Dodaj do ulubionych

nowe zasady- łuk

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.06, 18:23
Ciekawa jestem kto ustalil idiotyczne zasady- ze wyjezdzamy z łuku patrzac
jedynie w tylnia szybe. To po co w takim razie lusterka?
Ja na egzaminie odwrocona bylam bokiem i zerkalam w szybe, ale zerkalam tez w
lusterko, dlatego jakos mi poszlo, natomiast instruktor caly czas sie
zapluwał mowiac " Niech Pani patrzy w szybe nie w lusterka" i niepotrzebnie
mnie stresował. Jak wyjechac z łuku patrzac w szybe i nie najechac na linie?
Obserwuj wątek
    • charlotta_lotta Re: nowe zasady- łuk 31.01.06, 18:27

nie wiem.
      wiem natomiast ze o nowym łuku jest tutaj juz 100 watkow... i tam moglas wpisac swoje refleksje ;D
    • Gość: oblany Re: nowe zasady- łuk IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.06, 22:00
      Egzaminator zasugerował żebym patrzył przez tylnią szybe i nie zdałem na łuku
      Oni specjalnie tak mówią
      • Gość: jaro Re: nowe zasady- łuk IP: *.chello.pl 31.01.06, 22:11
        wina jest egzaminatora. napewno!
    • ecikp Re: nowe zasady- łuk 31.01.06, 22:13
      nikt, bo nie ma takiej zasady. Masz obserwować droge przez tylną szybę I
      lusterka. Dz.U. 217
    • Gość: oblany Re: nowe zasady- łuk IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.02.06, 00:11
      Gdyby nie gadali to bym przejechał ten łuk poprawnie , zawsze ktoś wpiepszy swoje 5 groszy :( Wiedziałeś łosiu że nie możesz sie zatrzymywać jadąć do tyłu ?
      Paranoja jakaś. Moze niech na dodatek limit czasowy wprowadzą to będzie całkiem ciekawie.
      • Gość: ladyant Re: nowe zasady- łuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 07:48
        Wczoraj zdałam, łuk robiłam patrząc w tylną szybę, dwa razy zerknęłam w
        lusterka. Chyba każdy wie, że na łuku nie można się zatrzymać... :) Takie
        zasady, jazda ma być płynna. Najpierw przeczytaj jak należy jechać, a nie
        tłumaczyć swoje nieumiejetności zawziętym egzaminatorem? Przed następną próbą
        radzesię doedukować ;)
        • Gość: zia021 Re: nowe zasady- łuk IP: *.lodz.mm.pl 01.02.06, 16:44
          no widzisz ja tez oblalam na tzw luku..."rekawie" tylko dlatego ze patrzylam w
          lusterka to jest glupota podejrzewam ze oni tez nie przejechali by patrzac
          tylko w tylna szybe...ja uczylam sie jeszcze na starych zasadach wiec jest to
          tez odruch ale chyba chodzi o bezpieczenstwo a nie o to by patrzec sie w szybe
          po to sa lusterka aby bezpiecznie i plynnie wyjechac z tego piepronego luku..a
          o smiesznijsze to nastepny egzamin za poltora miesiaca to tez jest chore...lodz
          jest szcezgolnie pod tym wzgledem nie do zniesienia..
          • Gość: oblany Re: nowe zasady- łuk IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.02.06, 17:58
            Egzaminator nie powinien chyba mówić gdzie mam patrzeć. Przecież moge równie dobrze pokonać ten łuk na samych lusterkach,patrząc do przodu a jadąc do tyłu.
            Ktoś sobie wymyślił w przepisach że trzeba patrzeć w szybe i lusterka ! Czemu nie inaczej . Niech każdy jeździ jak chce po tym łuku.Czy to oznacza że egzaminator nie zaliczy mi łuku gdy przejade go poprawnie na samych lusterkach,bez patrzenia bezpośrednio na tylnią szybę ?
            • Gość: ladyant Re: nowe zasady- łuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 19:25
              Ktoś sobie wymyślił, ze trzeba patrzeć w tylną szybę i lusterka? Tak, ktoś to
              wymyślił. Jeśli tak przejedziesz łuk - to zaliczyłeś. Nie jest to niewykonalne,
              a po przećwiczeniu można spokojnie to zrobić. Jeśli masz z tym problem, to nie
              miej do innych pretensji. A czy później cofając samochodem będziesz się patrzeć
              tylko w lusterka? Nie wydaje mi się.
            • ecikp Re: nowe zasady- łuk 01.02.06, 20:53
              > Czy to oznacza że egzaminator nie zaliczy mi łuku gdy przejade go poprawnie
              na samych lusterkach,bez patrzenia bezpośrednio na tylnią szybę ?

a jak Ci stanie na drodze i patrząc w lusterka gwarantuję, że go nie
              zauważysz ... Wtedy stwarzasz takie zagrożenie, że nawet na miasto nie będziesz
              mógł wyjechać :( A wiesz mi - egzaminatorzy tak robią gdy widzą że ktoś jedzie
              na same "lusterka". A w normalnym życiu - nie daj Boże kogoś przejedziesz, lub
              wycofując z miejsca parkingowego - nie zauważysz innego samochodu i problem
              gotowy. Wiem coś o tym, bo właśnie patrzenie w tylną szybę uratowało mi
              ostatnio kuper ;)
              • Gość: zia021 Re: nowe zasady- łuk IP: *.lodz.mm.pl 06.02.06, 22:09
                no przeciez nikt tu nie mowi ze masz sie patrzec tylko w tylna szybe ale po cos
                sa te lusterka po bokach auta a wydaje mi sie ze wystarczy patrzec w tylna
                szybe ale aby bezpiecznie wyjechac nalezalo by uzywac lusterek tez...powinni
                wziasc pod uwage bezpieczny wyjazd a nie patrzenie w tylna szybe
            • Gość: on Re: nowe zasady- łuk IP: *.chello.pl 01.02.06, 20:59
              tak obleje cię!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              Ps.Jeszcze jedno egzaminator potrawi zajść za samochód jak widzi że jedziesz na
              lusterka stanie za samochodem i spokojnie poczeka aż go stukniesz.
              a dlaczego go stukniesz? a dlatego bo go niewidzisz patrząc do przodu i w
              lusterka. I tak samo jest na ulicy jak będziesz mieć prawko.
              Wejdzie ci dziecko jak będziesz cofac i co? Płacz! A dlaczego?
              Bo ty jesteś mądry i jedziesz po swojemu. a jak? Patrzysz w lustereczka , a i
              pewnie masz czujniki na tyle do parkowania.
              Tak właśnie jezdrzą ci co pozdawali prawka na lusterka, 2 obroty w lewo 0.5 w
              prawo... to ich parkowanie między samochodami.i parkują jak im wygodnie.
              • Gość: oblany Re: nowe zasady- łuk IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.02.06, 21:20
                no właśnie ostatnio zaparkowałem przed supermarketem to mnie przez megafon wzywali,odjechałem zanim pomoc drogowa przyjechała hehe
                wracając do luku to zdam za 2 albo 3-razem , w końcu kiedyś musi mi sie pofarcić :) z górką nie mam problemów trzeba poprostu wyżyłować sprzęgło a potem na mieście bede udawał jaki to ze mnie ostrożny kierowca wiec napewno zaliczy egzaminator.
                Potem będe jeździł jak będe chciał ,pościgamy sie z kumplami na mieście
                bedzie suuuuuuuuuper ! a na liczniku 200 ;)
                • Gość: on Re: nowe zasady- łuk IP: *.chello.pl 01.02.06, 21:29
                  i tak będziesz parkował!
                  łoś tak parkuje
                • Gość: jaro Re: nowe zasady- łuk IP: *.chello.pl 01.02.06, 21:32
                  fajne podejście. Płakać się chce!!!

oblany
                  • Gość: Leszczu Re: nowe zasady- łuk IP: 195.117.15.* 03.02.06, 01:57
                    Chłopak pewnie napisał to z przymróżeniem oka...

Co do rękawu - ja uważam podobnie jak i w przypadku sprawdzania co jest pod
                    maską itd, ze nowe przepisy są żałosne... Chociaż jak dla mnie przez to
                    łatwiejsze.

Po 1. każdy wjeżdza i wyjeżdża z byle jakiego miejsca jak mu najłatwiej a nie
                    jak każą mu przepisy... Niom ale ktoś mądry wymyślił, że trzeba używać
                    wszystkich technik.

Po 2. to jak jest co rozmieszczone pod maską zależy od samochodu... Moim
                    zdaniem ta wiedza nie powinna być egzaminowana... jeśli to kogoś interesuje to
                    to sobie sprawdzi... mając własny samochód. Respekt dla egzaminatorów w cz-wie -
                    nie przykładają do tej częsci większej uwagi. Poza tym każdy znany mi
                    instruktor uważa to za bezsens.
                    • ewosia Re: nowe zasady- łuk 03.02.06, 10:05
                      Ja uważam, ze niezły jest ten motyw z pokazywaniem swiateł i płynow. Bo każdy
                      jest w stanie to pokazać, a zadanie egzaminacyjne pierwsze zaliczone, jak się
                      jedzie na łuk, to już ze świadomością, że coś się udało. Co do łuku - ja
                      zdawałam patrząc nieco w szybki (oglądałam się na początku, kiedy kręcić i jak
                      byłam na prostej to ze dwa razy, ale głównie w lustera (nie tylko boczne) i pan
                      nie miał żadnych uwag.
                      • Gość: dfs Re: nowe zasady- łuk IP: *.aster.pl 03.02.06, 14:55
                        Jeśli chodzi o patrzenie w tą tylną szybę, to ja sie tylko w czesci zgadzam. Nie
                        można patrzec tylko w lusterka, ale zupełnie zakazywanie ich używania to tez
                        bzdura. Ja robiąc ten łuk patrze przedewszystkim na tylnię szybe, ale
                        parokrotnie zerkam również w lusterka, żeby sprawdzić czy nie jestem za blisko
                        którejś z lini.
                        Na koniec tuż przed wyprostowaniem patrze jeszcze w lusterko wew. bo to w nim
                        najlepiej widać czy jest się juz wyprostowanym.
                        Wydaje mi się że jest to prawidłowe postepowanie. Natomoast egazminatorzy tez
                        przesadzają, bo z tego co wiem zabraniają zerkać w lusterka, a przecież w
                        przepisach brak jest takiego zakazu...
                        • evellin_krakow Re: nowe zasady- łuk 05.02.06, 15:40
                          Proszę napiszcie mi wzorujac sie na tym rysunku przy ktorym slupku z prawej
                          strony zaczynacie krecic obrot (pol obrotu)kierownica podczas jazdy tylem na luku.
                          please....

www.toya.net.pl/~lacinscy/tomek/grafika/manewry/rekaw.jpg
                        • Gość: Jacolex Re: nowe zasady- łuk IP: *.teleaudio.com.pl 06.02.06, 11:19
                          Ale przecież nie ma zupełnego zakazu korzystania z lusterek.
    • Gość: Lenka Re: nowe zasady- łuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 13:20
      te wszystkie zasady są jakieś dziwne - jak ja zdawałam uczyłam się jezdzić to
      instruktor nie pozwalał mi cofać na łuku patrząc przez tylną szybę choć tak mi
      było wygodniej musiałam korzystać tylko z lusterek - teraz natomiast trzeba
      patrzeć przez ramię (głównie)

zgadzam się z tym kto wcześniej napisał że przy cofaniu patrzenie przez tylną
      szybę jest bezpieczniejsze bo w lusterkach wielu rzeczy po prostu nie widać.
      Może nie mam jakiegoś wieloletniego doświadczenia za kierownicą ale jakoś
      raczej nie wygodnie by mi było po kazdym manewrze cofania przestawiać lusterka
      do normalnej jazdy - dlatego uważam że tylnia szyba przy cofaniu jest o wiele
      wygodniejsza i bezpieczniejsza - i dobrze że wymagają korzystania z niej.
      • Gość: kaśka Re: nowe zasady- łuk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 15:00
        jak już macie takie doświadczenie, to napiszcie, bo trzeba widzieć w tej tylnej
        szybie, które tyczki i w którym miejscu szyby :)
        • Gość: marta Re: nowe zasady- łuk IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 06.02.06, 23:06
          jadac do przodu po prostu trzymasz sie srodka tu chyba nie ma innej rady:) a
          cofajac az do momentu jak sie nie wyprostuje samochodu to tak na czuja zeby Ci
          szedl jako tako w pasie a potem juz ustawiasz sie tak aby tyczke ktora stoi po
          srodku z tylu na tym miejscu parkingowym do ktorego cofasz miesc z twojej prawej
          strony gornego swiatla stopu- wtedy samochodzik wchodzi w miejsce parkingowe
          rowniotko bez komplikacji- wyprobowane :)
    • goosiia75 Re: nowe zasady- łuk 07.02.06, 20:02
      Cześć wszystkim ,też chciałabym się dowiedzieć jak to jest z tym łukiem bo znam
      taki przykład że na egzaminie kursant patrzył tylko przez tylna szybę ale chciał
      zrobić to według przepisów i zerknoł w lusterko i z tego powodu oblał egzamin to
      jak wkońcu interpretować te przepisy patrzeć czy nie w lusterko .kursantka
    • Gość: peter Re: nowe zasady- łuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 18:10
      jak to jest z tym łukiem moge mieć otwartą szybe i przeznią patrzyć do tyłu czy nie ???? i czy na łuk musze sam wjechać czy egzaminator ustawia samochód ???
    • ola20022 Re: nowe zasady- łuk 09.02.06, 10:55
      Ja własnie wczoraj podchodziłam 2-gi raz do egzaminu ale 1-szy na nowych
      zasadach. I tak przed egzaminem w sali w której się zbierają wszyscy zdający
      został poruszony temat łuku i patrzenia tylko w tylną szybę i Pan egzaminator
      stwierdziła że 10 % jazdy do tyłu można patrzec w lusterka a 90% to jazda przez
      ramie. No i ja jadac łukiem do tyłu byłam odwrócona przez prawie ramie ale na
      samym zakrecie zerkałam w lusterka , no ale źle sie zatrzymałam i musiąłam
      powtarzać , z tym że jak mialam juz jechac drugi raz to egzaminator mówi do
      mnie ze mam patrzec przez ramię i nie zerkac w lusterka, na co ja mu grzecznie
      odpowiedziałm ze na zebraniu przed egzaminem jego kolega powiedziął ze 10 %
      jazdy można korzystac z lusterek, na co facet zacząl cos marudzic ale kazał mi
      jechac i juz nie darł japy ze zerkam w lusterko. No ale poleglam na miescie i
      nie mam do niego pretensji bo zrobiłam poważny błoąd i słusznie mnie oblał. Ale
      byłam wściekla bo juz kończyłam jazde i miałam wracać do ośrodka (co mi sam
      powiedział). Nawet był w porządku i podbudował mnie ze daje sobie rade, jezdże
      dobrze tylko sie zagapiłam i musze byc troche bardziej uważna i zwracać uwage
      na znaki. I musze wam powiedziec że chociaz oblałam to czuje sie troche lepiej
      z tego wzgledu że instrukltor nie jest obiektywny co do sposobu jazdy kursanta,
      bo wiadomu świadczy to tez i onim jak nauczyła jeździć. Nastepna poprawka
      dopiero 20 marca!!!!!!!!!!!
      • Gość: Ulik Re: nowe zasady- łuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 13:47
        Ola-no widzisz:/
        też dostalas na 20 marca :/

ja tak samo,wczoraj.

a powiedz,na ktora godzine?
        • ola20022 Re: nowe zasady- łuk 09.02.06, 14:31
          Sory 20-tego proponował mi pani w okienku ale nie pasował mi i zapisąłm sie na
          21 o 18-tej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka