Dodaj do ulubionych

Światła(PILNE!)

IP: *.lomza.mm.pl 05.09.10, 16:21
Witam, mam pytanie:

Czy dobrze rozumiem?
Mijania: palą się z przodu, tablica
Drogowe: przód, tablica
Pozycyjne: przód,tył,tablica
Przeciwmgłowe: na dole z tyłu po lewej
Cofania: dół po prawej
Awaryjne: wszystkie kierunkowskazy

?

Jak na egzaminie będą mi kazali zapalić światło cofania to wpierw mam włączyć
mijania i dopiero, czy samo cofania dać? Czy ze światłem stop jest tak samo?
Obserwuj wątek
    • Gość: za 1 razem Re: Światła(PILNE!) IP: *.acn.waw.pl 05.09.10, 16:52
      Nie sądzę, aby padła komenda włączenia świateł cofania, bo to nonens. Światło cofania zapala się automatycznie przy wrzuceniu wstecznego biegu i tylko wtedy. Światła cofania nie włączysz żadnym przyciskiem i nie mają one związku z innymi światłami. Nawet jak wszystkie inne będą wyłączone i wrzucisz wsteczny, światło wstecznego się zapali. Światła drogowe to inaczej długie. Długie włączasz odpychając dźwigienkę z lewej strony kierownicy od siebie. Podświetlenie tablicy rejestracyjnej działa już przy włączeniu świateł pozycyjnych i działa też przy włączeniu świateł mijania, tak zwanych krótkich. Awaryjne to są wszystkie kierunkowskazy. Przeciwmgielne mogą być zarówno z przodu jak i z tyłu, o ile samochód jest w przednie przeciwmgielne wyposażony, bo nie musi. Tańsze samochody często nie mają ich. Z tyłu ma każdy z obecnie produkowanych. Przeciwmgielne tylne są niezależne od przeciwmgielnych przednich i każde włącza się osobnym przyciskiem i włączenie ich jest sygnalizowane różnymi kontrolkami.
      • littlefrog Re: Światła(PILNE!) 05.09.10, 17:52
        oczywiście że może paść komenda sprawdzenia światła cofania:
        www.grupa33.jgora.pl/Article47.phtml
        żeby je sprawdzić wrzucasz po prostu wsteczny.
      • Gość: DeCoo Re: Światła(PILNE!) IP: *.lomza.mm.pl 05.09.10, 17:53
        dzięki bardzo :)

Czyli jednymi słowy podświetlenie tablicy jest przy
        pozycyjnych,mijania,drogowych,przeciwmgielnych, tak? :)
        • littlefrog Re: Światła(PILNE!) 06.09.10, 10:11
          podświetlenie tablicy jest zawsze, ale tym sobie głowy w ogóle nie zawracaj bo nikt Cie o to nie będzie pytał.
      • Gość: :-) aleś się rozpisała ! ...... IP: *.elnetplus.waw.pl 05.09.10, 19:12
        Gość portalu: za 1 razem napisał(a):
        > Nie sądzę....

Od sądzenia są Sądy !

Światła "wsteczne" zapalają się po "włączeniu" biegu wstecznego.
        W wielu modelach samochodów nie zapalą się one, o ile nie jest uruchomiony silnik.
        Czyli - aby sprawdzić działanie świateł "cofania" (zwanych wstecznymi) należy uruchomić silnik i
        poprosić inną osobę o sprawdzenie..... (nie jestem pewien co do Yaris'ek).
    • Gość: kursantka Re: Światła(PILNE!) IP: *.acn.waw.pl 05.09.10, 18:46
      Wpisz sob ie na youtubie "światła yaris' - jest sporo filmików
      i jak będziesz miała wątpliwości, co yaris ma pod maską - również polecam youtuba
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka