25.10.11, 15:28
Przyszła pora na 4 dawkę prevenaru. Na forum wyczytałam że jeśli trzy pierwsze były darmowe to czwarta też jest za darmo. A tu klaps bo pani z przychodni powiedziała ze nie ma już darmowych, trzeba sobie kupić dawkę za 250zł i zaszczepić dziecko. Troche mnie z butów wycięło, bo to sporo pieniedzy jest, zwłaszcza że ostatnio bylysmy tez na szczepieniu, takze płatnym.
czy któraś z was wie cos na ten temat?
Obserwuj wątek
    • kasiamamawitka Re: prevenar 25.10.11, 16:04
      Nie jestem pewna, ale jeśli Twoja córa ma powyżej roku to może tak być... Refundacja jest dla dzieci przedwcześnie urodzonych z dysplazją do 1 r.ż. sad

www.gis.gov.pl/userfiles/file/Departament%20Przeciwepidemiczny/szczepienia/PSO%20na%202011.pdf
      Część IB
      • zuzu-and-more Re: prevenar 25.10.11, 16:15
        Kasiamamawitka tak jest że do 1r.z prevenar za darmo dla dzieci z dysplazją oskrzelowo-płucną, ale był już wątek na forum że jeśli poprzednie dawki były za darmo to 4 tez jest za darmo.
        • kasiamamawitka Re: prevenar 25.10.11, 18:34
          A to sorry.
          Ja wiem tylko tyle co w kalendarzu szczepień.
    • martha_sz2 Re: prevenar 25.10.11, 17:22
      Nas teraz czeka właśnie czwarta dawka. Przy rejestracji pielęgniarka powiedziała mi ile kasy muszę przygotować i podała cenę tego prevenaru. Powiedziałam, że on był darmowy i ona powiedziała, że jak 3 były darmowe to czwarta też jest.
      Zadzwoń do swojego Sanepidu, bo może paniusia z przychodni się nie znała, niech oddadzą kasiore.
      • misiekjasiek Re: prevenar 25.10.11, 18:08
        Marta dobrze Ci radzi, zadzwoń do Sanepidu i przedstaw sytuację. Zazwyczaj jest tak, że to w przychodniach robią problem, bo im się nie chce.
        My mieliśmy 4 dawkę Prevenaru 8 września, za darmo, nikt tego nie kwestionował.

Na chłopski rozum - skoro zaczęliście szczepienie serią Prevenaru, powinniście mieć wszystkie 4 dawki za darmo. Przysługiwały, gdy dziecko miało poniżej rok. To nie jest nasza wina, że 4 dawka ma miejsce już po roku.
        Na Twoim miejscu kłóciłabym się w przychodni, ale najpierw wykonała grzeczno-płaczący telefon do Sanepidu, To działa, sprawdzone wink
        -----
        Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
    • maly-mateuszek Re: prevenar 25.10.11, 18:54
      Mati urodzony 13.05.2009 prewenar miał za darmo wszystkie cztery dawki a ostatnią dostał 21.10.2010 więc miał prawie półtora roczku
    • olcia82poz Re: prevenar 25.10.11, 18:55
      Nam w przychodni powiedziano ,że darmowy jest cały cykl szczepień , więc dopytaj dokładnie smile
      • olaaa-calineczka Re: prevenar 25.10.11, 22:38
        pytaj i marudz w przychodni do skutku ,Maja moj z 20.11.2009 dostała już 3 dawki niedługo dostaniemy czwartą za darmo mało tego szczepienie na ospę też dostałyśmy za darmo,trzepa pytać ,i być upierdliwym bo jak dziewczyny mówią często w przychodniach ,,olewają,,
        • aga.n.f Re: prevenar 25.10.11, 23:13
          Franek dostał pierwsza dawke prevenatu po ukończeniu 1 r.ż. Za darmo.
          • ponis1990 Re: prevenar 26.10.11, 04:39
            A u nas to wszystko się przeciąga, młody teraz w lutym dostanie trzecią dawkę a ma prawie dwa latka... drugą ,porcję'' dostał po pierwszym roku życia, a że szczepionka jest refundowana dowiedziałam się z tego forum big_grin
            • kicius_85 Re: prevenar 26.10.11, 11:51
              nie wiem kurcze jak w tym roku ale my mielismy wszystkie dawki za darmo (musielismy miec taka karteczke z poradni neonatologi ze skrajny wczesniak z dysplazja) tak samo mielismy za darmo na ospe
              • nasz-jeremi Re: prevenar 26.10.11, 16:56
                My właśnie tydzień temu mieliśmy 1 dawkę Prevenaru i to za darmo z Sanepidu. Mały ma 1,5 roku inie miał dysplazji. Dostał szczepionkę za darmo ,chociaż lekarz rodzinny twierdził,że mu nie przysługuje. Po naszej interwencji w Sanepidzie, miła pani poprosiła o napisanie pisma i dołączenie zaświadczeń od neurologa i immunologa. Szczepionkę dostaliśmy. Mały ma porażenie mózgowe,cytomegalię wrodzoną i z powodu ciężkiej małopłytkowości miał odroczone szczepienia do roczku. Warto samemu interweniować w Sanepidzie.
                • misiekjasiek Re: prevenar 26.10.11, 17:34
                  Nasz-jeremi i my należymy do tej samej przychodni wink
                  Nie dziwię się, że J. nie chciał Was szczepić Prevenarem, u nas też były problemy pomimo dysplazji. Ale NA SZCZĘŚCIE w naszym Sanepidzie pracują normalni ludzie.
                  -----
                  Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
                  • kol196 Re: prevenar 26.10.11, 23:10
                    niedawno sie zmieniły przepisy i każdemu wczesniakowi urodzonemu przed 37 tygodniem nalezy sie za darmo ta szczepionka.
                    • czarnawrona.online Re: prevenar 26.10.11, 23:19
                      I słusznie.

Moja Lena z wagą urodzeniową 910 za zdrowa była na prevenar - musiałam płacić.
                      • czarnawrona.online Re: prevenar 26.10.11, 23:35
                        Aż sprawdziłam - nic się nie zmieniło jednak w ostatnim czasie - tylko wcześniaki z dysplazją. wszelkie inne szczepione za free to tylko kwestia dobrej woli sanepidu albo lekarza, czy zaryzykuje i "naciągnie" wskazania.
                        Ja osobiscie nie rozumiem, ze dzieci ratowane tak wielkim nakładem kosztów później się potencjalnie pozbawia niedrogiego z punktu widzenia systemu szczepienia ( o synagisie już litościwie nawet nie wspomnę sad
                        Dla zainteresowanych link

"Egoizm nie polega na tym, że się żyje jak chce, lecz na żądaniu od innych, by żyli tak, jak my chcemy." Oscar Wilde
                        • kol196 Re: prevenar 27.10.11, 23:05
                          ja nie znalazłam tej informacji w internecie. byłam w poradni ryzyka na kontroli i sie zapytałam bo nasza pediatra wspomniala o takiej zmianie. tam lekarka nic o tym nie wiedziała ale zadzwoniła na OIOM i tam lekarka potwierdziła ta informacje. jutro zamierzam wybrac sie do sanepidu w tej sprawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka