annafelczerek 01.06.11, 18:48 Hej Przenosił ktoś może dzieciaka z normalnego przedszkola do integracyjnego lub specjalnego. Jak to się odbywa? Jakie dokumenty są potrzebne? Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tolka11 Re: przedszkole specjalne/integracyjne 01.06.11, 19:41 Potrzebne jest orzeczenie o wczesnym wspomaganiu rozwoju. i wolne miejsce dla dziecka w upatrzonej placówce. I w zasadzie tyle, bo przedszkole do 5 rż jest nieobowiązkowe. Dopiero od 5 rż dziecko objete jest obowiązkiem. Odpowiedz Link
mamawiktorka2008 Re: przedszkole specjalne/integracyjne 01.06.11, 20:02 U nas potrzebne jest orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, wydane przez Poradnie Psychologiczno-Pedagogiczna. Odpowiedz Link
tolka11 Re: przedszkole specjalne/integracyjne 01.06.11, 21:39 Orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego zgodnie z przepisami prawa oswiatowego wymagane jest tylko dla dzieci objetych obowiązkiem szkolnym. Dla dzieci w wieku przedszkolnym wydaje się orzeczenie o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju. Naprawdę twoja PPP wydaje dla małych dzieci taki dokument? Odpowiedz Link
annafelczerek Re: przedszkole specjalne/integracyjne 01.06.11, 22:22 Eryk jest z 2006 roku czyli potrzebuje zaświadczenia z PPP o konieczności kształcenia specjalnego? Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link
tolka11 Re: przedszkole specjalne/integracyjne 01.06.11, 22:30 Zgodnie z przepisami orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego nalezy się dziecku idącemu do szkoły, a Eryk nie idzie jeszcze do szkoły. Niektóre PPP interpretują przepisy tak, ze wydają to orzeczenie dzieciom, które ida do szkolnej zerówki. Ale to rzadko. Do czasu pójścia dziecka do szkoły objete jest wczesnym wspomaganiem rozwoju. Idź do poradni, umów się na badania i zobaczysz jaka jest interpretacja. Przepisy są jasne, ale bywają naciagane własnie przez PPP. Odpowiedz Link
annafelczerek Re: przedszkole specjalne/integracyjne 01.06.11, 22:36 My już mamy orzeczenie o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju. Czyli teraz *tylko* muszę zorientować się jak należy (i czy się w ogóle da) załatwić przeniesienie dziecka. Jeszcze się na to nie zdecydowałam, ale wolę wiedzieć wcześniej na wszelki wypadek. Najgorsze jest chyba to, że wszystkie przedszkola integracyjne są dość daleko od nas i trzeba podjechać autobusem. Nie byłby to taki problem, gdyby nie niezborność ruchowa Eryka. Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link
mamawiktorka2008 Re: przedszkole specjalne/integracyjne 01.06.11, 22:40 Wiktorek miał wydaną opinię o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju jak miał 1,5 roku. Teraz, aby mogł uczęszcząc do przedszkola specjalnego, potrzebowaliśmy właśnie orzeczenia o potrzebie ksztalcenia specjalnego. I mamy takie orzeczenie. Warunkiem jest to, zeby dziecko mialo skonczone 3 latka. Odpowiedz Link
verka77 Re: przedszkole specjalne/integracyjne 02.06.11, 10:14 Mój 3 latek wlasnie dostał orzeczenie o potrzebie wczesnego wspomagania dziecka, ale ja nie przenoszę go ( komunikacyjnie integracyjne mi nie pasuje i uwazam to za niepotrzebny stres dla dziecka, tylko w soboty prowadzę go do integracyjnego na 4 gdoziny takich dodatkowych zajęć. A od wrzesnia prosiłam by ustalic grafik tak, by to zespół przyjezdzał do naszego "zwyklego" przedszkola - ciekawa jestem czy pochylą się nad moim dzieckiem Odpowiedz Link
annafelczerek Re: przedszkole specjalne/integracyjne 02.06.11, 11:06 No ja na razie to jestem przyciśnięta do muru. W przedszkolu publicznym wyraźnie wychowawczynie nie dają rady. Jest problem za problemem. Eryk sobie z tym ledwo radzi, ja chyba gorzej od niego. Jeszcze się łudzę, że może przerwa wakacyjna i zmiana grupy coś zmienią. Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link
goskagb Tolka 02.06.11, 13:49 a widzisz co kraj to obyczaj , bo Wero jak szla do przedszkola w 2010 r (jest z 2006) żeby być dzieckiem integracyjnym w przedszkolu integracyjnym oprócz opinii o wczesnym wspomaganiu , musiała mieć i dostała orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego na czas przedszkolny.. jak widać interpretacja bywa różna Odpowiedz Link
tolka11 Re: Tolka 02.06.11, 15:01 Ano własnie. A na czas szkolny znowu orzeczenie. I tak bez przerwy. Odpowiedz Link
goskagb Re: Tolka 03.06.11, 09:17 Ano cóż zrobić, takie życie, trochę załatwiania więcej papierków, które potwierdzają siebie nawzajem i jest git , Odpowiedz Link
annafelczerek Re: Tolka 03.06.11, 11:32 My mamy już od jakiegoś czasu orzeczenie o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju. Potrzebujemy jeszcze tego drugiego, o kształceniu specjalnym. Dziś rozmawiałam z psychologiem przedszkolnym. To on zajmuje się wszystkim od strony formalnej. Wygląda to tak, że on właśnie gromadzi wszystkie dokumenty i przedstawia je na posiedzeniu komisji. Czyli dziecko niepotrzebnie zapisywałam do Poradni PPP. No ale teraz znowu wyszło, że żeby dziecko dostało orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego musi mieć bardzo konkretne schorzenia. Jak mi na początku chcieli dziecko koniecznie do tego integracyjnego przenieść, to teraz problemy robią. No ja chyba zwariuję. Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link
tolka11 Re: Tolka 03.06.11, 14:13 To prawda, dziecko musi miec konkretne medyczne schorzenia. nadpobudliwość psychoruchowa czy niedostosowanie społeczne czy zaburzenia emocji nie wchodzą w grę. Ale już autyzm czy ZA jak najbardziej. 2 lata temu zmianie uległo rozporzadzenie i wprowadzono takie własnie restrykcje. Psycholog sam nie może wydac orzeczenia musi to zrobić komisja, ale jesli masz papiery może to być własnie zaocznie - psycholog dostarczy PPP wszystkie papiery. Ale weź no zapytaj tego psychologa, bo może chca upchnąć twojego syna w przedszkolu integracyjnym jako zwykłe dziecko, zeby pozbyć się problemu. Wiesz ja tę drogę częściowo mam za soba, bo pracuję w szkole integracyjnej, a mój Miłosz kończy I klasę jako dziecko integracyjne z orzeczeniem. Odpowiedz Link
annafelczerek Re: Tolka 03.06.11, 15:07 Hej Ja już sama nie bardzo wiem o co tu chodzi. Chyba rzeczywiście o wysłanie dziecka do przedszkola integracyjnego jako dziecka bez problemów. Ponieważ jednak zaburzeń ujawnia się coraz więcej, to pewnie teraz nie mogą już czegoś takiego odwalić. Z Erykiem nadal nie wiadomo co się dzieje. 9 go mamy diagnozę autyzmu. Zobaczymy co nam wyjdzie. Pierwszy etap diagnozy z SI ujawnił głównie upośledzenie procesu uczenia się przez naśladowanie (chodziło konkretnie o gesty). Następny etap w poniedziałek. Ale już po pierwszym spotkaniu kobitka, która badała młodego powiedziała, że jego zaburzenia to nie tylko SI, że trzeba szukać dalej. Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link
tolka11 Re: Tolka 04.06.11, 12:26 Ania, a Eryk ma orzeczenie o niepełnosprawności? To bardzo ułatwia sprawę, bo własnie rozporządzenie o integracji dostosowano do tych kryteriów. Jest schorzenie medyczne utrudniające naukę a wtedy jest orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego. Chociaz my w momencie wydawania orzeczenia o potrzebie kształcenia nie mielismy orzeczenia o niepełnosprawności, bo bylismy w trakcie odwoływania się od decyzji komisji. Komisja uznała bowiem, ze Miłoszowi mimo autyzmu, zaniku gałki ocznej i niskorosłości orzeczenie o niepełnosprawnosci się nie nalezy (a wczesniej zawsze miał). Musiałam więc do PPP zanosić zaświadczenia lekarskie, ale nie było problemu. Odpowiedz Link
annafelczerek Re: Tolka 06.06.11, 11:24 tolka11 napisała: > Ania, a Eryk ma orzeczenie o niepełnosprawności? Miał do 2 go roku życia. Teraz będę składała wniosek jeszcze raz. Ale chcę zaczekać na wszystkie wyniki badań. Dziewiątego mam umówioną diagnozę autyzmu. Zobaczymy co tu wyjdzie. > Musiałam więc do PPP zanosić zaświadczenia lekarskie, ale nie było problemu. U nas to nie jest takie oczywiste, czy dostaniemy. Napiszę jak coś będzie wiadomo. Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link