Dodaj do ulubionych

Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:)

06.12.08, 13:40
Chwale siesmile
Kurcze dziewczynki dochodze do wniosku, ze te nasze wczesniaki to moze
fizycznie nie zawsze dorownuja rowiesnikom, ale o dziwo potrafia przewyzszyc
je intelektualnie! Serio!
jacek moze i poziej zaczal chodzic, ale to co on potraf zrobic, pokazac,
PRZEKAZAC wszytskich zadziwia!
Od dawna naklad krazki na kijek (ten z Ikei trudniejszy), uklada wiezez
klockow, potrafi zakercic tubke od kremu, pomalu zaczyna ukladac puzzle,
uwiebia ksiazki, nasladuje odglosy zwierzat (to co, ze malo mowi, radzi
sobie!), komunikuje sie na swoje sposby, potrafi pokazac mnostwo rzeczy, od
czesc ciala, po "jaki bede duzy", ile mam klopotow, nozki smierdzuszkismile ITP. ITD.
I powiem Wam, ze wcale Go nie zmuszamy, nie cwiczymy, owszem duzo sie z nim
bawimy, przebywamy razem (jestem na wychowawczym), ale nie zmuszamy, nie
stymulujemy na sile...
On sam sie tak garnie do nowosci, poznawania swiata, po protu ciekawoscsmile

Czy tez to u Was zauwazylyscie???
Kiedys przeczytalam, ze wzesniaki ststystycznie sa wlasnie bardziej rozwiniete
intelektualnie (badania w pozniejsyzm okresie), bo poswieca sie im wiecej
uwagi, wylapuje problemy (np nadpobudliwsoc) juz na samym poczatku!
Pozdrawiam slonecznie
Obserwuj wątek
    • 11anetta Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 06.12.08, 20:38
      a ile ma twoj jacus?
      • ap77 Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 06.12.08, 20:41
        Jacus ma 15 mies. Jest z 32/33tc.
    • zorrgula Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 06.12.08, 21:08
      Tak, to znaczy nie; nie to znaczy tak. Wg mnie Zu jest najcudowniejsza,
      najmądrzejsza i bardzo bystra. Ale jak się okazuje owszem, ale to tak w stosunku
      do dzieci w wieku 1roku2miesięcy; teraz ma skończone 2,5roku. Dobrze wiem, że
      jest mocno opóźniona, ale też wiem, że ma szansę to nadrobic dzięki swojemu
      uporowi i wspólnej pracy smile
      Zresztą zawsze będzie najukochańszą córeczką, bez względu na wszystko.
      • 11anetta Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 06.12.08, 21:50
        no to synus pierwsza klasa oby tak dalej pozdr.
      • mama-cudownego-misia Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 07.12.08, 19:51
        > ...wiem, że ma szansę to nadrobic dzięki swojemu
        > uporowi i wspólnej pracy smile
        i dzięki swojej mamie smile
    • tabaluga0 Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 07.12.08, 19:05
      Moje dziecko jest rozumne, bystre i wie kiedy co odpowiedziec, tak ze czasami
      nam geba do ziemi leci, ale czasem zachowuje sie na roczne dziecko(a ma 4 l),
      trzeba wciaz przypominac, ze nie wolno tego ruszac, nie wchodzic, nie to, nie
      tamto itd. to strasznie meczace, nie mozna go ani na chwilke spuścic z oczu.
      Moze to tez dlatego ze ma podejrzenie o adhd?
    • mama-cudownego-misia Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 07.12.08, 19:55
      Moja zołza mnie juz potrafi przechytrzyć :-p.
      Nie ma takiego sortera klocków, którego by nie potrafiła otworzyć, żeby te
      klocki wrzucić bez sortowania.
      • ap77 Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 07.12.08, 20:39
        i powiem Wam jeszcze, ze wielu znanych naukowcow i intelektualisto bylo
        wczesniakami!
        • blaszka0662 Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 07.12.08, 22:58
          To i ja się pochwalę moim małym mądralą. Mój Karolek ma 22 miesiące (20,5).
          Fizycznie jest mniejszy i może mniej zwinny od swoich rówieśników urodzonych o
          czasie, ale intelektualnie zawsze był do przodu. Na dziś Karolek:
          - buduje wierze z klocków (trochę to na nim wymusiłam, bo sam nie lubi tego robićwink
          - potrafi dopasować kształty i bardzo to lubi, sam zachęca do wspólnej zabawy
          - wie co to trójkąt (ostatnio na klatce sam z siebie, bo nikt mu nigdy tego nie
          pokazał, wskazał trójkąt - terakota jest miejscami ułożona z przeciętych trójkątów
          - potrafi odróżnić literki od cyferek, chociaż oczywiście ich nie czyta
          - układa pierwsze proste puzle
          - i to z czego jestem ogromnie dumna - mówi całymi zdaniami. Można z nim
          porozmawiać. Wczoraj podwoziłam do domu koleżankę z córeczką. Dzieci siedziały z
          tyłu i nagle Karolek powiedział do niej "Koleżanko, plac zabaw, patrz". Ogólnie
          buzia mu się nie zamyka. Nawet już pyskuje i próbuje być od nas mądrzejszy. Dziś
          jak tatuś mu nie chciał dać komputera, to mu powiedział: "Tatusiu, putela
          (komputera) daj, dziecku swojemu".
          - zna kilka wierszyków( Bambo, Mamo mamo, Wlazł kotek) i piosenek (Sto lat i Tik
          tak) Oczywiście miejscami trzeba mu podpowiadać.

Pozdrawiamy,
          Agnieszka i Karolek
          • ap77 Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 08.12.08, 09:45
            ale bomba!!!

Chwalmy sie, chwalmysmile
            Dopisujcie siesmile
            • szalicja Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 08.12.08, 10:38
              Uśmiałam się ztego "putela".
              Jak większość wcześniaków, mój synuś ma swoje w plecy, oczywiście.
              Mniej umie, marnie gada, ale bystrzacha z niego.
              Wczoraj mnie zaskoczył. Ja siedziałam sobie przy kompie w jednym
              pokoju a synuś w drugim. Dostał wczoraj dość zaawansowany sorter (od
              3 lat) no i go rozpracowywał. Słyszę, że coś tam rozrabia, meble
              poszły w ruch ale nie poszłam sprawdzić bo synuś zaraz przyszedł do
              mnie zajadając się kanapeczką (bo mu zrobiłam wcześniej). No więc
              poszłam sprawdzić co zrobił (przesuwanie lóżka i inne kombinacje co
              by się gdzieś dostać wyżej, są normą). I co widzę? Nic nie widzę, bo
              światło zgaszone. No i se myślę - nie gasiłam przecież. Patrzę a
              synuśmój podsunął sobie krzesło do pstryczka, zgasił światło i
              wyszedł z pokoju. No, bombelek mój skumał, że gasi się światło kiedy
              się wychodzi wink
              Ale mnie tym ucieszył wink
              • gk102 Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 08.12.08, 10:52
                Hmmm, moja Hania 2 lata, 2 m-ce (kor. 23 m-ce), rozmawia całymi
                zdaniami z poprawną odmianą, używa poprawnie wyrazów dziękuję,
                proszę, przepraszam (bardzo często ich używa co mnie zadziwia, pytam
                chcesz jabłko - ona: "nie dziękuję mamusiu"),rozpoznaje kolory,
                buduje wieże,kreatywnie bawi się w "dom", układa puzzle, układa
                lego,gdy się bawi a ja coś do niej mówię - ona: "proszę mamusiu nie
                przeszkadzaj mi"...., opowiada mi bajki, opowiada co działo się u
                babci itp... kurcze ale ja myślałam, że to norma i jakoś nie wpadam
                w zachwyt nad tym co robi.. więc nie wiem czy wcześniaki są jakoś
                extra uzdolnione. Nie pamiętam po prostu co umiała starsza córka
                która nie jest wcześniakiem. Pozatym myślę, że dzieci szybciej się
                rozwijają i nabywają pewne umiejętności gdy mają starsze rodzeństwo.
                • blaszka0662 Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 08.12.08, 11:54
                  Zapomniałam dodać, że strasznie kulturalny się zrobił. Jak przechodzi obok kogoś
                  to zawsze mówi "pleplasam" - przepraszam.
                  Tatuś go nauczył, że jak coś chce to musi powiedzieć proszę i dać buziaka.
                  Czasami jak się zapomni i zaczyna się krzykiem domagać, żeby mu coś dać to mu
                  mówimy, nie krzycz tylko poproś, co się mówi?, a on wtedy robi oczy kota Shreka
                  i mówi spokojnym głosem "plose", "buziaka" nadstawiając ryjkasmile Ogólnie to
                  chyba wyrośnie na małego przekupnego prosiaczka. Mój mąż jest wielkim fanem
                  futbolu i próbuje to samo zakrzewić synkowi, a ja się śmieje, że Karolek ze
                  swoimi zapędami korupcyjnymi to już teraz nadaje się do PZPNu wink
                  • mama-cudownego-misia Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 08.12.08, 14:32
                    A moja sobie dziś w ramach testowania sprytu i ćwiczenia inteligencji zmiażdżyła
                    paluszek zabezpieczonymi drzwiami sad. Nie mogła sobie przytrzasnąć, bo była
                    założona blokada, to rozebrała zawias i tam palucha włożyła. Skończyło się na
                    pogotowiu sad(
                    • szalicja Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 08.12.08, 14:49
                      O rajuńku. Ale przeżył paluszek?
                      • mama-cudownego-misia Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 08.12.08, 15:14
                        Przeżył, ale na pazurek trzeba założyć jedwabnego tipsa dla ochrony i
                        wyprostowania, bo jest zgnieciony i załamany w kilku miejscach uncertain
                        Eeech te dzieci. Kto by pomyślał, że 13-kilowy półtoraroczniak potrafi podnieść
                        drzwi z litej sosny na tyle, żeby rozłożyć zawias?! Jeszcze se klockami podparła
                        od spodu.
                        Aż się boję, jak pomyślę o sile rażenia, którą będzie miała za te kilka lat.
                        • blaszka0662 Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 08.12.08, 22:15
                          Biedna Misia sad

mój suwaczek
                        • lazy_lou Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 09.12.08, 01:26
                          moj syn gada niewiele ale widac w nim wole walki wink

ostatnio nam szczeki opadly bo synu zamowil sok piotrowi w knajpie.

moj niemaz wypil sowj sok i w tym momencie kuba zazadal pic. wiec
                          piotr mowi: chcesz pic to idz nam zamowic.
                          kuba popatrzyl badajaco, czy nie zartuje, upewnil sie ze sok ma byc
                          i poszedl.
                          znalazl nasz kelnerke i mowi do niej TATA AM AM!!!
                          ona sie tylko usmiecha, bo nie rozumie.
                          kuba sie wkurzyl i mowi glosniej, zeby zakumala: TATA AM AM!!!
                          ona usmiecha sie dalej.

kubik ne wytrzymal nerwowo, przybiegl do stolika, wzial szklanke,
                          poszedl do niej i tlumaczy TATA AM AM TU!!! i pokazuje na szklanke.
                          pokiwalismy do kelnerki glowami ze tak, chcemy sok i kuba nam go
                          przyniosl.
                          jezuuu, ale byl z siebie dumny! wink
                          ma 2 lata (31tc, 1700gr i leukomalacje)

chcialabym zeby zobaczyla to jego pani doktor z patologii noworodka,
                          ktora orzekla ze w najlepszym wypadku bedzie bardzo mocno opozniony
                          psychoruchowo....
                          • szalicja Lazy_lou 09.12.08, 13:02
                            To było piękne!!! Gratuluję synka wink
                          • ania.silenter Lazy_lou 09.12.08, 20:32
                            Wspaniały ten Twój Kubiksmile))). Wzruszyłam sięsmile.
                            • ap77 Re: Lazy_lou 09.12.08, 22:02
                              usmialam siesmile))
    • minkapinka Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 10.12.08, 23:41
      tez sa mądre, ale mają paskudny charakter.
      • lazy_lou Re: Czy Wasze tez takie rozumne i i madre:) 11.12.08, 02:01
        dzis mnie Synu rozwalil zupenie smile

od zawsze jak go przewijam i sie troche odparzy to mowie do niego:
        nie uciekaj, trzeba jajka posmarowac!
        i mam za swoje.
        dzis w sklepie chcial zeby mu kupic jajko- niespodzianke. stanal
        przy regale, pokazuje palcem i prosi "mama! jajo kaka! (kaka to
        czekolada)
        jakas starsza pani podeszla do niego i pyta dobrotliwie: a gdzie sa
        jaja? a syny rezolutnie pokazujac na pieluche: Tuuuu!!!

big_grin

musze zaczac uwazac co do niego mowie big_grin
        pol sklepu padlo ze smiechu na plecy big_grin
    • angel818 do ap77 11.12.08, 12:38
      Jak nauczyłaś Jacka robić "nóżki-śmierdziuszki"?
      big_grin
      • ap77 Re: do ap77 11.12.08, 22:19
        na swoich nogach! podnosilam stope udawalam, ze wacham (glosno!!!) i mowilam
        fuj, nozki smierdziuszki... Szybko zalapal!
        Powodzeniasmile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka