16.03.11, 12:33
Hej dziewczyny. Mam jeszcze takie pytanko o zasiłek/ki na wcześniaka. Właśnie kończy mi sie macierzyński i chce isc na wychowawczy i tam pani mi powiedziala ze warto sie starac o pielegnacyjne jeszscze. I tu moje pytanie gdzie cos takiego zalatwic i czy nam sie nalezy bo w sumie jak narazie (i cale szczescie) mala rozwija sie dobrze. Waga ur. to 650 gram 5 pkt.
ROP sie wycofalo, jest po wylewach II stopnia obustronnie,ma drożny otwór owalny, ma małą dysplazje oskrzelowo-płucna (21 dni respi, 17 dni cpap i jeszcze pare tlen do inkubatora) (dzieki czemu dostajemy synagis) pani rehabilitantka powiedziala ze z napieciem jest ok i bedziemy rehabilitowac zapobiegawczo, jutro mamy wizyte u neurologa i moze cos tam mi dadzą o zasilku?
Obserwuj wątek
    • tolka11 Re: Zasiłek 16.03.11, 13:09
      Ja wiem tylko o zasiłkach dla dzieci z orzeczeniami o niepełnosprawności i dla kobiet na wychowawczym, gdy nie został przekroczony określony próg dochodu.
      • annafelczerek Re: Zasiłek 16.03.11, 13:40
        Najpierw trzeba iść po druczek (w poradni podadzą ci adres urzędu do którego powinnaś się po niego zgłosić). Z druczkiem do lekarza pierwszego kontaktu, który uzupełnia druczek i daje pieczątkę. Z uzupełnionym druczkiem znowu do Urzędu. Tam wyznaczają ci termin komisji lekarskiej. Zjawiasz się na niej z dokumentacją i dzieckiem. Lekarze oglądają dokumenty i zadają ci pytania. Informację o decyzji dostajesz na piśmie. I ja to jakoś tak miałam, że od razu były dwie decyzje wydane. Pierwsza o niepełnosprawnośći, druga o zasiłku. Pewnie, żeby dostać taki zasiłek trzeba mieć orzeczenie o niepełnosprawności. Oprócz zasiłku pielęgnacyjnego przysługuje ci wtedy również możliwość refundowania wyjazdu w wakacje na turnus rehabilitacyjny.
        Eryk obie decyzje miał wydane na 2 lata. Nie ponawialiśmy wniosku, bo wydawało się, że wszystko jest ok. Teraz się trochę znowu nakomplikowało i też się zastanawiam czy nie ponowić działań w kierunku zasiłku.

Pozdrawiam
        Anka
        • wyspa-ela Re: Zasiłek 16.03.11, 13:46
          kurczę, mnie to pewnie nie będzie już dotyczyć ale nie trzeba mieć nie przekroczonego jakiegoś progu, żeby ten zasiłek opiekuńczy dostać? nie pytam o zasiłek o orzeczeniu o niepełnosprawności.
          pozdrawiam
          • annafelczerek Re: Zasiłek 16.03.11, 13:57
            Ujj, chyba trochę zamąciłam. Ja cały czas pisałam o zasiłku (dodatku) pielęgnacyjnym, tym w wysokości około 153 zł. On jest niezależny od wysokości dochodów. Wszystkie inne zasiłki (wychowawczy i ten drugi przeznaczony dla matek wychowujących dzieci niepełnosprawne) są przyznawane o ile dochód na członka rodziny nie przekroczy określonej sumy.

Pozdr
            Anka
          • misiekjasiek Re: Zasiłek 16.03.11, 14:04
            Ela, ale dokładnie o co pytasz?
            Jest zasiłek pielęgnacyjny - niezależny od dochodu, w kwocie 153 zł.
            Jest i świadczenie pielęgnacyjne - również niezależne od dochodu, jednak (!) trzeba zrezygnować z zatrudnienia na rzecz opieki nad niepełnosprawnym. Kwota 520 zł. Trzeba spełniać kryteria określone w pkt 7 i 8 orzeczenia o niepełnosprawności (muszą być "na tak")
            -----
            Justyna & stonki: Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g)
            31 tc, ur. 17.10.2009 r.
        • misiekjasiek Re: Zasiłek 16.03.11, 13:55
          To może ja uzupełnię jeszcze nazwami instytucji.
          Z Centrum Pomocy Rodzinie (zwykle tam mieści się Powiatowy Zespół ds Orzekania o Niepełnosprawności) pobierasz dokumenty - zaświadczenie lekarskie i wniosek o wydanie orzeczenia. Zbierasz całą dokumentację lekarską dziecka, z zaświadczeniem lekarskim idziesz do lekarza, prosisz o wypełnienie. Wniosek o wydanie orzeczenia wypełniasz sama (potrzebne są dane Twoje i dziecka). Wypełnione dokumenty składasz w Zespole ds Orzekania i czekasz na termin komisji lekarskiej. Możesz wnioskować o zaoczne wydanie decyzji, jeśli stan dziecka nie pozwala na ciąganie go po komisjach. Podczas komisji masz spotkanie z lekarzem orzekającym i z psychologiem. Po przyznaniu dziecku niepełnosprawności otrzymujesz z miejsca orzeczenie o niepełnosprawności. Tam masz datę, do której obowiązuje orzeczenie. Warto zwrócić uwagę na pkt (7 i 8 na tak uprawniają do pobierania świadczenia pielęgnacyjnego, jednak piszesz o wychowawczym, więc chyba nie będziesz tym zainteresowana).
          Z orzeczeniem kierujesz się do ośrodka pomocy społecznej (MOPS, GOPS zależnie czy to miasto czy gmina) i wypełniasz wniosek o przyznanie zasiłku pielęgnacyjnego na dziecko. Wynosi 153 zł i jest niezależne od dochodu i niezależne od innych pobieranych zasiłków. W zależności od terminu złożenia wniosku możesz otrzymać wyrównanie za poprzednie miesiące/poprzedni miesiąc.
          Jeśli spełniasz kryterium dochodowe (504 zł na osobę, 583 zł dla rodziny z osobą niepełnosprawną) możesz starać się o zasiłek rodzinny z dodatkami: płatnym urlopem wychowawczym, dodatkiem z tytułu kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego)
          Powodzenia.
          -----
          31 tc, ur. 17.10.2009 r.
          • misiekjasiek Re: Zasiłek 16.03.11, 13:58
            Jeszcze jedno, nigdy nie licz na to, że lekarze Cię pokierują. O wszystko musisz sama się ubiegać, pilnować terminów, wniosków itd.
            Wydanie orzeczenia i termin jego przyznania zależne są od lekarzy w komisji, także niestety trzeba czekać na termin. Nie ma tak, że się coś "należy". Ewentualnie przysługuje, ale nad wszystkim i tak musisz sama zapanować. Jak będziesz miała jakieś pytania odnośnie orzeczenia, pytaj. Zależnie od przyznanych kryteriów możesz również starać się o kartę parkingową osoby niepełnosprawnej (chyba pkt 9 nie jestem pewna).
            -----
            31 tc, ur. 17.10.2009 r.
            • wyspa-ela Re: Zasiłek 16.03.11, 14:23
              (..._
              misiekjasiek
              Jest zasiłek pielęgnacyjny - niezależny od dochodu, w kwocie 153 zł." - no właśnie o to pytam smile bo jak zaczęliśmy chodzić do naszej pediatry, zapytałam czy coś mi się należy, odpowiedziała że nie uncertain a z tego co tu piszecie to wychodzi że tak. Chciałam od niej uzyskać 60 dni na opiekę nad dzieckiem to popatrzyła na mnie jak na idiotkę (i tak się poczułam zresztą) ale jakbym miała te 60 dni to miałabym zdaje się 80% pensji (no teraz to już po "ptakach").

Moje dziecko nie jest niepełnosprawne, więc parkingi i inne u mnie odpadają (ale napewno ktoś skorzysta z Twoich rad smile). Ale wkurza mnie to, że tak jak piszesz nikt Ci nie chce pomóc, do cholery jasnej (sorry) w tym kraju robi się wszystko żeby nie było nam za dobrze. I tak robimy sobie nawzajem pod górę (mam na myśli urzędy i inne tego typu ośrodki i instytucje).

Misiekjasiek - kochana jesteś smile i masz wiedzę smile dzięki jeszcze raz
              • sotniax2 Re: Zasiłek 16.03.11, 15:18
                orzeczenie o niepełnosprawności dostałabyś z racji samego wcześniactwa, tak jak moja Jula, choc zdrowa to orzeczenie ma ma na 3 lata
                • zuzu-and-more Re: Zasiłek 16.03.11, 16:11
                  Rzeczywiście orzeczenie nalezy się wczesniakowi. My bylysmy dzisiaj z Zuzia na komisji i pani dr nie chciala nawet zadnych zaświadczeń od neurologa pulmonologa rehabilitanta itp po prostu pytała i to wszystko. jedyne dokumenty to dwa wypisy ze szpitala które wysłałam z wnioskiem. Powiedziała że mala super sie rozwija jak na takiego i wczesniaka i dostalysmy zaswiadczenie na 2 lata. Wniosek dostaniesz w ośrodku Pomocy społecznej, jak pediatra nie chce Ci wypisac to może byc każdy inny lekarz (niestety wszystko zależy od woli lekarza) który zna Twoje dziecko. Może pediatra nie jest świadomy że wczesniakom sie należy orzeczenie i warto go uswiadomic.
                  • tolka11 Re: Zasiłek 17.03.11, 14:22
                    Wyspa-ela. Te 153 zeta przysługuje tylko, gdy dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka