Dodaj do ulubionych

tunel czynny od poniedziałku

12.01.07, 12:14
chyba można już się zacząć cieszyć :)

komunikat prasowy: "PKP Polskie Linie Kolejowe SA informuje, że w dniu
dzisiejszym o godzinie 14.00 pracownicy konsorcjum Warszawa - wykonawcy
modernizacji tunelu linii średnicowej w Warszawie zostali usunięci z placu
budowy.
PKP PLK S.A. informuje również, że uzyskano decyzję o dopuszczeniu tunelu do
użytkowania wydaną przez Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego, a
pierwsze pociągi ruszą 15 stycznia 2007 roku (w poniedziałek) o godzinie 4
rano.
Obserwuj wątek
    • kubek Re: tunel czynny od poniedziałku 12.01.07, 13:10
      www.pkp.pl/node/341
      O w mordę jak się cieszę!!!
    • chiste A wczoraj pytałem się Ciebie... 12.01.07, 13:31
      Jakie sa Twoje zainteresowania.
      I nic.

_______
      Ospo czorna!
      Idź do Dorna!
      • michaelandro Re: A wczoraj pytałem się Ciebie... 15.01.07, 09:46
        No i jak było? Ciemno?
        • chiste Wyjątkowo jasno jak na tunel w Polsce 15.01.07, 09:54
          Szkoda ze remont dw. Śródmieście się jeszcze nie skończył i ciągle pyli się
          ludziom w twarz przycinaniem płytek i szlifowaniem podłogi.
          Pociąg w tunelu jedzie troszeczkę szybciej.
          Tylko co z tego, skoro i tak spóźnił się dzisiaj 20 min.
          _______
          • przewoz_pw Re: Wyjątkowo jasno jak na tunel w Polsce 16.01.07, 10:13
            > Pociąg w tunelu jedzie troszeczkę szybciej.
            Troszkę... z 20km/h zrobiło się 60km/h jak dawno nie było. 3 ray szybciej (dla
            przypomnienia, z taką samą prędkością jeździ Metro)

--
            przewoz_pw
            FORUM - Pasażer kolejki podmiejskiej
            System śledzenia banknotów
            • chiste ten poranny kibel wczoraj rano... 16.01.07, 11:03
              Jechał przez połowę tunelu nie szybciej niż 20 km/h, uwierz mi. Wyglądało to,
              jakby mechanik wcale nie wiedział, że można jechac szybciej.
              Ale po południu było juz spoko, tzn. jak dziesięć lat temu ;), tylko o niebo
              ciszej i równiej. Jakby jeszcze te nasze kible miały wyciszone silniki...
              Byłoby światowo :D
              • przewoz_pw Re: ten poranny kibel wczoraj rano... 16.01.07, 19:16
                > Jechał przez połowę tunelu nie szybciej niż 20 km/h, uwierz mi.
                Wierzę i mogę Ci podac przyczynę wiarygodną na 90%.
                Prawdopodobnie przed wami jechał jakiś opóźniony skład z innego kierunku (SKM,
                Mińsk, Tłuszcz, etc...) A ponieważ w szczycie tam pociągi jadą co 3-5 minut, to
                odstęp przez opóźnienie się skrócił i wasz maszynista postanowił nie stać na
                czerwonym na wjeździe za wcześniejszym pociągiem, tylko wjechał "na
                widoczność", co pozwalało mu na jazdę z prędkością nie większa niż 20km/h. Jak
                minął semafor zezwalający na jazde, to mógł przyspieszyć.
                Przy opóźnieniach innych pociągów będą takie akcje.
                • chiste Re: ten poranny kibel wczoraj rano... 17.01.07, 09:40
                  Mnie się jadnak wydaje, że on miał inny problem. Coś w tym kiblu musiało byc
                  nawalone, bo nawet jak na kibel rozpędzał się naprawdę ślamazarnie po ruszeniu
                  z KAŻDEJ stacji. Do Otwocka przyjechał opóźniony, potem złapał jeszcze większe
                  opóźnienie do Wschodniej.
                  Na marginesie, ną średnicy przed nim jechał tylko pociąg z Mińska, miał więcej
                  niż 5 minut zapasu, mierzyłem zegarkiem na Wschodniej. Więc to raczej nie była
                  jazda "na widoczność" przy SBL.
                  • anatolijsofronow Re: ten poranny kibel wczoraj rano... 17.01.07, 20:11
                    Czy przypadkiem jechałeś w poniedziałek pociągiem o 6:54 z Otwocka (jedzie z
                    Dęblina)? Podobno ten o 6:44 z Otwocka miał kłopoty z ruszeniem, a potem stał
                    jeszcze w Michalinie. Nabrał tyle opóźnienia, że opóźnił ten następny.
                  • przewoz_pw Re: ten poranny kibel wczoraj rano... 18.01.07, 03:01
                    chiste napisał:

> Mnie się jadnak wydaje, że on miał inny problem. Coś w tym kiblu musiało byc
                    > nawalone, bo nawet jak na kibel rozpędzał się naprawdę ślamazarnie po ruszeniu
                    > z KAŻDEJ stacji.

To pewnie tak było...
      • kubek Re: A wczoraj pytałem się Ciebie... 17.01.07, 11:15
        Jakoś tak mi umknęło
    • ma-ska Re: tunel czynny od poniedziałku 15.01.07, 09:57
      Wow ... ale było fajnie sie przejechać ;)
    • francesca12 Re: tunel czynny od poniedziałku 16.01.07, 09:31
      Jechałam wczoraj tunelem SKM-ą po południu. Mknęła niesamowicie!!
      Tylko to Śródmieście :( Pył i wyszlifowana posadzka, że można wywinąć orła.

I tyle mamy z tego wielomiesięcznego remontu.
      • przewoz_pw Re: tunel czynny od poniedziałku 16.01.07, 10:15
        Pył niestety być będzie, to tak, jakbyś weszła do mieszkania z wylaną jedynie
        posadzką z ekipą i zaczęła tańczyć - pyłu byłoby równie dużo. Pociągi go
        wzniecają.
        Pzewietrzy się i minie. Ważne, że czynny. A że posadzka się lśni jak psu ... to
        chyba dobrze :)
        • francesca12 Re: tunel czynny od poniedziałku 16.01.07, 11:19
          przewoz_pw napisał:

> Pzewietrzy się i minie. Ważne, że czynny.

Przewietrzy. Hahahaha!

> A że posadzka się lśni jak psu ... to chyba dobrze :)

Jak dla mnie, to niedobrze.

przewoz.pw, czy Ty jesteś kolejarzem?
          Bo ja bym sobie chętnie porozmawiała z jakimś kolejarzem.
          • chiste przewoz jest MiKolem 16.01.07, 11:38
            Miłosnikiem kolei, znaczy się.
            Możesz z nim gadać. Chłopak zna się na rzeczy.
            • francesca12 Re: przewoz jest MiKolem 16.01.07, 12:42
              Ja nie chcę gadać z miłośnikiem kolei, bo nie chcę czytać peanów na cześć KM, a
              na moje (i innych jadących pociągami KM )zastrzeżenia - ich pokrętnych i
              bzdurnych tłumaczeń.

Najlepiej by było kogoś z wysokiego stołka do rozmowy zaprosić.
              • chiste MiKol niekoniecznie pisze peany na cześć KM 16.01.07, 13:03
                A jesli chcesz pogadać z kimś z KM, to prosze napisać maila do odpowiednich
                osób w KM. Adresy skrzynek podane sa na stronie spółki. odpowiednie osoby
                odpowiadają na korespondencje (sprawdziłem).
                Możesz też zagadać ze swoim gminnym ziomalem, radnym powiatowym i członkiem
                zarządu powiatu Dariuszem Grajdą, który jest szychą w Kolejach Mazowieckich.
                Chociaż... Od kiedy został szychą powiatowa, wziął urlop bezpłatny u swojego
                dotychczasowego pracodawcy. Tylko nie jestem pewien, czy uzyskasz
                satysfakcjonującą Cie odpowiedź, bo po lekturze wywiadu z nim we
                wczorajszej "LO" mam wrażenie, że nie za bardzo orientował się w ofercie KM.
                • francesca12 Re: MiKol niekoniecznie pisze peany na cześć KM 16.01.07, 15:13
                  Ok, ale na razie nie mam siły.

A z Dariuszem Grajdą to ja mam zatarg o wypuszczenie mojego psa :D
              • przewoz_pw Re: przewoz jest MiKolem 18.01.07, 03:12
                francesca12 napisała:

> Ja nie chcę gadać z miłośnikiem kolei, bo nie chcę czytać peanów na cześć KM, a
                >
                > na moje (i innych jadących pociągami KM )zastrzeżenia - ich pokrętnych i
                > bzdurnych tłumaczeń.

Staram się być sprawiedliwy dla obu stron... KM też niektóre rzeczy spartoliły (przykłady mam na swojej linii choćby - słynne przyspieszone, a raczej ich brak).
                A to, co próbuję tłumaczyć, to zwykle względy techniczne (czyli na przykład jak w tym wątky - czemu pociąg jechał wolniej niż powinien...), bo głównie technika mnie interesuje (głównie napęd, ale również sterowanie, linie kolejowe - czemu wolniej niż szybciej etc). Nie są to jednak tłumaczenia broniące KM.
                Z pociągami jest jak z samochodem. Potrafi nawalić i już. Ja czasem próbuję wytłumaczyć powód, a to, że możnaby zainwestowac w tabvor etc... No cóż. Kasa, kasa, kasa... nowoczesny skład podmiejski kosztuje 18-25 mln zł (modewrnizacja EN57 w zależności od wersji 750tys zł - 2mln zł (4mln z moderną napędu)).
                KM potrzebują takich około 200. Co góra da, za to kupią, zmodernizują.
                Krytykować mogę to, co wszyscy - częsty problem braku informowania pasażera przez pracownika (kierownik pociągu) o tym ile będziemy stali (w przypadku nieprzewidzianego postoju) etc.

W razie potrzeby służe pomocą :)
            • przewoz_pw Re: przewoz jest MiKolem 16.01.07, 19:19
              > Miłosnikiem kolei, znaczy się.
              Zgadza się. Może miłośniekiem to za dużo powiedziane, ale ionteresuję się tym z
              różnych względów :)

> Możesz z nim gadać. Chłopak zna się na rzeczy.
              Bez przesady :) Aż tak dobry nie jestem jeszcze :)
              • chiste Re: przewoz jest MiKolem 17.01.07, 09:33
                przewoz_pw napisał:

> Bez przesady :) Aż tak dobry nie jestem jeszcze :)
                Koleżanka F12 jest zapewne zainteresowana kolejowymi niedociagnięciami na
                szlaku do Rembertowa. A to twoja linia, przewoz :)
                Mozesz się wykazać, choć na tym forum nie bedzie zboczku informacji o tym, kto
                komu ile razy pomógł.

Pzdr.
                • chiste korekta 17.01.07, 11:30
                  Miało być "z boczku" a nie "zboczku".
                  Przepraszam, przewoz. Naprawdę nie chciałem :)
                  • przewoz_pw Re: korekta 18.01.07, 03:13
                    chiste napisał:

> Miało być "z boczku" a nie "zboczku".
                    > Przepraszam, przewoz. Naprawdę nie chciałem :)
                    Hehe... Spoko :) Nawet nie załapałem na początku (ale jest 3 w nocy, mogłem nie załapać)
                • francesca12 MiKol nie MiKol 17.01.07, 12:01
                  Dokładnie interesują mnie kolejowe niedociągnięcia z Rembertowa do Centrum i
                  wieczorem z Wawy w kier. Dęblina, to jasne.

Na szczęście nie muszę jeździć rano tą ciasnotą, tylko czasami.

Jeśli proszę kogoś o pomoc, to mu z góry dziękuję, bo potem zapominam :))
                  • przewoz_pw Re: MiKol nie MiKol 18.01.07, 03:04
                    Czyli jak - za mało pociągów, jak rozumiem... Szczerze powiedziawszy wieczorowych pór nigdy nie analizowałem. Sam czasami jeżdżę, ale jakoś mi rozkład leży tak do 19, potem już nie zawsze.
                    Z Dęblinem to już nie moje rejony zbytnio...
          • przewoz_pw Re: tunel czynny od poniedziałku 16.01.07, 19:24
            francesca12 napisała:

> Przewietrzy. Hahahaha!

W Metrze się przewietrzyło. Tam też beton. Tylko, że tunel budowali i oddali do
            użytku po kilkunastu latach, a nie po miesiącu od wylania podtorza...

> > A że posadzka się lśni jak psu ... to chyba dobrze :)
            >
            > Jak dla mnie, to niedobrze.
            Jak widać - kwestia gustu.

> przewoz.pw, czy Ty jesteś kolejarzem?
            Kolejarzem na szczęście nie i nie chce być. Mam nieco inne zapędy, ale tez w
            kierunku trakcji elektrycznej.

> Bo ja bym sobie chętnie porozmawiała z jakimś kolejarzem.
            Jak trzeba będzie niekolejarza, tylko kgoś takiego mniej związanego zawodowo z
            Koleją, a bardziej... uczuciowo... to zapraszam na priv, forum ze stopki, albo
            Nieoficjalne Forum Kolei Mazowieckich: www.kmforum.boo.pl do dyskusji :)

Pozdrawiam.
            • przewoz_pw Re: tunel czynny od poniedziałku 16.01.07, 19:26
              przewoz_pw napisał:
              > Kolejarzem na szczęście nie i nie chce być. Mam nieco inne zapędy, ale tez w
              > kierunku trakcji elektrycznej.
              Sprecyzuję: za rok (półtora) jak skończę uczelnię, to powiem co dokładnie
              będzie mnie łączyło z koleją (jeżeli w ogóle). Póki co przede wszyskim dojazdy
              codzienne i zainteresowanie samo w sobie wszystkim co po torach jeździ (i
              najlepiej jest na prąd :) ).
            • francesca12 Re: tunel czynny od poniedziałku 17.01.07, 08:21
              > W Metrze się przewietrzyło. Tam też beton. Tylko, że tunel budowali i oddali
              > do użytku po kilkunastu latach, a nie po miesiącu od wylania podtorza...

No nie wierzę, przecież każda część tunelu, gdzie jeździ metro, nie czeka
              kilkanaście lat, aż się przewietrzy!

> Jak trzeba będzie niekolejarza, tylko kgoś takiego mniej związanego zawodowo
              > z Koleją, a bardziej... uczuciowo... to zapraszam na priv, forum ze stopki,
              > albo Nieoficjalne Forum Kolei Mazowieckich: www.kmforum.boo.pl do dyskusji :)

Mnie z koleją łączą uczucia, owszem, ale negatywne.
              Aczkolwiek może się przejdę na to forum.

Tak w ogóle, to gratuluję nietypowego zainteresowania :D
              • kubek Franki przecież to forum jest od stu lat ! 17.01.07, 11:17
                Ty się zgrywasz czy naprawdę nigdy tam nie byłaś?
                • francesca12 Re: Franki przecież to forum jest od stu lat ! 17.01.07, 12:20
                  Nigdy tam nie byłam. Jestem poważna jak zawsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka