Dodaj do ulubionych

test brunet-leinze

04.04.07, 21:00
mój synek ma półtora roczku jest wcześniakiem 32tydz. waga 950g wylew III/IV
stopień jamka malacyjna w mózgu na rok zdobył 63 punkty a na półtora roku 67
hciałabym się dowiedzieć czy dużo odbiega rozwojem obecnie chodzi trochę ma
słabą koordynację wzrokowo-ruchową
Obserwuj wątek
    • mamaigiiemilki Re: test brunet-leinze 04.04.07, 21:40
      Hej, moje panny ur sie w 32+6 ale wazyly wiecej bo 1800 i 1700; nie wiem czy to
      dobry pomysl porownywac dzieci, bo przeciez wczesniaczki maja prawo rozwijac
      sie roznie...teraz maja 22M, ale akurat ja nie mialam z nimi zadnych problemow
      (do dzis dziekuje Bogu za to);zaczely chodzic majac 13M ale nawet dzieci ur o
      czsie maja czas do 18M a co dopiero twoj maly- przecie ur sie prawie 2m-ce
      wczesniej takze musi miec czas aby to nadrobic;na pewno wszystko bedzie ok!
      <mozesz napisac o jakie punkty chodzi, zaciekawilo mnie to;>Serdecznie
      pozdrawiam ciebie i synka; a co mowia lekarze?
      • damian107 Re: test brunet-leinze 04.04.07, 21:50
        iloraz rozwojowy robił go psycholg
        • mamaigiiemilki Re: test brunet-leinze 04.04.07, 22:25
          dziekuje za odpowiedz; jeszcze raz pozdrawiam, trzymajcie sie ciepło(i postaraj
          sie nie przejmowac niepotrzebnie...)
        • mamaigora1 Re: test brunet-leinze 05.04.07, 07:20
          psycholog w naszej poradni wczesniaczej tez stawiał takie dziwne punktacje,
          które w zasadzie nikomu nic nie mówią. Dopiero gdy pojechalismy do psychologa z
          prawdziwego zdarzenia okazało sie, że diagnoza powinna byc opisowa i zrozumiała
          dla tego kto to czyta.

Te cyferki to tylko suche dane...
    • aga10000 Re: test brunet-leinze 05.04.07, 12:07
      Witaj, ja też mam synka z 32 tyg, ale trochę większego. Chodzić zaczął jak miał
      18 mies, a o teście o którym mówisz nie mam pojęcia. Nikt go nam nie robił, ani
      nie proponował. I chyba dobrze, bo to faktycznie suche cyferki. Obserwuj swojego
      maleńtasa, jeśli robi postępy, to chyba nie ma się czym przejmować. A jeśli
      martwisz się o jego rozwój, to istotnie chyba poszukaj kogoś, kto porozmawia, a
      nie podsumuje punkty. Pozdrawiamy AGA
    • mamaigora1 Skala Brunet-Lezine :) 05.04.07, 12:32
      Skala Brunet-Lezine - najpowszechniejsza w Polsce skala rozwojowa stosowana do
      badania małych dzieci. Wystandaryzowana i znormalizowana w 1951 r. we Francji,
      a sprawdzona w 1955 r. Na jej podstawie można otrzymać wynik wskazujący na
      globalny iloraz rozwoju i cząstkowe ilorazu oraz przedstawić wynika badania w
      formie profilu rozwojowego.

Profil rozwojowy pozwala stwierdzić, czy rozwój dziecka jest harmonijny czy też
      nieharmonijny, orzec, czy występuje globalne opóźnienie lub upośledzenie
      rozwoju wszystkich mierzonych stref, czy tylko wycinkowe odchylenie od normy w
      zakresie jednej, bądź dwu sfer. Umożliwia również ujawnienie sfer wymagających
      szczególnie intensywnej stymulacji (gdy w niewielkim stopniu odbiegają one od
      normy) lub rewalidacji, (kiedy są to sfery upośledzone).

Jednakże w parze z wynikiem cyfrowym zawsze powinien iśc opis psychologiczny,
      diagnoza opisowa.
      • damian107 Re: Skala Brunet-Lezine :) 05.04.07, 13:18
        dzęki za posty. ja też wierzę że wszystko będzie z nim ok trochę ma słabą
        koordunację wzrokowo-ruchową nie potrafi budować wieży z dwóch klocków ani
        wkładać klocków do sortera ale myśklę że z czasem załapie. po tym co mi lekarz
        w szpitalu nakładł do glowy przez trzy m-ce (10% na przeżycie 0% na normalny
        rozwój)boję się o niego
        • mamaigora1 Re: Skala Brunet-Lezine :) 05.04.07, 13:26
          to, że boisz sie to normalne, naprawdę.
          Mi ten strach towarzyszy cały czas, choc Igor ma juz 3 latka sad

Popróbuj z Maluchem te same ćwiczenia, które wykonywal z nim psycholog na
          badaniu, często jest tak, że dzieci w domu chetnie w zabawie zrobia to o co
          poprosisz, ale w gabinecie juz niekoniecznie smile
          Na naszym badaniu psychologicznym Igora rozpraszało doslownie wszystko to co
          stało na półkach etc. nie zwracal specjalnej uwagi na niecikawe dla niego
          klocki czy inne sprzęty smile

Wklejam Ci opis naszego pierwszego badania u psychologa gdy Igor mial 1,5 roku -
          wyszlismy zdołowani, po zmianie psychologa było juz tylko lepiej (oczywiście z
          moja kondyncja psychiczna bo Igor miewał sie cały czas rewelacyjnie - hehehe)
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15302&w=28419077&a=28419077
        • minkapinka Re: Skala Brunet-Lezine :) 05.04.07, 16:56
          Gdzie robiliscie to badanie?
      • damian107 Re: Skala Brunet-Lezine :) 05.04.07, 15:10
        dzięki widzę że też sporo przeszliście ja i starszego synka też mam wczśniaka
        36tydz.w 1200g ale jego wszystkie problemy wcześniacze ominęły natomiast
        młodszego nie tylko serduszko miał zdrowe jak się urodził a takto wszysko co
        mają wcześniaki cieszę się że braciszkowie mają z sobą bardzo dobry kontakt i
        się bardzo lubią mały za starszym ciągle chodzi bawią się w chowanego starszy
        się chowa a młodszy go szuka mam nadzieję że dogoni swoich rówieśników na razie
        nie dopuszczam złych myśli że coś moze być nie tak pozdrawiam i życze dużo
        zdrówka dla synka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka