Dodaj do ulubionych

Badania wzroku, do kiedy?

24.01.12, 20:15
Niepokoi mnie jedna sprawa. Ada ostatnią kontrolę wzroku miła w wieku 3 miesięcy (urodzeniowych) nie było objawów retinopatii i powiedziano mi, że to ostatnia wizyta. Dzisiaj byłam na szczepieniu i pani doktor powiedziała, że wcześniaki po tlenie powinny mieć kontrolę oczu jeszcze wieku 1 roku. Czy któraś z mam wcześniaczka bez objawów retinopatii była w podobnej sytuacji? I jeszcze jedno pytanko: gdzie można wykonać badanie oczu rocznego dziecka "bezboleśnie", w którymś wątku jedna z mam pisała, że są takie możliwości, ale mało który okulista posiada taki sprzęt. Pisała również wtedy, że jest możliwość wykrycia też innych wad np. dalekowzroczność. Bardzo mnie to interesuje, ponieważ u mojego starszego syna dopiero w szkole podstawowej przy rutynowym badaniu wykryto dalekowzroczność prawego oka, niestety wada jest tak duża, że oko jest bezużytecznesad Nie chciałabym, aby przez moje gapiostwo ucierpiała Adausia, już i tak swoje przeszła.
Proszę o wypowiedzi jak długo powinno się kontrolować oczka wcześniaka, wiem, że słuch do dwóch lat, czy coś jeszcze powinnam wiedzieć i kontrolować?
Obserwuj wątek
    • eda321 Re: Badania wzroku, do kiedy? 24.01.12, 20:30
      My mamy podobne parametry urodzeniowe i również brak retinopatii, a mimo wszystko jesteśmy pod kontrolą okulisty, choć na szczęście do tej pory wszystko było ok. Ostatnie badanie w kierunku retinopatii również miał w podobnym wieku do Twojej Ady (tzn. ok. 4 m-cy urodzeniowych). Potem mieliśmy pójść do kontroli jak skończy rok. Następna była po kolejnym roku i teraz też mamy się pojawić za rok.
      A co do słuchu to nam każą przychodzić co pół roku (Błażej ma już 3 lata), mimo że zawsze wszystko było w porządku. Może to dlatego, że Błażo ma MPDz i stąd większe ryzyko?
      A jak tam Ada sobie radzi ruchowo? Tak się martwiłaś, zadając mi pytania o naszego Błaża, ale "śledząc" Was na forum to chyba ładnie idzie do przodu. Pozdrawiam.
      • adusia29tc Re: eda321 24.01.12, 22:20
        Dziękuję za pamięć i za wsparcie, trochę bardziej mogłam skupić się na uczuciach i dawaniu miłości, niż tylko patrzeć czy coś jest nie tak. Faktycznie mała dość dobrze sobie radzi ruchowo, ale "jeszcze" nie chodzi samodzielnie, wiem, że ma czas i śledzę inne wątki, tak więc cierpliwie czekam, kiedy ruszy w pionie. Na szczęście przestała się już tak spinać i duużo mniej podwija palce. Na kontroli rehabilitantka była zachwycona jej postępami i tu też nam powiedziano, że jeszcze jedna wizyta + psycholog i koniec. Trochę mnie zmartwiło, to że jeszcze trzeba jechać do kontroli z oczkami, ale jak mus, to mus. Tak jak pisałam w listach ciągle dopadają mnie myśli, że mogę coś przegapić, nie skontrolować i jak widać intuicja mnie nie zawiodła. Dobrze, że Ada ma dopiero 13 m-cy i mogę te jej piękne oczęta w miarę szybko ogarnąćbig_grin
        PS Oglądałam zdjęcia Błażejka, śliczny chłopczyk i taki radosny i naprawdę przy tym torcie nie wygląda na drobinkęsmile Jeszcze raz Wszystkiego Dobrego i samych szczęśliwych dni.
        Pozdrawiam
    • nastjaa Re: Badania wzroku, do kiedy? 24.01.12, 20:32
      Jak najbardziej wykonaj badanie w okolicy roku. To badanie będzie bezbolesne - refraktometrem lub przy sprzętu ręcznego (nie mam pojęcia jak to się nazywa - wygląda jak długie linijki). Nie będzie już rozwórek, ale zakrapianie atropiną pewnie Was nie ominie. I w trakcie takiego badania sprawdzana jest wada wzroku. A wykonać je mozesz u każdego okulisty zajmującego się młodszymi dziećmi. To czy jeszcze będą Wam potrzebne kolejne badania okulistyczne zdecyduje sam okulista.
    • nati1011 Re: Badania wzroku, do kiedy? 24.01.12, 21:10
      w przypadku wcześniaków (zwłaszcza po tlenoterapi) kontrola raz do roku jest wręcz obowiazkowa. Nawet jak nic się nie dzieje. Oko się kształtuje do ok 21 roku życia - wady mogą się pojawić na różnym etapie.
      • ewa-mamazosi Re: Badania wzroku, do kiedy? 24.01.12, 22:36
        Hej moja córka leżała w szpitali 2,5 miesiąca i tydzień po jego opuszczeniu byliśmy na rutynowej kontroli w sprawie ew.retinopatii. Lekarka powiedziała, że już wszystko się wycofało i żeby się zgłosić na kontrolę jak Zosia skończy roczek. 25 listopada skończyła roczek , a na początku grudnia byliśmy na kontroli. Zośka troszeczkę zezuje jednym oczkiem. Miała zakrapiane oczka, ale raz, nie było żadnych rozwieraczy w oczkach.
        Żeby sprawdzić przyczynę zezika dostaliśmy skierowanie na badanie oczek w narkozie( której z resztą strasznie się bałam, ale niepotrzebnie). Po badaniu wyszła wada wzroku i dlatego mała zezuje: mamy +1 nadwzroczność i +1 astygmatyzm. Od 21 grudnia Zosia nosi okularki (to dodatek do aparacików słuchowych, bo mamy tez niedosłuch obustronny 50 db, ale z każdym badaniem się zmniejsza). Jestem pewna, że za rok możne dwa z aparatów i okularków zejdziemy. Na badaniu w przychodni okulistka tez zauważyła, że "tarcze nerwu wzrokowego są nieco bledsze" - to jej słowa. Po badaniu w narkozie też to wyszło i jest to do dalszej obserwacji. A nasz lekarz neonatolog powiedział, że to taka już uroda wcześniaka i żeby się nie martwić. O tych bledszych tarczach dostaliśmy tez zaświadczenie do neurologa. I ze względu na wadę wzroku mamy kontrole w poradni okulistycznej. teraz pójdziemy gdzieś pod koniec marca, już z dwójką dzieci( na razie jeszcze ja w dwupaku smile)
    • martha_sz2 Re: Badania wzroku, do kiedy? 24.01.12, 22:29
      Ostatni raz badaliśmy wzrok właśnie na roczek. Potem mamy zalecone do 7 r.ż. raz do roku, na dwa latka byłam już u normalnego okulisty w moim mieście.
      • carmita80 Re: Badania wzroku, do kiedy? 25.01.12, 16:56
        Syn ur. w 29 tyg. 1300g brak retinopatii, tlen 24h, w szpitalu ok. 1.5 m-ca, dzis akurat konczy 4.5 roku, chodzi od wrzesnia do szkoly, zna litery, liczby, pisze krotkie wtrazy, czyta krotkie ksiazki, rozwija sie prawidlowo, nie odroznia od rowiesnikow. Wzroku nie mial wogole badanego, jedynie w szpitalu jakis czas po urodzeniu. We wrzesniu zaczyna pierwsza klase wiec bedzie rutynowa kontrola wzroku, sluchu itp. w szkole. Sluch badany 1.5 m-ca po urodzeniu, badanie ok. a potem po roku w szpitalu przez zespol audiologow, stwierdzono lekki niedosluch z powodu plynu w uszach, badania byly jeszcze powtarzane na przestrzeni czasu, kiedy mial ok. 1.8 m-cy zalozono dreny, ktore spelnily zadanie, sluch perfekcyjny, z przychodni specjalistycznej laryngologicznej wypisano nas ponad rok temu.
    • anna_fv Re: Badania wzroku, do kiedy? 25.01.12, 17:27
      Myślę, że taki wcześniak powinien być pod stalą kontrolą okulistyczną (badanie przynajmniej raz w roku).

Chociażby dlatego, że istnieje u niego większe ryzyko wystąpienia wad wzroku, a wtedy wiadomo - im wcześniej wychwycone tym latwiejsze do skorygowania ... zresztą wiesz już po swoim starszym synku.

Ja z moimi chodzę co pól roku.
      • adusia29tc Re: Badania wzroku, do kiedy? 25.01.12, 21:43
        No i teraz dobrze trafić, czy ktoś może polecić okulistę dziecięcego we Wrocławiu? W rankingu lekarzy znalazłam p. dr H. Świebocką w DCO na Hirszfelda i poradnię okulistyczną Profimed przy ul. Bulwar Ikara, proszę o jakieś wskazówki, za nim zacznę dzwonić i się umawiać.
        • mamaduo Re: Badania wzroku, do kiedy? 27.01.12, 21:15
          ja chodze do Promyka Słońca, ale chce core skonslutowac i umowilam do Spectrum na Olszewskiego. generalnie moje dzieci sa po retinopatii II i II na III stopien, wycofalo sie i od dnia wycofania kontrola co 3 -4 mc. Obecnie maja 3,5 roku. maja niewielkie wady wzroku, ale nie korygujemy poki co.
          • adusia29tc Dziekuję 01.03.12, 23:33
            Dziękuję za wskazówki, no i faktycznie takie wcześniaki trzeba badać po roku.
            Adusia ma nadwzroczność po +1,5 na każdym oku, p. doktor powiedziała, że takie maluchy mogą mieć taką wadę i nie przepisywała żadnych okularów, kontrola za rok. Badała, też dno oka i OK, tzn. oczka Ok, bo badanie skończyło się okropnym płaczem.
            • aaalicja2 Re: Dziekuję 02.03.12, 14:42
              No i dobrze, że dobrze!
              Tak trzymać!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka