Dodaj do ulubionych

daltonizm a kat. C

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 02:27
Mam ten problem, że mam lekki daltonizm. Dość duże problemy sprawia mi czytanie cyferek z tych okrągłych plansz z kolorowymi plamkami. Na kat B nikt mi nie robil problemow, ale teraz robie kat C. Czy ktos z was tez ma taki problem i jak na to patrzyli lekarze na badaniach przed prawkiem?
Obserwuj wątek
    • Gość: pablo Re: daltonizm a kat. C IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 22:01
      Witaj w klubie. Ja tez mam poblem z barwami. Nie odpowiem Ci na pytanie o
      kategorie C ale jak wiesz to napisz mi czy dopuszcza mnie na kategorie A i B.
    • Gość: andi Re: daltonizm a kat. C IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 23:21
      jezeli nawet lekarz przepusci cie to mozesz miec problemy podczas testow
      psychotechnicznych ktore to sa obowiazkowe aby pracowac jako kierowca no chyba
      ze jestes rolnikiem to wtedy mozesz byc "slepy i gluchy"
      • Gość: gość Re: daltonizm a kat. C IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 26.02.05, 22:14
        jestem kompletnym daltonistą i jestem instruktorem nauki jazdy. Całe lata
        pracowałem w zawodzie (innym niz kierowca , czy instruktor), gdzie daltonizm
        powinien mnie eliminowac, ale dzięki trochę szczęściu , trochę przymykaniu oczu
        przez lekarzy , czy okulistow ( moze niektorzy wiedzieli ze w
        takim "upośledzonym" rozwijają się inne pomocne zdolności? )doczekalem
        emerytury i za kierownicą bez jednej stłuczki nawet nie z mojej winy.Okazuje
        sie , ze prawdopodobnie przez moją wadę , wiedząc o niej ,byłem całe zycie
        bardziej uważny i czujny niz większość dobrze widzących. Lekarze , okuliści-
        weżcie TO pod uwagę i dwa razy zastanówcie się zanim skreślicie daltonistę jako
        kierowcę, czy w innym zawodzie.
    • Gość: gosc Re: daltonizm a kat. C IP: *.master.pl / *.master.pl 12.03.05, 16:04
      witam, potwierdze wczesniejsza wypowiedz ze jesli zalatwisz sprawe z lekarzem i przejdzie to problem pojawic sie moze na badaniach ale nie jest powiedziane ze sie nie uda, z testami napewno dasz rade problem pojawi sie na koncu w ciemni tam moze wszystko zawazyc na zaliczeniu. ostanio robilem te testy i badania jednak skierowanie dostalem z wojska nie wiem jak wyglada sprawa jesli wysle cie szkola w ktorej bedziesz robil prawko napewno maja swoje miejsca i ludzi.zycze powodzenia :)
      • Gość: Emm Re: daltonizm a kat. C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 20:41
        u mnie lekarz zapytal jak weszlam "zdrowa pani jest?" "zdrowa", "A wzrok
        dobry?", "dobry".Koniec badania.Zero jakichkolwiek plansz, nawet tej z czarnymi
        literkami, po prostu zenada.
        • stiopen Re: daltonizm a kat. C 05.04.05, 23:04
          a ja to mam jescze ciekawszy problem..mam kategorie c..a niemem b..i co
          teraz?..niewiem nawet czy moge jezdzic osobowym?..bo ciezarowka moge..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka