Dodaj do ulubionych

zły zapis EEG

22.07.11, 08:30
Zapis jest z uogólnionymi napadami. Ale w praktyce synek nie ma napadów. Ponoć szansa na to, że się po tych 4 latach nagle pojawią jest minimalna. A jednak neurolog chciał przepisywać "wlewkę" na wszelki wypadek. Rozważał też czasowe włączenie farmakoterapii - jest jeden lek który mógłby poprawić przy okazji ogólne funkcjonowanie Eryka. Nie zgodziłam się na żaden z nich (lekarz mówił, że mogę sama wybrać).
Teraz mam trochę wątpliwości.
Jak to jest u Was? Czego mam się spodziewać w ciągu następnych lat? Trzymać wlewkę w apteczce, czy może raczej nabyć po pierwszym ataku (jeśli kiedykolwiek nastąpi).

Pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • mamawiktorka2008 Re: zły zapis EEG 22.07.11, 11:45
      Hej.
      Moj Wiktorek tez ma nieprawidłowy zapis EEG. Rok temu miał zapis uogólniony z napadowoscia, choc widocznych napadow nie mial. Mimo to neurolog przepisala Orfiril, podawalam go Wiktorkowi przez tydzien. Po konusultacji z drugim neurologiem odstawilam lek. Teraz w maju mial robione EEG i znow wyszly napady, zapis nieprawidlowy zlokwalizowany. Wiktorek nigdy nie mial zadnego napadu, dokladnie go obserwuje, takze podczas snu. Lekartw p/padaczkowych nie otrzymuje.
    • eda321 Re: zły zapis EEG 22.07.11, 14:53
      Kiedyś czytałam wyniki badań profesora z kliniki neurologii dziecięcej z Białegostoku (nazwisko Sobaniec), z których wynikało że ogromna część dzieci z MPD, które nie mają padaczki mają nieprawidłowy zapis EEG sugerujący padaczkę właśnie (dokładnie teraz nie pamiętam ale było to coś w granicach 60-80%). Nie wiem jak to może być u Twojego Eryka bo on MPD przecież nie ma, no ale jakieś tam uszkodzenia po wylewach może powodują, że ten zapis jest nieprawidłowy. Nasz Błażo ma MPD i nasza neurolog nie wysłała go na EEG. Na początku chciałam trochę to na niej wymusić, ale ona stwierdziła że jesli nie ma żadnych niepokojących objawów (tj. wybudzeń nocnych z krzykiem, "zamyśleń" takich wygladajacych na wyłączenie sie dziecka itp.) to nie ma co EEG robić, bo że wyjdzie źle to jest duże prawdopodobieństwo, a w rzeczywistości niekoniecznie może to oznaczać padaczkę i niepotrzebnie najemy się dodatkowych stresów. No i mam nadzieję że u Was to też się skońcczy tylko na nieprawidłowym zapisie, a w rzeczywistości nic się nie będzie działo. Czego Wam życzę.
      • alicjontko Re: zły zapis EEG 22.07.11, 16:01
        To i ja się podepnę pod ten wątek. Alicja miała utratę przytomności połączoną z bezdechem, eeg wyszło typowe dla padaczki. Obserwuję ją, teraz nic się nie dzieje. Ale właśnie wybudza się w nocy codziennie z krzykiem (niezależnie od tego jak wyglądal dzień, czy może przezywać jakieś stresujące czy intensywne sytuacje). Kurcze, nie wiedziałam co to jest, jak rozumiem powinnam o tym poinformować neurologa sad
    • mama-cudownego-misia Re: zły zapis EEG 22.07.11, 18:57
      A kup, wepchnij na dno apteczki i nie zaglądaj. Nas pocieszali, że ponad 70% wcześniaków ma nieprawidłowy zapis EEG, ale to wcale nie oznacza jeszcze padaczki.
      A co to za lek, który mógłby poprawić funkcjonowanie Eryka?
      • bijou82 Re: zły zapis EEG 22.07.11, 19:10
        Ja bym wlewke kupiła i trzymała w apteczce jeśli lekarz zasugerował.
        Złego zapisu eeg sie nie leczy i zawsze zaskakuje mnie gdy słyszę że lekarze wypisują leki.Leczy się napady epi.Bo tak naprawdę po rodzaju napadów można rozpoznać co to za rodzaj epi i dobierać leki.
        Moja Magda mpdz 4 kończynowe,4,5 roku,eeg idealne,bez żadnych ognisk napadowych,napadów epi też nigdy nie miała (mimo to w szpitalu dostawała luminal-profilaktycznie,bo tak jak Beata pisze uważano że będzie miała zły zapis eeg i/lub ataki).Leki podstawiłam po wyjsciu do domu,neurolog poparła moją decyzję.
        I jeszcze tak całkiem od siebie-ja wcześniak,zapis eeg całe życie niprawidłowy,ataki epi miałam "jedynie" w okresie dojrzewania,leczona byłam pół roku i przeszło bezpowrotnie,bez żadnych konsekwencji neurologicznych
        Nam neurolog mówi że coraz mniejsze są szanse że Magda będzie miała ataki epi skoro do tej pory ich nie dostała tym bardziej że zapis eeg ok,ale twierdzi też że do 7r.ż pojawić się mogą,potem w okresie dojrzewania kiedy ogólnie organizm "szaleje".Mam nadzieję jednak że będzie ok smile U Was też.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka