Gość: matiF IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 18:12 Czy ciezka jest przesiadka z osobowki do busa ??? Na co zwrocic uwage ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sarawi Jazda busem 29.12.10, 18:17 Moim zdaniem, im wiekszy pojazd, tym lepiej sie jezdzi :))) Dobrze, jesli masz wczesniej doswiadczenie za kierownica samochodu osobowego, kazdy nastepny etap staje sie wtedy duzo latwiejszy i przyjemniejszy. Tak przynajmniej bylo w moim przypadku. Podwyzszanie kategorii bylo tylko i wylacznie formalnoscia. Swietnie sie czulam w duzym samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matiF Re: Jazda busem IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 18:44 Co do samej jazdy nie mam obaw. Bardziej interesują mnie np: manewry itd. Wiadomo ze osobowką wyjedziesz kołami za samochod na parkingu i mozna wyjechac, a w tych duzych samochodach koła są strasznie blisko maski i napewno juz jezdzi sie troche inaczej. No nic pewnie to wszystko kwestia wprawy... przeciez na początku Micra tez była "olbrzymem" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sarawi Jazda busem 29.12.10, 18:48 Moim zdaniem - kwestia wprawy i nawyk czestszego spogladania w lusterka. Wiadomo, wieksze gabaryty, troszke inaczej sie jezdzi, troszke szersze luki, tak, zeby tylnymi kolami nie zahaczac o krawezniki. Mysle, ze szybko sie przyzwyczaisz. Nie ma w tym nic trudnego, a jednynie sama przyjemnosc :) Poza tym, to tylko bus, pod gorke byloby gdyby to byla ciezarowka z przyczepa, choc i to mozna szybko opanowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jazda busem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 18:56 Nie obawiaj się manewrów busem,jest super,nauczysz się,kobiety dają sobie radę,to Ty też dasz radę,gdybym mogła sama bym poszła na taki kurs ale niestety już nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
sarawi Jazdaaa busem 29.12.10, 18:57 co nie mozesz ?! :P nie ma rzeczy niemozliwych :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jazdaaa busem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 19:06 Wiem,że nie ma rzeczy niemożliwych Ja niestety mam(piszę niestety bo super było) Odpowiedz Link Zgłoś
w357 a co to jest "bus" ??? 29.12.10, 20:34 Nie lubię tego określenia >>> bus !!! (?) Tak jak już napisano wcześniej prowadzenie "cięższego" pojazdu przeważnie jest przyjemniejsze niż jazda jakąś "popierdółką" :-) Jakie są główne różnice (które można opanować) ? - Masa pojazdu - droga hamowania - "ścinanie" zakrętów ( w zależności od długości ....) - sposób "brania zakrętów" - i jeszcze kilka innych rzeczy :-) Jeżeli przyjrzeć się (danemu) pojazdowi , to różnice (co do podejścia do zakrętów) widać już z zewnątrz..... Myślę tu o umiejscowieniu folela Kierowcy w stosunku do kół skrętnych ! W osobówce Kierowca siedzi stosunkowo daleko za przednimi kołami. W większych pojazdach przeważnie siedzi "na kole". W jeszcze większych - PRZED przednim kołem. Ten szczegół zmienia charakterystykę linii skrętu..... Na ten temat, nie bez przyczyny napisano wieeeele książek (fachowych), a wymagania od Kierowców są coraz wyższe. Błąd podczas jazdy samochodem małym/lekkim można łatwiej skorygować niż dużym/ciężkim. Przykładem błędu może być >>>>> tvp.info/informacje/polska/warszawa-karetka-zderzyla-sie-z-autem/3699637 Na chwilę obecną - nikt nie przyznaje się do winy ! (widziałem osobiście efekt tego "stuknięcia" - wygladało groźnie) Wypadek ten zdarzył się przed ambasadą Szwajcarii i USA, gdzie teren jest nafaszerowany kamerami monitoringu.... Któraś z kamer MUSIAŁA zarejestrować cały incydent..... (przypuszczam, że Kierowca karetki popełnił błąd - w tym przypadku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matiF Re: a co to jest "bus" ??? IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.10, 16:28 w357 a jakie to ksiazki ??? Moze masz jakies linki do artykulow na ten temat ??? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Jazda busem 31.12.10, 13:26 Na boczne lusterka, gabaryty i ew. gorsze przyspieszenie przy wlaczaniu do ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś