Dodaj do ulubionych

Uparty, niemówiący wcześniak

22.01.16, 15:57
Witam,
mam synka z 33 tc, wylewy II stopnia (wchłonięte), przez pół roku walka z anemią i niedoczynnością tarczycy. Aktualnie ma prawie 3,5 roku. Od września chodzimy do logopedy ale postępy są znikome - może jeden wyraz na 2-3 tygodnie przy czym wyraz to "oko", "pupa" itp. Wszystko proste i krótkie, jednosylabowe. Co ciekawe próbuje łączyć wyrazy typu "mam coś", "ja mam", "chodź tu" (oczywiście sepleniąc) tylko, że zasób słów tak mały że na tych kilku połączeniach się kończy. Jest skrajnie uparty, nie chce ćwiczyć nawet jak staram się to obrócić w zabawę. Ale jest też "dziwna" rzecz - przykładowo mówię mu: powiedz kot". I on: "kot..... e nie, ja nie, ja nie". Czyli jakby się zapominał, że ma nie umieć powiedzieć, powie coś a potem się z tego wycofuje. Takich wyrazów powiedzianych raz w życiu (ale zawsze pasujących do okoliczności) jest z kilkadziesiąt. Czy myślicie, że nie mówi bo jest uparty? smile Któremu logopedzie, psychologowi etc. to mówię, to mnie ignorują i nie komentują.

Co jeszcze można zrobić żeby mu pomóc (oprócz logopedy)? Co wpływa na decyzję o podaniu Nootropilu?

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Zapewne rozumiecie mój strach i szukanie "pocieszenia, że wszystko będzie dobrze".
Obserwuj wątek
    • polaa27 Re: Uparty, niemówiący wcześniak 23.01.16, 11:09
      A diagnozowaliscie go pod katem innych zaburzeń, ktore potencjalnie mogą mu przeszkadzać w rozwinięciu mowy? Typu autyzm, obniżone napięcie w okolicy twarzy, aparatu mowy, wędzidełko, zaburzenia
    • polaa27 Re: Uparty, niemówiący wcześniak 23.01.16, 11:12
      ...zaburzenia typu afazja, etc. Macie dobrego neurologopede? Mysle ze dobra diagnoza to poczatek do dobrej i efektywnej pracy z dzieckiem. Bo nawet jak dziecko jest uparte i nie chce ćwiczyć na zajęciach to jednak u zdrowego dziecka mowa rozwija sie w codziennym życiu, kontaktach z innymi, zabawie. Także szukajcie przyczyny, bo mysle, ze to klucz do sukcesu.
      • kubagulaa Re: Uparty, niemówiący wcześniak 27.01.16, 12:54
        Właśnie mam wrażenie, że nie mamy dobrego ani neurologa, ani neurologopedy, ani logopedy. Był już u dwóch neurologów, 1 neurologopedy, 3 logopedów, psychologa etc. Ma za krótkie wędzidełko i obniżone napięcie w okolicy twarzy, ale to powinno mieć jedynie wpływ na jakość mowy, nie na ilość. Autyzm wykluczony. Jeszcze czekamy na badanie słuchu (podczas snu) ale jestem raczej o to spokojna.
        To jest szczerze mówiąc nasz problem - mam wrażenie, że trafiamy na lekarzy którym nie chce się pochylić nad danym przypadkiem dziecka, zainteresować co jest przyczyną. Poniżej little.d napisała o neurologopedzie z Krakowa. Mamy do Krakowa ponad 100 km, nie koniec świata, więc coś czuje że zaczniemy od szukania nowych specjalistów.
    • little.d Re: Uparty, niemówiący wcześniak 23.01.16, 19:24
      Podstawa to dobry neurologopeda, np Aleksandra Lada z Krakowa. Moj syn bez problemu dostal niotropil jakmial 2,5roku. Zazal gadac jak skonczyl 3 lata a teraz ma slownictwo studenta filozofii
      • gajmal Re: Uparty, niemówiący wcześniak 25.01.16, 09:46
        Wizyta u laryngologa i u neurologopedy wydaje się być niezbędna. A jak z tarczycą?
        • kubagulaa Re: Uparty, niemówiący wcześniak 27.01.16, 12:58
          U obu byliśmy (jeszcze czekamy na badanie słuchu podczas snu). Tarczyca - miał niedoczynność tarczycy, potem wyniki w normie. Ale znów powtórzymy badania i tak mieliśmy w zamiarze zrobić morfologię i właśnie tarczycowe.
      • kubagulaa Re: Uparty, niemówiący wcześniak 27.01.16, 12:56
        Dziękuję za namiary. Mój syn jest o 4 miesiące młodszy od Twojego, chociaż sądząc chociażby po Apgar to mój miał znacznie gorszy początek. Wiem więc, że wcześniak wcześniakowi nie równy. Ale powiedz mi jeszcze proszę, kto podjął decyzję o podaniu Niotropilu? Zaproponowano Wam to czy sami zapytaliście? Są jakieś przeciwskazania? Ja o tym leku dowiedziałam się z tego forum, nikt z dotychczasowych lekarzy etc. nawet się o nim nie zająknął.
        • little.d Re: Uparty, niemówiący wcześniak 27.01.16, 23:43
          Przepisala nam neurolog dziecieca, pierwszy raz go podawalam jak Michal mial 1,5 roku. Potem mial przerwe i teraz bierze juz 2x2ml dziennie od bardzo dawna. Nie wiem czy sa jakies przeciwwskazania, nam przepisala to bez zadnych watpliwosci czy strachu. Uprzedzala ze wazne jest by podawac stopniowo (do dawki docelowej doszlismy po 3 mcach) i ze przez to na pewno bedie gorzej spal, moze byc nadaktywny. Michal budzi sie w nocy, ale nie widze zwiazku z nootropilem, w dzien obowiazkowo musi sie zdrzemnac. Aktywny jest tak samo jak inne dzieci. Nie wiem czy to ze zaczal mowic bylo efektem nootropilu cZy terapii z logopeda.na raZie neurolog nie widZi przeciwwskazan by brac to bez ogranicEn czasowych.
    • mamaysa Re: Uparty, niemówiący wcześniak 02.02.16, 23:12
      No więc droga mamo wczesniaczka -wszystko będzie dobrze ,serio
      mam synka niewiele starszego ,z powodu niemówienia postawiono mu diagnoze autyzm dziecięcy i to nie zadne spektrum tylko pełny autyzm i.......dzisiaj czyli pół roku od diagnozy mówi i to wszystko co chce nazwać ,wczesniej zauważałam tak jak ty ze czasem jak chce to cos powie ale inni tego nie widzieli i nie słyszeli bo nie chcieli.Obecnie kazdy stwierdzi ze sie dziecko rozgadało ,Mam NOtropil dostałam od neurologa recepte wykupiłam ale nigdy nie zdecydowałam sie podac ,Zawsze wierzyłam ze sam pokona przeszkody,Przyznać musze ze dziecku pomogło takze przedszkole bo tam nikt sie nie domyslał co Franus chce ,albo czego nie chce
      pozdrawiam ,uszy do góry bo naprawde bedzie dobrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka