Dodaj do ulubionych

szkoła gdynia

04.09.11, 19:35
dziewczyny, szukam kogoś z Trójmiasta kto mógłby mi doradzić w sprawie wyboru szkoły. Mój mąż marynarz dostał propozycję stacjonarnej pracy w Gdyni. Poważnie zastanawiamy się nad przeprowadzką.Musiałabym być jednak pewna, że znajdę tam jakieś fajne miejsce dla mojej Amelki (orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, problemy z pisaniem, czytaniem, koncentracją, podejrzenie dyspraksji)- szukam szkoły która proponuje małe grupy klasowe i przyjazną atmosferę sprzyjającą rozwojowi również dzieci z dysfunkcjami.Biorę też pod uwagę szkoły prywatne.Ktoś z Was orientuje się może ile to może kosztować? Z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • tabaluga0 Re: szkoła gdynia 04.09.11, 19:55
      My chodzimy do sp 8. Integracyjna, malutka, klasa ma 18 uczniów, dodatkowy nauczyciel. Nic lepszego nie znalazłam dla mojego dziecka. Jest jeszcze szkoła nr 13 i 34 oraz Gdyńska Szkoła Społeczna, ponoć fajna, ale od nas za daleko więc nie brałam pod uwagę.

www.trojmiasto.pl/s/szko%B3a+podstawowa/gdynia/
      • konszacht Re: szkoła gdynia 05.09.11, 18:11
        Dzięki Tabalugo za odpowiedź, tak właśnie coś mi się kojarzyło, że jesteście z Gdyni.A tak ogólnie, to jaka Gdynia jest do życia?Bo ja kompletnie nie znam tego miasta. Na przykład do Warszawy nie przeprowadziłabym się nawet z dopłatą. Napisz mi proszę jak się tam mieszka, co Wam dokucza a co uważacie za atut życia w wielkim mieście.
        A jak tam Szymek w szkole?Mocno przeżywa zmianę?
        • tabaluga0 Re: szkoła gdynia 05.09.11, 20:30
          Hej,
          Macie jakaś dzielnice już na oku?
          Ani do Gdańska ani do Warszawy nie pojadę jak nie będę musiała, nigdy.smile

Gdynia jest bardzo prosta w użyciu, ze tak powiem. 4 główne ulice, przecinające się pod kątem prostym prawie, żadnych dziwnych skrzyżowań, rond itd. Nie problemu z dostaniem się do urzędu, zusu. Porobili teraz parkometry, więc łatwiej zapakować, chociaż czasem ciężko w centrum. Ale da się przeżyć.
          Morze, plaża, plac zabaw, skwerek na spacery, molo na spacery .
          Są centra handlowe, są hipermarkety. Są nawet korki, ale do przeżycia.
          Gdynia jest mała, wszędzie dojedziesz autem lub autobusem. W kilkanaście minut obwodnicą na drugi koniec Gdyni.
          Brakuje mi tylko jakiegoś parku. Jest bulwar do spacerowania, są nowe ścieżki rowerowe.
          Blisko do Sopotu , dojedziesz gdyńskim autobusem bez dopłaty albo kolejką skm. Blisko nad jeziora, ok 20-30 minut. Komunikacja jest bardzo dobra, nie ma kursów, które są tylko w rozkładzie, jak np w Gdańsku.
          Są lasy, polany, ogródki działkowe. Jedynie mnie wkurza to, że leży na wzgórzach i wszędzie są górki, podjazdy, więc wyprawa prawie z każdego osiedla do centrum na rowerze to nie lada wyczyn, szczególnie powrót, bo zawsze pod górkę. Ale za to nie ma możliwości zalania domów, haha.
          Ja bym się stąd nie wyprowadziła nigdy, chyba że na starość do Sopotu, ale blisko morza. Na to już trzeba mieć trochę kapitałusmile

• tabaluga0 Re: szkoła gdynia 05.09.11, 20:34
            gdyniaturystyczna.pl/pl/www.gdynia.pl
            www.gdynia.naszemiasto.pl
            www.trojmiasto.pl

znajdziesz tam fotki i inne przydatne informacje.
    • pa_yo Re: szkoła gdynia 05.09.11, 11:21
      Justynko, podaj mi swój email skontaktuje Cie z moja znajoma, która pracuje w poradni PPP w Trójmieście, fajna dziewczyna , na pewno poradzi smile

No i ciesze sie z Wami na przeprowadzke, nareszcie będziecie RAZEM wink
      • konszacht Re: szkoła gdynia 05.09.11, 18:04
        Dzięki Jolu, jestem Ci bardzo wdzięczna, bo sprawa Amelki jest dla mnie priorytetem.Głównie ze względu na nią nie wiemy jaką podjąć decyzję. Tu ma środowisko w którym czasem lepiej, czasem gorzej, ale jednak się znajduje, szkołę w której w klasie ma 15 osób, pani zna Amelkę i jej możliwości.Ma na miejscu dwie babcie i dziadków, żyjemy na wsi, blisko natury.
        Nie wiem jak na nią podziała taka zmiana we wszystkich aspektach życia. Z drugiej strony bylibyśmy wszyscy razem, dziewczyny wreszcie mogłyby mieć tatę, który uczestniczy w ich życiu przez cały czas, dzieli z nami wszystkie radości i smutki.......Na podjęcie decyzji mamy około tygodnia a do tego Arek jest teraz na statku!W gdyni zaczynałby w styczniu.
        Chętnie zasięgnęłabym języka u Twojej koleżanki na temat szkoły i możliwości terapii.Mój mail:konszacht@op.pl
        A co u Was?Jak tam Wasz Pierwszoklasista?Pozdrowienia.
        J.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka