Dodaj do ulubionych

Oblałam 3 raz...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 20:21
tym razem na mieście...dojeżdzam do ronda, a na tym rondzie stoi pani...i
ustępuje mi pierwszeństwa! No bo L na dachu, nie? Nie ważne, że na masce
wołami namalowane JAZDA EGZAMINACYJNA.Ale nie, pani była uprzejma, jeszcze mi
rączką zrobiła zapraszający gest, żeby jechać...i ja głupia zdjęłam nogę z
hamulca, auto lekko się potoczyło i pan egzaminator depnął hamulec, i po
zawodach...Czy kierowcy muszą być TAAAACY uprzejmi, jak widzą L? Przecież
egzamin to stres jak diabli a tu jescze takie miłe babsko, a ty myśl CO
ROBIĆ, CO ROBIĆ???
Obserwuj wątek
    • Gość: pulpeciątko Re: Oblałam 3 raz... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.09.05, 20:58
      Powinnaś zapytać się w tej sytuacji egzaminatora, o to czy możesz skorzystać z
      uprzejmości kierowcy (który ma pierwszeństwo przejazdu.) Jeśli egzaminator
      zezwoli, to nie może Cię za swoją decyzję oblać -tak uczono mnie na kursie.
    • Gość: bbb Re: Oblałam 3 raz... IP: 212.160.108.* 20.09.05, 00:56
      To już lepiej zrezygnuj z jazd.
      • Gość: pz Re: Oblałam 3 raz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 09:03
        Dlaczego mam rezygnować z jazd? Będę zdawać aż zdam, za dużo kasy i nerwów w to
        poszło,żeby rezygnować. Mnie chodzi o to, czy kierowcy na widok L muszą tak
        reagować? Tzn. Jedni będą cię puszczać (żebyś tylko zniknął im z pola widzenia)
        a inni będą cię np. wyprzedzać na zakręcie i podwójnej ciągłej, bo jedziesz 50
        km/h, więc jesteś zawalidroga (nieważne, że jesteś jedyną chyba osobą na
        drodze, która jedzie przepisowo). Nigdy nie czuliście się gorsi lub
        zlekceważeni przez innych kierowców, bo na dachu macie L?
        • Gość: MJ Re: Oblałam 3 raz... IP: *.autocom.pl 20.09.05, 10:09
          Już instruktor na kursie powinien ci powiedzieć - pojazd mający w danej sytuacji
          pierwszeństwo ma jechać pierwszy. Jeżeli jego kierowca miga długimi (co swoją
          drogą jest nadużyciem sygnalu świetlnego) albo wpuszcza Cię ręką, a Ty z tego
          korzystasz, to egzamin jest niezdany. Można powiedzieć żę przyczyną jest albo
          nieustąpienie pierwszeństwa, albo zastosowanie się do komend osoby
          nieuprawnionej do kierowania ruchem (zatem jeśli wpuszcza Cię radiowóz drogówki
          - można wjechać).

Praktyka jest inna - ja prawie zawsze wpuszczam innych, i korzystam z ich
          uprzejmości. Z zasady nie wpuszczam nauk jazdy, bo nie chcę stawiać kursanta w
          niezręcznej sytuacji.

Trzeba też uważać - jeśli ktoś Cię wpuści, Ty zaczniesz jechać, a On da po
          gazie, to będziesz uznana za winną kolizji. To samo jak ktoś wyrzuci
          kierunkowskaz, Ty wyjedziesz, a On jednak nie skręci tam, gdzie sygnalizował
          tylko Cię rąbnie. Przykre, ale pierwszeństwo przejazdu jest rzeczą niepodważalną.

Następnym razem na egzaminie jak ktoś będzie uprzejmy, zdecydowanie pokaż Mu
          żeby jechał. Nawet hamulca nie zwalniaj. Nie ma innego wyjścia.
        • Gość: łon [...] IP: *.ula7.1000lecie.pl 20.09.05, 10:10
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • Gość: pz Re: Oblałam 3 raz... IP: 80.51.158.* 20.09.05, 13:54
            Nie będę komentować braku kultury...
            Wg mnie idiotką była pani, która stoi na rondzie i nie może się zdecydować...
            • Gość: ona Re: Oblałam 3 raz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 14:12
              Mnie na egzaminie wyraźnie 2 razy ustąpiono pierwszeństwa przejazdu.
              Skorzystałam, żeby nie blokować ruchu-skoro ustępujący juz i tak stoi-
              egzaminator tego nie komentował. Tak więc wszystko zależy od egzaminatora.
            • moofka Re: Oblałam 3 raz... 20.09.05, 22:37
              Gość portalu: pz napisał(a):

> Nie będę komentować braku kultury...
              > Wg mnie idiotką była pani, która stoi na rondzie i nie może się zdecydować...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka