, 07:22 Witam! Miałam ale przepadła. Potrzebuję dla młodego chłopaka i jego rodziny.Gdyby ktoś mógł mi pomóc to bardzo proszę.Mogę skopiowac,skserować wysłać pieniążki dla dobrej duszyczki Odpowiedz Link
za_mszowe Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 02.10.15, 12:35 czy "młody człowiek" koniecznie potrzebuje tylko i wyłącznie tradycyjnej papierowej książki? bo wiesz, tak się składa, że mam w PDFie na koncie e-mail. duszyczka może pomóc za darmo, tylko podaj maila. Odpowiedz Link
annaod Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 08.10.15, 12:22 a czy ja mogę liczyć na tego pdfa? dziękuję! Odpowiedz Link
szarowianka Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 22.10.15, 12:42 Bardzo Ci dziękuję miałam taki dół że nie chciało mi się nawet tu zaglądać nie wierzyłam nawet w to że mi ktoś pomoże.... agnieszka.dudkowska@vp.pl Odpowiedz Link
szarowianka Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 22.10.15, 12:52 od miesiąca mam taki rapid że hej góra i dół niestety więcej dołów najpierw proszę o pomoc w znalezieniu książki a potem nawet nie sprawdzam odpowiedzi-cała ja...niestety wstyd mi pracuję tyle lat nad sobą ale to jest chyba mam wdrukowane w genach Odpowiedz Link
za_mszowe Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 23.10.15, 12:11 hej, wysyłam pdfa wszystkiego dobrego dla Ciebie i tajemniczego młodego człowieka. Na momencik wyszlo slońce u mnie nieśmiało, posyłam Ci troszkę chaos da się ogarnąc, mocno w to wierzę. buziaki Odpowiedz Link
kryma9 Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 10.02.16, 21:54 Witam! Bardzo potrzebuję tej książki , czy też mogę prosić o pdf? Podaję mój adres : cantante9@o2.pl , Pozdrawiam! Odpowiedz Link
zaorsiza Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 11.02.16, 12:51 cześć, a ja mogę prosić o pdf? moja 16 letnia córka ma zdiagnozowaną dwubiegunówkę i czytam wszystko co uda mi się znaleźć mój email: zaorsiza@onet.pl. Dziękuję Odpowiedz Link
39.a Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 11.02.16, 15:39 a ja też mogę? jakoś preferuję ekran. będę bardzo wdzięczna Odpowiedz Link
za_mszowe Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 11.02.16, 16:50 Tylko uważaj, nie rozczaruj sie proszę: skanowałam kilka lat temu zwykły egzemplarz z biblioteki(nie jest to typowe e-wydanie). Zaraz wysylam Odpowiedz Link
d-naklejka Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 09.12.16, 09:29 Czy ja również mogę prosić o książkę? Mój syn też to ma... mój email: d-naklejka@o2.pl Odpowiedz Link
39.a Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 09.12.16, 16:48 Już szukam, powinnam jeszcze mieć w poczcie. Odpowiedz Link
renata.rymuszko Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 19.12.16, 17:25 Cześć. Czy jest szansa, że ktoś ma jeszcze wersję pdf "Niespokojnego umysłu" i zechciałby się podzielić? Mój adres to: renifer2605@interia.pl. Będę bardzo wdzięczna. Odpowiedz Link
iwonek1234 Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 24.01.17, 18:25 Bardzo proszę o pdf tej ksiązki jaki by nie był serdecznie dziękuję iwusia27@wp.pl Odpowiedz Link
iwonek1234 Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 17.01.17, 10:40 bardzo bym prosiła o pdf jeśli wciąż jest taka możliwość iwusia27@wp.pl , serdecznie dziękuje i pozdrawiam! Odpowiedz Link
awanturka Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 09.12.16, 16:09 Czytałam. Przeczytać może warto, ale szału nie ma. Autorka chyba była w manii/hipomanii stwierdzając na końcu, że gdyby miała wybierać zdrowie albo życie z CHAD wybrała by CHAD. Odpowiedz Link
awanturka Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 09.12.16, 16:11 Ktoś wyciągnął stary wątek i dałam się wpuścić. Wszystko co napisano powyżej oczywiście wyczerpuje temat. Odpowiedz Link
39.a Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 09.12.16, 17:00 Nie przejmuj się tym. Myślę, że chodzi o to, że ChAD przybiera bardzo różne twarze. Jestem obecnie w subdepresji, nowy antydepresant po raz pierwszy od nastu lat działa średnio, ale też miałam stany upojenia i szczęścia związane właśnie z ChAD (z hipomanią konkretnie). Jak zdrowie tak w ogóle? Odpowiedz Link
awanturka Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 02.03.17, 13:29 Tak sobie, raz lepiej, raz gorzej, depresja to raczej subdepresja, hipo słabiutkie i rzadkie. Najbardziej dokucza mi ogólny marazm, apatia i brak motywacji oraz kompletne spłaszczenie emocji. To pewnie efekt neuroleptyka (400mg ketrel). Pracuję na moim lekarzem, żeby spróbować trochę zejść z dawki, na razie bezowocnie. A jak u Ciebie? Ja Odpowiedz Link
angie_wspaniala Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 19.03.17, 23:30 Jak dla mnie to książka zawiera raczej pozytywny przekaz, tego że pomimo choroby, można w życiu wiele osiągnąć (profesura), odnaleść w końcu swojego partnera (po kilku nie udanych związkach) a na końcu wyoutować się publicznie przyznać się do swojej choroby). Autorka ma ciekawe spostrzenia na temat choroby, które warto przeczytać, ponieważ w momentami zupełnie dystansuje się od roli pacjentki a pisze z perspektywy lek. psychiatry. Moim zdaniem warto przeczytać. Odpowiedz Link
megan.k Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 08.05.18, 07:06 Czy ktoś z Was wie, gdzie teraz można zdobyć tę książkę w Warszawie (księgarnia, biblioteka), albo w jakim sklepie internetowym? W bibliotekach w mojej dzielnicy niestety jej nie ma. Odpowiedz Link
prawo.murphyego Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 08.05.18, 16:32 tego nie wznawiaja od kilkunastu lat... allegro.pl/listing?string=Niespokojny%20umysł&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-wp-cul-1-1-0427 Podejrzewam, ze z duza pewnoscia znasz angielski na tyle biegle, że WIELOKROTNIE taniej będzie kupić na eBay niż na allegro. Sprowadz sobie po prostu oryginal z USA za niecałe 11$ juz z wysylka. m.ebay.com/itm/An-Unquiet-Mind-A-Memoir-of-Moods-and-Madness/141773079813?epid=678054&hash=item2102558505:g:1Y0AAOSwux5YL~Ha Ludzie traktują to jak dźwignię finansowa, poglupieli chyba doszczętnie, skąd te ceny w PL. (Przedział 170-250zl). Odpowiedz Link
nebelowa Re: 'Niespokojny umysł' Kay Redfield Jamison 08.05.18, 22:54 Ja mam wersje cyfrowa na kindle, ale w jezyku niemieckim Odpowiedz Link