Dodaj do ulubionych

Nowe kursy i egzaminy

IP: *.bloknet.org / *.org 02.01.05, 22:55
Jak zapowiada Maciej Wroński Dyrektor Departamentu Transportu Drogowego MI,
jest już przygotowany projekt nowego rozporządzenia w sprawie szkolenia i
egzaminowania kandydatów na kierowców (potocznie zwana 150). W projekcie tym
zawarto szereg istotnych zmian m.in. egzaminów teoretycznych, placu
manewrowego, egzaminu na mieście i poza miastem. Rozporządzenie ma wejść w
życie do 21 lutego 2005 roku. Osoby, które planują rozpocząć kurs nauki jazdy
pod koniec stycznia lub w lutym, powinny się zastanowić czy nie warto
poczekać na nowe roporządzenie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: iza Re: Nowe kursy i egzaminy IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 02.01.05, 23:23
      a jakie mają być zmiany
      może jakiś link?
      pozdrawiam
      • mmeva Re: Nowe kursy i egzaminy 03.01.05, 00:54
        www.prawojazdy.com.pl/display.php?site=16
        nr 17
        • Gość: Arti Re: Nowe kursy i egzaminy IP: *.bloknet.org / *.org 03.01.05, 06:27
          Nie Mmeva, to nie o te zmiany chodzi, ten link, który podałaś jest do numeru z
          grudnia 2003r. Zmiany, o których ja mówię są częściowo zawarte w projekcie
          zmiany ustawy Prawo o ruchu drogowym. Znajduje się on na stronie Ministerstwa
          Infrastruktury - projekty. Zmiany są bardzo istotne: testy egzaminacyjne nie
          mogą być publicznie dostępne, plac manewrowy ograniczony do 3 manewrów,
          zmienione wymiary stanowisk na placu, na placu będzie trzeba wykonać wszystkie
          manewry i to w określonym czasie, egzamin po mieście i jazda poza miejska,
          podzcas egzaminu możliwość uczestnictwa instruktora, itd.
          Pozdrawiam
          • Gość: Taki Siaki czyli gorzej czy lepiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 06:57
            zwlaszcza dla tego kto zaczyna? chyba gorzej
          • Gość: iza Re: Nowe kursy i egzaminy IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 03.01.05, 10:18
            to tylko 3 manewry czy wszystkie
            jesli zacznę w styczniu to jeszcze na starych zasadach??
            te nowe zmiany dla zdających to lepiej czy gorzej
            • Gość: pra Re: Nowe kursy i egzaminy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 11:33
              To będzie bardzo dużo gorzej.
              Badanie psychologiczne, prawo jazdy na dwuletni okres próbny, 7 m-cy z zielonym
              listkiem, dodatkowe szkolenia po uzyskaniu prawa jazdy, możliwość jego utraty
              po dwóch wykroczeniach itp itd
              • Gość: 5 Re: Nowe kursy i egzaminy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 15:17
                Gadałem z moim instruktorem i mowi tak nie ma zadnego badania psychologicznego
                testy sa takie same ( nie wie nic o utajnieniu)Co do placu to mowi ze zostaje
                tunel , garaz ukośny i koperta i na to jest 15 minut czasu. W tunelu tolerancja
                z 40cm zmieniła się na 1m czyli jest to uproszcze nie szczególnie jak w waszym
                wordzie nie ma srodkowego pachołka na liniach . Co do samego jak to bedzie
                wygladało to poczekajmy do podpisania ustawy bo teraz to moga rozne plodki
                chodzić moze i nawet nie psrawdzone pozatym jak podpisza usawe to beda w tv w
                gazetach np motor trąbic o tym wiec wtedy sie wyjasni. Jak ktoś zaczoł kurs na
                starych to na takowych chyba robi. Ale narazie nic nie podpisali wiec trzeba czekać.
                • Gość: Arti Re: Nowe kursy i egzaminy IP: *.bloknet.org / *.org 03.01.05, 20:20
                  Ludzie powoli, trochę się tu namieszało. Już gdzieś w innym poście tłumaczyłem,
                  trzeba rozdzielić dwa akty prawne: Ustawa Prawo o ruchu drogowym - jest na
                  etapie projektu i raczej napewno w tym roku nie wejdzie w życie (ustawę uchwala
                  Sejm RP), oraz Roporządzenie Ministra Ifrastruktury w sprawie szkolenia,
                  egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów
                  i egzaminatorów - jest projekt, który ma wejść w życie do 21.02.2005 r. (nie
                  wymaga akceptacji Sejmu, wchodzi w życie po opublikowaniu). To o czym wspomina
                  PRA, znajduje się w projekcie ustawy Prawo o ruchu drogowym, czyli jak narazie
                  nie ma czym sobie głowy zawracać, bo ten projekt może być jeszcze wielokrotnie
                  zmieniany. Teraz kilka słów komentarza do tego co napisał 5. A skąd Twój
                  instruktor wie jak będą wyglądały nowe testy, jak ich jeszcze nikt nie
                  widział?? Testy egzaminacyjne mają być tylko w posiadaniu WORD (tak już kiedyś
                  było). Zgadza się że na placu mają pozostać tylko 3 manewry, napewno jazda
                  pasem ruchu, napewno parkowanie równoległe, ale czy parkowanie skośne czy
                  ruszanie na wzniesieniu tego jeszcze niewiadomo. Zgadza się że wymiary
                  stanowisk mają być zmienione (większe) np. szerokość pasa ruchu będzie wynosić
                  3 m (obecnie jest 2,5m). Liczba prób wykonania manewrów będzie nieoganiczona,
                  lecz wykonanie wszystkich manewrów musi się zmieścić w czasie 15 minut. Na
                  temat środkowego słupka (pachołka) nie będę się wypowiadał, bo to bzdura,
                  poprostu instrukcja nie przewiduje stawiania w tym miejscu słupków, a jeśli
                  gdzieś tam stawiają to tylko po to aby ułatwić. Wracając do nowego
                  roporządzenia, wszystko idzie w kierunku aby głównym składnikiem oceny
                  umiejętności była jazda po mieście i poza miastem. Sprawa wejścia w życie
                  rozporządzenia to kwestia czasu i nie są to już żadne plotki. Oczywiście więcej
                  dowiemy się po opublikowaniu rozporządzenia, ja też wszystkich szczegółów nie
                  znam. Jeżeli zaś chodzi o podpisy pod rozporządzeniem, to za dużo ich nie
                  potrzeba, wszak jest to rozporządzenie Ministra Infrastruktury, więc wystarczy
                  tylko jeden:))) Reszta zależy tylko od drukarni:)))
                  Pozdrawiam
                  • Gość: 5 Re: Nowe kursy i egzaminy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 20:52
                    przperaszam troche zle napisałem chodziło mi o to ze był on na kursie tzn
                    zawsze jak sa zmiany oni maja szkolenia i tam mowili co bedzie i zadałem mu
                    pytanie : " czy teoria sie zmienia" A on mowił ze z tego co mowili to wynikało
                    ze nie . Moj bład troszkę sie pomyliłem przepraszma.
                    • Gość: gienius_ Re: Nowe kursy i egzaminy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 00:00
                      Zdać będzie łątwiej, ale potem jest przerąbane. Np. listek. Taki pan
                      posterunkowy widzi listek i jedzie za tobą aż popełnisz wykroczenie, bo jesteś
                      jeszcze niewprawiony i zgadnij co zrobisz jeśli będzie Ci baaaardzo zależało na
                      tym aby nie wypisał madnatu:) Ale w sumie to dobrze bo będzie bezpieczniej na
                      drogach. Wiele osób się kilka razy zastanowi zanim rozpocznie kurs (chyba:).
                  • Gość: gb Re: Nowe kursy i egzaminy IP: *.homelinux.org 09.01.05, 15:40
                    z "ostatnich" informacji jakie docieraja do "opini" to wyglada to nie
                    najgorzej - na placu byloby tylko 1 i 2 czyli przygotowanie sie do jazdy i
                    jazda do przodu oraz tyłu w ciagu 5 minut i koniec - reszta jeszcze niewiadoma.
                    pozdrawiam
    • Gość: rex Re: Nowe kursy i egzaminy IP: *.irom.uw.edu.pl 03.01.05, 23:32
      Jest tak jak pisze Arti .. Czyli teoretycznie łatwiejsze manewry, trudniejszy
      egzamin teroetyczny (nieznana baza pytań), jazda na terenie niezabudowanym,
      obecność kamer w samochodzie (czas przechowywania nagrania 30 dni), badania
      psychologiczne, zielony listek przez 7 miesięcy, 2 wykroczenia młodego kierowcy
      rozszerzenie okresu próbnego na dalsze 2 lata, 3-cie wykroczenie !!!! odebranie
      prawa jazdy !!! do tego dodatkowe kursy po zrobieniu prawa jazdy .. Prakwo
      podrożeje z 1000-1100 obecnie do ok 1600 zł .. do tego koszt kursów po
      zrobieniu prawa jazdy + zwiększa się koszt egzaminu .. Będzie trzeba oczywiście
      dłużej czekać na egzamin bo przyszły egzamin będzię wymagał dojechanie na teren
      niezabudowany itp .. Zmieni się też sam egzamin - podonbo nie będzie można
      pochylać lusterek na manewrach !!!
      Jedna kwestia czy nowe przepisy nie obejmą starych kursantów ?? Prawo nie
      działa wstecz z drugiej jednak strony jak wyobrażacie sobie sytuacje po wejściu
      nowego rozporządzenia ??? Będą 2 place manewrowe ?? To bardzo opóźni egzaminy
      również dla starych kursantów .. Nie wiem kiedy wchodzi to w życie .. Wydaje
      mnie się jednak że Ustawa o ruchu drogowym będzie musiała objąć kwestię kar dla
      nowych kierowców ..
    • Gość: rex Re: Nowe kursy i egzaminy IP: *.irom.uw.edu.pl 04.01.05, 01:31
      reasumując:
      www.mi.gov.pl/moduly/dokumenty/projekty.php a w nim:
      www.mi.gov.pl/moduly/dokumenty/dokument.php?id_dokumentu=232
      • Gość: Taki Siaki Czyli wygląda na lepiej niz teraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 03:08
        Czyli/Bo tak;

1. Dłużej to może potrwać - Minus
        2. Bedzie drożej kosztować - Minus
        3. Nauka w ekstremalnych warunkach +
        4. Manewry na placu będą abstrakcją +

Punkt pierwszy jednak sprawi, że wiedza wejdzie w ucznia, a co za tym idzie,
        mniejszy stres na egzaminach, zwlaszcza, ze manewry na placu (punkt 4) beda
        raczej sluzyc do wyeliminowania kompletnych patałachów.

• Gość: 5 Re: Czyli wygląda na lepiej niz teraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 19:23
          Podobno wszystko ma wejsc 21 lutego. Arti zwracam chonor co do testów i tego jak
          bedzie wyglądało prawko po zdaniu to miałeś racje.
    • Gość: Toms Re: Nowe kursy i egzaminy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 20:14
      Gdzie znaleźliście informacje, że ma to wejść 21 lutego br. ???????
      Jeśli chodzi o część tych zmian to ja znalazłem
      www.krbrd.gov.pl/download/pdf/ustawa_o_osobach_kierujacych_pojazdami.pdf
      Pozdrawiam
      • Gość: 5 Re: Nowe kursy i egzaminy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 21:03
        Hmm tego nie znalazłem to sie dowieziałem. W sumie to pewnie sie jeszcze zmieni
        albo nie no ale jak utajnia testy to współczuje zdajacym; Dobra ide robic
        jeszcze ostatni raz testy bo jutro egzamin:(((:::://////
      • Gość: Arti Re: Nowe kursy i egzaminy IP: *.bloknet.org / *.org 04.01.05, 21:24
        Przeczytaj www.mi.gov.pl/moduly/czat/info_archiwum.php?id_czatu=42
        bochen02:
        Na jakim etapie są prace związane z projektem i załącznikami popularnej "150".
        Dziekuję za wyczerpującą odpowiedź. Kiedy projekt "150" i załączników do
        tejże "150" będzie w internecie i dotrzymany będzie termin 21.02.2005?
        Maciej Wroński: Popularna "150" (szkolenie i egzaminowanie kandydatów na
        kierowców) powinna wejść w życie 21 lutego 2005 r. i termin ten będzie
        zachowany. W pierwszym tygodniu stycznia na stronie internetowej MI
        opublikujemy projekt tego rozporządzenia wraz z załącznikami.
        Pozdrawiam
        • Gość: rex ok .. a co ze starymi kursantami ?? IP: *.irom.uw.edu.pl 06.01.05, 14:36
          będą 2 rodzaje egzaminów i placów manewrowych ??
          • Gość: Arti Re: ok .. a co ze starymi kursantami ?? IP: *.bloknet.org / *.org 06.01.05, 22:40
            Czuję się w obowiązku udzielenia Ci odpowiedzi, no bo ja ten temat rozpocząłem.
            Przykro mi, nie mam "zielonego pojęcia" w jaki sposób zostanie ten problem
            rozwiązany, chociaż wydaje mi się, że odbędzie się tak jak przy poprzednich
            zmianach przepisów. Poprostu z dniem wejścia w życie nowego rozporządzenia,
            egzaminy będą sie odbywać na nowych zasadach, egzaminy wg starych
            (dotychczasowych) zasad przestaną obowiązywać. Napewno nie odbędzie się to z
            dnia na dzień, tylko po opublikowaniu rozporządzenia będzie określony jakiś
            okres czasu (miesiąc, 3 miesiące) na wejście w życie nowych przepisów.
            Chciałbym jeszcze sprostować wcześniejsze wypowiedzi na temat nowych zadań na
            placu manewrowym. Tak jak wcześniej podawałem, będą 3 zadania: jazda pasem
            ruchu do przodu i tyłu, parkowanie równoległe i jazda slalomem. Jak dokładnie
            ma wyglądać to ostatnie zadanie jeszcze nie wiem.
            Pozdrawiam
            • Gość: rex Re: ok .. a co ze starymi kursantami ?? IP: *.irom.uw.edu.pl 07.01.05, 00:41
              ok .. dzieki ... ale to oznacza ze nie oplaca sie isc na kurs bo i tak nie
              zdazy sie zdac chociaz raz egzaminu .. a jesli nawet w przypadku oblanej trzeba
              sie bedzie uczyc wszystkiego od nowa .. Chociaz z drugiej strony - jazda to
              jazda, obczajenie starych manwerow tez sie przyda a przynajmniej za kurs
              zaplaci sie taniej ..
              PS: W niektorych szkolach jazdy te 30 godzin wyjezdza sie przez 3 miesiace ..
              chociaz sa i ekspresowe .. Na sam egzamin czeka sie poltorej miesiaca (W-wa) ..
              Pozdrawiam ..
    • Gość: trebor_d Ciekawe pytanie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.01.05, 16:59
      A co w przypadku gdy zdam prawojazdy na starych zasadach. (no myślę że za 5
      razem mi się uda". A widomo, że na dokumencie PL widnieje data wydania a nie
      data zdania egzaminu. Czyli reasumując zostanie mi wydany dokumencik po wejściu
      w życie tego rozporządzenia. Czy wtedy będę maiał ten zielony listek i tak dalej.
      Arti liczę na fachową odpowiedź.
      Pozdrawiam Robert
      • Gość: Arti Re: Ciekawe pytanie IP: *.bloknet.org / *.org 09.01.05, 21:25
        Rozporządzenie, o którym tutaj rozmawiamy, reguluje tylko zasady i warunki
        szkolenia, oraz egzaminowania. Sprawy związane z wydawaniem praw jazdy, oraz
        obowiązkowym wyposażeniem pojazdu, zawarte są w ustawie prawo o ruchu drogowym,
        a ta jak Ci wiadomo jeszcze długo będzie w fazie projektu. Tak więc, po wejściu
        w życie nowego rozporządzenia, zasady wydawania praw jazdy nie zmienią się,
        nadal uprawnionym będzie kierownik rejonowego urzędu rządowej administracji
        ogólnej właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się.
        Pozdrawiam
        • Gość: trebor_d Re: Ciekawe pytanie IP: 193.27.5.* 10.01.05, 08:06
          Czyli krótko mówiąc, świeżo upieczony kierowca będzie traktowany normalnie
          (wyjątek 20 punktów karnych przez 1 rok)bez żadnych listków itd.
          A ustawa o ile dobrze usłyszałem z relazji w radio ma wejść 1 stycznia 2006 r.
          Dzięki Arti za odpowiedź.
          POzdrawiam Robert
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka