Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy w USA 16 lat

IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 14.09.11, 23:04
Witam !

Mam 15 lat, w czerwcu 2012 będę mieć ukończone 16 lat. W zimę będę jechał do USA na jeden semestr szkolny do rodziny. Chciałbym przed wyjazdem zdać tam amerykańskie prawo jazdy. Rzecz w tym, że chciałbym się dowiedzieć, czy byłoby ono respektowane w Polsce. Moja dziewczyna mieszka na drugim koncu Polski i kombinuję jak mógłbym do niej jeździć. Słyszałem o międzynarodowym prawie jazdy wydanym w USA, ale nie wiem, czy tutaj byłoby ono uznawane. Nie mam amerykańskiego obywatelstwa. Czy jest jakaś szansa, żeby legalnie jeździć po Polsce mając 16 lat i amerykańskie prawo jazdy ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Agent #.69 Re: Prawo jazdy w USA 16 lat IP: *.elnetplus.waw.pl 15.09.11, 00:26
      Po "pierwsze Primo" - W USA można uzyskać Prawo Jazdy w wieku 16 lat, ale z pewnymi restrykcjami (w zależności od Stanu).......
      Głównym problemem może być warunek nr.1. >>>> Pozwolenie na pobyt dłuższy niż 6 miesięcy...... oraz PISEMNA zgoda rodziców lub LEGALNYM "opiekunów" !!!
      Kto Ci podpisze taki papier ???
      • Gość: samarro Re: Prawo jazdy w USA 16 lat IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 15.09.11, 11:28
        Będę tam dłużej niż 6 miesięcy, to nie problem. Tak samo jak pisemna zgoda rodziców.
    • elfkabezhaltera Re: Prawo jazdy w USA 16 lat 15.09.11, 10:05
      Amerykańskie MPJ jest wydawane osobom pow. 18-tu lat, posiadające PJ od 6-ciu m-scy.
      Czyli ta droga odpada.

Tu masz listę wymagań wiekowych w poszcz. stanach:
      en.wikipedia.org/wiki/Driver's_license_in_the_United_States#Licensing_laws_by_states_and_district
      • Gość: samarro Re: Prawo jazdy w USA 16 lat IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 15.09.11, 11:37
        A w takim razie jeśli nie te międzynarodowe, to czy uznawane byłoby zwykłe prawo jazdy wydane w USA ? I jeszcze jedno, jeśli ja będę przebywać w New Jersey, to czy mogę zdawać na prawko dajmy na to w Texasie czy jakimkolwiek innym stanie ?
        • elfkabezhaltera Re: Prawo jazdy w USA 16 lat 15.09.11, 12:14
          1 - oficjalnie ci nie uznają. Co więcej - o ile dobrze się orientuję - to po 18-ce nawet ci nie wymienią na Polskie, tylko każą zdać teorię. A jak WK będzie czepliwy to grozi ci jeszcze kod "78" ew. egzamin praktyczny.

A w praktyce - zależy to twojej elokwencji, znajomości przepisów przez policjanta oraz przyczyny dla której poproszono ciebie o pokazanie PJ.

2 - Zdajesz tam, gdzie mieszkasz. I Nowe Jersey nie pozwoli jeździć u sibie 15-to latkowi z Wyoming ...

• Gość: samarro Re: Prawo jazdy w USA 16 lat IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 15.09.11, 12:28
            W takim razie w jakim wieku mogę zdawać w NJ ? Bo na wiki pisze ze ograniczone prawo jazdy jest od 17 lat, ale jeszcze jest jakiś Learner's Permit a ja nie za bardzo wiem co to jest.
            • elfkabezhaltera Learners Permit 15.09.11, 12:48
              Nie "pisze", tylko "jest napisane".

Tu masz stronę o uzyskaniu PJ w NJ.
              Moim zdanien nie jest najczytelniej zrobiona ...

Masz 16-cie lat -> krótki kurs prawa jazdy, egzaminy -> otrzymujesz Learner's Permit i czeka cię pół roku jeżdżenia pod nadzorem dorosłego.

Jak masz 17 lat ORAZ jeździłeś pół roku pod nadzorem, to dostajesz Probational Permit. Co się dzieje jeśli już jeździłeś pół roku a nie masz 17-tu lat - nie wiem.

Probational Permit - to taki ichni Zielony Listek - obowiązują kierowcę różne ograniczenia.

• Gość: samarro Re: Learners Permit IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 15.09.11, 13:24
                Czyli z tego co widzę raczej nie uda się niczego wykombinować. A już na pewno nie w NJ. W innych stanach można wcześniej dostać te PJ bez Learners Permit i w wieku 16 lat samodzielnie jeździć.. . Pół roku od dostania prawa jazdy na pewno już tam nie będę przebywać tylko wrócę do Polski, więc jak to z tym będzie? Prawo jazdy zostanie anulowane ?
                • Gość: Agent #.69 Re: Learners Permit IP: *.elnetplus.waw.pl 15.09.11, 14:07
                  Gość portalu: samarro napisał(a):
                  > ......W innych stanach można wcześniej dostać te PJ
                  > bez Learners Permit i w
                  > wieku 16 lat samodzielnie jeździć..

Coś ŹLE się doczytałeś/zrozumiałeś !!!
                  Learner's Permit OBOWIĄZKOWO zalicza KAŻDY
                  kto ubiega się o Driver Licence PO RAZ PIERWSZY !
                  Różnica polega tylko na tym, że dla kandydata poniżej 18 lat jest to od 1 do 18 miesięcy na "szkolenie" (w zależności od Stanu), a dla starszych od 1 do 90 dni !!!

Przykład z autopsji :-)
                  Posiadając Polskie Prawo Jazdy chciałem je wymienić na AMERYKAŃSKIE !
                  Udałem się do DMV Office z zapytaniem czy mogę i na jakich zasadach ?
                  Dostałem broszurkę z informacjami .....
                  Podstawowe warunki spełniałem, a więc stwierdziłem >>>> To Ja poproszę ten wspaniały "plastic" :-)
                  W odpowiedzi >>>>> Ależ proszę bardzo ! Tu jest arkusz Egzaminacyjny ! Proszę wypełnić i odpowiedzieć na wszystkie pytania (egzaminacyjne) . TRZY błędy dozwolone....

Wypełniłem (z jakimśtam błędem dopuszczalnym) ....... Zapłaciłem kilka dolaresów i dostałem "od ręki" Amerykański Driver Learner's Permit na 30 dni !!!!
                  Ździebełko ździwiony pytam >>> O co tu chodzi ? Dlaczego mam się ŁUCZYĆ 30 dni ???
                  Panienka odpowiedziała, że takie jest Prawo !
                  Jednakże z uwagi na to, że posiadam Prawo Jazdy z kraju III Świata, to mogę stawić się na Egzamin Praktyczny nawet następnego dnia i okres "szkolenia" zostanie ANULOWANY !

No i tak otrzymałem Amerykańskie Driver Licence :-)

------------
                  Wracając do szkolenia osób poniżej 18-go roku życia.
                  W większości Stanów Nauka Jeżdzenia jest bezpłatna w Szkole jako zajęcia dodatkowe !
                  Większość uczniów z tego korzysta :-) i dodatkowo doszkalają się "prywatnie" jeżdżąc z jakimkolwiek innym posiadaczem Driver Licence !

Coś takiego jak instytucja pod hasłem "Nauka Jazdy" (w polskim rozumieniu), praktycznie nie istnieje (wyjątkiem są uczniowie w Californijskich Szkołach).
            • Gość: Agent #.69 Re: Prawo jazdy w USA 16 lat IP: 80.48.90.* 15.09.11, 13:30
              > ..... jeszcze jest jakiś Learner's Permit a ja nie z
              > a bardzo wiem co to jest.

Oficjane info na temat Driver Licence w Stanie New Jersey możesz poczytać na www.state.nj.us/mvc/Licenses/index.htm

Egzamin na amerykańskie Prawo Jazdy możesz zdawać w jakimkolwiek stanie, ALE pod warunkiem, że udowodnisz, że w danym stanie mieszkasz (masz adres „pocztowy” , który może potwierdzić USPS , S.S.Serwis lub inna oficjalna instytucja)…..

Co to jest Driver’s Learner’s Permit ?
              en.wikipedia.org/wiki/Learner's_permit
              … i wydawany jest jako “papier” do State I.D. lub jako plastikowe I.D. zezwalające na ,,Nauczanie się prowadzić samochód” pod opieką innej osoby (szczegóły na stronie DMV) .
              Learner’s Permit jest ważny (przeważnie) TYLKO na terenie stanu w którym został wydany !!!

Amerykańskie Prawo Jazdy z restrykcjami lub „Full” nie różni się wyglądem !!!
              O tym czy są jakieś restrykcje (przez pierwsze 6 / 12 / 18 miesięcy) , to jest zapisane jedynie w komputerze stanowym (DMV) i w razie kontroli przez Policję lub inne instytucje, to oni dowiedzą się o tym z końńńpiutera.

Porada praktyczna: Jeżeli masz możliwość uzyskać amerykańskie Driver Licence (nawet z restrykcjami) , to jest to najłatwiejsza droga, aby później wymienić je na POLSKIE Prawo Jazdy pod warunkiem zdania (polskiego) Egzaminu z TEORII !!!
              Oczywiście mając ukończone 18 lat.

Do dnia dzisiejszego Polska i USA nie ma podpisanej Umowy o wzajemnym uznawaniu Prawa Jazdy !!!!!!!!
              Polskie Prawo Jazdy w USA i Amerykańskie w Polsce jest uznawane w całości pod warunkiem posiadania ważnego (dodatkowo) Międzynarodowego Prawa Jazdy oraz dokumentu potwierdzającego „stały/czasowy pobyt” na terenie kraju, z którego Prawo Jazdy pochodzi.

Szczegóły można znaleźć na stronach www.idlid.com/
              lub www.iadc-club.com/pr2/eng-con.html
              • Gość: samarro Re: Prawo jazdy w USA 16 lat IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 15.09.11, 13:36
                MPJ jest wydawane od 18 roku życia, a ja dopiero 16 będę kończył za niecały rok. Jest jakikolwiek sposób, aby legalnie załatwić to w Stanach i tutaj jeździć na amerykańskim mając 16 lat ?
                • Gość: Agent #.69 Legalnie ? IP: *.elnetplus.waw.pl 15.09.11, 14:38
                  > MPJ jest wydawane od 18 roku życia, a ja dopiero 16 będę kończył za niecały rok
                  > . Jest jakikolwiek sposób, aby legalnie załatwić to w Stanach i tutaj jeździć n
                  > a amerykańskim mając 16 lat ?

Nawet gdybyś był Obywatelem Amerykańskim,
                  to takiego czegoś LEGALNIE nie załatwisz !

Kiedyś czytałem informacje dla turystów Amerykańskich udających się do Europy, ostrzegającą o odmiennych Przepisach Drogowych !
                  M.in. o wspomnianym I.D.L. (International Driver Licence), że jest obowiązkowe jego posiadanie (poza krajami "starej" Unii), ale nie daje ono takich samych praw
                  jak Driver Licence na terenie US.

Jeżeli w jakiś sposób uda Ci się uzyskać w USA Prawo Jazdy (nawet z Restrykcjami), to później w Polsce możesz je powiesić na ścianie jako pamiątkowy obrazek do momentu osiągnięcia 18-go roku życia LUB możesz je "wymienić" na polskie Prawo Jazdy kat. B-1, ale i tak po zdaniu Egzaminu z TEORII.

Poczytaj na spokojnie wszystko co jest napisane na stronach DMV o Driver Licence.
                  www.state.nj.us/mvc/Licenses/EarlyBird.htm
                  ps
                  Learner's Permit należy uzyskać TYLKO RAZ W ŻYCIU (na terenie danego Stanu).

Inny przykład >>> 90% uczestników Programu "W & T" jadą do USA nie tyle po to, aby zarobić, ale po to , aby poduczyć się "realnego" angielskiego oraz
                  UZYSKAĆ PRAWO JAZDY :-)
                  • Gość: Agent #.69 Re: Legalnie ? IP: *.elnetplus.waw.pl 15.09.11, 14:48
                    "nowe restrykcje" w NJ .
                    www.youtube.com/watch?v=-7yzYxUaZJ8&feature=player_embedded
                    • Gość: samarro Re: Legalnie ? IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 15.09.11, 14:54
                      Ale ile kosztuje wyrobienie takiego prawa jazdy w Stanach? Bo tutaj kurs na B1 to około 2000 zł, może tam chociaż zaoszczędzę ?
                      • Gość: Agent #.69 Re: Legalnie ? IP: *.elnetplus.waw.pl 15.09.11, 15:30
                        > Ale ile kosztuje wyrobienie takiego prawa jazdy w Stanach?

:-) :-) :-)
                        Koszt uzyskania samego Prawa Jazdy ,
                        to koszt porównywalny do dwóch wizyt w McDonnald's !!!

Musisz poszukać na stronie DMV (obecnie MVC - dla NJ) pod hasłem Driver Licence Fee.
                        15 lat temu, to było ~~ $ 20.oo - $ 30,oo.
                        Samo szkolenie >>> Jeżeli jest w szkole do której uczęszczasz, to (przeważnie "za darmo" ) !
                        Jeżeli uczą Ciebie "znajomi", to przeważnie "koszt paliwa" (chociaż żadko) lub postawisz wizytę w McDonnald's lub Cinema i jest OK !

W US posiadanie Driver Licence jest traktowane podobnie
                        do posiadania własnego zegarka na ręku :-)

Wszystko zależy , gdzie trafisz i na jakich warunkach pobytu/nauki.
                        • Gość: samarro Re: Legalnie ? IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 15.09.11, 15:54
                          To świetnie. Czy kosztuje coś zamiana już w Polsce prawa jazdy z amerykańskiego na polskie B1?
                          • Gość: Agent #.69 sprawdź w Wydz.Komunikacji ! IP: *.elnetplus.waw.pl 15.09.11, 16:04
                            > To świetnie. Czy kosztuje coś zamiana już w Polsce prawa jazdy z amerykańskiego
                            > na polskie B1?

Sprawdź w Lokalnym Wydziale Komunikacji !
                            Zapewne standardowa opłata za wymianę "plastiku"
                            i być może tłumaczenie.
                            Plus 22.oo zł dla WORD :-) (jeżeli zdane za pierwszym razem)
                            • Gość: samarro Re: sprawdź w Wydz.Komunikacji ! IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 15.09.11, 16:26
                              Ok, dziękuję bardzo za pomoc :) Widzę, że przynajmniej zaoszczędzę sobie na tym :) Pozdrawiam ;)
                    • Gość: Agent #.69 Re: Legalnie ? IP: *.elnetplus.waw.pl 15.09.11, 15:06
                      www.youtube.com/watch?v=xiEFjt6ouqI&feature=fvwp&NR=1
                      www.youtube.com/watch?v=2aRBE_LIK48&NR=1
                      www.youtube.com/watch?v=PY8U6u0dKl4&NR=1&feature=fvwp
                      Nikt nie jest Super Mistrzem za kierownicą !
                      Nawet A.Małysz !

Jak podają różne żródła >>>>>
                      2011-09-15 14:48:15, aktualizacja: 2011-09-15 14:57:22
                      Podczas rajdu w Żaganiu Adam Małysz miał wypadek. Jego auto dachowało. Na miejscu trwa akcja ratownicza.
                      www.polskatimes.pl/pap/450919,adam-malysz-mial-wypadek-podczas-rajdu-trwa-akcja-ratownicza,id,t.html
                  • Gość: samarro Re: Legalnie ? IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 15.09.11, 14:50
                    Dzięki wielkie za informacje. Chcę zdawać na B1, ale przypomniało mi się, że w Stanach prawo jazdy jest od lat 16 no i że mam tam jechać, więc pomyślałem, że może mógłbym tutaj jeździć normalnym samochodem a nie puszką na B1. No ale cóż, skoro nic tego, to zostaje mi te B1 . :)
                    • Gość: Agent #.69 Driver Handbook IP: *.elnetplus.waw.pl 15.09.11, 15:51
                      Jeżeli poważnie myślisz o uzyskaniu Dr.L. w NJ, to proponuje już teraz zapoznanie się (bezpłatnie) z Driver Handbook !!!!
                      Pozwoli Ci to zrozumieć ichniejsze myślenie i sformuowania jakich używają (czasami ciężkie do przetłumaczenia przy pomocy słownika)....
                      >>>
                      www.dmv.org/nj-new-jersey/driver-handbook.php
                      Miłego czytania ;-)

ps
                      Przykładowy TEST Egzaminacyjny w NJ.
                      www.state.nj.us/mvc/Licenses/sample_knowledge_test.htm
                      • Gość: UKgirl Re: Driver Handbook IP: *.promax.media.pl 15.09.11, 16:29
                        Teraz pojawia się moje jedno pytanie czy jedziesz do tej szkoły, bo pozwolili tobie rodzice i masz jakąś ciotkę u której możesz pomieszkać czy jedziesz z firmy organizującej wymiany międzynarodowe. Jeżeli to drugie to zapomnij o prawku tzw. host family nie wezmie za Ciebie odpowiedzialności, ani firma. Zapominasz, że będziesz tam kimś obcym. Co innego wymienić polskie prawo jazdy na ich, a co innego będąc tam robić od zera ich prawko. Polacy mając "zieloną kartę", wykupione ubezpieczenie, numer ubezpieczenia, stały adres zameldowania i wiele innych dokumentów często słyszą odmowę i zostają bez prawka. Gdy by każdy mógł je od tak sobie zdobyć to wielu nielegalnych imigrantów jezdziło by autami, miało prawko, a w tej chwili autobusy miejskie których jest w USA mało są głównie akupowane przez nielegalnych, szczególnie widać to w Los Angeles. Okupują je Latynosi :) Tym bardziej ty osoba która znając życie jeżeli jedziesz z firmy zostanie ubezpieczona w Polsce przez nią, a nie w USA wg prawa danego stanu i ich skomplikowanej administracji utrudniającej wszystko w obawie przed terrorystami . Jako turyści też o prawku zapomnijcie. Ich prawko ma krótki termin i nie jest wcale uznawane w Polsce :-) W USA zdać egzamin to śmiech na sali porównaniu do tego cyrku w Polsce, ale okazanie się wszystkimi danymi, ubezpieczeniami, kartami stałych pobytów to cyrk. I zastanów się czy nie lepiej tu się pomęczyć ale od razu mieć prawko, a nie jakieś do nauki, z ograniczeniami, że musi być przy tobie rodzić, że nie jest ważne w innym stanie. Tu jak z Podkarpackiego przyjedziesz do Wielkopolski to chyba prawko nie traci ważności i nie musisz wyrabiać nowego, na nowych zasadach :-)
                        • elfkabezhaltera Doświadczenie 15.09.11, 16:35
                          Ale co sobie pojeździ, to jego ... :)
                          • Gość: UKgirl Re: Doświadczenie IP: *.promax.media.pl 15.09.11, 16:41
                            No pewnie, że co pojezdzi to jego. Tak dla siebie mieć chociaż autentyczne to prawko do nauki to już coś. Fajna pamiątka i wspomnienia. Jednak tam prawko ma każdy obywatel urodzony w USA. Nie ma badań, lekarskich, im tego nie utrudniają, prawko pełni rolę dowodu osobistego, bo takiego dokumentu tam nie ma. Jest stanowa karta identyfikacyjna ale to nie to samo i jest rzadko wydawana dla osób, które z jakiegoś powodu tego prawka nie mają. Ale też tylko obywatelom tam urodzonym. Obcy mają jedynie kartę stałego pobytu :-) Warto próbować na pewno w Polsce łatwiej pójdzie kurs po takiej nauce na obczyznie albo to zaszkodzi. Amerykańskie szerokie drogi, mile zamiast km tak samo jak lbs zamiast kg. wszędzie automaty.....uuuuu to nie to co u nas :)
                            • Gość: samarro Re: Doświadczenie IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 15.09.11, 16:48
                              Już pisałem, że jadę do rodziny, na zasadzie tzw. wizy szkolnej.
                              • elfkabezhaltera Moje zdanie 15.09.11, 16:52
                                Nawet gdybyś się nie załapał na samodzielne jeżdżenie, to jeździj ile się da pod nadzorem.
                                Nabędziesz doswiadcznie, które potem ci się przyda. Wprawa, wprawa i jeszcze raz - wprawa.
                              • Gość: Agent #.69 Hmmm IP: 80.48.90.* 16.09.11, 00:20
                                > Już pisałem, że jadę do rodziny, na zasadzie tzw. wizy szkolnej.

Co do "Wizy Szkolnej" jak to nazywasz, to przypomniała mi się historia jednej panienki, która myśląc , że jako "studentka" może mieszkać i pracować w US tak długo jak się uczy :-) ..... , a wpadła w sidła amerykańskiego "aparatu ścigania" ;-)

Moje pytanie brzmi:
                                Czy masz już przyznaną Student Visa ?
                                Na jakiej zasadzie ? M-1, F-1 itd.
                                Przy oficjalnym wjeździe jako "student" dostaniesz I-20 !
                                W związku z restrykcjami co do procedury I-20 (w zależności od statusu Visit'y) , to bardzo trzeba przestrzegać terminów potwierdzenia przybycia do danej szkoły oraz kontynuowania nauki.
                                Wizy takie przeważnie są wydawane na jeden rok szkolny plus (?) , z możliwością przedłużenia pod warunkiem złożenia wniosku o przedłużenie w ściśle określonym terminie.

W przypadu wizy "studenckiej" przez SEVIS, to ta instytucja pilnuje terminów i odpowiednich poświadczeń o kontynuowaniu nauki. Osoby które "uczą się" na "własną rękę" MUSZĄ Bardzo uważać na terminy odpowiednich zgłoszeń/poświadczeń, aby nie podpaść systemowi amerykańskiej biurologii .
                            • Gość: Agent #.69 Nie siej wrogiej Propagandy !!! IP: *.elnetplus.waw.pl 15.09.11, 18:07
                              Gość portalu: UKgirl napisał(a):
                              > Jednak tam prawko ma każdy obywatel urodzony w USA.

Co Ty za głupoty opowiadasz ??????????????????
                              --------------------------------------------------------------------

> Nie ma badań, lekarskich......

Jest VISION TEST na maszynie , która znajduje się w instytucji która weryfikuje "wniosek"
                              o wydanie/przedłużenie Driver Licence !!!
                              Jeżeli ktoś nie przechodzi tego testu lub zadeklarure jakąkolwiek wadę medyczną - ruchową, słuchu itd, to jest KIEROWANY do odpowiedniego Lekarza !!!!!!!!!!!!!!!

------------------------------------------------------------------------------------
                              > prawko pełni rolę dowodu osobistego, bo takiego dokumentu tam nie ma. Jest sta
                              > nowa karta identyfikacyjna ale to nie to samo i jest rzadko wydawana dla osób,
                              > które z jakiegoś powodu tego prawka nie mają. Ale też tylko obywatelom tam urod
                              > zonym. Obcy mają jedynie kartę stałego pobytu :-)

Co za bzdury !!!!!!!!!!!!!!!!!!
                              Wszyscy legalni mieszkańcy USA (niezależnie od rasy, koloru skóry, wiary, pochodzenia i posiadanego obywatelstwa) po ukończeniu 12 roku życia MUSZĄ posiadać przy sobie (w miejscu publicznym) dokument identyfikacyjny !
                              Dokumentem takim może być:
                              - dla młodzieży szkolnej (przeważnie) School I.D.
                              - dla innej młodzieży (po ukończeniu 12 lat) State I.D.
                              - dla pozostałych: State I.D. lub Driver Licence
                              - dla obcokrajowców "turystów" >>> Paszport wraz z I-94
                              - dla obcokrajowców z prawem do pracy lub nauki (powyżej 6 miesięcy):State I.D. lub Driver Licence.

State I.D. i Driver Licence wyglądają podobnie jak obecny polski Dowód Osobisty (tylko napisy ździebełko inne) i NIE SĄ DOKUMENTEM POTWIERDZAJĄCYM OBYWATELSTWO lub LEGALNY POBYT.

Kolejny przykład (rodzinny):
                              Moja Matka w wieku 65 lat została zaakceptowana do wyjazdu "na stałe" do USA w ramach "łączenia rodzin".
                              W pakiecie dokumentów, które otrzymała w Ambasadzie USA były różne papiery......
                              M.in. dostała instrukcje co ma zrobić po przybyciu na teren USA.......
                              ..... Po dotarciu do miejsca docelowego:
                              - zarejestrować się w Social Security Office
                              - zgłosić się do lokalnego State Office/DMV celem wymiany Prawa Jazdy lub złożyć wniosek o State I.D.
                              ...........
                              Z uwagi na to, że moja Matka NIGDY w życiu nie posiadała Prawa Jazdy, to nie miała co wymieniać :-)
                              Napisała wniosek o State I.D. i je OTRZYMAŁA !!!!
                              Do tej pory nie jest i nie ma zamiaru starać się o obywatelstwo AMERYKAŃSKIE , a State I.D. dostała bez żadnych oporów od kogokolwiek !!!!!!!!!!!!!

Czyli co ?
                              Moja Matka jest jakoś specjalnie uprzywilejowana , że jej State I.D. wydali,
                              a innym NIE CHCĄ?

Bardzo Proszę !!!!
                              Nie pisz o tym o czym nie masz zielonego pojęcia, a "Zielonej Karty" napewno.
                        • Gość: Agent #.69 Re: Driver Handbook IP: *.elnetplus.waw.pl 15.09.11, 17:05
                          Gość portalu: UKgirl napisał(a):
                          > Polacy mając "zieloną kartę", wykup
                          > ione ubezpieczenie, numer ubezpieczenia, stały adres zameldowania i wiele innyc
                          > h dokumentów często słyszą odmowę i zostają bez prawka.

Przepraszam Bardzo, ale gdzie takie GŁUPOTY wyczytałaś ?
                          A może w Radiu Maryja tak mówili ?

Zasady uzyskiwania Driver Licence w USA po raz pierwszy są b.proste i jasne !
                          Problem zaczyna się wtedy, gdy osoba pragnąca uzyskać Driver Licence ma "Zieloną Kartę" narysowaną kredkami woskowymi na cienkim papierze i rozmazywuje się ........ oraz nie potrafi dogadać się w języku używanym na terenie USA.

?
                          Stałe miejsce zameldowania ?
                          Co to takiego ??????
                          Mam sporą rodzinę w US i sam osobiście tam mieszkałem przez wiele lat i NIKT NIGDY W ŻYCIU NIE SŁYSZAŁ o czymś takim jak stałe zameldowanie lub jakiekolwiek ZAMELDOWANIE !
                          Każdy mieszkaniec US jedynie MUSI mieć "zadeklarowany" adres do celów podatkowych/ubezpieczeniowych, który jest potwierdzalny m.in. przez USPS.

Jak ktoś potrafi czytać po "angielskiemu", to wszystko na ten temat można wyczytać ze stron Rządowych/DMV.
                          Chyba, że woli o wszystko pytać Goździkowej.

• elfkabezhaltera Zdałem! 15.09.11, 16:54
                        17/20!
                        • Gość: Agent #. 69 Re: Zdałem! IP: *.elnetplus.waw.pl 15.09.11, 18:38
                          :-)

Ja jedynie 18/20 !

Za szybko zamknąłem test i nie sprawdziłem swoich błędów :-)
                          • Gość: UKgirl Re: Zdałem! IP: *.promax.media.pl 15.09.11, 21:43
                            :-)
                            • Gość: UKgirl Re: Zdałem! IP: *.promax.media.pl 15.09.11, 21:50
                              Szczerze to znam lepiej UK trochę L.A. A te inf są po prostu od osób którym w ameryce nic nie wyszło i się użalały. A do uwierzenia w te bujdy przyczynił się do mnie negatywny obraz L.A. zupełnie co innego, niż to co widzi się w tv i niezadowoleni z życia latynosi, którzy podkreślają jak jest im ciężko, pewnie głównie nielegalni. Ale dobrze, że masz prawdziwe inf :-) Fakty można się zbłaznić. A czemu w ogóle tam byłeś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka