Dodaj do ulubionych

Basen dla niemowlaków - Wrocław

04.02.11, 12:57
Mam pytanie - czy któraś z mam chodziła/chodzi ze swoim dzieckiem na basen we Wrocławiu? Widziałam tu na forum podobny wątek, ale jest zarchiwizowany.
Zamierzam się wybrać ze swoim synkiem - lekarka nam polecała takie rozwiązanie. Słyszałam, że woda ozonowana jest na basenie olimpijskim i w Redeco. Jak wyglądają takie zajęcia? Czy są jakieś zajęcia rehabilitacyjne na którymś basenie? Dziecko ma niecałe pół roczku. Zamierzałam się zapisać na normalne zajęcia grupowe, ale zastanawiam się jak sbie poradzi dziecko, które jest nieco do tyłu w rozwoju, a przy kontakcie z wodą raczej się spina niż dobrze bawi?
Obserwuj wątek
    • ewelajnawrocek Re: Basen dla niemowlaków - Wrocław 04.02.11, 16:03
      ja chodze z malym do aquaparku do brodzika po prostu, przychodza mamy z malutkimi dziecmi, dzieci sie ciesza..
    • jak47 Re: Basen dla niemowlaków - Wrocław 04.02.11, 16:07
      w takim razie weź skierownie do przychodni rehabilitacyjnej i zgłoś się do lekarza rehabilitacji w ottoprodencie lub promyku słońca. lekarz rehabilitacji zaleci Ci basen na nfz, może zleci też bobath. w zależności od problemu.
      • jak47 Ewelina 04.02.11, 16:10
        ale tu nie chodzi o to, żeby dziecko się cieszyło, tylko jeśli neurolog zaleca basen chodzi o ćwiczenia w wodzie pod okiem specjalisty
        • mamaolisia Re: Ewelina 04.02.11, 16:57
          Magda a w Promyku besen jest na NFZ pierwsze słyszę? My chodziliśmy owszem z Prpmyka na basen z rehabilitantem do Redeko ale musieliśmy płacić
          • ewelajnawrocek wybaczcie, nie skumałam 04.02.11, 17:58

• jak47 Re: Ewelina 04.02.11, 19:08
            o to jestem w szoku, w otto jest za darmo basen
      • maja_wro Re: Basen dla niemowlaków - Wrocław 04.02.11, 19:29
        Nam nie neurolog zaleciła basen, ale pediatra zasugerowała, że dobrze by było pójść. Oczywiście zakładam zajęcia płatne, chciałam się tylko dowiedzieć gdzie warto pójść. Mamoolisia, jak to wyglądało u Was? Mieliście jakieś skierowanie? Jak wyglądają takie zajęcia?
        • mamaolisia Re: Basen dla niemowlaków - Wrocław 04.02.11, 20:03
          My w Promyku Słońca wykupowaliśmy karnet 3 m-czny na zajecia raz w tygodniu w sobotę.
          Były to zajecia na basenie w REDECO pod okiem wykwalifikowanych rehabilitantów, Oliś swietnie sobie radził ale niestety dużo chorował i jak narazie basen tylko z doskoku.
          Cena karnetu w tatmym roku 280 zł.
          Teraz nie mam pojęcia.
    • jola23061978 Re: Basen dla niemowlaków - Wrocław 04.02.11, 20:25
      Ja z Oliwią byłam sama (no jeszcze z Madzią i Izą wink w aquaparku ale Oliwia niewidoma spastyczna - jeszcze bardziej sie spinała. Mimo, że w domu lubi kąpiel w wannie, hydromasaż, nawet u znajomych basenik ogrodowy to w aquparku chyba akustyka ją przeraża a już nie daj Boże jak dzieciaki hałasują czy ją chlapną ?

Dzieci z legitymacją o niepełnosprawności mają bezpłatny wstep z opiekunem na aquapark.

Z otto czesc znajomych chodziła na rehabilitacje na basenie ale po kilku razach mówili że sami idą gdzie indziej bo ćwiczenia wystarczy raz , dwa popatrzec - chyba nawet na you tube jest pokazane jak w otto ćwiczą na basenie - rodzice z dziecmi na rekach - hop hop - w kołeczko

Wiem, że ważne żeby rehabilitant basenowy miał uprawnienia do metody ...(kurde zapomniałam nazwy metody rehabilitacji na basenie dla dzieci)

Jedna koleżanka chodzi tez z niepełnosprawnym dzieckiem na terapie wodną
      terapiawodnalibold.pl/
      ale nie wiem jakie efekty .

Z naszymi dziećmi z których każde jest inne i inaczejreaguje tylko rodzic metodą prób i błedów najlepiej dobiera rehabilitacje - wiem to z autopsji po 4 latach wink

pozdr
      Jola
      www.oliwiasiemieniec.smyki.pl
      • jak47 Re: Basen dla niemowlaków - Wrocław 04.02.11, 22:25
        w otto mają zajęcia na olimpijskim, prywatnie 20 zł za zajęcia
        • maja_wro Re: Basen dla niemowlaków - Wrocław 11.02.11, 15:29
          Raz jeszcze dziękuję za pomoc smile W tym tygodniu podzwoniłam w różne miejsca. Na normalną naukę pływania to nie ma problemu, wszyscy by nas od razu zapisali wink...W Promyku usłyszałam, że synek jeszcze za mały, bo mają zajęcia dla dzieci od 5 miesiąca życia, ale mojego trzeba by liczyć na 3 miesiące (faktycznie rozwojowo na tyle wygląda, wagowo to nawet mniej). Ale cenowo wiele się nie zmieniło, co mnie pozytywnie zaskoczyło - 290 zł. W Ottoprodent zapisali nas na kontrolę i ocenią czy synek może już iść na basen czy jeszcze nie. Cena dalej 20 zł za jedne zajęcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka