Dodaj do ulubionych

opłata za wystawienie zaświadczenia o kursie

IP: *.compower.pl 20.02.06, 16:05
cześć!
własnie skonczylem robic kurs na prawo jazdy kat.B, niestety instruktor
stwierdzil ze sie nie nadaje na egzamin (mysle ze sie myli);poprosilem go o
wystawienie zaswiadczenia o ukonczeniu kursu ale bez prawa zdawania.
uslyszalem -ok nalezy sie 50 pln.
zastanawia mnie ten fakt, czy to jest normalne , czy w waszych szkolach tez
tak bylo?
Obserwuj wątek
    • w357 Re: opłata za wystawienie zaświadczenia o kursie 20.02.06, 17:19
      Gość portalu: rastt napisał(a):
      .............poprosilem go o
      > wystawienie zaswiadczenia o ukonczeniu kursu ale bez prawa zdawania.
      > uslyszalem -ok nalezy sie 50 pln.
      > zastanawia mnie ten fakt, czy to jest normalne
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Normalne ?
      Tak. Normalna próba wyłudzenia pieniędzy !!!

Jeżeli masz chęć, to zgłoś ten fakt na Policji do wydz.d/s Przestępstw
      Gospodarczych.

Zaświadczenia o Ukończeniu Szkolenia niestety dostać nie możesz,
      ponieważ Ukończenie Szkolenia, to jest zdanie Egzaminu Wewnętrznego.

Zaświadczenie jakie możesz dostać to ,że wyjeździłeś daną liczbę godzin oraz
      szkolenie Teoretyczne.
      Jeżeli masz chęć kontynuować szkolenie w innym OSK, to poproś o wydanie Karty
      Szkolenia (Karta Przeprowadzonych Zajęć) lub jej Xero-copy .
      • Gość: kaśka Re: opłata za wystawienie zaświadczenia o kursie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 17:46
        > Zaświadczenia o Ukończeniu Szkolenia niestety dostać nie możesz,
        > ponieważ Ukończenie Szkolenia, to jest zdanie Egzaminu Wewnętrznego.

ten egzamin wewnętrzny to jest praktyczny? czy tylko teoretyczny? bo ja wiem,
        że muszę zdać teorię, żeby mi papiery wydali, ale o praktyce nic nie słyszałam.
        • Gość: rastt Re: opłata za wystawienie zaświadczenia o kursie IP: *.compower.pl 20.02.06, 17:52
          wyjezdzilem pelny kurs (30 godz.) oprocz tego jeszcze dodatkowe godziny
          doszkalajace..w pewnym momencie powiedzialem dosc! i ze chce isc na
          egzamin ,gosc ze mi nie wystawi tego zaswiadczenia na egzamin ,ok moge isc do
          innej szkoly ktora sprawdzi moje umiejetnosci i wystawi to zaświadczenie...
          no ale ten swistek kosztuje 50pln - tak mi powiedzial
        • w357 Re: opłata za wystawienie zaświadczenia o kursie 20.02.06, 18:20
          Gość portalu: kaśka napisał(a):
          > ten egzamin wewnętrzny to jest praktyczny? czy tylko teoretyczny? bo ja wiem,
          > że muszę zdać teorię, żeby mi papiery wydali, ale o praktyce nic nie
          słyszałam.
          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wedle Dz.U.Nr.217.poz.1834 , to Egzamin Wewnętrzny polega na "wewnętrznym"
          sprawdzeniu kandydata na kierowcę ze znajomości teoretycznych i umiejętności
          praktycznych......

Patrz ---> img484.imageshack.us/img484/377/qlqkartazajegzamin0mi.jpg

Pod czym podpisuje się instruktor prowadzący i kierownik OSK.
          Jeszcze jest wiele przekrętów co do wystawiania tego rodzaju dokumentów,
          ale bez pomocy osób "poszkodowanych", to ciężko wyłapać przekrętowców.
          • w357 egzamin wewnętrzny 20.02.06, 18:44
            Może to coś wyjaśni....
            Aktualny "papier" (wzór) o szkoleniu --->
            img469.imageshack.us/img469/8522/q1237zv.jpg
            .
            • Gość: rastt Re: egzamin wewnętrzny IP: *.compower.pl 20.02.06, 18:52
              poniewaz trafilem na tego typa postarm sie zrobic wszytsko zeby go jakos
              unieszkodliwic forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
              f=154&w=29093596&a=32938444
              • Gość: Polo Dojenie z kasy IP: *.aster.pl 20.02.06, 19:47
                To jest typowe dojenie z kasy(kasa za wydanie zaświadczenia, kasa za jazdy
                dodatkowe,kasa za egzamin wewnętrzny),które praktykują dosyć powszechnie małe
                szkółki jazdy oraz firmy z dziwnie tanimi kursami.
                • Gość: Polo Re: Dojenie z kasy IP: *.aster.pl 20.02.06, 22:45
                  Wystarczy wybrać jakąś dużą szkołę z normalną ceną i nie mieć problemów.
    • Gość: kol Re: opłata za wystawienie zaświadczenia o kursie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 22:31
      Czyżbys uważał, że ośrodki szkolenia to instytucje charytatywne ?
      Idż do urzędu państwowego do opłacanych przez państwo urzędników i poproś o
      jakiekolwiek zaświadczenie a będziesz musiał zapłacić !
      Tak dzika konkurencja z cenami kursów poniżej kosztów to tylko w Polsce
      istnieje.
      pozdr
      • Gość: X opłata za wystawienie zaświadczenia IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 06:53
        Porównanie opłat za "zaświadczenie" w Urzędzie Państwowym
        jest trochę nie trafne.
        Gdy w Urzędzie chcesz np: zaświadczenie o swoim urodzeniu, to płacisz za własne
        urodzenie :-)(czyli zwracasz becikowe) tyle , że w znaczkach skarbowych.....
        Pieniądze ze znaczków skarbowych idą na dochód Narodowy.

Na co idzie dochód z zaświadczenia o tym , że już raz zapłaciłeś za kurs (i to
        nie mało ) ???
        Chyba na piwo dla Pana kierownika :-)
      • Gość: rastt Re: opłata za wystawienie zaświadczenia o kursie IP: *.compower.pl 21.02.06, 13:36
        nie interesuje mnie czy sa instytucjami charytatywnymi, tylko czy funkcjonuja
        zgodnie z prawem- to jets dla mnie wazne jako dla klienta takiej szkoly, nie
        mam zamiaru placic za cos za co sie nie placi, ani byc oszukiwanym.
        • Gość: anulka26 Re: opłata za wystawienie zaświadczenia o kursie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 13:19
          ja czegoś nie rozumiem. mi wydali zaswiadczenie bez problemu bez opłat -gdzie
          mialam sama swiadomośc ze jezdze nienajlepiej i będe musiała dokupic kilka
          godzin-ale jak mój instruktor powiedził niekoniecznie u niego i niekoniecznie w
          tej szkole jazdy,podbił mi karte wlasciel szkoły wydał zaswiadczenie i sie
          zapisałam na kurs,a te dodatkowe wykupuje teraz bo egzamin mam 15 marca. za
          zadne zaswiadczenia nie płaciłam-i myslałam że tak wszedzie jest. ale widać
          mialam naprawde szczescie wybierając ta szkołe
    • Gość: on Re: opłata za wystawienie zaświadczenia o kursie IP: *.rwe.com 21.02.06, 07:46
      nie ja nie płaciłem ani grosza!!
      • Gość: Lenka Re: opłata za wystawienie zaświadczenia o kursie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 13:33
        To jest czyste zdzieranie kasy z kursantów, ale zapisując się na tani kurs
        prawa jazdy należy wcześniej zapytać co dokłanie obejmuje cena kursu, bo
        pózniej wychodzą właśnie tego typu sprawy że za egzaminy wewnętrzne lub za
        wystawienie jakiegoś kwitka jest pobierana opłata, gdyż to nie obejmowało ceny
        kusru ...
        • Gość: Kol Dojenie z kasy IP: *.aster.pl 21.02.06, 19:29
          Z reguły na początku przed zapisem na kurs takie szkółki mówią co innego a na
          końcu wychodzi co innego (oczywiście na niekorzyść klienta tzw."jelenia").
    • Gość: instruktor Re: opłata za wystawienie zaświadczenia o kursie IP: 87.207.98.* 23.02.06, 09:41
      Zaświadczenia o ukończeni kursu nie musi ci wystawiać ale wtórnik musici dać i
      to za darmo
      • Gość: Instruktor 2 Kompletna odpowiedź IP: *.aster.pl 23.02.06, 10:10
        Tak jak za zaświadczenie o ukończeniu kursu nieuczciwa szkoła jazdy może żądać
        pieniędzy tak za wtórnik karty przeprowadzonych zajęć również (w zasadzie za
        wszystko).W przepisach nic na ten temat nie jest napisane (luka)i w związku z
        tym różni cwaniacy i inni właściciele "dziwnych" szkół zaczęli interpretować
        przepisy pod siebie (czytaj:wyciągać od klientów pieniądze).
        Niestety w przepisach jest paragraf,który mówi,że szkoła może nie wydać
        zaświadczenia o ukończeniu kursu jeżeli kursant nie posiadł odpowiednich
        umiejętności - i to jest czasami pole do popisu dla naciągaczy: jeżeli klient
        nam za coś tam nie zapłaci (dodatkowe jazdy,zaświadczenia,dopłaty,itp.)to mu
        nie wydamy zaświadczenia ukończenia kursu,bo jeszcze nie posiada
        wystarczających umiejętności-i koło się zamyka.
        Przed wyborem szkoły należy zwrócić uwagę na podejrzanie niską cenę kursu za
        którą mogą czychać tego typu "pułapki".
        • Gość: rastt Re: Kompletna odpowiedź IP: *.compower.pl 23.02.06, 14:46
          czy wtórnik wystarcza do tego żeby pójść do innej szkoły ? a później po
          odbyciu jazd..na egzamin ...?czy musi to być orginał?
          • Gość: Instruktor 2 Re: Kompletna odpowiedź IP: *.aster.pl 23.02.06, 20:45
            Wystarczy wtórnik lub nawet xero poświadczone przez starą szkołę za zgodność z
            oryginałem.
            • Gość: rastt Re: Kompletna odpowiedź IP: *.compower.pl 23.02.06, 21:40
              to bardzo dobrze ...chociaz tyle poniewaz wlasciciel szkoly z ktorym mialem
              watpliwa przyjemosc ...to poprostu czysta esencja wszytskich mozliwych oszustw
              i kanciarstw jakie tylko mozna zrobic na kursie jazdy:
              -za wtornik wzial sobei 50 pln
              -cene kursu po kursie zmienil i podniosl o 100pln twierdzac ze taka byla od
              poczatku (sic!)
              restze juz nwaet nieche mi sie pisac..
              poraz pierwszy sie spotkalem z takim jawnym bezprawiem...
              nawet niebardzo jest sie gdzie udac zeby ukrucic mu te oszustwa ktore psuja
              dobre imie innych szkol...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka