Dodaj do ulubionych

Wzrok u wczesniaka i szczeliny w glowce-pomozcie

02.04.05, 12:53
Hey mam pytanie jak u waszych wczesniakow bylo ze wzrokiem.Jestem niespokojna
bo wczoraj na kontroli neurolog doczepil sie o to ze kuba (34tc)nie wodzi
wzrokiem,pozatym akurat mial kolke i stwirdzila ze jest nadpobudliwy.na
dodatek po usg glowki(wylewy 2 stopnia) stwierdzila ze nie jest tak jak
powinno ze sa jakies szczeliny i jedna ma 2 i jest dobrze a druga 4 i tez
jest dobrze ale biorac pod uwaga brak wodzenia i nadpobudliwosc stwierdzila
ze moze byc cos nie tak.Bardzo sie martwie.Wydaje mi sie ze kuba raz wodzi za
wzrokiem a za 2 juz nie.Bylismy miesiac temu u oklulisty i wszystko bylo ok
napisala ze wodzi za swiatlem.Peosze pomozcie i napiszcie cos bo bardzo sie
martwie.Dostalismuy skierowanie na krew na sytomegalie.
Obserwuj wątek
    • mamaemmy Re: Wzrok u wczesniaka i szczeliny w glowce-pomoz 02.04.05, 13:20
      A ile teraz ma Twój Kuba?Chodzi mi o wiek korygowany,bo dzieci zaczynają wodzic tak ok 2-3 miesiąca (kor)za zabawką.Pozdrawiam.
    • gruchotka Re: Wzrok u wczesniaka i szczeliny w glowce-pomoz 02.04.05, 14:02
      Ależ Ci się neurolog trafiła... Tak na marginesie, ja dopiero za trzecim
      razem trafiłam na rzeczową neurolog. Więc jak masz możliwość, to
      skonsultuj się z innym specjalistą.
      Zdrowe donoszone dziecko zaczyna wodzic wzrokiem za przedmiotami w
      granicach 3 miesiaca i chyba najwięcej na ten temat powie okulista.
      Co do nadpobudliwości, to można o niej mówić w znacznie póżniejszym
      wieku. Aż dziwne, że neurolog Cię uraczyła taką... diagnozą?
      USG mózgowia u wczaśniaków bardzo się zmienia. Miki (32 tydz.) w
      szpitalu miał robione USG, było OK. Po miesiącu na USG wykryto dość
      sporą torbiel, więc też byłam w szoku. Po następnym miesiącu wszystko
      było OK, żadnej torbieli, aż pani dr, która wykonywała USG zawołała
      dwie koleżanki lekarki, żeby porównać poprzednie i najświeższe zdjęcie,
      bo niemożliwym wydawało się wchłonięcie takiej dużej torbielki w ciągu
      tak krótkiego czasu. Czyli jednym słowem sprzęt zawiódł.
      A co do cytomegalii, to rozumiem, że Twój Kuba ma wysokie enzymy wątrobowe
      (transaminazy) czyli ALAT i ASPAT. U niemowlaków wcześniaków, często są
      powodowane przedłużająca się żółtaczką lub podawaniem leków, głównie
      antybiotyków.
      Nie chcę podważać zdania neurolog, nawet nie mam takiego prawa, ale skoro
      tak bardzo się martwisz spróbuj skonsultować się z innym lekarzem.
      Pozdrawiam
      • agunia16 Re: Wzrok u wczesniaka i szczeliny w glowce-pomoz 02.04.05, 14:33
        Hey,dzieki za odzew.Kuba 3msc a korygowany 1miesiac.U okulisty bylismy miesiac
        temu i powiedziala ze wodzi za swiatlem.Prob watrobowych jeszce nie mial
        robionych nie wiem na jakiej podstawie podejzewa cytomegalie.ja nie wytrzymam
        tej niepewnosci badanie zrobie w pon a na wyniki ponoc tydzien sie czeka.A usg
        kolejne ponoc dopiero za miesiac bo nie ma sensu wczesniej.
    • to_ja4 Re: Wzrok u wczesniaka i szczeliny w glowce-pomoz 02.04.05, 14:29
      Ile miesięcy/tygodni ma teraz Kuba/Dziecko donoszone,zdrowe,zaczyna wodzić
      wzrokiem i fiksować wzrok na tym,co go interesuje po ukończeniu 2 miesiąca
      życia.
      Poza tym:Kuba urodził się w 34 tygodniu ciąży - tzn.znajduje się w grupie
      dzieci zagrożonych retinopatią wcześniaków i jako taki powinien być badany
      przez okulistę znającego się na tym schorzeniu;do momentu,aż zostanie
      stwierdzone zakończenie rozwoju siatkówki.Czy ma takie badania?
      • agunia16 Re: Wzrok u wczesniaka i szczeliny w glowce-pomoz 02.04.05, 14:35
        U okulisty tylko rozszerzyla mu zrenice poswiecila latarka i powiedziala ze ok
        ze dno oka prawidlowe i ze wodzi za swiatlem,nastepna wizyta dopieto 4
        maja.Korygowany wiem to 1msc ale u nas tzn a Rybniku lekarze nie biora pod
        uwage wieku korygowanego neurolog powiedziala ze mimo ze wczesniak to i tak
        powinien juz wodzic .Pozdrawiam
        • mamaemmy Re: Wzrok u wczesniaka i szczeliny w glowce-pomoz 02.04.05, 15:06
          Jak oni skonczyli medycyne!!!!Ja martwiłam sie bo Em ma ROP i w 1 miesiącu korygowanym nawet nie zatrzymywała wzroku na nas teraz ma 1,5 korygowanego miesiąca i juz patrzy za karuzelą z misiami(POLECANEJ W SUMIE OD 2 m-ca dopiero),wodzi wzrokiem tylko wtedy jak ma ochote,za karuzelą np.Patrz na wiek korygowany!A jak dno oka prawidłowe to jest super,jak wodzi za swiatłem to tez jak mruzy oczka na swiatło to wszystko jest w porzadku!!!
          • tiya Mamoemmy :) 02.04.05, 16:40
            mamaemmy napisała:

> Jak oni skonczyli medycyne!!!!

Niektorym wystarczyl kurs tańca towarzyskiego wink
            • mamaigora1 :)))) 04.04.05, 11:59
              Tiya jak zwykle żartownisia , hi, hi, hi....
              A tak poza tym to wizyta u okulisty nie zaszkodzi, ale specjalistów od
              retinopatii to jest naprawde niewielu w Polsce - najlepiej dowedz sie w Poradni
              Wczesniaczej przy szpitalu w ktorym urodził se Maluch, z jakim lekarzem
              wspłpracuja w tej materii...

Głowa do góry, na pewno bedzie wszytsko ok! Retinopatia wczesniacza raczej nie
              dotyka tak duzych wczesniaczków...a i z główka tez bedzie ok! zobaczysz...
        • 1qaz3 Re: Wzrok u wczesniaka i szczeliny w glowce-pomoz 02.04.05, 15:15
          Przypadkiem trafiłem na Twój list.Twoje dziecko MUSI być zbadane okulistycznie -
          i nie "latarką",tylko wziernikiem Fisona zakładanym na głowę.Inaczej nie jest
          się w stanie stwierdzić wiarygodnie,czy dziecko nie ma retinopatii
          wcześniaków.Czekanie może spowodować,że będzie za późno.
          Przesyłam Ci tekst,który znalazłem w internecie:

Wstęp
          W ostatnich latach na świecie i w Polsce nastąpił znaczny rozwój
          perinatologii. Równocześnie na świecie ma miejsce wzrost liczby porodów
          przedwczesnych i ciąży wielopłodowych oraz stwierdza się powolny wzrost liczby
          noworodków urodzonych przed 33 tygodniem ciąży.W Polsce nie obserwuje się
          jeszcze tak silnie tych zjawisk. Ogólny współczynnik porodów przedwczesnych (
          przed 37 tygodniem ciąży ) jest względnie stały, ale rodzą się coraz częściej
          noworodki skrajnie niedojrzałe ( przed 28 tyg. c. ) i bardzo niedojrzałe (przed
          33 tyg.c.) – stanowią one 1 – 2 % wszystkich urodzeń (1). Choć odsetek tej
          grupy noworodków jest niewielki, to jednak w sposób znaczący rzutuje ona na
          statystykę i odpowiada za 80 % umieralności wszystkich noworodków
          przedwcześnie urodzonych. (2) i 40 – 50 % umieralności niemowląt (3, 4).
          Intensywny rozwój medycyny pozwala na coraz bardziej skomplikowaną diagnostykę
          pre- i post-natalną, leczenie zagrażających porodów przedwczesnych,
          podejmowanie prób ratowania noworodków coraz mniej dojrzałych, nawet tych
          urodzonych w 23 tyg.c. (6-14). Zwiększa się jednak z czasem współczynnik
          przeżywalności noworodków urodzonych przedwcześnie, w tym również tych najmniej
          dojrzałych (5). Zwiększa się powoli współczynnik przeżywalności noworodków
          urodzonych przedwcześnie i waha się obecnie na świecie od 10 – 20 % dla dzieci
          urodzonych w 23 tyg. ciąży do 95 – 97 % w 32 tyg. ciąży (6,9,11,14,15-18). W
          krajach o wysokim standardzie życia 50 % przeżywalności osiągane jest w
          odniesieniu do dzieci urodzonych w 25 tyg.c. Ta niewielka liczebnie i
          procentowo grupa noworodków w znaczący sposób rzutuje jednak na przyszły
          rozwój dzieci, ponieważ stwierdzono, że:
          - w grupie dzieci z rozpoznanym MPDz 50 % stanowią obecnie noworodki urodzone
          przedwcześnie
          - w grupie niewidomych lub osób ze znacznym pogorszeniem widzenia w Polsce
          wcześniaki stanowią 11,47 %(w r. 1999 – 19,012 %), gdy bierze się pod uwagę
          osoby do 24r. ż..
          Problem niedojrzałych noworodków staje się więc istotnym i narastającym
          problemem zdrowia publicznego.
          Specjaliści zadają sobie pytanie, jaki będzie w przyszłości rozwój tych dzieci
          i czy nie dojdzie z czasem do wzrostu liczby dzieci nieprawidłowo się
          rozwijających. Najczęstsze z tych nieprawidłowości to:
          - dysplazja oskrzelowo-płucna ( BPD – bronchopulmonary dysplasia )
          - retinopatia wcześniaków ( ROP – retinopathy of prematurity )
          - martwicze zapalenie jelit ( NEC – enterocolitis necroticans )
          - krwawienia do- i okołokomorowe ( IVH – intraventicular hemorrhage )
          - leukomalacje okołokomorowe ( PVL – periventricular leukomalacia ) .
          Schorzenia te mają największy wpływ na rozwój dziecka a ich wystąpienie
          pogarsza przyszłe rokowanie. Powodują przejściowe lub trwałe zaburzenia funkcji
          narządów, są przyczyną ślepoty lub uszkodzenia widzenia, zeza, oczopląsu,
          krótkowzroczności, niedosłuchu, głuchoty; zaburzeń ruchowych i innych zaburzeń
          somatycznych, zaburzają rozwój emocjonalny i społeczny. Ze względu na ciężkość
          uszkodzeń najczęściej dzieli się je na uszkodzenia ciężkiego, średniego i
          niewielkiego stopnia, co ułatwia następnie klasyfikację rozwoju - jako
          patologiczny, wątpliwy, prawidłowy. Niekiedy uszkodzenia ciężkiego stopnia
          łączone są w grupy i ocenia się, jak duża populacja ma jedno, dwa lub więcej
          uszkodzeń równocześnie. Oceniany jest również typ uszkodzeń. Często opisywane
          są uszkodzenia neurologiczne i narządów zmysłów, powodujące zaburzenia ruchowe,
          uszkodzenia wzroku i słuchu, opóźnienie i upośledzenie rozwoju intelektualnego.
          W ocenie wczesnej ( do 2 r. życia ) najczęściej stwierdzanym rozpoznaniem jest
          mózgowe porażenie dziecięce ( MPDz ), z powodu jego związku z czynnikami ryzyka
          występującymi w okresie ciąży i w okresie noworodkowym. W ocenie późnej ( 5-7
          lat ) dużo dokładniej ocenia się zachowanie i rozwój emocjonalny. Zdarza się,
          że w wieku 2 lat nie stwierdza się nieprawidłowości rozwoju ruchowego, ale
          występuje mimo to ryzyko zaburzeń poznawczych, emocjonalnych i zachowania,
          rozpoznawanych jako tzw. dysharmonia rozwojowa ( DCD – developmental
          coordination disorders ).
          Krwawienia do- i okołokomorowe są jedną z najczęściej rozpoznawanych
          patologii noworodków skrajnie i bardzo niedojrzałych. Najważniejsze co do
          rokowania w przyszłości są krwawienia III i IV stopnia. Drugą ważną grupą są
          leukomalacje okołokomorowe, doprowadzające do martwicy istoty białej mózgu i
          odpowiadające za różnego stopnia uszkodzenia ruchowe ( w zależności od
          rozległości i lokalizacji zmian ). Stwierdza się korelację między stopniem
          dojrzałości noworodka a częstością występowania krwawień do- i okołokomorowych
          i leukomalacji (13). Zaburzenia neurologiczne mogą się manifestować w
          przyszłości również ślepotą czy znacznym pogorszeniem widzenia na tle zaniku
          n. II czy ślepoty korowej (19).

Retinopatia wcześniaków

U dzieci przedwcześnie urodzonych, zwłaszcza przed 28 tyg. ciąży i z
          masą urodzeniową poniżej 1500 g schorzeniem bardzo częstym jest retinopatia
          wcześniaków (ROP ). Jest to retinopatia proliferacyjna, w której dochodzi do
          rozwoju nietypowych naczyń i towarzyszącej im tkanki włóknistej w siatkówce i
          ciele szklistym. W 4 miesiącu życia płodowego rozpoczyna się proces
          unaczynienia siatkówki. Od tarczy nerwu wzrokowego koncentrycznie, w kierunku
          obwodu, wędrują wrzecionowate pierwotne komórki mezenchymalne. Udrażnianie się
          pasm tych komórek prowadzi do powstania niedojrzałych naczyń. Część z nich w
          przyszłości zanika, z części powstają tętnice i żyły siatkówki. Ponieważ tarcza
          nerwu II położona jest w części nosowej bieguna tylnego, proces ten kończy
          się wcześniej od strony nosa ( około 36 tyg. c. ), do rąbka od strony skroni
          naczynia docierają zaś dopiero około 40 tygodnia życia płodowego. Siatkówka
          nie sięga rąbka ( od skroni ) niekiedy u noworodków urodzonych o czasie, ale
          ten ostatni etap unaczynienia postępuje u nich prawidłowo i nigdy nie wymaga
          leczenia. ROP występuje tylko u dzieci urodzonych przedwcześnie lub z
          hipotrofią wewnątrzmaciczną. Dojrzewanie naczyń siatkówki mimo całkowitego
          unaczynienia trwa nadal po urodzeniu jeszcze przez okres kilku miesięcy.
          Najważniejszymi czynnikami ryzyka retinopatii są tydzień ciąży w momencie
          porodu i urodzeniowa masa ciała. Pozostałe czynniki to:
          - pojawiające się wczesne zaburzenia oddychania, wymagające intubacji i
          stosowania oddechu zastępczego
          - czas trwania mechanicznej wentylacji
          - dysplazja oskrzelowo – płucna
          - infekcje wewnątrzmaciczne i infekcje wtórne
          - wstrząs septyczny
          - transfuzje uzupełniające krwi (krew dorosłych ma mniejsze powinowactwo do
          tlenu, niż krew płodowa i dostarcza znacznie mniej tlenu do siatkówki )
          - zamartwica
          - krwawienia dokomorowe III i IV stopnia
          - wady serca ( PDA – przetrwały drożny przewód tętniczy Botalla )
          - sterydy postnatalne.
          Retinopatia spowodowana jest wybiórczym uszkodzeniem niedojrzałych naczyń
          siatkówki na skutek zaburzenia równowagi między procesami utleniającymi i
          przeciwutleniającymi w tej tkance. Wędrówka komórek mezenchymalnych od tarczy
          w kierunku obwodu siatkówki prawdopodobnie stymulowana jest między innymi przez
          nieznaczne niedotlenienie nieunaczynionej niedojrzałej części obwodowej. W
          ciąży prawidłowej ciśnienie parcjalne tlenu we krwi jest równe około 30 mm Hg.
          Ciśnienie tlenu w powietrzu atmosferycznym na poziomie niezbędnym do życia jest
          trzy razy wyższe. Im
        • tiya Re: Wzrok u wczesniaka i szczeliny w glowce-pomoz 02.04.05, 16:33
          agunia16 napisała:
          Korygowany wiem to 1msc ale u nas tzn a Rybniku lekarze nie biora pod
          > uwage wieku korygowanego neurolog powiedziala ze mimo ze wczesniak to i tak
          > powinien juz wodzic .

Nas też uraczono takimi informacjami, że "wieku się nie koryguje". Olalam to,
          szczerze mowiąc, bo wiek korygują większe autorytety, niż te u ktorych swojego
          czasu bywaliśmy.
          Moja corka jest z 32tc, obecnie ma rok (10 mies korygowanych). Wzrokiem zaczęla
          wodzić ok 2 mies korygowanych. Kiedy miala korygowany miesiąc, rehabilitantka
          zalamała nad nią ręce, że nie wodzi wzrokiem i nie trzyma glowy.(Ciekawe, że
          donoszonym miesięczniakom nikt tego robić nie każe, wrrrrr) Wkurzyla mnie, ale i
          zaniepokoila, więc skorzystalam z konsultacji i okazało się, że wszysko ok,
          dziecko mieści się w normach dla wieku korygowanego wlaśnie.
          Jeśli możesz, wybierz się do innego lekarza. W końcu wcześniaki mają więcej
          czasu na dogonienie rowieśnikow niż 3 miesiące. Pozdrawiam serdecznie.
          • tiya Re: Wzrok u wczesniaka i szczeliny w glowce-pomoz 02.04.05, 16:35
            Wlaśnie doczytałam o nadpobudliwości... big_grinDDD Dobre... .
            • agunia16 Re: Wzrok u wczesniaka i szczeliny w glowce-pomoz 02.04.05, 18:22
              Dzieki wszystkim.Po niedzieli zaczne szukac innego neurologa i zobaczymy.Troche
              aie uspokoilam ale strach nadal zostaje.Pozdrawiam
              Malutka i Kubusiek
    • 1qaz3 Re: Wzrok u wczesniaka i szczeliny w glowce-pomoz 02.04.05, 20:25
      Żle wpisałam i powstał nowy wątek...OKULISTA!!! to była odpowiedź dla Ciebie
    • agunia16 Re: Wzrok u wczesniaka i szczeliny w glowce-pomoz 10.04.05, 17:51
      No hey, kubus zaczal wodzic wzrokiem i super swiadomie sie usmiechac, no i jak
      fajniue gawozy moje malenstwo,widocznie on rozwija sie swoim tempem ale wazne
      ze robi postepy w pt kontrola>
      Malutka i Kubus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka