Dodaj do ulubionych

KAMILEK-28 TYDZ.640GR.

03.11.06, 19:44
Witam ,mam na imie Iwona jestem z Warszawy.Jestem mama dwoch wspanialych synow
-wczesniakow.Starszy synek-Karol urodzony VII 1999r w 32 tyg.z waga 1200 dl.46 cm.z ciazy powiklanej:nadcisnienie,bialkomocz,malowodzie.Urodzony przez cc w zamartwicy na 3 pnkt.Szok,ból,cierpienie i ciagle pytanie DLACZEGO??????
Ogromny strach i pustka.Pamietam to jak dzis,choc minelo juz 7-lat.Trafilismy na wspaniala p.pediatre,to ona nas pokierowala.Karolek po urodzeniu sam oddychal,nie bylo zadnych komplikacji.Wyszedl do domu po m-cu z waga 2400.
byl rehabilitowany do roku,metoda Vojty,chodzil w wieku 15 m-cy.Nie mial klopotow z oczkami,pierwszy antybiotyk dostal w wieku 4 lat,bardzo malo choruje.Jest zdrowy,pelny zycia,dosc wysoki,ale drobny i szczuply.W tym roku poszedl do pierwszej klasy,dobrze sobie radzi.Dziekujemu Bogu za niego
kazdego dnia ,kochamy go bbb.mocno.Dlugo z mezem zastanawialismy sie nad drugim dzieckiem.robilam rozne badania,testy,by sytuacja sie nie powtorzyla.Bardzo sie balismy,lekarze twierdzili ze tym razem powinnam donosic.
Mam wspanialego meza i synka ktory nie chcial byc sam,bardzo pragnal rodzenstwa.I tak 15.03.2006r w 28 tyg.ciazy przez cc przyszedl nasz drugi syn-Kamilus.Jeszcze mniejszy,jeszcze niedojzalszy.Szok to zbyt malo co przezylismy,znowy placz,cierpienie,dlaczego znowu?????Moze powinno byc lzej-przeciez juz widzialam tak male dzieci.Ale widok 640 gr.dziecka podlaczonego do roznej aparatury ,walczacego o zycie jest tak b.okrutny .Kamilus urodzil sie w zamartwicy,na 2 pnkt.Nie mial wylewow,pluca wyksztalcone na 2 pnkt.Przez 3 tyg.byl na respiratorze,nauczyl sie oddychac,po 1 m-cu moglismy sie kangurowac.Szybko przybieral na wadze,dobrze znosil karmienie butelka.
10 maja 2006 mial zabieg retinopatii w CZDZ-ROP II/III .23 Maja po 2 m-cach i 8 dniach z waga 1920 wrocil do domku-Karolek nareszcie zobaczyl swojego braciszka!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • kamapyp Re: KAMILEK-28 TYDZ.640GR. 03.11.06, 19:55
      Witaj Iwona! Masz bardzo dzielnych synków. Kamilek na pewno da sobie radę, bo
      przecież ma przykład starszego braciszka. Ja mam córeczkę ur. w 33t.c. - 3 pkt,
      zamartwica, 2150g,49 cm. Teraz ma 5,5 miesiąca i jest wesołą, radosną
      dziewczynką. Wierzę w nią bardzo i wiem że będzie dobrze! Tobie też życzę takiej
      wiary!
    • angelika.ka Re: KAMILEK-28 TYDZ.640GR. 03.11.06, 20:14
      Witaj!
      Moja ciąża zakończyła się dokładnie tak jak u Ciebie i tez zastanawiam się,
      czy w drugiej może byc tak samo. Czy przyczyny drugiego przedwczesnego porodu
      były takie same?
      • mamaemmy Re: KAMILEK-28 TYDZ.640GR. 03.11.06, 20:32
        Czesc Iwonko-pozdrawiam Twoich jakze dzielnych synków!!
        Witamy na forumsmile
        • kamilek640 Re: KAMILEK-28 TYDZ.640GR. 08.11.06, 10:43
          Czesc !Dziekuje bardzo za miłe powitanie na forum i za pozdrowienia dla moich synków.Moja druga ciąża zakończona została z tych samych niestety powodów co piersza:nadcisnienie,białkomocz,słabe przepływy.Ale mam nadzieje,że najgorsze juz za nami.przeczytałam historie malutkich wczesniakow na forum:EMMY,RADECZKA,NATALKI,i malutkich ANIOŁKÓW.Z calym sercem jestem z wami dzielni rodzice.Ja mam w domu dwa cuda.Wierze,ze moje gorace modlitwy zostaly wysluchane,wiara czyni cuda,a patrzac na Kamilusia jak sie smieje jestem tego pewna.Jak pisalam Kamilek do domu przyszedl 23.05.2006r z waga niecale 2 kg.Jadl zalecane 40-60 ml.Nenatalu,przez pewien czas mial kolki.Ladnie przybieral na wadze.W połowie lipca wyjechalismy z cala rodzinka nad morze do Krynicy Morskiej.Pobyt zniosl rewelacyjnie-zsapka z noska ustapila,jadl z apetytem.Obecnie ma niecale 8 m-cy,skorygowane 5 wazy 6,5 kg.je BEBILON 2 ,uwielbia kaszke z malinami - zjada 200 ml,zupki warzywne.Jesteśmy po dwoch kontrolach okulistycznych i audiologicznych.Okulistka dr.Seroczyńska powiedziała,że retinopatia sie cofnęla,nie ma sladow po laserze,nastepna kontrola w styczniu.U audiologa ok-wizyta w marcu.mamy kontrolowac czy nie zezuje.Cwiczymy w fornmie zabawy NDT.Neurologicznie powinno byc dobrze taka jest opinia dr.Kulakowskiej z IMIDZ. W tej chwili Kamilek głosno sie smieje,przeklada zabawki z raczki do raczki najlepiej smoczka na lancuszku,nie umie sie przekrecic z pleckow na brzuszek i to mnie martwi.Moze ktoras z Mam tak malego dziecka napisze kiedy powinien to umiec? Wprawdzie odbija sie z piety na boki ale nie umie opanowac calego przewrotu.Glowke trzyma sztywno,w pozycji na brzuchu opiera sie ladnie na raczkach.poprosze meza aby umiescil zdjecia maszych pociech ,pochwale sie moimi cudenkami.Pozdrawiam wszystkie mamy i wspaniale dzieci.
          • jolantusia1 Re: KAMILEK-28 TYDZ.640GR. 08.11.06, 12:30
            my ze szpitala wyszlismy 9-05 z waga 1850g (ur 28/29tc 800g). Teraz mały ma
            prawie 6 m-cy kor. i tez nie przekreca sie z plecow na brzuch, ale siada. Twój
            Kamilek pięknie się rozwija i nieżle już wazy. masz co dźwigać. A z tym
            przeprawacaniem na brzuch to podobno niektóre dzieci tego nie robią, ale
            najlepiej poradź się rehabilitanta. Pozdrawiam
    • doda2004 Re: KAMILEK-28 TYDZ.640GR. 03.11.06, 20:37
      czesć iwonko !
      dzielnych masz chłopeków w okół siebie, ja jestem mamą mateuszka z 29 tyg,
      obecnie to prawie dwuletni łobuz!
    • jolantusia1 Re: KAMILEK-28 TYDZ.640GR. 03.11.06, 22:26
      cześć Iwona - nasi synowie są prawie rówieśnikami. Mój Alex ur. sie 23-02 28tc
      800g dostał też 2 pkt a ze szpitala wyszedł 9-05. Spędził tam 74 dni. Napisz jak
      Kamilek sobie radzi teraz. Pozdrawiam
      • mlagodna Re: KAMILEK-28 TYDZ.640GR. 04.11.06, 01:59
        Buźki dla chłopaków, opowiedz proszę jak Kamilek w domq smile
        Ja też myślę nad drugim dzidziem bo mi szkoda ze Grześ nie ma rodzeństwa, a jak
        będzie zbyt duża rożnica wieku to i zabawy różne i porozumienie między nimi
        inne... Z drugiej strony boje się czy 2 lata to nie za mało, czy organizm
        zapomniał już że ciąża tylko 28 tyg trwała...

pozdrowionka
        • tartulina Re: KAMILEK-28 TYDZ.640GR. 04.11.06, 06:59
          Witajcie. Całuski dla dzielnych chłopaków. Pozdrawiamy.
    • roksana.cz Re: KAMILEK-28 TYDZ.640GR. 04.11.06, 11:36
      Witaj Iwonko i Wy chłopaki! Jestem mamą 2,4-letniego Kacperka z 29tc. Dziś to
      łobuz jakich mało. Właśnie zasnął więc szybciutko muszę wykorzystać te cudne
      chwile. Wierzę, że u Was będzie tak samo.... Szybko zapomnicie o wcześniaczych
      dolegliwościach i będziecie cieszyć się sobą. Roksana
    • ola75 Re: KAMILEK-28 TYDZ.640GR. 05.11.06, 16:18
      Witaj, jestem mamą Olafka również z 28 tyg. ciąży, waga 690 gram. Dzisiaj Synek
      ma już 2 latka i 4 miesiące. Z wcześniactwa pozostały mu tylko liczne blizny na
      rączkach i drobniutka budowa ciała wink, a tak poza tym jest bardzo rezolutnym
      chłopcem.
      Pozdrawiam bardzo cieplutko

Ola i Olafek
    • afire Re: KAMILEK-28 TYDZ.640GR. 05.11.06, 16:48
      Witaj
      Ja mam na imię Agnieszka a mój synek to też Kamilsmile
      Ma już 11 miesięcy, urodził się w 33tc, waga 1720g, 49cm.
      Życzę zdrówka tak dzielnym chłopakom
      Pozdrawiam
    • mamaangeli Re: KAMILEK-28 TYDZ.640GR. 06.11.06, 13:21
      witaj jak moge wiedziec to co było przyczyną drugiego tak wczesnego rozwiązania
      ciąży ponieważ tez jestem mama wcześniaka z31tyg waga 850g i równiez miałam
      nadciśnienie dlatego obawiam sie co do drugiej ciąży czy tez nie wróci
      nadcisnienie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka