Dodaj do ulubionych

dieta bezmleczna

03.07.12, 16:31
dziewczyny poradźcie jak mogę uzupełnić wapń. Moja mała ma 3 latka i dalej na nutramigenie. Widzę że potrzebuje tego wapnia więcej - rano kasza wieczorem kasza a teraz w południe się domaga. Czasem za namową alergologa dajemy jej serek kozi. Próbowałam dodawać do nutramigenu mleko kozie dla dzieci ( takie specjalnie dla dzieci w proszku) ale straszne zatwardzenia były.
staram się dawać często sok z pomarańczy - rodzynki - ale ostatnio nie bardzo chce. Ogólnie u nas problem z jedzeniem i waga piórkowa 98 centymentów i 12 kg. A może ktoś ma namiary na jakiegoś sensownego dietetyka dziecięcego w warszawie
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: dieta bezmleczna 03.07.12, 17:35
      Przede wszystkim jeśli toleruje kozie przetwory (niekoniecznie mleko, bo ono ma większą zawartość laktozy, moja tez ma zaparcia i kolki po nim), to masz całą gamę kozich serów i jogurtów, zwykle do nabycia w marketach i większych delikatesach. Więcej wapnia będą miały sery twarde i roladki, twaróg ma go mniej.

Poza tym dużo wapnia jest w sardynkach (możesz z sardynek w pomidorach zrobić świetną pastę z twarożkiem lub bez, ważne tylko, żebyś nie wyrzucała kręgosłupów) - 100 g sardynek ma aż 500 mg wapnia. Całkiem przyzwoitą zawartość wapnia ma tofu, sezam, soja, kapusta, szpinak, natka pietruszki, szczypiorek, żółtko...

Dodatkowo możesz spróbować wprowadzić sinlac pod różnymi postaciami, niekoniecznie papki. Da się go używać jak mąki, robić z niego placki, upiec ciasto czy naleśniki albo zrobić krem czy nawet lody, a wapniowi wysoka temp. nie zaszkodzi.

No i wreszcie może jakieś shaki z nutramigenu i zmiksowanych owoców do picia?
      • polaa27 Re: dieta bezmleczna 03.07.12, 20:15
        Dodam jeszcze napoje ryżowe, owsiane, sojowe wzbogacane wapniem (z alg morskich).
        • maga-7811 Re: dieta bezmleczna 03.07.12, 22:41
          niestety u nas sinlac u nas tylko jako dodatek np do naleśników, bo ma zatwardzenia po nim.
          A jak te koktajle z nutramigenu jak zrobić, można normalie z owocami zmielić?
          Co do przetworów kozich to tylko ten serek homogenizowany w miarę dobrze toleruje i jeszcze masło kozie. Soja i nas też odpada - bardzo alergizuje - a co do napojów ryżowych, owsianych - próbowałam - nie chce wogóle tego pić - mówi bleee nie dobre. Tak jak pisałam wcześniej u nas problem z jedzeniem - je tylko wybrane przez siebie produkty. I to też przez jakiś czas np pomidory którymi się zajadała, od miesiąca są niedobre. Spróbuje sardynki może one posmakują
          • polaa27 Re: dieta bezmleczna 03.07.12, 23:11
            Na tych ryżowych, owsianych napojach możesz robić np. naleśniki z owocami. Albo dodawać czegoś dla poprawienia smaku (wanilii, cukru, owoców, kaszki).
          • mama-cudownego-misia Re: dieta bezmleczna 04.07.12, 10:36
            Z nutramigenem i owocami masz dwie opcje:
            - rozrabiasz mleko z wodą i miksujesz z owocami (np. bananem, truskawkami) i masz napój.
            - miksujesz owoce z suchym mlekiem i cukrem i masz krem.

A paste sardynkową zrób tak: wymieszaj ten serek homogenizowany z puszką sardynek w pomidorach, skrop trochę cytryną i dawaj do chleba. Alternatywnie same sardynki w pomidorach rozdziabaj na pastę i do chleba.
            • kratka5 Re: dieta bezmleczna 13.07.12, 22:16
              gaty w wapń jest też amarantus-dostepny w postaci nasion do gotowania lub poppingu czyli jakby nasion nadmuchanych gotowych do jedzonka takze w wersji na slodko.Moze to podejdzie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka