pkaszuba Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 29.11.05, 07:53 Witam Przepraszam, ze nic dla was nie napisalem w poprzednich paru dniach ale nic starsznego sie nie dzialo. I tak od razu- w poprzednia niedziele zamknal sie przewod bottalla, nerki sie ustabilizowaly po podaniu sterydow, i MOJE DZIECKO OTWORZYLO OCZKI ZEBY ZOBACZYC GDZIE ON JEST- teraz juz jest dzieckiem ktore patrzy na swiat. Napewno jestescie ciekawi co z wylewami- niestety nic bez zmian ani nie powiekszaja sie ani nie zmniejszaja- jest wylew krwi dokomorowy - miejmy nadzieje ze sie wlchlonie. Jak nie to niestety punkcja. Zyjemy sobie od szpitala do szpitala-zona jezdzi codzienie a ja sie staram jak najczesciej. Byly proby oddychania samodzielnego ale to tylko proby, narazie jestesmy na respiratorze - cale szczescie ze tylko na powietrzu. Milosz juz zaczyna zjadac 4 mil. mleka Mamy ( to bardzo dobrze). Mam do was pytanie - gdzie mozna taniej kupic pileuchy dla malucha - teraz kupuje w smyku ale cena mnie zaczyna wykanczac (fixis <2,5 kosztuja 49zl za paczke) Aha Jeszcze jedno potrzebuje kupic skarpetki i czapeczke dla malucha poradzcie gdzie moge takie mikro dostac. Teraz nadszedl czas na info na temat sklepow dla wczesniakow w Wawie Goraco pozdrawiam wszystkie wczesniaki i ich rodzicow Moj starszy syn tez wasz pozdrawia. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
ola75 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 29.11.05, 08:43 Witam niestety tak maleńkiej czapeczki i skarpetek nie można nigdzie kupić , mojemu Synkowi (28 tc, waga 690g) maluśką czapunię ze skarpetki zrobiła koleżanka, wyglądał w niej prześlicznie, teraz ta malusia czapka wchodzi mu na piąstkę , ale byliśmy ostatnio w H&M (w Gdańsku) i było bardzo dużo ciuszków dla wcześniaczków, rozmiar 44, naprawdę duży wybór (śpioszki, koszulki, dresiki, spodenki) Pozdrawiam Ola z Olafkiem Odpowiedz Link
brzozinka Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 29.11.05, 08:59 Gratulujemy pierwszych postepów! Sam widzisz,że powolutku ale idzie do przodu :- ) pieluchy - fixies mozna kupic jeszcze w sklepie Gucio, Ursynów Al.KEN 90 lok.3 tel 4481345. Rok temu kosztowały 43 lub 41 zł za paczkę. Tam tez mozna kupic ubranka dla wczesniaków rozmiar 48-50. drugi sklep - tylko ubranka rozmiar od 40 cm Ursynów, galeria Ursynów (przy stacji metra Natolin), pirwsze piętro, slep "bemama/bebaby" trzeci sklep - motrzecare - ubranka dla dzieci od 1,4 kg do 2,5 kg Samą czapeczkę i skarpetki kupowaliśmy w Piasecznie na ul.Warszawskiej w sklepie "usmiech bociana" Pozdrowienia dla was wszystkich i ciesze się bardzo ze sie odezwales. Odpowiedz Link
hanti Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 29.11.05, 08:59 Pieluszki które kupujesz w Smyku, to niestety jedne dla takiego maluszka (( Wiem że są drogie, bo mój mąż dw lata temu tez na to nażekał Ubranka w h&m rzeczywiście są od rozmaru 44, tylko kiedyś dział dziecięcy był w galerii centrum, a teraz już go zlikwiowali, zapytam w h&m w Promenadzie na Ostrobramskiej. JEst jeszcze jedna opcja ubranka dla lalek Baby born są bardzo dobre gatunkowo i rozmiar dla maluszka odpowiedni )) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
mamaigora1 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 29.11.05, 09:00 Faktycznie mysmy pierwsze skarpetki kupowali w H&M, były duzo za duże mimo, że naprawde malusie - długośc stópki 5cm, a Igor (26tc. 850g) miał wtedy stópki liliputki. Pierwsza czapeczka i buciczki Igora to były takie robione na drutach dla lalki - jedna z pielęgniarek mu przyniosła (mamy je do dzis jako pamiatkę). A pierwsze prawdziwe ubranka zaczęłam mu kupowac od romziaru 44/50 i były duzo za duże, ale podwineło sie rekawki i jakoś to wyglądało, pierwsze spioszki dopiero w domu, w szpitalu ubieralam go tylko w body i skarpetki, póki był w inkubatorze to miał klimatyzację , a jak poszedł do łóżeczka to pielęgniarki wiązały go w takie beciki, że nie miałam serca opatulac go jeszcze w jakies spioszki, na mój gust i tak było mu za ciepło )) Odpowiedz Link
janka19 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 29.11.05, 09:44 Jeżeli chodzi o pieluchy to my kupowalismy takie specjalne dla LALEK.Pakowane chyba po 10 szt, cenowo wychodziło jakos ok.60 gr za sztukę. A kupowalismy je w specjalnych takich kioskach z pieluchami, myślę że w Warszawie tez takie są. Odpowiedz Link
ania.silenter Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 29.11.05, 09:27 pkaszuba napisał: > Witam > > Przepraszam, ze nic dla was nie napisalem w poprzednich paru dniach ale nic > starsznego sie nie dzialo. I tak od razu- w poprzednia niedziele zamknal sie > przewod bottalla, nerki sie ustabilizowaly po podaniu sterydow, i MOJE DZIECKO > OTWORZYLO OCZKI ZEBY ZOBACZYC GDZIE ON JEST- teraz juz jest dzieckiem ktore > patrzy na swiat. No, pięknie). Chciał zobaczyć rodziców ))) > Napewno jestescie ciekawi co z wylewami- niestety nic bez zmian ani nie > powiekszaja sie ani nie zmniejszaja- jest wylew krwi dokomorowy - miejmy > nadzieje ze sie wlchlonie. Jak nie to niestety punkcja. > > Zyjemy sobie od szpitala do szpitala-zona jezdzi codzienie a ja sie staram jak > najczesciej. > > Byly proby oddychania samodzielnego ale to tylko proby, narazie jestesmy na > respiratorze - cale szczescie ze tylko na powietrzu. > Milosz juz zaczyna zjadac 4 mil. mleka Mamy ( to bardzo dobrze). Super!!! > > Mam do was pytanie - gdzie mozna taniej kupic pileuchy dla malucha - teraz > kupuje w smyku ale cena mnie zaczyna wykanczac (fixis <2,5 kosztuja 49zl za > paczke) O, matko i córko)). GDZIE kupujesz pieluchy? Przecież w Symku jest okropnie drogo((. Kupuj w hipermarkecie - zawsze jakaś promocja, my kupowaliśmy Pampersy (najmniejsze były Olce po pachy), można też spróbować Huggisów albo Bella Happy. > Aha Jeszcze jedno potrzebuje kupic skarpetki i czapeczke dla malucha poradzcie > gdzie moge takie mikro dostac. > > Teraz nadszedl czas na info na temat sklepow dla wczesniakow w Wawie strona www.wczesniak.pl lub nie wirtualnie sklep "Calineczka" na Rondzie Wiatraczna 178 i 180- ubranka od rozmiaru 44 (dzwoniłam dziś). > Moj starszy syn tez wasz pozdrawia. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dziękujemy. pozdrawiam p.S. Dostałeś książkę?? Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 30.11.05, 07:16 Dziekuje ci bardzo, ksiazka dotarla - jeszcze jej nie przeczytalem bo nie mialem czasu. Odpowiedz Link
hankam Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 29.11.05, 09:46 Najbardziej czekamy na dobre wiadomości. Ha, Joasia dostała czapeczkę i skarpetki w szpitalu Św. Zofii. oddział sam zamówił czapki i skarpetki dla wcześniaków. W sprawie pieluszek możesz spróbować zadzwonić do Instytutu Matki i Dziecka. Czasami testuja jakiś produkt i można go dostac za darmo. Joasia testowała przez 3 miesiące pieluchy Fixies. Trzeba było tylko wypełniać ankiety - robiłyśmy to bardzo rzetelnie. Odpowiedz Link
natka282 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 29.11.05, 11:22 Witam My miałyśmy problemy z dostaniem pieluch Fixes więc używałyśmy Bella od 1-3 kg całkiem nieźle się sprawdzały jeżeli chcesz pieluch Fixes to podam Ci namiary na hurtownie w Raszynie tam możesz zadzwonić i zamówić i dla Ciebie specjalnie sprowadzą nie wiem jaka jest cena ale być może będzie taniej tel.7203571 dzwoń do 14 hurtownia jest czynna od 6 rano adres to Pruszkowska chyba 24 ale dopytaj,jeśli chodzi o ubranka to jest sklep na przeciwko IMiDZ w kompleksie sklepów obok slepu Anna w bramie i tam mają ubranka dla wcześniaków ale pierwszą czpeczkę chyba będzie musiała zrobić babcia bo o ile pamiętam czapeczki w tym sklepie zaczynają się od roamiaru 32. Bardzo się cieszę że Wasz maluch tak dzielnie sobie radzi aby tak dalej czekam z niecierpliwością na nowe wieści ile już maluch waży? Pozdrawiamy Natalka /26tc 680 g/ i jej mama Ucałuj Miłosza w piętkę od Natalki i pozdrów żonę trzymajcie się dzielnie Odpowiedz Link
tolka11 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 29.11.05, 13:40 Mój Miłosz [23 t.c.] też miał wylewy do obu komór, potem zrobiło się z tego potężne wodogłowie, miałąm nawet umówiną operację zastawki. Wszystko samo pięknie zanikło po 4 m-cach. Wylewy trały ok. 1 m-ca. Koniecznie pytaj lekarzy czy nie dotarły do OUN, jeśli nie to wszystko ma szansę skończyć się dobrze. W innym wypadku konieczna jest punkcja. Miłosz [obecnie 2,5 roku] miał przez to diagnozę DPM [dziecięce porażenie]. Diagnoza była błędna. Piotrze rodzic dla dziecka wyrzyma wszystko, wy też dacie radę. Mój mały miał mnóstwo dignoz strasznych, nic się nie sprawdziło. Jedynie oczy źle zdiagnozowano i wyszedł w jednym oku V st. retinopatii. Ale to już inna historia. Tak,ze pilnuj oczu. Na to , co mówią lekarze weź poprawkę psychiczną, to dasz Ty i żona radę. pozdrawiam. tolka11 Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 30.11.05, 07:19 Witam Po krotkiej przerwie znow garsc informacji: Wczoraj na usg wyszlo ze krwiak sie wchlania ale niestety wodoglowie sie troche zwiekszylo - po konsultacji z lekarze bedzie konsultacja z neurochirurgiem w sprawie dalszego leczenia. Milosz juz polyka do 6 ml mleka mamy i zwiekszaja do 8 ml. Wlasnie jade zaraz do szpitala przywiesc dziecu mleczko na sniadanie. Oddzewe sie w wkrotce Pozdrowionka dla was Odpowiedz Link
tolka11 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 30.11.05, 12:10 Nie martw się, pokrwotoczne wodogłowia zanikają. U mojego Miłosza głowa była duża, a teraz nie ma nawet śladu. zanikło, jak miał 4 m-ce. miał wtedy robiony rezonans głowy i neurochirurg, który czekał na wyniki, żeby ustalić dokładny przebieg operacji był mocno zdziwony. po wodogłowiu nie było śladu, tylko powiększone komory boczne. A teraz nawet po tym nie ma śladu. Trzymajcie się, wszystko dobrze się skończy. tolka11 Odpowiedz Link
hanti Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 30.11.05, 19:18 Bardzo się cieszę że krwiak się wchłania, a Miłoszek już ładnie zjada )) Jest świetnym, dzielnym mężczyzną )) Napewno wszystko się ułoży. Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 02.12.05, 06:42 Garsta krotkich info: Milosz mial komsultacje z neurochirurgiem- zalecenie obserwowac i miezyc obwod glowki, rozpedza sie z jedzeniem juz zaczeli mu podawac 13 ml a zaczynal od 0,5 ml. To na razie tyle - idzie weekend wiec tata bedzie mial wiecje czasu i poczytam mu jakas ksiazke - moze frauda )) Buziaki Odpowiedz Link
tiya Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 02.12.05, 09:18 hehe, to ambitny chlopak z niego wyrośnie, jak od takich lektur zaczyna )) I pęknie je Odpowiedz Link
ania.silenter Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 02.12.05, 09:19 pkaszuba napisał: > To na razie tyle - idzie weekend wiec tata bedzie mial wiecje czasu i poczytam > mu jakas ksiazke - moze frauda )) Widzę, że mocno zaczynasz - ja czytałam Oli "Najpiękniejsze baśnie" - najbardziej lubiła Kopciuszka. pozdrawiam Odpowiedz Link
pkaszuba NOWE NEwsy dla wszystkich zainteresowanych 16.12.05, 07:14 Witam wyszstkich po dluzszej przerwie )))))))))))) Glupio sie tak chwalic ale Milosz juz od poprzedniej soboty sam oddycha bez cpapu a-ni respiratora-podobno sam sobie wyciagal rurke z nosa. Juz caly tydzien jak sam oddycha oczywiscie trzeba mu troche tlenu podawac bo jeszcze saturacja nie jest najlepsza. W tym tygodniu zaliczylismy kangurowanie i maly jak wyniuchal cyca mamy to zaczal ssac - to oddruchy prawidlowe. Je juz 22-25 ml pokarmu mamy i Pani doktor zaczela podawac mu BMF ( pytanie czy dokladnie wiecie co to jest za odzywka) Chlopak rosnie ma juz o ile dobrze pamietam 1215 g -juz awansowal i inkubator przeszedl do drugiej sali dzieci stabilnych. Byl okulista i nie stwierdzil retinopati -wielki sukces !!!!!!!!!!!! Mial usg glowki i wylewy nieznacznie sie wchlaniaja. A tak pozatym to przygotowujemy sie do swiat i ja zastanawiam sie co takiemu dziecku kupic na gwiazdke.. Aha-w szpitalu siostry zaczely go przezywac poziomka - fajnie co )))))))) PS: Mam dla was ciekawostke, okazuje sie ze takze personel medyczny czytuje nasze forum (takze ze szpitala Milosza), wiec pozwole sobie pozdrowic pare osob z tego miejsca i podziekowac za opieke na Mloszem: Pozdrawiam w pierwszej kolejnosci Siostre Dorotke, Siostre Monike, Agnieszke - one w pierwszych dniach opiekowaly sie Milkiem, oraz siostry Iwone, Lidke , Ewe, Kasie,druga Kasie, Anete, Ele- Pozdrawiam i zycze wesolych swiat. Oczywiscie duze buziaki dla Lekarek i tak dla Dr. Matlosz, Dr Zamora i Dr Szymczyk - ktora miala okazje byc z Milkiem od pierwszego dnia jak sie u rodzil- oraz teraz jest lekarzem prowadzacym dla Milka - Dziekuje jeszcze raz wszystkich. Wesolych Swiat Odpowiedz Link
mamaigora1 Prezenty dla wczesniaka 16.12.05, 08:32 Podsunęłam Ci juz pare pomysłów wczesniej, ale wklejam raz jeszcze: Tak sobie myślę, że świetnym prezentem dla wczesniaczka byłby np. taki banan/gniazdko do domku, które bedzie sprawiało, że bedzie czuł sie bezpieczniej i z tego co wiem to układanie na takim bananie świetnie wpływa na Maluchy (Igor nie miał tekiego sprzętu w domku, tylko w szpitalu). Monitor ruchu to tez świetny prezent pod choinke, bedzie Malucha chronił przed ewentualnymi długimi bezdechami. Z zabawek to np. książeczka interaktywna TINY LOVE, taka z tkaniny, z obustronnymi rysunkami - po jednej stronie ma bardzo duże i wyraxne obrazki w kolorach biało-czarno-niebiesko-czerwonym - w kolorach, które widza najmniejsze dzieci i świetnie ćwiczy wzrok. Fajna byłaby tez karuzela do zawieszenia na łóżeczko, bedzie pobudzac Malucha do obracania sie wkierunku ruchu, dźwieku zabawki. Mozna by tak wymieniac i wymieniać... Odpowiedz Link
ania.silenter Brawo, brawo dla Miłoszka:))) 16.12.05, 08:59 Ha, jaki dzielny młodzian z naszego Miłoszka)) - pamiętam jak Olka wyciągnęła sobie z nosa rurkę - lekarka prowadząca stwierdziła z uśmiechem, że skoro mała rurki nie chce to już jej nie założą. Tu masz link n/t Bebilonu BMF: www.nutricia.com.pl/produkty_marki.php?brand=BEBILON&id=116 pozdrawiam P.S. Ja również chciałabym życzyć wszystkim lekarzom, pielęgniarkom opiekującym się wcześniakami Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku. Dzięki Wam moja córka (i inne wcześniaczki) JEST i to JAK jest. Z całego serca dziękuję, że wyrwaliście ją śmierci i kalectwu. Dziękuję. Odpowiedz Link
mamaemmy Re: Brawo, brawo dla Miłoszka:))) 16.12.05, 14:17 Brawo!Przeczytałam ze łzami w oczach!Tak się cieszę!!!Już niedługo w domku !!!! Ja dzis mam łzawy dzień,bo tez mi się podobało co napisała ania i podpisuje się pod jej wypowiedzią całymi łapkami i nogami-gdyby nie wspaniali lekarze i cudowne pielęgniarki-nie mielibyśmy zdrowej i wspaniałej Emmy!... Pozdrawiam tez goraco personel ze szpitala Miłoszka-dobre uczynki powracają pamiętajcie o tym!)) A Ania.silenter napisała: > P.S. Ja również chciałabym życzyć wszystkim lekarzom, pielęgniarkom opiekującym > > się wcześniakami Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku. Dzięki Wam moja > córka (i inne wcześniaczki) JEST i to JAK jest. Z całego serca dziękuję, że > wyrwaliście ją śmierci i kalectwu. Dziękuję. > Odpowiedz Link
hankam Re: Brawo, brawo dla Miłoszka:))) 16.12.05, 16:42 Brawo, brawo! Dzięki, że napisałeś. Moja córka po BMFie rosła jak na drożdżach, choć dostała go dopiero po wyjściu ze szpitala. W naszym przypadku było to prawdziwe dobrodziejstwo, bo BMF zastąpil wszystkie witaminy i żelazo w kropelkach. Mała, gdy podawałam jej butelkę z BMFem patrzyła na mnie takim wzrokiem "czy naprawdę muszę?", ale po kilku tygodniach mozna to było odstawić. Masz link, więc wszystko wiesz, ale nam lekarka po prostu tłumaczyła, że wcześniak ma ogromne zapotrzebowanie na witaminy, kalorie i w ogóle skłaniki odżywcze i pokarm nie jest w stanie tego zapotrzebowania zaspokoic. Odpowiedz Link
pkaszuba Nowe wiesc 27.12.05, 15:10 Witam wszystkich poswiatecznych grubasow- pisze do was zeby sie pochwalic ze Milek ma juz 1400 g i oddycha juz sam bez tlenu. Dzisiaj kupilem mu jego pierwsza butelke do karmienia - bo w swieta juz wyrywal sobie sonde juz chcial cyca. Jak zwykle pytanko: Mamy retinopatie jakies ok II stopnia - czy musimy miec operacje czy moze to sie wchlonie- czekam na info. Pozdrowionka Odpowiedz Link
tolka11 Re: Nowe wiesc 27.12.05, 15:32 Może się wchłonąć, a może być operacja. Różnie bywa. Życzę wam z całego serca, żeby samo zanikło. Pilnujcie tego bardzo mocno!!!!!!!!!! Oby mały dalej był tak cudowny, to pewnie niedługo zawita w domu. tolka11 Odpowiedz Link
beataklaudia Re: Nowe wiesc 27.12.05, 15:56 Hej, witam Miłoszka i Jego rodziców..gratulujemy takich postepów. do tej pory nie pisałam nic ..ale bacznie sledziłam Wasze postepy..co do retinopatii..operacje laserokoagulacji wykonuje sie dopiero jesli nastąpi postęp do 3 stopnia..przy drugim stopniu jest pradopodobieństwo iż choroba sama się cofnie..a jesli jednak dojdzie do etapu 3 to wtedy jest laser konieczny i zazwyczaj po tym zabiegu choroba sie cofa. Czasem trzeba laser wykonac więcej niz jeden raz. Życzymy szybkiego cofania się choroby..i szybkiego wyjścia do domku. Pozdrawiam, Beata Odpowiedz Link
szykt Re: Nowe wiesc 27.12.05, 16:04 operacje > laserokoagulacji wykonuje sie dopiero jesli nastąpi postęp do 3 stopnia..przy > drugim stopniu jest pradopodobieństwo iż choroba sama się cofnie zgadza sie retinopati I i II stopnia nie operuje się. My na szczęście obyliśmy się bez tego Pozdrawiam Odpowiedz Link
edycja_o Re: Nowe wiesc 17.01.06, 21:59 witaj przede wszystkim gratuluję Miłoszowi Taty a Twojej żonie - Męża dzisiaj otworzyłam ten wątek co prawda jest prowadzony juz jakiś czas i jestem pełna podziwu dla Ciebie. Nigdy wcześniej nie pisałam na forum, choć mąż już nie raz mnie namawiał że powinnam napisać o Michałku. jestem mamą wcześniaka 28 tyg 1010 kg i taz byłam na Starynkiewicza I mam duży sentyment do tego miejsca i do osób które tam pracują i pielęgniarki i lekarzy wspominam bardzo miło do dr Seroczyńskiej chodzimy do tej pory - Michał ma wadę w lewym oku -8 Miłosz jest pod bardzo dobrą opieką zresztą rodzice też bo przebywajac tam (my byliśmy prawie 3 mieś)był to nasz drugi dom. na pewno operacja nie nalezy do przyjemności ale z drugiej strony to dobrze że jest to kontrolowane i robią wszystko żeby choroba nie rozwijała się trzymam za Miłoszka i za Was kciuki. A ubranka kupowałam w Guciu 44 a są też w H&M edycja_o Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Nowe wiesc 18.01.06, 14:41 Witam ci serdecznie, Ciesze sie ze sie odezwalas,bo mam pewien pomysl, chicalbym stworzyc pewnogo rodzaju klub Wczesniakow Szpitala na starynkiewicza. Ponizej link do mojego posta w tej sprawie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15302&w=34798378 Jak bys byla zainteresowana pisz na priv lub na postach. PS pozdrowienia od Siostry Dorotki, rozmawialismy o was ))) Odpowiedz Link
ania.silenter Dzielna Poziomka:)))) 27.12.05, 16:12 Super, że Miłek oddycha sam)) a co do retinopatii - II st może się wchłonąć. pozdrawiam Odpowiedz Link
roksana.cz Re: Nowe wiesc 28.12.05, 09:11 hej, II stopień to jeszcze nic strasznego, jak będziecie regularnie kontrolować, a Miłoszek będzie dobrze przybierał na wadze, to szybciutko pożegnacie okulistów. Mój Kacper przez 2 miesiące miał 2 wizyty w tygodniu, ale mamy to już za sobą. Będzie dobrze Odpowiedz Link
mamaemmy Re: Nowe wiesc 29.12.05, 17:16 Nie martw sie II stopień to naprawdę duże szanse na wchlonięcie-a jak nie to laser,który daje ponad 90 % szans na zlikwidowanie ROP. A waga-swietna Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Nowe wiesc 30.12.05, 10:47 Witam jeszcze w starym roku 2005- Na poczatek pare nowy info- wychodzimy z inkubatora po 1 miesiac i 20 dniach. Milek sam juz oddycha i nawet nie zle mu idzie. A poza tym zycze wam wszystkiego najlepszego w nowym roku 2006. Odpowiedz Link
ania.silenter Ha, ha:))))) Poziomka w łóżeczku:))))) 30.12.05, 10:51 S-U-P-E-R!!!!!!! Wspaniała wiadomość)). pozdrawiam Odpowiedz Link
mamaemmy Re: Nowe wiesc 30.12.05, 10:52 To już prosta droga do domu, się zacznie dopiero wstawanie w nocy niedługo ja również wszystkiego najlepszego w 2006! danta Odpowiedz Link
mamaigora1 Re: Nowe wiesc 30.12.05, 11:21 No to szybciutko do łóżeczka, my w inkubatorze spedziliśmy ok. 60 dni (Igor 26tc. 850g) Aby było coraz juz lepiej na ten Nowy Rok ))) Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 02.01.06, 21:56 Witam wszystkich po nowym roku Na samym poczatku pare info. Poziomka jest juz na wlasnym oddchu i spi na monitorze oddechu.( niestety jeszcze sie wyziebia i byla tylko jedna proba przeniesienia go do lozeczka.) Znow jest w budce, ale bez zadnych rurek. AHA juz je ze smoka po 15 ml. a calosc to 30 ml porcja-i wazy ok 1500 gr.( TO JUZ POZIOMA nie poziomka). Moi drodzy - musze sie zaczac ogladac za monitorem oddechu , prosze poradzcie jakiej firmy kupic babesence czy angelcare oba sa i tak drogie. Czy warto kupic na alegro uzywane czy trzeba nowe. Odpowiedz Link
gruchotka Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 02.01.06, 22:49 pkaszuba napisał: > Poziomka jest juz na wlasnym oddchu [...] > i wazy ok 1500 gr Gratulacje! Mat (26 tydz. 930 g. 10.11.2000) został odłączony od respiratora w noc Sylwestrową, czyli mając 52 dni z wagą 1,120. Potem spędził 3 miesiace pod budką. Świetnie sobie radzi Poziomka, oby tak dalej... Pozdrawiam Odpowiedz Link
mamaigora1 Monitor oddechu 03.01.06, 07:55 My mielismy 'aniołka' odsprzedalismy go całkiem sprawnego dla innego dzidziusia - mysle, że śmiało możesz spróbowac z używanym, przeciez taki sprzęcior tylko stoi i pika, nie powinien sie więc jakos specjalnie zuzywac ;- ))) Odpowiedz Link
roksana.cz Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 03.01.06, 09:01 Witaj Tato Miłoszka! Sprzęt tego typu nawet używany jest ok. My mieliśmy co prawda nowy, ale później odstąpiliśmy go dla innego wcześniaczka. W domu używałam tego może ze 2 m-ce. Trzymajcie się cieplutko, dużo kilogramów życzę - mama Kacperka Odpowiedz Link
sabi35 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 03.01.06, 09:09 Gratuluję!. W Niemczech dzieci z inkubatorem żegnają się dopiero ważąc od 1800 do 2000g. Wtedy niebezpieczeństwo wyziębienia jest minimalne. Odpowiedz Link
beataklaudia Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 03.01.06, 09:34 Witaj, My mieliśmy angelcare i byłam bardzo z niego zadowolona. Póxniej odsprzedalismy innej dzidzi i jestem pewna , że świetnie słuzy. Śmiało można kupic używany, co najwyżej będzie trzeba nowe bateryjki włożyc. Pozdrawiam, Beata Odpowiedz Link
ania.silenter Dzięki za nowe info o Miłoszku, 03.01.06, 09:53 co do monitora oddechu to Ci nie pomogę bo moja czupurna córka nigdy go w domu nie miała (myślę, że przy jej ruchliwości wyłby 24h na dobę). pozdrawiam Odpowiedz Link
pkaszuba Re: III stopien retinopati 05.01.06, 13:32 Moi drodzy Mamy III st retinopati ale okulistka chce jeszcze sprawdzic za tydzien, lekarze nic nie mowila. Czy wiecie moze czy retinopatia III sie cofa czy trzeba operowac. ? Odpowiedz Link
beataklaudia Re: III stopien retinopati 05.01.06, 13:44 hmmm...sporo czytałam opracowań na temat retinopatii..i na pewno jest możiwość , żeby retinopatia 3 stopnia się cofnęła samoistnie..jednakże istniej bardzo duże ryzyko , że zmiany będa postepować w kierunku retinopatii 4 i dlatego zazwyczaj robi się szybko laserokoagulację, żeby zahamować postęp choroby..bo 4 nie rokuje najlepiej (moja Klaudia jest po 4a)..trudno mi powiedziec dlaczego lekarze podjeli decyzję o wstrzymaniu się z laserem...być może jest to jakies wczesne stadium 3 i widzą jakies symptomy cofania się.. Trzymajcie się...i spróbujcie dopytać lekarzy dlaczego wstrzymują się z zabiegiem..przy tej chorbie nawet każdy dzień jest ważny.. Pozdrawiam, Beata Odpowiedz Link
beataklaudia Re: III stopien retinopati 05.01.06, 13:47 ..jeszcze raz ja...szybciutko doczytałam w biuletynie prof. Prosta...retinopatia 3 stopnia może mieć stadia a, b, c - zabieg wykonuje się dopiero przy b lub c, chyba, że zmiany dotycza strefy I to wtedy też i przy a. Pewnie macie 3a i dlatego czekają. Odpowiedz Link
mamaigora1 Re: III stopien retinopati 05.01.06, 13:54 U nas retinopatię III stopnia stwierdzono 24 kwietnia, a 26 kwietnia rano już Igor mial robiona laseroterapię. Widocznie u Was jest to III stopień, ale nie aż tak bardzo zaawansowany )) Trzymam kciuki, żeby sie cofnęło samo - choć zabieg sam w sobie nie jest groźny. Igor miał zabieg od 8 do 9:30, wybudził sie z narkozy ok. 15, rozintubowany został ok. 18. Z OIOMu na Ciągła przewieźli go nastepnego dnia rano po zabiegu - nie było tak strasznie )) Aha kilkanaście godzin przed zabiegiem nie daje sie Maluchowi jeść w normalnej formie, podłacza sie znowu kroplowke Odpowiedz Link
ania.silenter u mojej Oli retinopatia III st w obu oczkach... 05.01.06, 14:05 się nie cofnęła, mała miała zabieg laseroterapii w CZD u dr Seroczyńskiej (suuper lekarz), jeśli Poziomka trafi do niej to wygdał los na loterii, Olunia po zabiegu widzi bardzo dobrze. pozdrawiam Odpowiedz Link
pkaszuba Re: u mojej Oli retinopatia III st w obu oczkach. 05.01.06, 14:37 Wlasnie dr. Seroczynska jest jego okulista i ona stwierdzila ze czekamy jeszcze tydzien i zobaczymy. Tak sie dobrze sklada ze Poziomka -(juz nie taka polska tylko amerykanska bo wazy juz 1700g) niech jeszcze poczeka. Odpowiedz Link
pkaszuba Re: u mojej Oli retinopatia III st w obu oczkach. 05.01.06, 14:38 pkaszuba napisał: > Wlasnie dr. Seroczynska jest jego okulista i ona stwierdzila ze czekamy jeszcze > > tydzien i zobaczymy. Tak sie dobrze sklada ze Poziomka -(juz nie taka polska > tylko amerykanska bo wazy juz 1700g)od samego poczatku jest przez nia opserwowany i ona zadecydowala niech jeszcze poczeka. Odpowiedz Link
ania.silenter Re: u mojej Oli retinopatia III st w obu oczkach. 05.01.06, 14:40 pkaszuba napisał: > Wlasnie dr. Seroczynska jest jego okulista tak przypuszczałam. pozdrawiam Odpowiedz Link
mamaemmy retinopatia III st w obu oczkach. 05.01.06, 14:47 u nas była jakaś początkowa ,zrobili laser,poprawiło sie znacznie a potem ktos nie podał leków(teraz to wiem..),nie zakropił i na wskutek zakazenia dróg moczowych ROP przeszła w ROPIIIc..Niestety juz nie mozna było wykonac laseru,bo tamten zrobił juz wszystko co możliwe. To wtedy przekonałam się jak wielką siłę ma Koronka do Miłosierdzia Bożego i WIARA-nawet przez łzy... Po miesiącu retinopatia cofnęła się "samoistnie",lekarka stwierdziła,że gdyby nie pisała poprezednio w karcie co było,pomyslałaby,że zaszła jakaś pomyłka-że TAK szybko się WSZYSTKO cofnęło. Zobacz- forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15302&w=22370676&a=22370676 U WAS bedzie też dobrze-zobaczysz! Odpowiedz Link
brzozinka Re: dr Seroczyńska 05.01.06, 16:00 potwierdzam że dr Seroczyńska jest suuuper lekarką. Maciuś miał II/III stopień, był badany przez panią doktor (w szpitalu i potem w domu) co tydzień. No i szczęśliwie u nas retinopatia się cofnęła, ale jesli nawet nie daj boże się nie cofnie to pani Seroczyńska jest rewelacyjnym specjalistą I przemiła jako człowiek. Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 08.01.06, 07:03 Witam ponownie Dzisiaj mam pytanie troszke z innej strony, moja zonka a mamusia szymona bardzo nieroztropnie sie zachowywawa w ostatnich dniach i sie przeziebila. Czy mozecie mi powiedziec jakie farmaceutyki moze lykac na katar i kaszel. Odpowiedz Link
minkapinka Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 09.01.06, 00:06 Najlepiej zapytac sie lekarza prowadzącego dziecko, co wziąc, zeby nie zaszkodzic. Ja tak przynajmniej robiłam Odpowiedz Link
roksana.cz Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 10.01.06, 08:25 hej! myślę, że minkapinka ma rację - najlepiej zapytać lekarza. Z drugiej strony myślę, że herbatka z cytryną lub sokiem malinowym na pewno nie zaszkodzi. Zdrowiejcie i żadnych katarków na drodze - Roksana Odpowiedz Link
pkaszuba Retinopatia III 10.01.06, 12:28 Witam po krotkiej chwilce, niestety retinopatia sie powieksza i w czwartek mamy zabieg laseroterapi u dr. seroczynskiej trzymajcie kciuki. Odpowiedz Link
mamaemmy Re: Retinopatia III 10.01.06, 12:33 Pomodlę się-wszystko będzie dobrze! Dr Seroczyńska jest rewelacyjnym lekarzem-miałam przyjemność z nią rozmawiać Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Retinopatia III 10.01.06, 13:40 Ja tez wlasnie wczoraj z nia rozmawialem bardzo skromna a z duza wiedza Odpowiedz Link
tolka11 Re: Retinopatia III 10.01.06, 14:30 Trzymam kciuki. Po prostu musi się udać! Mó Miłosz też przeszedł operację oka po retinopatii, ale V st. i u innego lekarza, bo twoja pani doktor nie operuje takich beznadziejnych przypadków. Będzie dobrze, bo po tym, co Twój mały przeszedł inaczej być nie może. Pozdrawiam. tolka11 Odpowiedz Link
roksana.cz Re: Retinopatia III 10.01.06, 13:07 będzie dobrze!! Kciuki zaciśnięte!! Będziemy się modlić o zdrówko dla Miłoszka!! Odpowiedz Link
beataklaudia Re: Retinopatia III 10.01.06, 14:18 Będzie dobrze...zabieg u większości dzieci pozwala na zahamowanie choroby i jej późniejszą regresję. POzdrawiamy i trzymamy kciuki. Beata Odpowiedz Link
minkapinka Re: Retinopatia III 12.01.06, 14:31 dr Seroczynska to przemiła osoba i SUPER LEKARZ. Trzymamy kciuki, będzie dobrze! Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Retinopatia III po zabiegu 12.01.06, 14:54 Moje drogie Wlasnie wrocilem z Miedzylesia, Milek juz po zabiegu Dr. Seroczynska powiedziala ze jest w porzo )). Wlasnie wrocil do swojego szpitala i zaraz do niego jade. narazie. Odpowiedz Link
ania.silenter :))))))))))) 12.01.06, 15:08 pkaszuba napisał: > Moje drogie > Wlasnie wrocilem z Miedzylesia, Milek juz po zabiegu Dr. Seroczynska powiedzial > a > ze jest w porzo )). No tak jak w porzo to w porzo))). pozdrawiam Odpowiedz Link
minkapinka Re: Retinopatia III po zabiegu 12.01.06, 20:16 Jak dr Seroczynska tak powiedziala, to tak musi byc! Odpowiedz Link
roksana.cz SUUUPER!!!! 13.01.06, 08:06 teraz tylko dużo dużo kilogramów i szybciutko do domciu - mamusia Kacperka Odpowiedz Link
roksana216 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 08.01.06, 21:11 strona internetowa o wcześniakach to www.wczesniak.pl Odpowiedz Link
52b1 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 09.01.06, 13:16 Gratuluje. Ja tez jestem mama wcześniaczki, ktora ma juz 20 lat. Urodzila sie w 27 tygodniu ciązy, ważyła 1,10 kg ale byla bardzo silna. Nie miala problemow z oddychaniem ale niestety lezala w inkubatorze i obecnie ma problemy ze wzrokiem ( -6,-7)Myslimy o operacji- koretta wady wzroku. Mila jest normalna zdrowa dziewczyna moze troche bardziej wrazliwsza od swoich rowiesnikow, bardzo dobrze sie uczy. Musisz pamietac o tym, ze Twoj syn urodzil sie przed terminem i wszystkie czynnosci jak: siadanie , chodzenie zrobi moze troszke pozniej niz rowiesnicy, bo urodzil sie wcześniej- czs wyrowna wszelkie opoznienia. Na poczatku wszystkie ubranka beda za duze, ale wczesniaki szybko nabieraja wagi . Moja corka nie lubila jezdzić w wozku , bo w nim ginęla- opiero jak wazyla ponad 3kg nie bala sie wozka. Z perspektywy czasu radze Wam spokojnie podchodzic do sytuacji- dziecko wychodząc ze szpitala jest zdrowe i nalezy je traktowac jak zwyklego niemowlaczka. .Teraz medycyna jest na wysokim poziomie wiec zastosujcie sie do zalecen lekarza prowadzacego i traktujcie syna normalnie.Zycze wszystkiego najlepszego i gratuluje. Odpowiedz Link
mlagodna Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 11.01.06, 22:39 Będzie OK - trzymamy kciuki ) pozdro Odpowiedz Link
pkaszuba Ubranka dla Milosza 15.01.06, 08:20 Moje Panie Potrzebuje ubranek dla mojego dziecka i prosze was o pomoc gdzie mozna kupic takie ubranka poradzce mi rozmiar ok 50 Odpowiedz Link
owianka Re: Ubranka dla Milosza 15.01.06, 09:52 Ubranka od 46 są (jeśli się nie mylę) w C&A. Wszystkiego najlepszego ) Odpowiedz Link
magda011 Re: Ubranka dla Milosza 15.01.06, 10:33 Witam C&A w Galerii Centrum, Ubranka.pl w Arkadii . Pozdrawiam i życze wszystkiego najlepszego Magda Odpowiedz Link
brzdac_22 Re: Ubranka dla Milosza 15.01.06, 10:40 A więc tak, ja kupowałam w W-wie w nastęoujących sklepach: C&A w centrum - najmniejsze rozmiary to 42 (dobre dla dziecka do długości ciała ok.50 cm) są to ciepłe kompleciki które dużo trudniej spotkac niż małą bieliznę. D.H. SMYK - Centrum tam do kupienia bielizna na rozmiar 50 wzwyż... (najlepiej pytac ekspedientki) Ubranka.pl w centrum Handlowym Arkadia (I piętro) - rozm. od 46... bardzo ladne body... mój syn pięknie w nich wygladał i sa napradwe malutkie.. sa tam rózwnież śpiochy, pajacyki.. i wogóle największy wybór (choć nie porównywalny do n"normalnych" ciuszków) spotkałam... może byc po "opróżnieniu" bo tam kilka osób kupuje ale można poprosić o przywiezienie wiem że jest jeszcze sklep "Usmieh bociana" w Piasecznie ale nie znam dokładnego adresu i "Gucio" Adres sklepu: Al. Komisji Edukacji Narodowej 90 lok. 3 (w pobliżu stacji metra Stokłosy)tel. 0600 830 998 Jeżeli już to ja mogę porobić zdjęcia moich ubranek i odsprzedac niedrogo.. bo mój miś ma juz ponad 50 cm Odpowiedz Link
brzdac_22 Re: Ubranka dla Milosza 15.01.06, 10:40 A więc tak, ja kupowałam w W-wie w nastęoujących sklepach: C&A w centrum - najmniejsze rozmiary to 42 (dobre dla dziecka do długości ciała ok.50 cm) są to ciepłe kompleciki które dużo trudniej spotkac niż małą bieliznę. D.H. SMYK - Centrum tam do kupienia bielizna na rozmiar 50 wzwyż... (najlepiej pytac ekspedientki) Ubranka.pl w centrum Handlowym Arkadia (I piętro) - rozm. od 46... bardzo ladne body... mój syn pięknie w nich wygladał i sa napradwe malutkie.. sa tam rózwnież śpiochy, pajacyki.. i wogóle największy wybór (choć nie porównywalny do n"normalnych" ciuszków) spotkałam... może byc po "opróżnieniu" bo tam kilka osób kupuje ale można poprosić o przywiezienie wiem że jest jeszcze sklep "Usmieh bociana" w Piasecznie ale nie znam dokładnego adresu i "Gucio" Adres sklepu: Al. Komisji Edukacji Narodowej 90 lok. 3 (w pobliżu stacji metra Stokłosy)tel. 0600 830 998 Jeżeli już to ja mogę porobić zdjęcia moich ubranek i odsprzedac niedrogo.. bo mój miś ma juz ponad 50 cm Odpowiedz Link
ania.silenter Re: Ubranka dla Milosza 15.01.06, 10:34 Adresy sklepów: - "Gucio" Al. Komisji Edukacji Narodowej 90 lok. 3 (w pobliżu stacji metra Stokłosy) 02-722 Warszawa tel. 0600 830 998, - "Calineczka" na Rondzie Wiatraczna 178 i 180- ubranka od rozmiaru 44. P.S. Zadzwoń do nich wcześniej - lepiej jechać na pewniaka. pozdrawiam Odpowiedz Link
marudka76 Re: Ubranka dla Milosza 17.01.06, 00:00 H&M (Arkadia, Wola, Reduta, Targowek) Odpowiedz Link
pkaszuba Nowe wiesci WYCHODZIMY 21.01.06, 07:58 Witam wszystkich ponownie, Na poczatku powiem wam, ze piszac pierwszy post na tym forum nei wierzylem ze kedys to wam napisze. Po 2,5 mies w szpitalu Poziomka w poniedzialek wychodzi do domu. Wazy juz 2015 gram, ciagnie mleczko z cyca, je juz z 40 mil z butli, brak bezdechow i kwalifikuje sie do natychmiastowej ewakuacji ze szpitala. I teraz zaczyna sie znow nasza historia: Bedac w szpitalu za wszystko odpowiedzialne byly siostry, teraz wszystko spada na nas i bede potrzebowal waszej pomocy lub rady. Teraz to dopiero bede mial pytania do was )))))) Odpowiedz Link
gruchotka Re: Nowe wiesci WYCHODZIMY 21.01.06, 08:38 Gratulacje!!! Ewakuujcie się jak najszybciej, bo dopiero w domu można poczuć prawdziwe rodzicielstwo. Poradzicie sobie świetnie, wiele spraw wynika instynktownie, a tutaj znajdziecie odpowiedź na każde, no prawie każde pytanie. A Poziomka świetnie sobie radzi, silnego macie synka ) Pozdrawiam Odpowiedz Link
brzozinka Re: Nowe wiesci WYCHODZIMY 21.01.06, 10:45 Jejku jejku jejku! Jak wspaniale!. Nie będzie przesady chyba jesli napisze, ze wiele osób z tego forum czekało na tego posta Trzymamy kciuki i obiecujemy odpowiadac na każde pytanie. Pozdrowienia dla Poziomki i całej Rodziny. Odpowiedz Link
kac6 Re: Nowe wiesci WYCHODZIMY 21.01.06, 12:19 Gratulacje.Dacie radę.Ja mojego Filipa zabrałem z wagą 2000 g.Bałem sie go kapac ale nabrałem pewności.Zastanwiałem się czy to aby nie za wcześnie na ewakuację ze szpitala.Dostałem dobre rady z forum by zabrać go jak najwcześniej i zastsowałem sie do tego/Okazało sie słuszne. Odpowiedz Link
tolka11 Re: Nowe wiesci WYCHODZIMY 21.01.06, 12:23 Gratulacje !!!!!!!!!!!!!!!! Teraz czekają was tylko setki wizyt u specjalistów, ale po tym, co przeszliście to mały drobiazg. niech wam rośnie facecik duży, zdrowy i mądry !!!!!!!!!!!!!!! tolka11 mama Miłosz 2,5 roku [28 t.c.], retinopatia V st. oko lewe i Judyty 8 lat Odpowiedz Link
aga5521 Re: Nowe wiesci WYCHODZIMY 22.01.06, 12:12 Super.Bardzo,bardzo cieszymy się z faktu wyjścia Poziomki do domku.Życzymy Wam a przede wszystkim malutkiemu(już nie taki malutki hi,hi,hi) dużo zdrówka.Zawsze służymy radą.Aga, Piotrek i mały Piotruś(9,5 m-ca). Odpowiedz Link
hanti gratulacje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!! 21.01.06, 13:19 Strasznie się cieszę, aż mi się łezka w oku zakręciła )))) GRATULUJĘ z całego serca, napewno dacie radę )) Odpowiedz Link
ania.silenter Ależ cudowna wiadomość!!!! 21.01.06, 19:35 Bardzo się cieszymy!!!!!! pozdrawiam Odpowiedz Link
matylda.suczynska A monitor oddechu macie?? 21.01.06, 21:14 Pozdrawiam i bardzo się cieszę że wychodzicie ze szpitala. Przepraszam, że dziele się s Wami swoimi lękami, ale powinniście się zapopatrzyć w monitor oddechu. Moja córka go używa do tej pory (ma 15m. więc raczej chodzi o już tylko o moją psychikę a nie realne zagrożenie). Pisałeś, że niema już bezdechów. Jednak wcześniaki są zagrożonę tzw. naglą smiercią łóżeczkową aż do roku życia. Życzę wam jak najlepiej, ale moim zdaniem lepiej się w takiego aniołka stróża zaopatrzyć. Trzymam za was kciuki! P.S. Nie jestem akwizytorem firm produkujących monitor, ale przewrażliwoną mamą. Odpowiedz Link
matylda.suczynska Re: A monitor oddechu macie?? 21.01.06, 21:20 Przepraszam, niezauważyłam jednego ze wcześniejszych postów. Monitor więc napewno już macie. Ja mam Angelcare i jestem z niego zadowolona. Może niewiesz, ale możną podłączać "aniołka" tylko do jednej płytki. Drugą płytkę miałam w foteliku samochodowym w którym córkę nosiłam po mieszkaniu pierwsze trzy cztery miesiące a zmieniałam tylko samą bazę. Odpowiedz Link
pkaszuba Re: A monitor oddechu macie?? 22.01.06, 07:45 My kuplismy babysense tez z dwoma plytkami mam nadzieje ze to tez zadziala. Ale pomysl z nosidelkiem jest ok. Dzieki Dzisiaj ostatnie szlify w mieszkaniu sprzatanie i jutro jestesmy we 4 rke - ale bedzie jazda, zaparze sobie duzo kawy. Pozdr. Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Milosz 26 tc waga 945 24.01.06, 15:08 Witam Panstwa Juz jestesmy w domu od godz:12:00,na razie nie mam zbyt wiele czasu zeby wam pisac o Miloszu. Napisze wiecej wieczorem. Odpowiedz Link
roksana.cz Re: Milosz 26 tc waga 945 25.01.06, 08:20 gratuluję Pozimki domowej czekamy z niecierpliwością na wieści jak Wam się wiedzie!!!! Roksana z Kacperkiem (ciepłe pozdrowienia na mroźny czas) Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Milosz 26 tc waga 945 25.01.06, 09:06 No to juz odpowiadam, bilans dzisiejszej nocy to Tata ilosc snu 6 godzin, mama niestety 4.5 godz. Poziomka dobrze zjada i spi nic wiecej nie powiem o nim, aha bym zapomnial bardzo mu sie podobaja plakaty kolorowe starszaka. A co do starszaka to juz chcial wczoraj sie z nim bawic, narazie bardzo pomaga jak moze, potrafi juz wlaczyc i wylaczyc monitor oddechu i sptrawdza czy milosz sie obodzil czy jeszcze spi - mamy taka zywa elektroniczna nianie. Teraz pytanko:Moj milek bardzo lubi grysc smoka - powiedzcie czy to dobrze czy lepiej go odzwyczajic i podawac cyca. W sobote idziemy do pani doktor na pierwsza wizyte i po skierowania. PS Pozdrowienia dla siostry Ewy- mam nadzieje ze kawa jeszcze smakuje )) Odpowiedz Link
mamaigora1 Re: Milosz 26 tc waga 945 25.01.06, 09:42 No tego snu to macie dość dużo jak na pierwsza noc razem )) Ja pamiętam, że spałam jak zając z otwartymi oczyma, a Igor w pierwsze dni po opuszczeniu szpitala spał w wózku przy moim łóżku i cały czas nasłuchiwałam czy oddycha (mimo monitora )) A co do smoka to sie ni wypowiem, bo nam się udało o tyle, że Igor nigdy w swoim dwuletnim zyciu smoczka do buzi nie lubił (jedynie taki przy karmieniu z butli, ale to tylko do 12 m-ca zycia). Odpowiedz Link
aga5521 Re: Milosz 26 tc waga 945 25.01.06, 13:08 Świetnie,że tak pięknie spał w nocy.Ja na samym początku mogłam pospać do 2,5 godz bo Piotruś tak budził sie na jedzenie.Co do smoka to mój synek jak był taki malutki(teraz 9,5 m-ca)to też lubił go ssać.Pytałam pediatry i powiedziała,że takiego malucha smoczek uspokaja i kojąco wpływa na pracę układu trawiennego.Teraz nie mamy jakiegoś problemu ze smokiem.W naturalny sposób Piotruś eliminuje go z użycia.Po prostu w dzień woli się śmiać, gadać po swojemu niż ssać smoka.Dostaje go tylko jak idziemy na dwór(teraz by nie wdychał zimnego powietrza) i do uśpienia, ale po zaśnięciu wypluwa go.Generalnie smok teraz służy bardziej do zabawy niż do ssania.Pozdrawiamy i trzymajcie się cieplutko.Aga i Piotruś Odpowiedz Link
ewaq Re: Milosz 26 tc waga 945 25.01.06, 13:20 u nas Ania przez 2 miesiące pobytu w szpitalu smoka nie znała. Nauczyła sie w domu, a podałam jej i dla uspokojenia, jak krzyczała o jedzenie, i po to zeby paluszków do buzi nie pchała (a już to zaczęła robić), bo ponoć te więcej szkody dla zgryzu robią niż smoczek, no i trudniej od nich odzwyczaić. Swoją drogą to Anusia za wiele tego smoczka nie ciągnie, nawet do zasypiania nieczęsto się przydaje. Częściej w nocy, gdy zaczyna stękać, kwękać z powodu brzuszka, podaję jej i wtedy go chętnie przez sen łapie i "smokta". Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Milosz 26 tc waga 945 24.05.06, 10:18 Witam wszystkich po dluzszej przerwie ale przeprowadzamy sie i nie bardzo mam internet wiec nic nie pisalem. Teraz sie zmotywowalem i troche dobrych wiesci o Milku. Wczoraj bylismy u audiologa i jest ok, tyle ze lekarz chce dla pewnosci zrobic ABR - badanie,nie wiem co to jest wiec jak ktos bedzie wiedzial to niech napisze. Neurologicznie i pedriatrycznie rozwija sie dobrze wazy juz ponad 5 kg wiec wilegus. Jemy juz zupki i deserki i bardzo mu sie to podoba - aha i jeszcze jedno nie chce ssac juz z butelki polubil bardzo cyca ale mama musi mu to dawac na lezaca bo jemu tak jest najwygodniej. Mam juz pare zdjeci Milka ale nie wiem jak je doloczyc do postow - prosze was o pomoc to zobaczycie Milka na zdjeciu. Na razie tyle, pozdrawiam serdecznie wszystkich i zycze nam zeby to forum nie powiekszalo sie o nowych rodzicow wczesniakow - niech dzieciaki sie rodza zdrowe i oczasie. Odpowiedz Link
ania.silenter Hej, tato Miłosza:))) 24.05.06, 21:24 Super jest poczytać dobre wiadomości o naszym Poziomce! Jeśli chodzi o zdjęcia - na głównej stronie forum eDziecko jest podforum Zobaczcie, a tam dokładna instrukcja jak zamieszczać zdjęcia dzieci tak abyśmy wszyscy mogli je podziwiać - efekt końcowy jak w mojej sygnaturce o Oli i Adzie. Olunia w wieku ok. pół roku miała badanie ABR w Instytucie Fizjologii i Patologii Słuchu, które upewniło nas, że Oleńka słyszy bardzo dobrze. pozdrawiam Odpowiedz Link
hankam Re: Hej, tato Miłosza:))) 25.05.06, 13:46 Bardzo się cieszę z powodu "cyca". Życzyłam Wam tego z całego serca. Odpowiedz Link
edytek1 widziałam Miłoszka 30.05.06, 11:33 Na zywo jest śliczny naprawdę podobny do swojego starszego brata. Pięknie się uśmiecha jest sprawny motorycznie jak u niego byłam to zwalał zabawki ze stojaka. Bardzo mu się ta zabawa podobała.Bazdzo ładnie podnosi główkę i potrafi ja utrzymać. Życzę mu dużo zdrowia tak samo jak wszytkim innym wcześniakom niech ten kopniak od życia i " wakacje w inkubatorze " zostaną tylko smutnym wspomnieniem bez żadnych śladów. Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 26.01.06, 07:56 No i zaczelo sie, maly bardzo lubi mleczko, ale my nie wiemy jak mu podawac - wedlug zalecen szpitala to co 3 godziny z butelki, ale co wtedy zrobic z cycem bo chcielibysmy przejsc na cyca. Na razie karmimy z butelki z wielka obawa ze jak sie zachlystnie to co trzeba zrobic ? Wczoraj zawolalismy polozna zeby nam pokazala jak go karmic, bo niestety szpital rozni sie od domu. Pytania Gdzie mozna dostac wage niemowleca? Czy karmic butelka i dawac cyca na zadanie ? czym przepajac glukoza czy woda ? ITD Czekam na info Odpowiedz Link
sabi35 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 26.01.06, 08:58 Ja też mam córeczkę u rodzoną w 31tc, waży teraz 2600g i w piątek do domu. Dostaje najpierw pierś na 20-30 minut (zwracam uwagę na szeroko otwartą buzię, ssanie itp.), potem w butelce 80ml mleka odrobinę wzbogaconego Aptamilem dla wcześniaków (powinna dostawać do osiągnięcia 3,5 - 4kg). Z tego powinna wypić ok. 70ml, ale zależne jest to od piersi. Następnie mama odciąga resztę na następny posiłek i tak w kółko. Od jutra (do domu!) będę dłużej trzymać na przy piersi (wcześniaki powinno się przystawiać specjalnym chwytem na krzyż), myślę, że położymy się po prostu do łóżka i będę jej dawać pierś ile będzie chciała, a 6x dziennie resztę z butelki. Nie przepajać niczym, to stary zwyczaj hamujący laktację i zaburzający normalny proces produkcji mleka wg potrzeb dziecka. W sobotę przyjdzie położna (to w DE poradnia laktacyjna), żeby sobie oglądnąć technikę picia i dać ew. jakieś rady, zgłoszę się po jej wizycie. Myślę, że czeka nas trochę pracy, ale mam nadzieję, że damy radę. O tyle mi łatwiej, bo starszą córeczkę urodzoną normalnie, karmiłam wyłącznie piersią i mam trochę doświadczenia. Kupiłam sobie również specjalną poduszkę do karmienia firmy Theraline, jest bardzo praktyczna. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
brzdac_22 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 27.01.06, 07:36 Cyc na żądanie.. jak je długo i nie może się najeść to najlepiej po ok 30 min odstawić od cyca i dokarmic butelką (przynajmniej dopóki nie będziz na tyle silny i duży by bez problemu opróżniać cała pierś). Nie przepaja sie dzidzi karmiąc piersią... można dać od czasu do czasu herbatkę z kopru włoskiego gdyby miał problemy z brzusiem ( a napewno nie będzie miał). P.S. Ogromne grytulacje z powodu powrotu do domu Odpowiedz Link
pkaszuba Nowe nerwsy 29.01.06, 07:53 No i jestesmy juz 6 dni w domku i sie nawzajem uczymy, w czoraj bylismy u lekaza i juz mamy pare skierowan na konsultacje. W domu bylo pare powaznych zachlysniec wie c moja zona juz wpadla w panikie jak tu karmic takiego malucha. Powiedzcie jak sobie poradzic- Milek preferuje piers od butli natomiast musimy mu podawac witaminy i BMF z witaminami miejszy problem bo mozna je podawac bezposrednio, natomiast BMF to duzy problem. Pani doktor mowila zeby bmf rozpuscic w 20 ml wody- tak tez zrobilem ale zaraz sie Milek zakrztusil i byla niezla jazda. Pokazal naprawde ze tego nie lubi. Siostry w szpitalu wsypywaly po 1/2 szaszetki do kazedego pokarmu, ale przy 3 saszetkach dziennie to oznacza ze musze go karmic tylko butla. Powiedzcie jakkie macie doswiadczenie z podawaniem BMF. Ps. Jak siostry to czytaja prosze o porade ( moze byc na prv) Odpowiedz Link
angelika.ka Re: Nowe nerwsy 29.01.06, 10:34 Moja córeczka (1610 przy urodzeniu) tez dostawała BMF w szpitalu a potem w domu, z tym, że rozpuszczaliśmy 1 saszetkę w chyba 10 ml wody i potem dodawaliśmy po 1 ml tego roztworu do 10 ml odciągniętego mleka przed kazdym karmieniem, a karmilismy z takich małych buteleczek po alpremach, do których mieliśmy smoczki Nutricia (są dostepne w Aptekach, trzeba powiedzieć, że to ma być do Alpremu albo do Nanu)i mała piła całkiem całkiem, czasem się zakrztusiła, ale staraliśmy się podawać to jej trzymając buteleczkę prawie poziomo, zeby powolutku leciało. Jeśli się juz zakrztusiła, to szybko przez ramię (tak jak do odbicia) i poklepywaliśmy po pleckach - zawsze pomagało. Przy zachłyśnięciu chyba trzeba dziecko połozyć poziomo i tez oklepywać od połowy pleców w stronę głowy, jest tez sposób trzymania głową w dół, ale nie potrafię go sobie nawet wyobrazić, a co dopiero polecić... Odpowiedz Link
hanti Re: Nowe nerwsy 29.01.06, 10:41 Ja jestem tą wcześniakową mamą która karmiła oba swoje wcześniaki karmiła tylko piersią, oczywiście po przejściu z butelki. Ja robiłam tak że najpierw karmiłam piersią, a potem dokarmiałam BMF (rozpuszcz. w 20 ml mleka) między karmieniami. BMF podaje się tylko do osiągnięcia przez dziecko wagi ok 2,5 kg, więc juz niedługo zapomnicie o tym problemie )) A co do zaksztuszeń, to duże znaczenie dla takiego maluszka mają smoczki jakich używacie, dziurka w smoczku musi być naprawdę malusieńka, u nas sprawdziły się smoczki chico. Pozdrawiam i miłego cycania )) Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Nowe nerwsy 29.01.06, 19:48 Dzeki Hanti mamy smoczek chicco ale niestety moja zona nie berdzo sobie z tym radzi, chyba kupie jutro butelke habermana ta dla wczesniakow, co o tym sadzicie ???? Odpowiedz Link
ola75 Re: Nowe nerwsy 30.01.06, 10:02 Również jestem mamą wcześniaczka (28 tc, waga urodzeniowa 690 gr.) i jak pamiętam miałam ogromne problemy z karmieniem, które rozwiązała butelka Dr Brown's, gorąco polecam. Ola z Olafkiem Odpowiedz Link
hanti Re: Nowe nerwsy 30.01.06, 13:22 o butelce habermana niestety wiem niewiele, bo ja dość szybko panowałam obsługe zwykłej )) ps. jeśli byłaby Wam potrzebna bardziej fizyczna niż wirtualne pomoc do daj znać )) Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Nowe nerwsy 30.01.06, 14:59 Dzieki, mysle ze przydala by sie pomoc. Natomiast dzisiaj zamowilem wizyte pielegniarki laktacyjnej zobaczymy. A tak na marginesie to dzieki za pomoc Odpowiedz Link
hankam Re: Nowe nerwsy 31.01.06, 15:45 Mam nadzieję, że pielęgniarka Wam pomoże. Moją córkę karmiłam wyłącznie piersią (dopóki nie nauczyła sie porządnie ssać, karmiono ją sondą) poza okresem, kiedy dostawała BMF - z butelki przed karmieniem. Myślę, że Miłosz jako silny chłopak nauczy się efektywnie ssac. A słyszeliście o "zestawach do karmienia piersią"?n To takie urządzenie, które dokarmia dziecko w czasie, gdy ssie ono pierś - i zarazem pobudza pierś do produkcji mleczka. Odpowiedz Link
hanti Re: Nowe nerwsy 31.01.06, 17:25 napisałam a priv i jeszcze to sobie obejrzyjcie: calineczka.pl/sklep/product_info.php?cPath=55_159&products_id=1429&osCsid=700fd0bf390b9eb3f9cc25ae8afb8b06 Odpowiedz Link
edytek1 Co u was? 04.02.06, 23:07 Powalona przez karar męża czytam co was. Napiszcie koniecznie. Odpowiedz Link
afire gratulacje 05.02.06, 16:06 jestem nowa mama na forum, czytalam wasza historie od pozatku, chcialam wam pogratulowac tak dzielnego Synka, a jemu tak wspanialych rodzicow Wszystko bedzie dobrze, najgorsze juz za Wami a Milosz to BARDZO silny chlopczyk pozdrawiam Mama Kamila 33tc,1720gr Odpowiedz Link
pkaszuba Znow Sensacje 06.02.06, 15:23 Czesc mamuski i tatuski, Nie oddzywalem sie bo nie bardzo mialem czas na napicie sie spokojnie piwa bo troche zamieszania jest z Milkiem. Zona nie bardzo potrafila karmic butelka i mielismy z tego powodu sporo problemow z Milkiem. Ale najgorsze jest dzisiaj 06/02/2006 wczoraj maly dostal katarku i dzisiaj wlasnie jedzie do Szpitala na Dzialdowska- teraz to juz jestem bardzo zdenerwowany. Powiedzcie mi czy cos wiecie jakie warunki sa w tym szpitalu czy matka moze zostac z dzieckiem. Nie kaszle tylko ma katar- troche zielony, bardzo sie martwie - powiedzcie co wiecie na temat tego szpitala. PS a tak na marginesie w ciagu tygodnia przybyl 220 gr a przed nami bardzo duzo konsultacji lekarskich. Odpowiedz Link
brzozinka Re: działdowska 06.02.06, 15:57 odezwij się do mnie na gg #382798 lub na mail brzozinka@gazeta.pl podam Ci nr tel i opowiem o Działdowskiej bo nie bardzo mam czas napisac bedzie dobrze Odpowiedz Link
hanti co u Was ???????? 15.02.06, 18:15 jak się czuje Miłosz???? jesteście już w domu ???? Odpowiedz Link
pkaszuba Re: co u Was ???????? 17.02.06, 11:50 Hi Hanti Przepraszam ze sie nie odzywam ale nie bardzo mam czas w domu a pracy przybylo mi obowiazkow wiec nie mam czasu na pisanie. Ale dzis Piatek i troche wolnego znalazlem- Milek jest juz w domu i zaczynamy jezdzic po konsulatantach - przezylismy juz katar i jestesmy juz bardziej przygotowani na choroby. Nie jest lekko, bo Milek jak je z piersi to sie bardzo denerwuje i woli butelke przy ktorej sie czasami krztusi. Co powoduje nerwowa sytacje w domu. Ja powiem ze sie boje go karmic butelka, ale musze sie przelamac i odciazyc zone tym wszystkim. Hanti mam do ciebie nr gg wiec jak bede mial pytania to sie odezwe. Pozdr, Odpowiedz Link
kotorybka :-) 17.02.06, 16:54 Cieszę się niezmiernie, że Poziomeczka już w domu i mam nadzieję że teraz wszystko będzie z górki Z tego co piszesz, trudności z karmieniem małego kreują nerwową sytuację w domu... To zrozumiałe, pamiętaj jednak, że właśnie teraz musicie razem z żoną stać mocni jak mur i wspierać się nawzajem... Na pewno przed Wami są jeszcze łatwiejsze (oby ich najwięcej!) i trudniejsze momenty, ale w końcu Miłek liczy na Was obu i - kto wie - może nawet odczuwa tą atmosferę?... Pamiętam jak w podobnych momentach stresu mój mąż się właśnie potrafił przełamać i powiedzieć "Kotku, może ja spróbuję..."). Te malutkie słówka były wtedy warte złota... Trzymam mocno kciuki Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 03.03.06, 16:23 No i stalo sie, wczoraj na sygnale Milek trafil do szpitala WAM na Saszerow z zapaleniem pluc. Dostal antybiotyk ma inhalacje. Jest tam z mama wiec ja teraz jezdze do szpitala z zaopatrzeniem i prowiantem. I to na razie tyle. Musze dzisaj jeszcze popracowac wiec nara. Odpowiedz Link
ania.silenter Biedne maleństwo ucierpi się... 03.03.06, 16:34 a Wy razem z nim((. Życzymy Poziomce szybkiego powrotu do zdrowia i do domku! pozdrawiam Odpowiedz Link
hanti Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 04.03.06, 10:20 trafiliście do świetnego szpitala )) napewno tam szybciutko wyprowadzą Miłoszka na prostą. Życzę duuuużo zdrówka Odpowiedz Link
roksana.cz Trzymamy kciuki 06.03.06, 15:56 i życzymy duuuużo zdrówka. U nas problemy z górnymi drogami oddechowymi ustały dopiero, kiedy Kacper miał wprowadzone na stałe wziewy sterydowe. Może warto o to zapytać pulmunologa?? Pozdrawiamy cieplutko - Roksana z Kacperkiem Odpowiedz Link
pkaszuba Miloek w szpitalu 10.03.06, 06:12 Witam was po krotkiej przerwie, Na pewno jestescie ciekwi co u mnie, za bardzo sie nic nie zmienilo poza tym ze moze w sobote lub poniedzialek wychodzimy ze szpitala. Milek mial robione badania, usg pod katem naczyniakow i wylewow ktore wczesniej przeszedl i wszystko jest bardzo dobrze nie ma nic co by niepokoilo lekarzy poz oczywiscie katarem i kaszlem. Na razie dostaje antybiotyki i lekarka chce nas juz wypisac do domu. Pozdr . Odpowiedz Link
hanti Re: Miloek w szpitalu 10.03.06, 08:57 cieszę się że już niedługo będziecie w domu )) no i z tego że badanie wychodzą dobrze)) Buziaki dla Miłosza Odpowiedz Link
ania.silenter Re: Miloek w szpitalu 10.03.06, 10:23 Cieszę się, że z Miłkiem wszystko w porządku, a katar i kaszel szybko przejdzie. pozdrawiam Odpowiedz Link
kawaro Rehabilitacja 16.03.06, 13:37 Hej,hej,ej -tak gaworzy Lubek, sąsiad Miłka z OIOM-u, tak ja, mam Lubka pozdrawiam całą waszą rodzinkę. Z tego co wiem mieliście zacząć rehabilitację, udało się? jak idzie? Jak się ma Szymon, czy już wyzdrowiał? Piotrze przyślij jakieś zdjęcia Miłoszka - miłoby było zobaczyć dużego Poziomkę, te jego policzuszki napewno już pełniejsze ))) Mama Lubomirka Odpowiedz Link
magdatadych Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 03.03.06, 22:01 Miłszu jestem mamą 3,5 letniej ,,wcześniaczki"Kiedyś też bardzo bałam się o swoją córeczkę,ale strach ma wielkie oczy.Napewno będziecie przechodzili ciężkie chwile w przychodniach,poradniach itp.Słuchajcie lekarzy bo oni napewno wam pomogą.Neurolog i okulista będą robili wszystko żeby wasz maluszek wyszedł z tego jak najlepszym stanie.Przygotujcie się do każdej wizyty spiszcie sobie pytania nawet te głupie i pytajcie,pytacjcie,pytajcie.Moja córeczka miała zalecone ćwiczenia Vojty bardzo polecam,choć mogą was przerazić.Pozdrawiam młodą mamusię niech utrzymuje pokarm i pozdrawiam Ciebie dumnego tatusia. Odpowiedz Link
mamaemmy Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 04.03.06, 01:49 trzymamy kciuki za szybki powrót do domku w pelnym zdrowiu! Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 23.03.06, 11:38 Witam Was Po dlugiej przerwie zwiazku z obowiazkami rodzinnymi oddzywam sie do wszystkich was. U nas cala sytuacja zaczyna sie klarowac, nawet ja zaczalem karmic dziecko butelka tylko biedak u mnie na rekach po zjedzeniu 30 ml zasypia. He he wie ze to tata to nie ma co. Mamy rehabilitanke domowa - pani. Olga Mrowka i juz od 2 tygodni sie nim zajmuje (metoda bobath). Tutaj pytanko - potrzebuje wiecej informacji na temat tej metody czekam na info. Narazie wszystkie wyniki sa w miare dobre- nawet endokrynolog to potwierdziala. Tyle na razie. Aha powiedzcie gdzie na necie moge zamiesci zdjecia Milka to zamieszcze pare. Teraz juz wazy prawie 4 kg pozdrawiam Odpowiedz Link
hanti Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 23.03.06, 12:20 Cieszę się że karmienie już się unormowało Moja Karolka jest rehabilitowana bobathami już dwa lata i no rezultaty są rewelacyjne, bo mająć mpdz chodzi już coaz ładniej a jest to metoa napewno mniej stresująca dla dziecka niż vojta. Fotki możesz zamieścić naet tu forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=621 daj znać jak wkleisz to z chęcią sobie zobaczę )) Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 27.03.06, 10:25 Witam wszystkich Pisze do was bo znow mamy problem, Poziomka w sobote mial usg glowki i nestety komory mozgoowe powiekszyly sie komory mozgowe wskaznik evansa wzrosl z 0.39 do 0.43 a reszta jest ok- powiekszenie jest widoczne w tylko w przednich komorach. Napiszcie cos na ten temat bo moja zona juz odchodzi od zmyslow. Odpowiedz Link
tolka11 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 27.03.06, 11:20 Trzeba być dobrej myśli,że nic się nie stanie. Mój Miłosz też tak miał, a teraz ma 2 lata i 8 m-cy i jest ok. Wiem, że się niepokoicie, bo ja też szlałam, ale wszystko skończyło się dobrze. Niestety wcześniakom ciągle coś wychodzi i trzeba mieć dużą opdporność. I wierzyć w dobre zakończenie. Mama Miłosza 28 t.c.- 04.07.2003 retinopatia V st. oko lewe i Judyty 8 lat Odpowiedz Link
kac6 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 27.03.06, 22:21 Moje dziecko miało poszerzone komory boczne i slady krwi.Wskaźnik rósł od ,0325 przez 0,36 do,40 i na tym zakończyło się badanie przezciemieniowe.Doktor opisała je jako nieznaczne,cechy przebytych zmian niedotleniczno-niedokrwiennych.Nie zalecia następnych badań.Teraz ma 2,5 roku a urodził się z wagą 900g w 28 tyg. Dobrze ,ze słuch ma ok.Napewno miał bedania przesiewowe.Napisz ile zuch waży? Pozdrawiam Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 28.03.06, 10:29 Dzieki za infor Zuch teraz wazy 4150 g a wskaznik niestety jest na poziomie 0.43, dzisiaj idziemy na konsultacje do neurochirurga zobaczymy co zadecyduje. Nara Odpowiedz Link
asia_233 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 28.03.06, 12:07 Wszystko musi być dobrze. Miejmy nadzieję, że to się unormuje. Trzymamy za Was kciuki. Napiszcie co powiedział lekarz. Pozdrawiamy serdecznie. Asia Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 29.03.06, 16:32 Lekarz powiedzial ze najlepiej to bedzie abysmy sie wstrzelili z zastawka, ale dal nam jeszcze 3 tygodnie na sprawdzenie jak sie zmieni sytuacja i wtedy zobaczymy. Nie wiem co o tym wszystkim myslec ale najgorsze ze wszystko wracalo do normy i znow jestemy w podbramkowej sytuacji, bo dziecko z zastawka w mozgu to nie jest zbyt fajnie. Odpowiedz Link
tolka11 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 30.03.06, 10:35 Z zastawką da się żyć normalnie. Kiedyś trzeba było wymieniać co kilka lat, nie wiem jak jest teraz. Jedno wiem czasem po jakimś czasie zastawka nie jest potrzebna. Ale miejmy nadzieję, że wszystko się ułoży inacze. Z wcześniakami tak to już jest. Mój Miłosz ma 2 lata i 8 m-cy i ciągle wychodzi coś nowego. trzymajcie się. Trzeba mieć dużo siły i nadzieję.tolka Odpowiedz Link
mamaigora1 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 30.03.06, 10:43 Oj zycie jeszcze nie raz Cie zaskoczy, a z zastawka da sie zyć i rozwijac normalnie, tak z pamięci rzuce tylko nickiem jednej mamy monia23 i jej synka Kacperka, mały rozwija sie prawidłowo, a ma zastawke i na początku z tego co pamietam z postów Moniki tez nie bylo różowo - zycze duzo siły!!! Odpowiedz Link
magda011 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 30.03.06, 12:44 Witam Rozumiem Wasze przerażenie, choć sama nie byłam w takiej sytuacji.Może dziwnie zabrzmi to co powiem, ale ja do końca nie ufam lekarzom, ponieważ naszej córce też chciano wykonać pewien dość rutynowy zabieg, ale z tego względu ,że jesteśmy rodziną w której są lekarze dowiedzieliśmy się,że nie wygląda to tak różowo i że można poczekać.Nie zgodziliśmy się.Było to dla Nas trudne ,ale wzięliśmy na siebie to ryzyko.Patrząc z perspektywy czasu opłacało się.Lekarz się mylił.Wszystko się unormowało.Polecam więc konsultację w innej placówce zanim podejmiecie taka decyzję, kóra oczywiście może być najlepsza,ale w moim odczuciu jest sporą ingerencją i ja na Waszym miejscu skonsultowałabym się z kimś jeszcze. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link
kawaro Trzymamy kciuki 30.03.06, 13:40 Piotrze, Lubek, mama i tata Lubka trzymają kciuki za Miłoszka, naszego sąsiada. A tak jak radzą dziewczyny, może uda Wam się skonsultować w innym miejscu. Wiem, że terminy są długie, ale może uda się coś szybko zorganizować. My z Lubomirkiem ganiamy na rehabilitację 4 razy w tygodniu, dlatego wiem,że każdy wyjazd jest męczący (ale wiosna idzie - będzie lepiej), umawianie wizyt też wcale nie taka prosta sprawa, ale dla MALUCHÓW warto jest robić wszystko. Te uśmiechy, gaworzenie, każda nawet najmniejsza nowa umiejętność wynagradza nam wszystkie trudy. Trzymamy kciuki. Pozdrów Ewę i synków. Kasia Odpowiedz Link
magda011 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 30.03.06, 20:15 Chciałam jeszcze dodać,że podobno najlepszym specjalista od wodogłowia i usg jest dr.Roszkowski z Czd.Więcej info na jego temat na forum Strata dziecka,chore dziecko. pozdrawiam Odpowiedz Link
magda011 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 31.03.06, 01:01 www.czd.waw.pl/index1.php?id=182 link z kontaktem do prof Roszkowskiego Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 31.03.06, 11:54 Dzieki za wsparcie, Jestesmy konsutowani wlasnie przez Prof Roszkowskiego i on zadecydowal ze nalezy jeszcze poczekac 3 tygodnie i zobaczymy. PS. Bardzo sympatyczny doktor Odpowiedz Link
czarija Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 27.04.06, 22:30 Co słychać u Was ciekawego?Często z moją córeczką myślimy o Was? Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 28.04.06, 15:54 Dzieki za cieple mysli, a nic szczegolnego sie nie dzieje- na razie zastawka jest w zawieszeniu bo wodoglowie sie nie powieksza, natomiast teraz Milek i jego mama sa chorzy i to mamy problem bo jedno i drugie sie zle czuje i ma katar. A poza tym musze ze starszym synem gdzies wyjechac Odpowiedz Link
asia_233 Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 30.05.06, 12:12 Życzę Wam żebyście nie musieli skorzystać z tej zastawki. Miłoszkowi i mamie życzymy zdrówka. Trzymakcie się. Asia i Alan Odpowiedz Link
kawaro Miłoszek skończył dzisiaj roczek :-)))) 11.11.06, 14:52 Miłek skończył dzisiaj roczek. Tatusiu Miłoszka napisz coś o łobuzie - ja jestem na bieżąco, bo utrzymuję kontakt z mamą Miłkową, ale inne forumowiczki na pewno chciałyby przeczytać coś nowego o Miłoszku. Wszystkiego najlepszego dla niunia - ZDRÓWKA. Ciocia Kasia - mam Lubka - sąsiada OIOM-owego Odpowiedz Link
tartulina Re: Miłoszek skończył dzisiaj roczek :-)))) 11.11.06, 16:43 Wszystkiego najlepszego dla Miłoszka. Dzisiaj przeczytałam całą historię dzielnego chłopaka i też proszę o wieści. Serdecznie pozdrawiam. Agnieszka. Odpowiedz Link
venla Re: Miłoszek skończył dzisiaj roczek :-)))) 11.11.06, 23:09 Jak ten czas szybko leci! Wszystkiego najlepszego Miłoszku, dużo zdrówka, usmiechu i radości z każdego dnia życzy Twój starszy kolega - też Miłosz www.venla.bobasy.pl/ Odpowiedz Link
edytek1 Re: Miłoszek skończył dzisiaj roczek :-)))) 13.11.06, 01:12 Sto lat mały dzielny chłopczyku... Odpowiedz Link
pkaszuba Re: Miłoszek skończył dzisiaj roczek :-)))) 14.11.06, 10:03 Czesc Wszystkim, Na poczatku bardzo przepraszam, ze przez jakis czas sie nie oddzywalem ale polaczenie obowiazkow zawodowych z ciagly jezdzenie po lekarza bylo bardzo wyczerpujace. Postaram sie nadrobic stracony czas. Milek skonczyl 1 rok zycia korygowane 9 miesiecy, co potrafi, pelza przekreca sie na boki turla sie, trzyma mocno glowke ale jeszcze nie siedzi ( wedlug pani rehabilitantki to jeszcze ma czas. jeszcze nie raczkuje ale juz niedlugo.). Na urodziny byl wielki tort i duzo zabawek- starszy syn ma sie czym bawic. Wczoraj tj 13/11/2006 bylismy w szpitalu z wielkim tortem odwiedzilismy stare konty i caly personel. Panie doktorowe jak go zobaczyly to nie mogly uwierzyc ze taki jest duzy. Milek tego dnia rano byl troche niespokojny jakby przeczuwal ze jedzie do szpitala, ale w szpitalu juz mu sie humor poleprzyl. Spedzilismy tam kilka chwil jedzac torta i pijac szampana ( piccollo) i wrocilismy do domu. PS. Chcialbym zoorganizowac spotkanie towarzyskie wszystkich wczesniakow urodzonych w Szpitalu na Starynkiewicz w jakis wolny dzien- spotkac sie z lekarkami i pielegniarkami wypic jakas kawe i zjesc deser. Czekam na zgloszenia na forum lub na adres mailowy. Pozdrawiam Piotr K PS2. na stronie www.kaszuba.prv.pl znajdziecie pare fotek rodzinnych Milek, Szymek, Mama i Tata Odpowiedz Link
roksana.cz Sto lat, Sto lat 11.11.06, 19:21 niech żyje Miłosz nam!!!!!! Miłeczku samych słonecznych dni, dużo, dużo zdrówka i wielu zabaw i radości, ściskamy Cię Miłku serdecznie - Kacperek z rodzicami p.s. my też czekamy na wieści Odpowiedz Link
jolantusia1 Re: Sto lat, Sto lat 12.11.06, 18:12 sto lat dla Miłoszka. Dużo zdrówka i samych słonecznych dni Odpowiedz Link
koluchs Re: Milosz 26 tc waga 945 pare pytan do was 17.11.06, 11:17 Przykro mi ze pisze ja urodzilam blizniaki 25 tygodniu z waga 711g i 779g michalek zmarl po 6 dniach a tomus po 35 dniach ja nie moglam sie pogodzic w szpitalu plakalam widzac inkubatory i ciagle slyszalam alarmy to bylo straszne minelo dopiero 2 miesiace ale bol jest do dzis lzy takze wam zycze z calego serca aby bylo dobrze zebyscie byli szczesliwi i zeby maluszek dal rade bo ja sie nie moge pogodzic do dzis a na pytanie dlaczego nie znajde odpowiedzi pozdrawiam sylwia Odpowiedz Link