Niepokoi mnie jedna sprawa. Ada ostatnią kontrolę wzroku miła w wieku 3 miesięcy (urodzeniowych) nie było objawów retinopatii i powiedziano mi, że to ostatnia wizyta. Dzisiaj byłam na szczepieniu i pani doktor powiedziała, że wcześniaki po tlenie powinny mieć kontrolę oczu jeszcze wieku 1 roku. Czy któraś z mam wcześniaczka bez objawów retinopatii była w podobnej sytuacji? I jeszcze jedno pytanko: gdzie można wykonać badanie oczu rocznego dziecka "bezboleśnie", w którymś wątku jedna z mam pisała, że są takie możliwości, ale mało który okulista posiada taki sprzęt. Pisała również wtedy, że jest możliwość wykrycia też innych wad np. dalekowzroczność. Bardzo mnie to interesuje, ponieważ u mojego starszego syna dopiero w szkole podstawowej przy rutynowym badaniu wykryto dalekowzroczność prawego oka, niestety wada jest tak duża, że oko jest bezużyteczne

Nie chciałabym, aby przez moje gapiostwo ucierpiała Adausia, już i tak swoje przeszła.
Proszę o wypowiedzi jak długo powinno się kontrolować oczka wcześniaka, wiem, że słuch do dwóch lat, czy coś jeszcze powinnam wiedzieć i kontrolować?