Dodaj do ulubionych

Wkońću jak się rozwijają wcześniaki

08.02.07, 13:26
Zastanawiam się jak mam ostatecznie patrzyć na córeczkę. Czy tak jak się
urodziła, czy tak jak się miała urodzić. MAła ma 2,5 miesiąca i cały czas
tylko śpi i je, nie kładę jej na brzuszku bo nie mam kiedy, nie masuje jej bo
nie mam kiedy. Wiem, że to dziwnie brzmi - nie mam kiedy - ale ona jak się
obudzi to chce jesc, jak zje to jej nie mozna na brzuszek, po kapieli chce ja
masowac ale chce jesc, po jedzeniu tez nie bardzo, potem idzie znowu spac.
Wiem ze z wczesniakami trzeba cwiczyc a ja tego nie robię. Narazie podnosi
głowke, rozglada sie za mną i nawiazuje kontakt. Nie zrozumcie mnie zle, nie
chce zmuszac coreczki do cwiczen tylko jestem ciekawa jak to ma wygladac.
Jezeli chce sobie spac to niech sobie spi tylko czy ja jej nie zrobie krzywdy,
moze powinnam cos z nia robic. Do tych bardziej dosiadczonych mam wczesniakow
smile poradzcie.

KAsia
www.agatka.corcia.pl
Obserwuj wątek
    • 100ania Re: Wkońću jak się rozwijają wcześniaki 08.02.07, 13:36
      ja jeszcze bardzo doświadczona nie jestem, ale powiem ci jak to u nas wygląda.
      Chłopcy mają skończone 3 miesiące (korygowany 1) i też większość dnia przesypiają.
      Na brzuchach leżą dużo, bo przeważnie na nich śpią. Uwielbiają tą pozycję i czasami ciężko jest, żeby usnęli inaczej.
      Ćwiczenia dopiero zaczynamy, ale rehabilitantka powiedziała nam, że nic na siłę. Na razie dostaliśmy instrukcje jak nosić, podnosić, przebierać i jak się bawić (to ostatnie tymczasowo w zasadzie niewykonalne z braku długich przerw, w czasie których chłopcy nie śpią i nie jedzą).
      Mam nadzieję, że w końcu rytm dnia im sie jakoś ustali i wpasujemy w program również ćwiczenia.
      Na razie wszędzie, w każdej poradni, równiez na rehabilitacji, chłopcy postrzegani sa jako noworodki, więc i ja tak na nich patrzę.
    • tiya Re: Wkońću jak się rozwijają wcześniaki 08.02.07, 15:01
      Z wcześniakami trzeba ćwiczyć, ale jak jest taka potrzeba smileU Twojej córki
      jest? Ma zleconą jakąś rehabilitację? Jeśli nie i wszystko jest w porządku, to
      tylko się cieszyć smile 2,5 miesięczne dziecko podnoszace głowę i nawiązujące
      kontakt- ja bym skakała pod sufit smile
    • mamaigiiemilki 20M 08.02.07, 22:37
      Moje małe ur.sie w 33tyg. i przez 1,5m-ca przewaznie jadly i spały tak jakby
      chciały nadgonic czas.Tez nie miałam kiedy klasc na brzuch.A potem tego czasu
      było coraz wiecej...Dodam ze nie mialy zleconej rehabilitacji.A na rozwoj
      najlepiej patrzec podajac wiek korygowany- mniej stresu.Dzieci szybko
      nadrabiaja zaległosci.Moje rozwijaly sie zgodnie z wiekiem korygowanym(ale i
      tak czasem przezywalam).Anka.
    • u_brzoska Re: Wkońću jak się rozwijają wcześniaki 09.02.07, 23:54
      Koftek,
      a czy zlecono Wam rehabilitacje? Ile wieku korygowanego ma corcia? Mysmy
      rehabilitowali Bercie jeszcze w szpitalu, na poczatku jeszcze jak lezala w
      inkubatorze, niezaleznie czy spala czy nie. Bobath jest tak delikatny i tak
      bliski naturze ze dziecko nie odbieralo tego negatywnie. Bywalo, ze jak robilam
      jej "kulanki" jeszcze w szpitalu, to ona caly czas spala smile - mamy to nawet
      nagrane smile. Bynajmniej nie pisze tego po to, zebys odebrala ze ty tez tak musisz
      - wszytko zalezy od stanu dziecka i zalecen lekarskich.
      • koftek Re: Wkońću jak się rozwijają wcześniaki 11.02.07, 13:08
        Korygowany wiek MArtynki to 2 tygodnie. Idę za Waszym przykładem i będę sprawdać
        jej rozwój wg wieku korygowanego bo tak faktycznie spokojniej a skoro nic się
        jej nie dzieje i ładnie się rozwija to w sumie jakie jest znaczenie czy
        uśmiechnie się do mnie w drugim czy w trzecim m-cu życia (oprócz niezmiernej
        przyjemności smile). A rehabilitacji nie mamy zleconej więc pozwalam jej nadal spać
        ale chyba już jej sie zaczynają wydłużać chwile czuwania więc może już zdąże
        czasem położyć ją na brzuszek smile

Pozdrawiam

KAsia
      • koftek I oczywiście dziekuję za odp :) 11.02.07, 13:09
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka