Dodaj do ulubionych

Jazda busem

IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 18:12
Czy ciezka jest przesiadka z osobowki do busa ??? Na co zwrocic uwage ???
Obserwuj wątek
    • sarawi Jazda busem 29.12.10, 18:17
      Moim zdaniem, im wiekszy pojazd, tym lepiej sie jezdzi :)))
      Dobrze, jesli masz wczesniej doswiadczenie za kierownica samochodu osobowego, kazdy nastepny etap staje sie wtedy duzo latwiejszy i przyjemniejszy. Tak przynajmniej bylo w moim przypadku. Podwyzszanie kategorii bylo tylko i wylacznie formalnoscia. Swietnie sie czulam w duzym samochodzie.
      • Gość: matiF Re: Jazda busem IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 18:44
        Co do samej jazdy nie mam obaw. Bardziej interesują mnie np: manewry itd. Wiadomo ze osobowką wyjedziesz kołami za samochod na parkingu i mozna wyjechac, a w tych duzych samochodach koła są strasznie blisko maski i napewno juz jezdzi sie troche inaczej. No nic pewnie to wszystko kwestia wprawy... przeciez na początku Micra tez była "olbrzymem" ;)
        • sarawi Jazda busem 29.12.10, 18:48
          Moim zdaniem - kwestia wprawy i nawyk czestszego spogladania w lusterka. Wiadomo, wieksze gabaryty, troszke inaczej sie jezdzi, troszke szersze luki, tak, zeby tylnymi kolami nie zahaczac o krawezniki. Mysle, ze szybko sie przyzwyczaisz. Nie ma w tym nic trudnego, a jednynie sama przyjemnosc :) Poza tym, to tylko bus, pod gorke byloby gdyby to byla ciezarowka z przyczepa, choc i to mozna szybko opanowac :)
          • Gość: gość Re: Jazda busem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 18:56
            Nie obawiaj się manewrów busem,jest super,nauczysz się,kobiety dają sobie radę,to Ty też dasz radę,gdybym mogła sama bym poszła na taki kurs ale niestety już nie mogę.
            • sarawi Jazdaaa busem 29.12.10, 18:57
              co nie mozesz ?! :P nie ma rzeczy niemozliwych :)))
              • Gość: gość Re: Jazdaaa busem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 19:06
                Wiem,że nie ma rzeczy niemożliwych
                Ja niestety mam(piszę niestety bo super było)
                • sarawi Jazdaaa busem 29.12.10, 19:09
                  aaa to zmienia postac rzeczy :)))
                • w357 a co to jest "bus" ??? 29.12.10, 20:34
                  Nie lubię tego określenia >>> bus !!! (?)

Tak jak już napisano wcześniej prowadzenie "cięższego" pojazdu przeważnie jest przyjemniejsze niż jazda jakąś "popierdółką" :-)
                  Jakie są główne różnice (które można opanować) ?
                  - Masa pojazdu
                  - droga hamowania
                  - "ścinanie" zakrętów ( w zależności od długości ....)
                  - sposób "brania zakrętów"
                  - i jeszcze kilka innych rzeczy :-)

Jeżeli przyjrzeć się (danemu) pojazdowi , to różnice (co do podejścia do zakrętów) widać już z zewnątrz.....
                  Myślę tu o umiejscowieniu folela Kierowcy w stosunku do kół skrętnych !
                  W osobówce Kierowca siedzi stosunkowo daleko za przednimi kołami.
                  W większych pojazdach przeważnie siedzi "na kole".
                  W jeszcze większych - PRZED przednim kołem.
                  Ten szczegół zmienia charakterystykę linii skrętu.....

Na ten temat, nie bez przyczyny napisano wieeeele książek (fachowych), a wymagania od Kierowców są coraz wyższe.

Błąd podczas jazdy samochodem małym/lekkim można łatwiej skorygować niż dużym/ciężkim.

Przykładem błędu może być >>>>>
                  tvp.info/informacje/polska/warszawa-karetka-zderzyla-sie-z-autem/3699637
                  Na chwilę obecną - nikt nie przyznaje się do winy !
                  (widziałem osobiście efekt tego "stuknięcia" - wygladało groźnie)
                  Wypadek ten zdarzył się przed ambasadą Szwajcarii i USA, gdzie teren jest nafaszerowany kamerami monitoringu....
                  Któraś z kamer MUSIAŁA zarejestrować cały incydent.....
                  (przypuszczam, że Kierowca karetki popełnił błąd - w tym przypadku)
                  • Gość: matiF Re: a co to jest "bus" ??? IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.10, 16:28
                    w357 a jakie to ksiazki ??? Moze masz jakies linki do artykulow na ten temat ???
                    • w357 Re: a co to jest "bus" ??? 30.12.10, 18:05
                      www.techniczna.com.pl/
                  • bimota Re: a co to jest "bus" ??? 31.12.10, 13:25
                    Co "droga hamowania"... ?
    • bimota Re: Jazda busem 31.12.10, 13:26
      Na boczne lusterka, gabaryty i ew. gorsze przyspieszenie przy wlaczaniu do ruchu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka