Dodaj do ulubionych

witam i od razu prośba

06.04.08, 13:47
moja przyjaciółka prawdopodobnie będzie miała jutro cesarkę. jest
obecnie w 33tc, powód - wahania tętna (od 60 do 170), lekarze
podejrzewają wadę serca, choć na wszystkich usg braz był prawidłowy.
jutro odbędzie się konsultacja kardiologiczna i pewnie postanowią,
co dalej. przyjaciółka dziś dostanie trzeci zastrzyk ze sterydami.
proszę o informacje o opiece na wrocławskim Brochowie i oczywiście o
dobre fluidy...
możecie może polecić jakąś książkę na temat wcześniaków?
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: witam i od razu prośba 06.04.08, 15:16
      Szczerze mówiąc wybrałabym raczej inny szpital, ze wskazaniem na Kamińskiego,
      gdzie mają chyba najlepszą opiekę neonatologiczną we Wrocku (głównie ze względu
      na obecność lasera, który się może przydac przy ewentualnej retinopatii), lub na
      Korczaka (tam dziecko musiałoby być przewiezione). No ale Brochów też nie jest
      zły, a i tak już nie bardzo ma dziewczyna wybór, skoro tam leży i tam jej
      prowadzą ciążę...
      jeśli chodzi o ksiażkę, niedawno wyszło tłumaczenie książki Dany Linden, Emmy
      Paroli i Mii Doron pt. "Wczesniak, pierwsze 6 lat życia". Powinna być dostępna
      na allegro, albo na stronie fundacji www.wczesniak.pl.
      A kto konsultuje malucha kardiologicznie?
      Powodzenia!
      • galea1 Re: witam i od razu prośba 06.04.08, 16:04
        konsultacje przeprowadzi pani doktor kardiolog z Kamieńskiego
        właśnie, nie pamiętam, ale nazwisko chyba na "K".
        dziękuję za informacje.
        • mama-cudownego-misia Re: witam i od razu prośba 06.04.08, 18:29
          A to chyba wiem, która, chociaż nazwisko też mi wyleciało z pamięci. jeśli to
          ta, o której myślę, to bardzo kompetentna podobno.
          • mama-cudownego-misia Re: witam i od razu prośba 06.04.08, 18:30
            Zresztą mojej małej serduszko też oglądała, i to dwa razy - raz przyjechała na
            kliniki robić USG płodu, a potem już po urodzeniu w Korczaku sprawdzała, co z
            botalem.
    • mufik Re: witam i od razu prośba 06.04.08, 17:17
      Witaj,
      ja w 32 tygodniu ciąży trafiłam do szpitala właśnie na Brochowie.
      Ciążę udało się podtrzymać jeszcze 2 tygodnie i w 34 tygodniu
      urodziłam Synusia. Jeśli chodzi o opiekę na neonatologii to ja nic
      złego powiedzieć nie mogę - maleńki urodził się z zapaleniem płuc,
      zaraz miał zapalenie uszek i gardziołka, silną żółtaczkę, na
      szczęście podany antybiotyk zadziałał i po 10 dniach wyszliśmy.
      Myślę jednak, że o szpitalach jest tyle opinii co pacjentek, ja się
      na Brochowie nie zawiodłam.
      • mama-cudownego-misia Re: witam i od razu prośba 06.04.08, 18:28
        Bo to nawet nie jest tak, że gdzieś jest źle, chociaż faktycznie wszystkie
        neonatologie mają swoje plusy i minusy - na Klinikach na Curie-Skłodowskiej są
        świetni lekarze, ale troszkę jakby mało pielęgniarek, na dyrekcyjnej co pewien
        czas słychać o infekcjach, w Korczaku OIOM jest na najwyższym poziomie, każde
        dziecko ma własną pielęgniarkę, sprzęt nowoczesny, bo niedawno przez WOŚP
        ufundowany, a i patologii noworodka nie można niczego zarzucić (fajni lekarze,
        super pielęgniarki), tylko miejsca mało, bo to stary budynek, i dla niektórych
        mam nie ma łóżka, więc muszą sypiać na krzesełkach (ja miałam to szczęście, że
        się na łóżko załapałam)... Na Kamińskiego z kolei wszystko jest na miejscu -
        kardiologia, poradnia retinopatii, etc. Ale Brochów tez przyzwoity.
    • tunelinda Re: witam i od razu prośba 06.04.08, 23:20
      Ta doktor od serduszka to p. Kukawczyńska najlepszy kardiolog dziecięcy we
      Wrocławiu. Mój synek urodził się 29/30 hbd na Dyrekcyjnej, dzięki lekarzom z
      dyrekcyjnej urodziłam go w 29/30 tygodniu zamiast w 27 hbd, mam bardzo złe
      zdanie o patologii ciąży na Kamińskiego skąd mnie przewieziono po tygodniu na
      Dyrekcyjną. Byłam z synkiem 2 mc w szpitalu na Dyrekcyjnej (można zostać z
      dzieckiem przebywającym na OIOMie lub patologi noworodka na tzw. dobach
      laktacyjnych), wadę serca bottala Alek miał operowaną w Medinecie na Kamińskiego
      (super szpital kardiologiczny i bardzo miły i dobry kardiochirurg dr. Sharma) ,
      laseroterapię na oczka miał w WSS na Kamińskiego. Mojego synka uratowano na
      Dyrekcyjnej, jak się urodził jego stan był ciężki, wylewy III stopnia,
      respirator, wada bottala, duża niedokrwistość. Podobno Intensywna Trapia
      neonatologiczna na Dyrekcyjnej jest najlepsza, ale komunikacja z lekarzami
      średnia, poza dr. Szafrańską która ma ogromne serce do dzieci i zawsze powie
      wszystko o stanie zdrowia. Warunki na Dyrekcyjnej są w porównaniu do Kamińskiego
      gorsze, ale mówią, że lekarze są lepsi, zresztą to szpital specjalistyczny III
      st. Pani Dr Marzena Zielińska ordynator Intensywnej Terapii na
      Curie-Skłodowskiej to wspaniały człowiek i tam zapewne komunikacja z rodzicami
      jest super, warunki lepsze niż na Dyrekcyjnej, ale nie można być w szpitalu z
      dzieckiem, zresztą to OIOM dla wszystkich dzieci, nie tylko noworodków. Czasami
      nie ma się wyboru i maluszek trafia na OIOM, tam gdzie jest wolny inkubator,
      więc najlepiej wybrać szpital gdzie w danej chwili mają taki inkubator, bo
      inaczej zawiozą maluszka gdzie indziej, a po cesarce nie można od razu wyjść ze
      szpitala i jechać do dziecka, bo się nie jest w stanie. Na Brochowie podobno
      jest ok, ale nie miałam styczności z tym szpitalem. 33 hbd to już nie jest tak
      bardzo wcześnie. Życzę powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka