Dodaj do ulubionych

Mało wód płodowych

08.04.06, 17:48
a nawet, zbyt mało. Bynajmiej lekaż jest zaniepokojony
i wysłał moją przyjaciółkę do szpitala.
Czy któraś z Was miała podobnie,a może zna kogoś,kto miał małowodzie??
A może,po prostu wiecie,co się z tym wiąże i co się może stać.
Ktoś podrzucił mi link i tam jest napisane,że małowodzie ZAZWYCZAJ prowadzi
hipotrofii płodu. I.........że BARDZO CZĘSTO ciąża obumierasadsad
Przecież jej tego nie powiemsad Ona prosiła mnie,abym poszperała w sieci.
O hipotrofii to mogę jej wspomnieć,ale o ryzyku obumarcia.....nie dam radysadsad
Może Wy mi dacie nadzieję, że wszystko dobrze się skończy?
Aha, to jest 23 ytdz ciąży.
Będę bardzo wdzięczna za informacjesmile
Obserwuj wątek
    • emilka74 Re: Mało wód płodowych 08.04.06, 19:21
      Ja miałam taką sytuację,tylko u mnie to był 33 tydz,no i skończyło się cięciem
      cesarskim ponieważ zanikało tętno.Córeczka urodziła się w zamartwicy no i
      obarczona hipotrofią co ciągnie się za nia do dziś ponieważ ma niedowagę,mimo
      że to juz 21 mies.Pomijając ten fakt nic jej nie dolega.Zanim jednak do tego
      doszło lekarze zastanawiali się co robić i wiem że była opcja dolania wód
      płodowych(bardzo żadko się to stosuje).Napewno powinna zostać pod obserwacją
      lekarzy aby monitorowali tętno dzidziusia i pewnie należy czekać tak długo jak
      tylko się da,bo przecież na tym etapie każy dzień jest na wagę złota.Ja ze
      swojej strony będę się modlić i mocno trzymac
      kciuki.POzdrawiam mama Emilki i jeszcze kogoś...
    • kasiamarysia1 Re: Mało wód płodowych 09.04.06, 09:40
      Ja też miałam małowodzie.Dzidziuś przestał rosnac od 31 tyg.ciązy.Od tego czasu
      leżałam cały czas w szpitalu gdzie mialam co cztery godziny ktg.oraz codziennie
      usg i sprawdzanie "dobrobytu dziecka".Mała choć nie rosła cały czas czekano,ktg
      było w miare dobre.Ciąze rozwiazano dzien po tym jak wyszlo ze wod jest zero.Był
      to 35 tc,mała 1730,zdrowa.Obecnie już wagowo nadrobiła i ruchowo prawie też.A ma
      już osiem miesięcy.

A kolezanka w którym tc.jest i jaki ma wskaznik wód,bo małowodzie zaczyna się
      ponizej 5.
    • anka241 Ja miałam - 5-6cm 10.04.06, 10:09
      Ciąże donosiłąm do 36tc, fakt mała była malutka (wymiary 34-35tc), ale wszystko
      z nią w porządku.W ciąży kazali dużo leżeć, ponoć wtedy wody się "odradzają",
      dużo pić (min 2-3l dziennie wody niegazowanej) no i co miesiąc miałam robione
      kontrolne usg.Wszystko będzie dobrze, trzymam kciuki
      ania
      • anka241 Zapomniałam 10.04.06, 10:10
        małowodzie miałam od 25tc
        • hania.wiecewicz urodzilam wczesniaczka - malowodzie 11.04.06, 16:58
          Witam,

Urodzilam synka wczesniaczka wlasnie przez malowodzie. Mialam ok 4 cm wod
          plodowych. 5 cm to granica czyli 5mm. Bylam w szpitalu od kiedy sie
          dowiedzialam ze mam malowodzie. Monitoring przepływów i usg codziennie aby
          sprawdzić jak dzidzia sie czuje. Radze koleżance dobry szpital dla wcześniaków
          i codzienne sprawdzanie stanu dziecka. Po 10 dniach okazalo sie juz 2 cm i
          musialo byc cc. Maly sie juz prawie nie ruszal ale stan byl dobry. Mialam synka
          w 33 tygodniu. Lekarz tez nie wiedzial co zrobic z malowodziem a ja dzieki
          internetowi wiedzialam ze sprawa kwalifikuje sie do szpitala.

Gdyby cos pisz na mail gazetowy. Odpowiem wieczorem.
          Pozdrawiam
          Hania

• nati1011 Re: Mało wód płodowych 11.04.06, 17:37
      wychodzi na to że małowodziu zazwyczaj towarzyszy hipotrofia płodu. Moja siotra
      też urodziła wcześniej 36 tydzień 2500 g. Małowodzie wystąpiło jednak dopiero w
      35 tyg tylko bardzo szybko stan się pogarszał. Ale znam przypadek sprzed wielu
      lat, gdzie po wypadku kobieta miała ciągły odpływ wod - i mimo prognoz lekarzy
      przetrzymała 4 miesiące, praktycznie bez wód i urodziła zdrowego syna. Reguły
      więc nie ma . Nie strasz niepotrzebnie koleżanki. Jest pod opieką lekarzy.
      Warto jednak sprawdzić czy szpital ma doświadczenie w prowadzeniu zagrożonych
      ciąż.
    • hania.wiecewicz Re: Mało wód płodowych 11.04.06, 22:41
      To prawda z tą hipotrofią u mnie Szymon miał początek 34 tygodnia i waga tylko 1820 gr. (nie uznany został za dziecko hipotroficzne).
      Wszystko będzie dobrze, ale lepiej żeby koleżanka przy wodach poniżej 5 cm była w szpitalu pod kontrolą lekarza.

Pozdrawiam
      Hania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka