ergo_pl 04.08.09, 11:49 Czy moglibyście mi wytłumaczyć, co wymiernego daje orzeczenie stopnia niepełnosprawności. Zastanawiam się, czy się za to zabierać? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bonus1985 Re: Stopień niepełnosprwności 04.08.09, 12:18 z tego co wiem to zrobić z siebie osobe niepełnosprawną jest bardzo łatwo, ale cholernie ciężko to później odkręcić - trzeba sie wiec dobrze zastanowić czy warto Odpowiedz Link
dzedlajga Re: Stopień niepełnosprwności 04.08.09, 18:46 Wcale nie jest to az takie proste Tym bardziej jesli ktos sie stara jednoczesnie o rente, bo zus nie lubi placic, wiec chetnie sie wycofuje z orzeczenia po jakims czasie Poza tym nikt nikomu nie kaze chodzic i chwalic sie, ze jest niepelnosprawny. Tak samo jak tym, ze jestes chory psychicznie. Mowisz tym, ktorym chcesz powiedziec. Jesli sie dobrze czujesz i chcesz podjac prace w pelnym wymiarze, to zawieszasz rente, co wiaze sie z tym, ze nastepnej nie dostajesz, wiec i orzeczenie staje sie niewazne takie orzeczenie na pewno latwiej odkrecic niz "zakrecic" Odpowiedz Link
skwr2 Re: Stopień niepełnosprwności 04.08.09, 17:57 Ułatwia otrzymanie renty. Stopień umiarkowany podobno ją gwarantuje bez większych trudności. Odpowiedz Link
skwr2 Re: Stopień niepełnosprwności 05.08.09, 12:11 Na komisję orzekającą o stopniu niepełnosprawności kieruje prowadzący lekarz psychiatra. On też na pewno wie, gdzie i z czym się udać. Potrzebne są dokumenty z całego przebiegu leczenia. Składa sie papiery i czeka na powiadomienie o terminie komisji. Odpowiedz Link
shades.of.blue Re: Stopień niepełnosprwności 04.08.09, 22:00 - orzeczenie o stopniu niepełnosprawności wydaje miejski/powiatowy zespół ds. orzekania o niepełnosprawności. - orzeczenie przyda się (oczywiście mam na myśli stopień umiarkowany), jeśli chce się: >korzystać z ulgowych przejazdów ZTM, >otrzymać dofinansowanie do studiów, >jak ktoś wyżej wspomniał, ułatwia przeprawę z ZUS w przypadku ubiegania się o rentę. > inne zastosowania nie są mi znane, ale może ktoś podzieli się swoimi doswiadczeniami samo orzeczenie nie stygmatyzuje, o ile nie chcemy się z nim ujawnić (np.szukając pracy). przecież info o niepełnosprawności mamy tylko w tym jednym jedynym dokumencie, nie będą o niepełnosprytności wiedzieć (o ile ich nie poinformujemy sami ) np. pracownicy banku czy towarzystwo ubezpieczeniowe. Odpowiedz Link
megan.k Re: Stopień niepełnosprwności 05.08.09, 07:10 Jeśli mamy orzeczenie o niepełnosprawności, musimy o tym poinformować pracodawcę, ale dopiero po rozmowie kwalifikacyjnej i podjęciu decyzji o zatrudnieniu, gdyż inaczej jesteśmy zgłaszani do ZUS-u i firma ma z tego tytułu korzyści (PFRON). Odpowiedz Link
megan.k Re: Stopień niepełnosprwności 05.08.09, 07:16 Można dokonywać odliczeń za wydatki na cele rehabilitacyjne, dostać dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego z PFRON-u, mieć dłuższy urlop, 7-godzinny dzień pracy (umiarkowany i znaczny stopień niepełnosprawności). Odpowiedz Link
dzedlajga towarzystwo ubezpieczeniowe 05.08.09, 09:13 chyba jednak trzeba poinformowac, bo jesli sie wyda, to nie otrzymamy ubezpieczenia Odpowiedz Link