fajna_mamka 24.06.10, 17:54 witam. Jestem mamą 4 miesiecznej córeczki (wiek korygowany to 3 miesiace), proszę mi powiedziec, czy rozszerzając diete ,mam się kierowac którym wiekiem? czy to ma w ogole jakies znaczenie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nastjaa Re: rozszerzanie diety 24.06.10, 18:31 Myslę, że o tym powinien zdecydować pediatra, który zna dziecko. Poza tym w różnych miejscach przyjmuje się różne metody - u nas wiek korygowany, w innych coś pomiędzy urodzeniowym a korygowanym ,i podejrzewam , że jeżeli dziecko jest zdrowe i nie ma za sobą większych problemów, to w grę wchodziłby też wiek urodzeniowy. Ale to już decyzja lekarza Odpowiedz Link
qba_tata_karola Re: rozszerzanie diety 24.06.10, 20:07 u nas, zarowno pediatra jak i neonatolog przyja zasade ze wiek ukladu pokarmowego liczy sie od chwili przyjecia pierwszego pokarmu ...w przypadku wczesniaka liczy sie to od chwili pierwszego podania mleka - sondą wiec w momecie jak karol wyszedl do domu, po 3 miesiacach , przewod pokarmowy momo ze mial wiek "0" mial juz 3 miesiace, i odrazu zaczelismy wprowadzac kolejne etapy zywieniowe zgodne z wiekiem ukl. pokarmowego. obecnie uczymy karola dwuposilkowego obiadu i GRUDEK ... hej Odpowiedz Link
fajna_mamka Re: rozszerzanie diety 25.06.10, 12:22 wiesz qba , ja tez tak myslałam.Ale musiałam sie upewnic dzieki za info. pozdrawiam. Odpowiedz Link
mama_janka007 Re: rozszerzanie diety 25.06.10, 17:41 nam tez kazano sie kierowac wiekiem urodzeniowym w tej kwestii. Odpowiedz Link
szczur.w.sosie Re: rozszerzanie diety 28.06.10, 14:12 Mi mówiono że urodzeniowym, ale pediatra przychyliła się pozytywnie do tego, by czekać na gotowość dziecka, czyli był to 11 m-c. Odpowiedz Link
klaudi007 Re: rozszerzanie diety 04.07.10, 15:01 mój Rysiu urodził się 1miesiąc i 1 dzień przed terminem i lekarze zadecydowali że mam normalnie wprowadzać bo super sie rozwija najlepiej żeby pediatra zadecydował albo pokieruj się instynktem macierzyńskim Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: rozszerzanie diety 04.07.10, 16:01 Wszystko zależy od dziecka. Najlepiej, żeby zdecydował pediatra prowadzący. Odpowiedz Link
mileeenkaaa Re: rozszerzanie diety 04.07.10, 22:25 Ja jak mały skończył 8 miesięcy poszłam na całość i daje całkowicie wszystko ( no może oprócz truskawek i smażonego ) i jest zdrowy i szczesliwy. Odpowiedz Link