Dodaj do ulubionych

Grupa integracyjna

18.03.06, 23:27
Wiem, że na tym forum większość mam ma małe dzieci, takie, które nie chodzą
jeszcze do przedszkola. Czy są jednak wśród Was mamy, których dzieci chodzą
do grupy integracyjnej w przedszkolu jako dzieci o specjalnych potrzebach
edukacyjnych? Jeżeli tak, to jakimi formami terapii sa tam objęte, czy
jesteście zadowolone z opieki nad nimi? Pytam, bo integracja coraz szerzej
rozwija się w placówkach oświatowych, zwłaszcza wobec najmłodszych dzieci, a
jej powodzenie zalezy nie tylko od wyposażenia przedszkola w odpowiednie
pomoce i wykształcenia nauczycieli ale również od nastawienia
dzieci "zdrowych" i ich rodziców, którzy nie zawsze przekazują im w tym
zakresie pozytywne wzorca zachowania. Jeżeli macie jakieś doświadczenia to z
ciekawością je przeczytam. Pozdrawiam i życzę duzo energii na drodze edukacji
Waszych dzieci już od najmłodszych lat
Obserwuj wątek
    • mamaigora1 Re: Grupa integracyjna 19.03.06, 19:22
      Wydaje mi się, że takie 'cuda na kiju' sa dostepne w dużych ośrodkach
      miejskich - moje dziecko jako że mieszka w mieście powiatowym nie skorzysta z
      takiej szansy, ale oczyswiście chętnie dowiem sie jak takie grupy funkcjonują.
      • mlagodna Re: Grupa integracyjna 19.03.06, 21:08
        Ja powiem szczerze jeszcze się nie orientowałam. Grześ ma aparaty, więc z całą
        pewnością będzie wytykany palcami - co on to nie nosi na uszkach... Coś na ten
        temat może powiedzieć już mama Gracjana, ale nie wiem czy tu jeszcze
        zagląda.... smile. Jakby były jakieś przedszkola, żłobki integracyjne dla dzieci
        niesłyszących.. to bym się zastanowiła... Jestem z Rzeszowa. Musze zaglądnąć do
        MOPS'u i PZG... - w swoim czasie. Narazie z młodym siedzą babcie i dziadki smile
        pozdro
      • venla Re: Grupa integracyjna 19.03.06, 22:11
        W moim mieście jest takie przedszkole mimo, że jest to tylko miasto powiatowe
        ok 36 tyś.mieszkańców. Akurat jestem zorientowana w tym temacie ale ciekawa
        byłam Waszej opinii. Jeżeli chodzi o strukturę grupy integracyjnej, to
        jednocześnie jest w niej dwóch nauczycieli w tym jeden z przygotowaniem
        specjalistycznym w zakresie pedagogiki specjalnej. Dzieci niepełnosprawne
        uczestniczą we wszystkich zajęciach lecz wobec nich wymagania sa nieco inne w
        zalezności od ich możliwości psychofizycznych. Korzystają z rehabilitacji
        ruchowej, rewalidacji indywidualnej, dodatkowo dzieci 6-letnie i starsze (mogą
        być nawet do 10 roku życia, to zalezy od rodzaju schorzenia) mają przyznane 1
        lub 2 dodatkowe godziny indywidualnej pracy z nauczycielem specjalistą. Dla
        Grzesia pobyt w takiej grupie z pewnościa byłby ważny ze względu na niedosłuch
        i potrzebne indywidualne podejście w osiąganiu przez niego dojrzałości
        szkolnej. Przypuszczam, że może mieć problemy w zakresie percepcji słuchowej.
        No, ale wierzę, że tak nie będzie bo przed Wami jeszcze dużo czasu. Zapomniałam
        dodać, że w grupie integracyjnej liczba dzieci jest mniejsza niż w zwykłych
        grupach. Jest tam maksymalnie 20 osób w tym od 3 do 5 dzieci o specjalnych
        potrzebach edukacyjnych. To naprawdę świetna sprawa nie tylko dla dzieci
        niepełnosprawnych ale też dla "zdrowych". Pozdrawiam
        • mamaigora1 Re: Grupa integracyjna 20.03.06, 08:16
          no popatrz, moje powiatowe ma ponad 100tys. - może i u nas zatem sa takie
          grupy - musze sie rozejrzeć, dzięki za pomysł wink))
          • tolka11 Re: Grupa integracyjna 21.03.06, 10:22
            U mnie w dzielnicy mieszkaniowej jest cały system integracyjny. W promieniu 1
            km przedszkole, szkoła podstawowa, gimnazjum. wszystkie instytucje ze sobą
            współdziałają. jest tak jak opisujesz - przygotowana kadra [nauczyciel
            prowadzący i asystent, dostosowanie do potrzeb dziecka, zajęcia rewalidacyjne -
            po 2 godz. na dziecko. dziecko od przedszkola jest prowadzone przez
            specjalistów i informacje są potem przekazywane przez szkoły tak, że łatwiej
            się pracuje i są lepsze efekty. rodzice są wyedukowani i problemów większych
            nie ma. Oczywiście zawsze zdarzają się wyjątki. Dziecko musi mieć jednak
            orzeczenie o kształceniu specjalnym [nie mylić ze szkołą specjalną! chodzi o
            specjalne potrzeby edukacyjne] wydane przez poradnię psychologiczno -
            pedagogiczną. piszę jako matka zdrowej dziewczynki, która chodzi do
            integracyjnej podstawówki, wcześniaka z dysfunkcjami, który pójdzie do
            integracyjnego przdszkola i nauczycielka ucząca w integracynym gimnazjum. tak
            naprawdę wszystko zależy od nauczycieli i rodziców.
            • venla Re: Grupa integracyjna 21.03.06, 15:29
              Tak, system integracyjny to naprawdę super sprawa. Dziecko niepełnosprawne może
              być do takiej grupy przyjęte tak jak mówisz Tolka na podstawie orzeczenia
              kwalifikacyjnego do kształcenia specjalnego lub opinii o potrzebie wczesnego
              wspomagania rozwoju, co otrzymają raczej dzieci młodsze 3, 4, 5latki. Nie wiem
              też czy wszędzie tak jest, ale dzieci 6-letnie i więcej są dowożone busami do
              przedszkola, to też duże ułatwienie dla rodziców.
    • tolka11 Re: Grupa integracyjna 22.03.06, 11:44
      U nas też dzieci są dowożone do szkoły przez busy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka