Dodaj do ulubionych

Turnus rehabilitacyjny, od czego zaczac???:(

13.12.10, 17:32
Witam wszystkichsmile
Zaczynam watek, poniewaz licze na pare rad, od mam, ktore juz byly na turnusach z maluchamismile
Tak wlasciwie kazda informacja bedzie przydatnawink Od czego wogole zaczac?Od rezerwacji terminu w osrodku, od starania sie o refundacje z pfronu,potrzebne jest skierowanie na turnus od lekarza? jesli tak to czy lepiej je wziasc przed turnusem i od neurologa czy od lekarza z poradni rehabilitacyjnej?Zakladam subkonto w fundacji dziecion"Zdazyc z pomocom". Wyslalam dokumenty, jednak uzbieranie pieniazkow na nim "troche" potrwa...Jak duze mozna dostac dofinansowanie z pfronu?

Pomozecie?smile Bo nie wiem od czego zaczac...sad
Obserwuj wątek
    • marta.krasnik Re: Turnus rehabilitacyjny, od czego zaczac???:( 13.12.10, 18:32
      Po pierwsze żadnych skierowań nie trzeba, dowinansowanie z PCPR wynosi 700zł na dziecko i 400zł na rodzica czyli razem 1100zł, po reszte mozesz zwrócic sie np do fundacji polsat jednak oni dopłacą Ci tylko pozostałą kwotę dla dziecka, tak więc za siebie będziesz musiała pare groszy pewnie dopłacic, nie wiem jak to jest dokladnie bo my na razie płacimy z własnej kieszeni za turnusy.
      Wróciłysmy tydzien temu i ja jestem w ogromnym pozytywnym szoku. Rehabilitacja na super poziomie, wszyscy przemili, Hania wreszcie poszła cos do przodu, kolejny turnus mamy na 6lutego.
      Powinnas zacząc od rezerwacji terminu bo z tym jest problem- w naszym ośrodku są zajęte terminy do listopada 2011roku- mozna wpisywac sie na listy rezerwowe.
      Musisz sie tez liczyc z tym ze nie jest łatwo znaleźć ośrodek gdzie przyjmą dziecko które nie ma dwóch lat. Ja już Ci pisałam że w każdej chwili mozesz do mnie przyjść do domu i wytłumacze co i jak daleko nie maszsmile
      • aga.n.f Re: Turnus rehabilitacyjny, od czego zaczac???:( 13.12.10, 22:35
        Najpierw miejsce zarezerwuj, potem martw się o kasę.
        Marta wszystko wie, to Ci powie.

Pozdrawiam z "naszego" ośrodkawink
        • goskagb aga.n.f 14.12.10, 09:58
          A do jakiego ośrodka jeździcie, chyba gdzieś
          już pisałaś o nim ale nie pamiętam smile
          • edulka89 Re: 14.12.10, 12:34
            A jakie osrodki byscie polecily? Zaździerz to wiem ale termin na listopad 2011 kurde no lipasad
            • aga.n.f Re: 14.12.10, 13:20
              Ja to bym do PCPRu przed świetami jeszcze poleciała. U nas np rozdają całą kase na turnusy juz na pierwszym posiedzeniu w styczniu..

My jeździmy do Zaździerza.
              Ale nie wiadomo co i jak będzie w przyszłym roku.

Dlatego właśnie w pierwszym poście pisałam: najpierw miejsce trzeba rezerwować (bo o te jest b trudna) a potem pisać,pisać,pisać, prosić o kasę, dofinansowanie. Jak dzwonicie do ośrodka pytajcie o program zajęć (mój Franek np nie może miec kontaktu ze zwierzakami, więc hipo i dogo odpadają, ale trzeba pytac czy np oddają kase albo czy można za do wziąć inne zajęcia), wpisujcie się na listy rezerwowe - dużo dzieci wypada z listy głównej (choroby, hospitalizacje). My byliśmy 3 x na rezerwówce, za kazdym razem weszliśmy na turnus.

Mamy małych dzieci nie polecały mi Stobna. Jest duzo forów, na których rodzice piszą o ośrodkach rehabilitacyjnych, ja tam zdobywałam wiedze nt ośrodków.
              • goskagb Re: 14.12.10, 18:56
                o Zaździerzu słyszałam same dobre opinie.. ja mam tam termin na listopad wiec sprawdzę osobiście .. jak tylko wypali bo jakby nie było to jeszcze rok czekania.
    • goskagb Re: Turnus rehabilitacyjny, od czego zaczac???:( 14.12.10, 09:56
      Najpierw znajdź ośrodek który przyjmuje dzieci poniżej 2 roku życia, bo nie każdy chce i sobie zarezerwuj miejsce. Potem dopiero do pcperu ale najlepiej początkiem roku bo wtedy maja kasiorę i dopiero ja rozdzielają. A do pcpr jest druk w którym min. lekarz wypełnia coś tam i może to być lekarz rodzinny. Powodzenia
      • estera7977 Re: Turnus rehabilitacyjny, od czego zaczac???:( 14.12.10, 16:44
        Ja z córką tydzień temu byłam w Małym Gacnie w " Neuronie" bardzo fajny i nieduzy ośrodek,miłe panie wszędzie czyściutko,fajne skromne pokoiki jednoosobowe i co najważniejsze sporo rehabilitacji 4 godziny dziennie i mili rehabilitanci. W necie same dobre opinie.Polecam.
        • aga.n.f Re: Turnus rehabilitacyjny, od czego zaczac???:( 14.12.10, 19:34
          Estera, ja słyszałam od mam na turnusach, że Małe Gacno jest raczej dla starszych dzieci i ze jest tam b duzo dzieci na turnusach. Z kolei Neuron w Bydgoszczy jest podobno bardziej nastawiony na maluchy.

Co asz na mysli piszac o 4 godz rehabilitacji? Co wchodzi w te 4 godz? I jak dokładnie wygląda plan tygodnia?

Napisze jak jest w Z. Tudziez jak było w Z w tym roku, bo nast rok to znak zapytania jeszcze.
          codziennie (oprócz niedziel) 2 h kinezy (w tym rano masaż, kineza rozłozona na 2 x po 1 godz)
          w sobote wyjazdową 1 h kinezy
          5 x /tydz pedagog
          5 x /tydz terapia zajeciowa
          4 x tydz SI
          3 x tydz logopeda
          za dodatkowa opłatą (60 zł) neurologopeda
          2 x tydz sala doświadczania swiata
          3 x tydz terapia ręki
          5 x tydz basen
          No i jest tez cos dla mam - 2 masaże podczas całego turnusu, z basenu bez terapeuty można korzystać do godz 19 do woli.
        • marta.krasnik Edyta 14.12.10, 19:38
          Wpisuj sie na rezerwówki bo masz moim zdaniem ok 80%szans na to ze dostaniecie się! Bo tak jak pisała Aga dzieciaki odpadają z różnych powodów.
          Serio Ci mówie wpadnij do nas zawsze to lepiej w cztery oczy pogadac niz czekac na odpowiedzi na forum. Daleko przeciez nie masz, te 400metrów dzieciaka możesz zabrać ze sobąsmile Jula chętnie go obracasmile nie wiem czy podawałam Ci adres, niepodległości 51/7
          • estera7977 Re: Edyta 14.12.10, 23:30
            W Małym Gacnie było ok 20 dzieci teraz jak byłam z tego co mówiły rehabilitantki to duzo dzieci mają w sezonie letnim, jak byłam to były też małe dzieci. My mieliśmy codziennie to co piszesz oprócz basenu bo basenu tam nie ma, Ja jestem b. zadowolona jeśli chodzi o turnus tylko trochę kiepsko trafiłam na rodziców dzieci bo zbytnio nie było z kim pogadać. Z tego co mówiła mi Marta to w Zaździerzu trochę też pomyśleli o rodzicach ale jest mniej reh. dla dzieci,jesli dziewczyny piszą Ci żebyś zapisała się do Zaździerza to nie zastanawiaj się i zapisuj dzieciasmilepozdrawiam
            • marta.krasnik Re: Edyta 14.12.10, 23:45
              Ja wiem czy mniej rehabilitacji dla dzieci??w Zaździerzu Hanka miała 5godzin dziennie jeśli by podsumowac. ćwiczenia od 9 do 16 z przerwami 15-20min. mielismy wszystko to co pisała Aga.n.f
    • an_7 Czy są turnusy logopedyczne? 15.12.10, 14:02
      A czy są turnusy z terapią logopedyczną/ rozwoju mowy?
      • marta.krasnik an_7 15.12.10, 14:56
        praktycznie na kazdym turnusie są zajęcia logopedyczne, my mielismy 3x w tygodniu
        + neurologopeda 3x na cały turnus (bo to za dopłatą)
        czy są turnusy tylko i wyłącznie z rozwojem mowy.. tego nie wiem, musisz poszperaćsmile ale myśle że jest to całkiem możliwe. Powodzenia!
        • edulka89 Marta;) 19.12.10, 10:41
          Marta to my wpadniemy do Was po Świetach moze smile Teraz kurcze zachorowalismy:/uncertain znow...Trzymam kciuki za wystep w tv smile Na pewno bedziemy ogladacsmile
          • marta.krasnik Re: Marta;) 19.12.10, 14:34
            a no Hanka tez chora, 3zastrzyki jeszcze jej zostały do wybraniasad ok, zapraszamy po świętachsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka