25.02.07, 16:13
Prosze ponownie o pomoc!!

Kuba 13 miesięcy od kilku dni ma na policzku plamke - jest ona od spodu
czerwona a na wierzchu jakby sucha. Dziś zauważyłam ze plamek przybywa - są
suche i na dwóch policzkach. Kupiłam w aptece masc Oilatum ale po niej jest
jeszcze gorzej. Moze to jakas skaza a moze uczulenie - Pomocy!!!!
Obserwuj wątek
    • adi1311 Re: plamki 25.02.07, 17:01
      witam a czy twoje dziecko nie mialo kontaktu z ospą z opisu można wnioskować
      że może to być ospa mój synek mial ją rok temu miał 4 latka przechodil
      lagodnie jeżeli myślisz o alergi to możesz takiemu maluchowi podać wyciąg z
      wiesiołka na prawde rewelacja na sensacje skórne całuski adi
      • amoniczka Re: plamki 25.02.07, 18:23
        ospy nie miał i kontaktu z osoba chora tez nie!! plamki ma tylko na policzkach
        wiec mam nadzieje, ze to nie ospa. Dziekuje ci bardzo za rade dot. wyciagu z
        wiesiołka ale chyba jutro szybko udamy sie do lekarza
        • adi1311 Re: plamki 25.02.07, 18:32
          ospa najbardziej wysypuje na glowie więc może to alergia a najlepszym
          preparatem na rynku to wyciąg z wiesiołka OEPAROL jeszcze raz pozdrowienia
          • amoniczka Re: plamki 25.02.07, 20:06
            Jeszcze raz bardzo ci dziękuje za rade
            • adi1311 Re: plamki 25.02.07, 20:23
              napisz jutro po wizycie co u was dobranoc
    • adi1311 Re: plamki 26.02.07, 12:14
      cześć jak sie ma synek ? na ironie losu mój starszy synek też jest dziś caly w
      krostkach!!!!!uczuliło go sama niewiem co!
    • gaja78 Re: plamki 26.02.07, 12:40
      Takie suche plamy na policzkach to często objaw uczulenia. Ala (14 miesięcy)
      miała takie suche "rumieńce" przez jakiś miesiąc. Zlekceważyła je. W końcu
      policzki zrobiły się szorstkie a plamy pojawiły się również w okolicach
      obojczyka i w zgięciach łokci. Poczytałam o atopowym zapaleniu skóry i
      początkowe objawy idealnie pokrywają się z objawami Ali.

W aptece polecono mi smarować skórę dziecka natłuszczającymi kremami: bepanthen,
      sudokrem, linomag (czyli to samo co na odparzoną pupę).

Alę uczulała czekolada oraz - uwaga - syrop Pyrosal, który dawałam jej z tej
      okazji, że nie chciałam aby katar zamienił się w poważniejszą infekcję. Na razie
      odstawiłam też pieczywo, gdzieś znalazłam informację że takie czasowe
      odstawienie zbóż przyspiesza gojenie się skóry. Mini-kanapki robię jej z wafli
      ryżowo-kukurydzianych. Dieta oraz natłuszczane skóry pomaga, efekty widać z dnia
      na dzień.

Przeciągające się reakcje alergiczne mogą spowodować tzw. marsz alergiczny, więc
      dobrze jest znaleźć składnik pożywienia, który powoduje problemy skórne.
    • amoniczka Re: plamki 26.02.07, 15:44
      Witam i bardzo dziekuje za odpowiedzi!!!
      Mnie również wydaje sie ze to uczulenie ( plamki dzisiaj sa duzo bledsze ) i
      jest ich mniej. Chyba moja perła kochana dostała uczulenie na biszkopty ( takie
      zwykłe '' Petitki '' ) albo parówki '' Morlinki ''. Teraz przestałąm mu dawac
      i zobaczymy co sie stanie!!! Do lekarza nie poszlam bo na chorego nie wygląda a
      poza tym plamki giną. Nie wiem tylko czy je natłuszczac np. zwykła oliwka?
      • adi1311 Re: plamki 26.02.07, 16:23
        ja osobiście oliwki na takie uczuleniowe sprAWY NIE UŻYWAM PONIEWAŻ KIEDYŚ PO
        OLIWCE KACPERKOWI SIĘ POGORSZYŁO DOKTORKA POWIEDZIAŁA ŻE W OLIWCE SĄ SUBSTANCJE
        ZAPACHOWE KTÓRE MOGĄ DRAŻNIĆ TAKIE ZMIANY SKÓRNE POLECIŁA NAM EMULSJE EMOLIUM
        JEST NAPRAWDE DOBRA POLECAM
      • gaja78 Re: plamki 26.02.07, 17:02
        amoniczka napisała:

> Witam i bardzo dziekuje za odpowiedzi!!!
        > Mnie również wydaje sie ze to uczulenie ( plamki dzisiaj sa duzo bledsze ) i
        > jest ich mniej. Chyba moja perła kochana dostała uczulenie na biszkopty ( takie
        >
        > zwykłe '' Petitki '' ) albo parówki '' Morlinki ''. Teraz przestałąm mu dawac
        > i zobaczymy co sie stanie!!! Do lekarza nie poszlam bo na chorego nie wygląda a
        >
        > poza tym plamki giną. Nie wiem tylko czy je natłuszczac np. zwykła oliwka?

Ja bym zrezygnowała z tych parówek ... przecież to sam tłuszcz wymieszany z
        chemią sad
        • agatkach Re: plamki 26.02.07, 17:15
          To może być uczulenie na miód zawarty jest w większości biszkoptów i niestety
          bardzo uczula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka