Dodaj do ulubionych

Podejrzenie jaskry, klinika w Katowicach

20.05.13, 15:11
Byłam dzisiaj u okulisty na rutynowym badaniu z moim wcześniakiem. Jest podejrzenie jaskry i na cito lekarka skierowała nas na badania do Katowic do Kliniki Okulistycznej. Znalazłam w necie jakąś na Ceglanej czy to ta??
Nie mogłam sie dodzwonić jutro znowu próbuję i pytanie do zorientowanych mam: jak długie sa terminy na wizytę i na pomiar ciśnienia ?? Lekarka mi wspomniała, że pewnie będzie to badanie z uśpieniem - wiecei cos na ten temat??
Obserwuj wątek
    • t.tolka Re: Podejrzenie jaskry, klinika w Katowicach 20.05.13, 20:46
      Cisnienie z uspieniem? Pierwsze slysze. Tak to Ceglana, ale ja z ROP V i jaskra nie polecam. Tam sie po prostu jedzie rejestruje i czeka na przyjecie, czasem bardzo duuuuugo.
      • ewik74 Re: Podejrzenie jaskry, klinika w Katowicach 20.05.13, 21:25
        To powiedz mi gdzie mozna szybko zrobić takie badanie. Chodzi konkretnie o pomiar ciśnienia w gałce ocznej (może źle sie wyrażam ale tak to zapamietałam jak mi mówiła okulitka). Ona mówiła, że podejrzewa że go uśpią bo to jest jakiś sprzęt który dotyka bezpośrednio oka i on tego może nie przejśc "bezboleśnie". Dziecko ma 3 lata. Lekarka chwaliła tą klinikę w Katowicach, odradzała Kraków. A Ty co możesz doradzić??
        Jestem z Krakowa. Interesuje mnie Kraków, Śląsk, najbliższe okolice; może być prywatnie jeśli terminy są zabójcze.
    • eter.nal Re: Podejrzenie jaskry, klinika w Katowicach 20.05.13, 21:46
      na Ceglaną albo się zapisujesz - czeka się zwykle kilka miesięcy i masz konkretny termin i godzinę (tą godziną nie ma się co sugerować bo i tak trzeba przyjechać rano i spędza się tam cały dzień do 13-15 ), albo przyjmują codziennie bez zapisów 4 razy w tyg ale sprawdź na ich stronie w jakie to dni. można też mailowo ale nie próbowałam i nie wiem ile się wtedy czeka. bez zapisów niestety tylko podstawowe badanie więc lepiej się zapisać wtedy zbadają wszystko.

dodzwonić sie jest bardzo trudno, kiedyś dzwoniłam przez kilka dni po kilkadziesiąt razy dziennie i się poddałam - najlepiej pojechać zarejestrować się osobiście. my zawsze po każdej wizycie od razu zapisujemy się na miejscu na następną.

ja jestem zadowolona z leczenia tam ale niestety to czekanie, tłumy ludzi, kolejki, ciasnota sad
      --
      Natalia i Tomek (12.02.2009)
      • eter.nal Re: Podejrzenie jaskry, klinika w Katowicach 20.05.13, 21:49
        a moze jak to takie pilne to jedź tam na szpitalną izbę przyjeć?
        • agata123123 Re: Podejrzenie jaskry, klinika w Katowicach 20.05.13, 22:01
          Na Ceglaną raczej się nie dodzwonisz..... Potwierdzam, że są tłumy. Na wizytę czeka się kilka miesięcy. W dniu umówionej wizyty przyjeżdżasz rano, rejestrujesz dziecko i czekasz. Zwykle jesteś do godz. 13-14 bo tyle to trwa łącznie z zakrapianiem oka. Teraz tam jest dodatkowo remont więc są pewne utrudnienia. Nie korzystałam z tej możliwości przyjazdu bezpośrednio bez rejestracji więc nie wiem jak jest. My chodzimy do dr Donocik.
        • ewik74 Re: Podejrzenie jaskry, klinika w Katowicach 20.05.13, 22:03
          Lekarka napisała mi skierowanie konkretnie do tej kliniki. Dopisała prośbę o pilną (tutaj podkreślone 2x) konsultację i badanie tego ciśnienia. Napisała że jest podejrzenie jaskry dziecięcej. Spróbuję podzwonić jutro. Wydaje mi się że jest to pilne - tak wnioskuję z rozmowy z nią.
          Jestem jeszcze w lekkim szoku i przerażona tym co usłyszałam dzisiaj... Chciałabym załatwić szybko to badanie bo wujek google mnie dodatkowo jeszcze zdenerwował.
          • ewik74 Re: Podejrzenie jaskry, klinika w Katowicach 20.05.13, 22:05
            Jeżeli to jest problem to bez zastanowienia zapłacę za to badanie i konsultację u innego świetnego okulisty. Pieniądze tutaj nie są tak istotne bo wizja utraty wzroku mnie przeraża
            • mamaantonki Re: Podejrzenie jaskry, klinika w Katowicach 20.05.13, 22:59
              Ja nigdy na Ceglanej nie spedzilam calego dnia. Fakt ze jak pojedziesz bez wczesniejszej rejestracji i zarejestrujesz sie rano to poczekasz na wizyte kilka godz ale jak sie umawia termin przez internet np to wcale sie tam nie spedza calego dnia. Ja bylam w kwietniu i moze ze 2 godz tam spedzilam. Ja bym pojechala rano na 7.30 tam i stanela w okienku ze dkierowaniem i zobaczyla co powiedza.

W Katowicach jest jeszcze dr Pojda. Nie wiem tylko czy specjalizuje fie w jaskrze czy tylko w rop i czy ma sprzet w prywatnym gabinecie. Ale tu na forum jest chwalony i gdzies jest tu nr do niego
              • t.tolka Re: Podejrzenie jaskry, klinika w Katowicach 21.05.13, 22:12
                Pomiar to dotkniecie oka specjalnym urzadzeniem. Nie boli, jest tylko nieprzyjemne i trwa moment. Zadzwon do Pojdy czy ma mozliwosc zbadania w gabinecie, jak nie to podjedziesz do szpitala.
                • ewik74 Tolka 22.05.13, 16:11
                  Właśnie wróciłam ze szpitala. Byłam tam o 7 wyszłam o 14.30. ale nie to jest ważne. Chodzi o to że w zasadzie jestem w punkcie wyjścia. Próbowali zmierzyć małemu to ciśnienie ale sobie nie dał. Powiedzieli że muszą uśpić stąd chcą nas hospitalizować.
                  Mówiłaś że to jakieś specjalne urządzenie, a tam w szpitalu znieczulili mu oko i coś metalowego próbowali włożyć i jakiś szpikulec z wajchą wkładali......czy Twoje dziecko miało wykonane badanie czymś innym?? Wyglądało to mniej drastycznie??
                  • mamaantonki Re: Tolka 22.05.13, 21:13
                    Ewik a ile ma twoj maluch? Bo do roku czasu dzieci maja tam swija kokejke i najlepiej byc w czwartek lub piatek jak przyjmuje dr Niklewska
                    • ewik74 Re: Tolka 22.05.13, 21:38
                      Wiem, przekonałam się o tym dzzisiaj. Było baaaaaardzo dużo takich maluchów. A mój synek ma juz 3 latka.
                      • polaa27 Re: Tolka 23.05.13, 18:47
                        Też pierwsze słyszę o tym badaniu w narkozie. Chyba, ze to ma być jakieś inne, nie wiem dłuższe czy coś? Mój synek ma badane dno oka rutynowo na kazdej wizycie. Jest niewspółpracujący, ma traumę odnośnie lekarzy i szpitali i normalnie się badamy.

W Krakowie macie świetnych okulistów, my jeżdzimy do Was aż z Warszawy. Co prawda w sprawie zeza i wady wzroku, ale pewnie też znają się na jaskrze. Polecam Dr Pociej-Żero, ona nas prowadzi i nas operowała. Świetna lekarka, bardzo profesjonalista i ma bardzo dobre podejście do dzieci. Przyjmuje w Scanmedzie.
                        • t.tolka Re: Tolka 23.05.13, 21:33
                          Dotkniecie kilkusekundowe oka przyrzadem do pomiaru, zadnych drastycznych akcji, oklista przytrzymuje powieke palcami. Wynik natychmiast. Prost w Wawie, Krakow jak pisze Pola. Chwila i zmierzone.
                        • ewik74 Re:Pola i Tolka 24.05.13, 14:04
                          W tej narkozie to mają mu zrobić kilka badań to napewno.
                          Co do Pociej -Żero to jest specjalistą od zeza natomiast z tego co sie zdąrzyłąm zorientowac to w KRK naprawdę nie ma kogoś wybitnego w diagnozowaniu jaskry dziecięcej. Jest sporo dobrych okulistów dziecięcych, sporo od zeza ale nie od jaskry. Oczywiście każdy okulista musi wiedzieć co to jest, ale wolę kogoś kto ma z tym doczynienia na codzień. Rozmawiałam z jakąś ponoć specjalistką od jaskry w KRK ale ona nie diagnozuje takich małych dzieci. Dzwoniłam dzisiaj do W-wy do Prosta ale terminy na sierpień sad. Teraz szukam info o Wrocławiu.
                          W Katowicach wyznaczyli nam termin hospitalizacji dopiero na za miesiąc i obawiam sie że do tego czasu to zejdę z tego świata dlatego zależy mi na jakiejś wcześniejszej konsultacji.
                          • mikupiku1 Re:Pola i Tolka 24.05.13, 15:40
                            Jeśli Warszawa wchodzi w grę, to super specjalistą od wcześniaków jest doktor Seroczyńska z CZD. Prywatnie przyjmuje w przychodni Arka. Nie wiem czy zajmuje się jaskrą, ale myślę, że mając zaplecze w CZD na pewno by coś poradziła. Mamy u niej wizytę 04.06, to mogę zapytać, o ile to dla Was nie za późno.
                          • t.tolka Ewik 24.05.13, 17:27
                            Moj syn mial ogrom badan roznych zawsze, ROP V i jaskra i zanik galki powodowaly, ze badano go we wzystkie strony. U Prosta, u Pojdy w Katowicach, w Bostonie i Ottawie. I nikt przenigdy nie wspominal o narkozie. Narkoza byla tylko do operacji.
                            Dlatego jestem zaskoczona
                            Na Ceglanej to mlodemu oko z ROPV i jaskra chciano natychmiast usunac.
                            • ewa-mamazosi Re: Ewik 24.05.13, 23:26
                              Witaj moja córka miała badane oczka w narkozie. Dokładnie to było badanie zezika i ew wady wzroku. W szpitalu spędziliśmy pół dnia. Mieszkamy w Białymstoku. W chwili badania córka miała 13 miesięcy. ( badania to autorefraktometria, biometria, USGB OU) - nie wiem czy wszystko dobrze spisałam. Samo badanie trwało ok 20 min. Po wybudzeniu jeszcze 3 godziny w szpitalu musieliśmy spędzić.
                              Pozdrawiam Ewa
                              • ewik74 Re: Ewik 25.05.13, 21:06
                                Mikupiku: 4.06 wydaje mi się baaardzo odległym dniem ale znając realia polskie to nie załatwie nic do tej pory więc proszę zapytaj.
                                Tolka: Ty miałaś duże problemy z synkiem u nas narazie podejrzenie (tfu tfu) mam nadzieję że wykluczą. Z kliniki myślę, że nie zrezygnuję ale będę chciała w najbliższym czasie (mam nadzieję) skonsultować się z kimś jeszcze. Planuję nękać dziewczyny od Prosta i mam nadzieję że coś tam mi znajdą a jak nie.....to nie wiem.
                                • mikupiku1 Re: Ewik 25.05.13, 21:54
                                  Na pewno zapytam (chyba, że wszystko się wyjaśni do tego czasu, za co trzymam kciuki). Tak sobie jeszcze przypomniałam, że jest jeszcze profesor Szaflik. W swoim czasie myślałam, że moja córeczka jest niewidoma i bardzo dużo czytałam o różnych okulistach i pamiętam, że też miałam go na swojej liście jako specjalistę od ciężkich przypadków. Nie byłam u niego, ale opinie ma dobre i przyjmuje prywatnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka