Dodaj do ulubionych

zapalenie płuc

01.06.07, 10:16
Witam. Mój synek jest wcześniakiem ma teraz pół roku (wiek skorygowany 3,5
miesiąca) już dwa razy był w szpitalu na zapalenie płuc. Czy ktoś może mi
pomóc i powiedzieć co robić aby tak często nie chorował czy jest jakaś
szczepionka lub lek który mogłabym mu już podać aby go ochronić? Przecież ile
można antybiotyków pchać w dziecko i przeswietlać płuca. To go wcale nie
wzmacnia. Napiszcie jak sobie z tym radzicie w przypadku Waszych maluszków.
Obserwuj wątek
    • traganek Re: zapalenie płuc 01.06.07, 16:15
      A jaka była przyczyna zapalenia płuc? Dużo zależy od przyczyny- czy były to
      bakterie, wirus, zachłyst etc.
      • mamasebastianka25 Re: zapalenie płuc 02.06.07, 01:14
        Cześć!
        Mój Synuś miał chyba z 5 razy zapalenie płuc. Ostatni raz w styczniu i odpukać
        narazie nie choruje. Nie można przebywać w zatłoczonych miejscach np autobusach,
        dużych sklepach, nawet spotkania rodzinne są niewskazane. Dziewczyny z forum
        poradziły mi wizytę u pneumologa i faktycznie pomogło. Sebuś dostawał wziewy
        Berodual i Flixotide, kupiliśby też nebulizator i inhalujemy go od czasu do czasu.
        A jeśli ma refluks to układaj dzieciątko w pozycji pół wysokiej, po każdym
        posiłku musi się odbić. Przy każdym przewijaniu i gdy leżał na łóżku po jedzeniu
        podkładaliśmy mu małego jaśka, zabieramy go nawet na wizyty w poradniach- rada
        lekarza.
        pozdrawiam serdecznie
        Karolina
    • mamasebastianka25 Re: zapalenie płuc 02.06.07, 01:21
      a i jeszcze zapomniałam dodać że będziemy go szczepić od pneumokoków szczepionką
      chyba Prevenar.Lekarka mówiła że już pierwsza dawka daje duże efekty.
    • mamaigora1 Re: zapalenie płuc 02.06.07, 11:03
      zgadzam się z Tragankiem, że wiele zalezy od rzyczyny, ale nie zaszkodzi
      wprowadzic pewnego reżimu higienicznego w domu, czyli czeste mycie rąk - nie
      wazne czy dotykasz dziecka czy nie, obcy wchodzi do domu pierwsze kroki do
      łazienki i tyle.
      Ograniczenie wszelkich kontaktów nawet rodzinnych, trudno, dziecko łatwo łapie
      infekcje, więc trzeba go wspomóc ograniczając kontakty miedzyludzkie - babcie i
      Dzaidkowie powinni to zrozumieć.

A czy masz starsze dzieci, które mogą przynosic choroby z przedszkola czy ze
      szkoły? Jesli tak to wtedy z lekarzem trzeba by przedystkutowac odpowiedni
      kalendarz szczepień (tych nieobowiązkowych np. grypa, pneumokoki etc.)i dla
      starszaka i dla malucha. Osoby na stałe przebywające z Malcem powinny tez w
      sezonie zaszczepic sie p/grypie.

U nas taki schemat sie sprawdził.

A pulmunologa dla synka powinnać znaleźc jak najszybciej. Aby leczyc przyczyny
      a nie skutki smile Powodzenia.
    • karolina726 Re: zapalenie płuc 02.06.07, 13:01
      mój starszy syn był wczesniej przeziębiony a teraz miał zapalenie oskrzeli i
      dlatego ten młodszy też był chory.Czy macie może namiary na dobrego lekarza w
      Radomiu. Czy Wasze wcześniaki też mają sapkę, bo ten utrzymujący się katar nam
      nie pomaga w zapobieganiu?
    • karolina726 Re: zapalenie płuc 02.06.07, 13:03
      Szukam dobrego pneumologa, laryngologa i alergologa dziecięcego w Radomiu.
      Pomóżcie.
      • traganek Re: zapalenie płuc 02.06.07, 16:15
        A próbowałaś kuracji Esberitox N- w aptece bez recepty. Ja dawałam maluchom
        zimą i nie chorowały.
        Zosia i Antoś
    • mirkad Re: zapalenie płuc 04.06.07, 20:57
      poproś o badanie w kierunku pneumocytozy - pierwotniaka który obecny w
      organizmie będzie powodował nawrotowe zapalenie płuc. Nam zrobili to badanie
      w szpitalu gdzie wylądowaliśmy z zapaleniem płuc po zaledwie 15 godzinach od
      wypisania Milenki jako wcześniaka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka