Dodaj do ulubionych

motoryka mala u 3 latka

18.05.12, 21:01
Julek 30hbd (12470/41) 18.02.2009 mial bardzo niskie napiecie miesniwe. Rehabilitowany boboatami. Caly czas ma troche obnizone napiecie w obreczy barkowej. Zaczal samodzielnie jesc ok 2,5 roku zycia. Je napierzemiennie raz lewa raz prawa reka. Koloruje kółkami, trafia w obrazek. Jego prace plastczne sa slabe. Źle chwyta kredke. Poradzce co zrobic aby poprawic sprawnosc raczki. Jak to wygladalo u Waszym Wczesniakow?
Julek nie mial wylewow, byl potwornie wiotki. Od 2,5rż chodzi do punktu przedszkolnego. Oczywisiecie jestesmy pod kontrola neurloga, lerza spec reh. i rehabilitanki.

pozdrawiam
Julek 30hbd 18.02.2009
Tymek 35hbd 04.11.2011
Obserwuj wątek
    • bijou82 Re: motoryka mala u 3 latka 20.05.12, 10:37
      Popytaj rehabilitanta
      Ja bym poleciła zajęcia z terapii ręki,tym bardziej że mała motoryka jest związa z motoryką dużą,nie ma tak że tylko jedna rzecz jest "zaburzona"
      Rehabilitant powinien pokazać Wam ćwiczenia wzmacniające najpierw obręcz barkową,a potem "schodzi się w dół" z ćwiczenia aż do palców-których sprawność jest potrzebna także do precyzyjności ruchów,w przyszłości np do pisania.
      Wszystkie ćwiczenia można wykonywać w formie zabawy np.rysowanie kół po planszy zawieszonej na ścianie (zamaszyste ruchu ramion),zabawa w wiatraczki,ćwiczenia celności rzutów większą piłką i małymi przedmiotami do mniejszych pojemników,układanie piramidek,klocków w wieżę,zabawy z masą solną,ciastoliną itp
      Jednak ważna jest kolejność tych zabaw bo nie ma sensu np wrzucanie koralików do butelki u dziecka które nie ma chwytu pęsetowego
      Mam nadzieję że jakoś to nakreśliłam wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka