angel818 17.06.08, 16:24 Witam serdecznie wszystkie wczesniaczki i ich mamy Moja Ania urodzila sie w 33/34 tg ciazy z wagą 1400 gramów.Spędziła miesiac w szpitalu,w tym 3 tygodnie w inkubatorze.Dzis kończy 16 miesięcy i jest wszystko dobrze Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tolka11 Re: o 50 dni za wcześnie 17.06.08, 16:40 Witam To prawie w wieku mojej najmłodszej. Sara ma 18 m-cy urodziła się na przełomie 33/34 Hbd, a w szpitalu spędziła tylko 9 dni. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
tolka11 Re: do tolka11 17.06.08, 18:47 Sara od niedawna mówi pojedyncze proste słowa, typu: mama tata auto am daj. Ale Sara to nietypowy wczesniak, ciążę trzeba było kończyć przez cc, bo konflikt serologiczny zagrażał dziecku. no i pojawiła się na świecie mała kobietka o wymiarach 55 cm i 3 kg Natomiast Miłosz z 28 Hbd zaczął mówić w wieku 3 lat, wczesniej milczał i do teraz walczymy z wadą wymowy. Odpowiedz Link
angel818 Re: do tolka11 17.06.08, 21:02 Moja Ania od pół roku mowi na wszystko tata i nic w zasadzie wiecej moze jeszcze jakies sylaby dada nana itp. Odpowiedz Link
madzieks2 Re: o 50 dni za wcześnie 19.06.08, 13:07 a kiedy urodzila sie twoja sara?? bo moja sarah urodzila sie 7 grudnia 2006 i tez jest 33hdb pozdrawiam Odpowiedz Link
trolobojczyni Re: o 50 dni za wcześnie 17.06.08, 17:47 Moja niuńka też jest z 33/34. Teraz ma 10 miesięcy i straaasznie rozrabia. Na razie nic nie mówi. Tylko jakieś eeee i mmmm, glu. Ale nie składa sylab.... Odpowiedz Link
blaszka0662 Re: o 50 dni za wcześnie 18.06.08, 09:08 Hje, mój Karolek urodził się w 33 tygodniu ciąży z wagą 1450g, 43cm, 9 punktów Apgar. W szpitalu spędził 3 tygodnie. 9-tego skończył 16 miesięcy. Jeszcze sam nie chodzi tylko puszcza się na niewielkich dystansach, ale to przez to, że upadł na początku nauki i się wystraszył. Za to za jedną rączkę to nie tylko chodzi ale biega. Zanim skończył rok mówił mama, baba, tata, papa. A obecnie: kucie (klucze), dzi (drzwi), dzidzi (dzidziuś), dzici (dzieci), dziadzia (dziadek), ciocia, da, tu, tutaj, papa (czapka ), buti (buty), brum (samochód). Nazywa też dużo rzeczy wymawiając pierwszą sylabę, np. balkon to ba. Moja koleżanka ma synka 3 dni młodszego od Karolka (urodzony o czasie) i on mówi tylko mama, tata, baba. Także każde dziecko jest inne i inaczej się rozwija. Na moim synku np. zwierzęta nie robią wcale wrażenia, za wyjątkiem ptaków. A inne dzieci aż piszczą jak zobaczą psa czy kota. Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link
angel818 Re: o 50 dni za wcześnie 18.06.08, 09:26 No to miedzy nimi jest tylko 8 dni roznicyciesze sie,ze znalazlam rowiesnika Ani,w dodatku z prawie identyczna waga przy urodzeniu... Moja Ania,albo ja zle zmierzyli,albo rzeczywiscie miala az 49 cm dlugosci.To duzo jak na wczesniaka.w zwiazku z tym byla NIESAMOWICIE wychudła,wszystkie kosci sterczaly,zebra mozna bylo liczyc(( Ku mojemu zaskoczeniu,dostala 10 punktow.Jedna rzecz mnie wtedy bardzo matrwila,mianowicie,gdy tylko ja wyjmowalam z inkubatora(np po 2,3 tygodniach)jej dlonie robily sie doslownie fioletowe i lodowate.No ale na szczescie dala sobie z tym rade. A skad jestescie? Odpowiedz Link
blaszka0662 Re: o 50 dni za wcześnie 18.06.08, 11:10 Karol pierwszą próbę wyjęcia z inkubatora oblał, tzn. nie utrzymał ciepłoty ciała. Dopiero druga się powiodła i po 3 dniach od tego wydarzenia zostaliśmy wypisani do domku, czyli do Kielc. Skąd wy jesteście? Mój Karolek teraz waży 8,8 kg mierzy ok 86 cm. Chudzinka jest z niego, no ale cóż, jeśli apetyt ma taki sobie. A wy jak rośniecie? Jak rozwój fizyczny i intelektualny? Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link
angel818 Re: o 50 dni za wcześnie 18.06.08, 13:30 My jestesmy z Nowego Targu(kolo Zakopanego),takze niestety wspolny spacer kategorycznie odpada Ania wazy gdzies tak 11-12 kg no i apetyt jej dopisuje,tzn, zjada sniadanie,obiad,podwieczorek i mleko na noc.Na szczescie przynajmniej na razie nie wybrzydza,zjada i warzywa i mleko itp Kiedy zabkowala,no i w zeszle lato,z jedzeniem bylo bardzo zle.W upaly potrafila pierwsze mleko wypic o 17tej,tylko pila herbatki. Zaczela chodzic jak miala 13 mcy,teraz to juz biega.Ale za to z mowieniem troszke gorzej,bo mowi na wszystko tata(i to d pol roku) poza tym,jak marudzi,to mowi mama,no i nana,dada.Mam nadzieje,ze jesienia juz jakkolwiek przemowi Odpowiedz Link
oyate Re: o 50 dni za wcześnie 18.06.08, 22:11 Witamy !!!I dalszego dobrego zdrówka życzymy!!) Odpowiedz Link