Dodaj do ulubionych

Czu odpuścić ćwiczenia w chorobie??

29.01.11, 14:26
Nie wiem co robić.. Hanka coraz bardziej z dnia na dzien idzie w jakieś choróbsko najpierw byl katar teraz juz konkretny kaszel, boje sie ze bez antybiotyku sie ni obejdzie.
i teraz pytanie.. co robić z Vojtą? Wiadomo że trzeba cwiczyc systematycznie zeby byly efekty, ale boje sie ja rozbierac do golasa zeby dodatkowo gdzies nie owiałosad co robic? śmiało ćwiczyć czy odpuscic??
Obserwuj wątek
    • estera7977 Re: Czu odpuścić ćwiczenia w chorobie?? 29.01.11, 16:09
      odpuścić,nam rehabilitantka nie kazała męczyć dziecka jak było chore
    • ada-15 Re: Czu odpuścić ćwiczenia w chorobie?? 29.01.11, 16:48
      Jak mój synek miał oznaki choroby odpuszczałam bo brak mu było sił na wysiłek fizyczny.
      • kasienka-5 Re: Czu odpuścić ćwiczenia w chorobie?? 29.01.11, 18:14
        nam tez rehabilitant kazała odpuścić. akurat teraz moje dziewczyny zachorowały podaczas turnusu i kazali nam jechac do domu i nie cwiczyc az wyzdrowieja.
    • zdunia1979 Re: Czu odpuścić ćwiczenia w chorobie?? 29.01.11, 18:38
      Marcia jak dziecko jest chore to potrzebuje bardzo dużo energii na walkę z chorobą a ćwiczenia tą energię odbierają. Dlatego maluchy podczas choroby często chudną albo waga im staje. mimo dobrego albo zwiększonego apetytu.
      • mamaadasia2010-2 Re: Czu odpuścić ćwiczenia w chorobie?? 29.01.11, 22:30
        nam z kolei reh. mówiła ze vojty nie wolno! ćwiczyć w chorobie.
        Przy katarze lub kaszlu najlepsze są cwiczenia na piłce- kołysanie - podobno to udrażnia drogi oddechowe. . Nie wnikałam w szczegóły dlaczego bo akurat -odpukać - nie mieliśmy jeszcze żadnych przypadłości.
        • czarnawrona.online Re: Czu odpuścić ćwiczenia w chorobie?? 30.01.11, 10:50
          My tylko się bobathowaliśmy, ale nasza rehabilitantka kazała wręcz przerywać ćwiczenia na czas infekcji. Podczas ćwiczeń i wysiłku wzrasta przecież tętno i ciśnienie krwi - siłą rzeczy szybciej to wszystko krąży w osłabionym walka organizmie.
          A nie możesz się choćby telefonicznie skonsultować ze swoją rehabilitantką od vojty?
    • selkia1 Re: Czu odpuścić ćwiczenia w chorobie?? 30.01.11, 11:12
      Przeciwwskazaniem do wykonywania rehabilitacji metodą Vojty jest temperatura ciała przekraczająca 38 stopni.
      Jeżeli Twoje dzieciątko gorączkuje to bezwzględnie należy wstrzymać się z ćwiczeniami przez kilka dni i wrócić do nich w miarę możliwości jak najszybciej.
      Jeżeli chodzi o inne choroby to raczej nie ma przeciwwskazań ale należy wówczas samodzielnie ocenić stan dzieciątka. Jeżeli dzidziuś ewidentnie źle się czuje, jest słaby, apatyczny to zróbmy mu jakiś czas przerwy. Świat się nie zawali a odpoczynek działa kojąco na każdego chorego człowieka.
      Moja córcia przechodziła teraz infekcje, gorączkowała miała zalewający katar, kaszelek i nie ćwiczyliśmy z nią ponad tydzień. Tak doradziła nam nasza terapeutka.
      Pozdrawiam
    • karro80 Re: Czu odpuścić ćwiczenia w chorobie?? 30.01.11, 12:29
      Marta ja przerywałam nawet lekkie bobathy - po prostu dawała dzieciu całą energie na walkę z chorobą zużywać - czyli Hankę coś jednak brało tak?sad
      • alicjontko Re: Czu odpuścić ćwiczenia w chorobie?? 30.01.11, 19:53
        My nie Vojtą ale odpuszczam, zresztą A się złości, no nie chce... Pozdrowienia dla Hani smile i prosiłam Zuzię, żeby dała szczegóły ośrodka reh, mam nadzieję niedługo wysłać Ci maila. buziaki
    • aga.n.f Re: Czu odpuścić ćwiczenia w chorobie?? 30.01.11, 20:09
      Marta, jak wyżej dziewczyny napisały. U nas ta sama zasada.
      • marta.krasnik alicjontko 30.01.11, 20:26
        Zu juz mi przyslala info o tym ośrodku dawno temusmile znalazłam ich w necie
        • alicjontko Re: alicjontko 30.01.11, 20:44
          aaa, to się nie dogadałyśmy...super, że wysłała smile
    • eda321 Re: Czu odpuścić ćwiczenia w chorobie?? 31.01.11, 22:32
      Nasza rehabilitantka od Vojty kazała przerywać rehabilitację tylko przy gorączce powyżej 38 st. no i gdy był apatyczny, osłabiony. W innych przypadkach tłumaczyła, że Vojta jest nawet wskazana, że dziecko lepiej się wentyluje (podobno zwłaszcza na pierwszym ćwiczeniu - tym na pleckach, które dobrze wpływa na coś tam w oskrzelach - dokładnie nie pamiętam jak to się fachowo nazywało).
      • skomroch1 Re: Czu odpuścić ćwiczenia w chorobie?? 31.01.11, 22:51
        Cześć Martasmile Myśmy sobie zawsze odpuszczali, bobathy co prawda, ale wydaje mi się, że vojta jest jeszcze bardziej inwazyjny. Robiliśmy w domu elementy bobathów, bo zauważyłam, i nie ja jedna, że temperatura czasem powodowała rozluźnienie spastyki i młody robił rzeczy, których nie robił wcześniej. Tak jakby głowa inaczej przy temp. pracowała. I gadał więcej, okazywało się, że zna słowa, o jakie go nie podejrzewaliśmy.
        Zdrowia dla Hanismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka