Dodaj do ulubionych

Do malgoha1

26.03.06, 10:22
Witam znalazłam post o rzedach skróconych, czyli jak mam " w co2rz. 5x13o. i
1x17o.powinnam zacząć robótkę i zrobić 13o. i tak 10 razy i potem 17o. ? Czy
dobrze to rozumiem?
Dziękuję
PozdraWIAM
Obserwuj wątek
    • malgoha1 Re: Do malgoha1 26.03.06, 13:11
      Jeśli masz pięć x 13 oczek to znaczy,że pięć razy (nie dziesięć) w rzędach
      parzystych przerabiasz 13 oczek nie kończąć rzędu, potem jeden rząd jest
      skrócony, ale dłuższy, przerabiasz pierwsze 17 oczek. Nie rozumiem tylko
      stwierdzenie w co drugim rzędzie: albo jeden rząd robisz skrócony ,drugi
      normalny czyli wszystkie oczka, albo 5x robisz skrócone za kazdym razem . Musisz
      spróbować. Trudno tłumaczyć jesli nie wiem co robisz i jak to wygląda smile
      Pozdrawiam Małgorzata
      • smamila Re: Do malgoha1 26.03.06, 16:32
        Robię spodenki dla maluszka z gazetki diana bobas 1/2006.Dokładnie napisane jest
        w co 2rz. 5x12o. i 1x17o. dlatego myslę że chodzi o miejsce na pieluchę, taki
        zkret na tyłeczku tylko nigdy nie robiłam takich rzów skróconych a jestem
        samoukiem, więc się pytam bardziej doświadczonej drutowniczki
        Pozdrawiam Sylwia
        • alisiecka1 Re: Do malgoha1 27.03.06, 09:57
          Wlasnie zrobilam spodenki dla corki z tej gazety. To nie jest zaden zakret na
          pieluche. Po prostu podkroj kroku zawsze sie rozni wysokoscia miedzy tylem a
          przodem, zeby pupa sie zmiescila tyl musi byc glebszy ( zobacz sobie kroj
          pierwszych lepszych spodni). Dlatego w co drugim rzedzie odkladasz wskazana
          liczbe oczek tym samym uzyskujesz plytszy przod, a przerabiasz oczka, ktore
          skladaja sie na glebszy tyl, potem wszystkie oczka przekladasz na dryty z zylka
          i na okraglo robisz pas. A w co drugim rzedzie jest dlatego, ze robisz to
          jednostronnie. gdybys robila to w kazdym rzedzie, to na obu koncach mialabys
          nizszy stan. Gdybys miala jakies watpliwosci, to pytaj, postaram sie pomoc.
          Moje spodenki wyszly idealnie.

Pozdrawiam,
          Agnieszka
        • alisiecka1 Re: Do malgoha1 27.03.06, 10:05
          Dla ulatwienia postaram sie to pokazac na schemacie

xx
          xxxxxxx
          xxxxxxxx
          xxxxxxxxxxxxxxx
          xxxxxxxxxxxxxxx
          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

tak wygladaja w uproszczeniu rzedy skrocone.
          • isabell80 Re: Do malgoha1 31.03.06, 09:45
            Ja jestem jeszcze bardziej początkująca niż forumowiczki wypowiadające się w
            tym poscie. Dlatego proszę jak chłop krowie na rowie. Czy odłożyć oznacza,
            przełożyć na jakiś pomocniczy drut? I czy mam to robić na początku rzędu czy na
            końcu??? Czy da się te kombinacje zrobić bez pomocy drutów z żyłką?
            • alisiecka1 Re: Do malgoha1 31.03.06, 10:35
              Dokładnie tak, oznacza to odlożyc na drut pomocniczy albo na agrafkę
              dziewiarską, tą dużą, bo to sporo oczek, albo na nitkę - ja tak robiłam, przez
              oczka, które chciałam odłożyć przeciągałam włóczkę innego koloru igłą i
              ściągałam je z drutu. taka metoda jest o tyle wygodna, że można zobaczyc
              dokładnie jak sie spodenki układają, poza tym, zszywanie kroku jest bardzo
              wygodne. Po zszyciu kroku przekładasz oczka na drut okrągły na żyłce, albo
              druty pończosznicze i robisz pas (ściągacz).

Oczka możesz tylko odkładać na końcu, po prostu nie przerabiasz rzędu w
              całości, tylko zostawiasz odpowiednia liczbę oczek. Pamiętaj jednak, że jedną
              redukcję robisz na prawej stronie robótki a drugą na lewej, zebyś nie zrobiła
              dwóch prawych lub lewych częsci spodni.

Można to robic na drutach prostych.

Jak będa wątpliwosci to śmiało pytaj. Zdaję sobie spraw, że to moje
              tłumaczenie, ma wiele do życzenia... Mimo wszystko mam nadziję, że troszkę
              pomogłam. Powodzenia. Agnieszka
              • isabell80 Re: Do malgoha1 31.03.06, 11:31
                No to już mi się rozjasniło. Zostało mi jeszcze 8 centymetrów bez kombinacji, a
                potem przejde do tych skróconych rzędów. Jakbym sobie nie radziła to się
                odezwę, ale na sucho wydaje mie się, że już wszystko rozumiem.
                Dzięki za pomoc.
                • alisiecka1 Re: Do malgoha1 31.03.06, 11:50
                  Życze powodzenia i w razie potrzeby służę pomocą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka