Dodaj do ulubionych

koperta:/:/:/

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 09:20
hej wiecie moze jak czesto egazninatorzy wymagaja parkowania rownoleglego
tylem? nie wychodzi mi to a nievbawem egazmin nie chcialbym przez to oblac. A
moze macie jakies sposoby na to dziadowstwo?
Obserwuj wątek
    • Gość: skov Re: koperta:/:/:/ IP: 213.199.253.* 03.01.07, 09:33
      raczej rzadko ponieważ trzeba znaleźć odpowiednią ilość miejsca (1,5 długości
      auta) a obecnie w godzinach szczytu jest to dość trudne. Ale trzeba poćwiczyć bo
      nigdy nic nie wiadomo.
      • mala_rewolucja Re: koperta:/:/:/ 03.01.07, 10:20
        w woli sprostowania...dwie długości samochodu - taka powinna być odległość
        między dwoma samochodami.
        Co do sposobu. Ja też miałam spory problem z parkowaniem tyłem - jedyna rada to
        ćwiczyć - wiem, że to banalne, ale tak jest. A może problem leży w tym, że
        instruktor kiepsko Ci wytłumaczył jak parkować??
        • Gość: marcin Re: koperta:/:/:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 10:29
          chodzi o to jego,, pol obrotu tu, pol obrotu tam, tu kat 48 stopini, jak
          widzisz to a jak widzisz tamto'' gdzie to spamietac!!! moze ktos umie prosciej
          wytlumacztc???
          • Gość: skov Re: koperta:/:/:/ IP: 213.199.253.* 03.01.07, 13:45
            w ruchu drogowym sposób na kręcenie kierownicą o ileś stopni nic nie daje,
            warunki są zmienne, nie ma słupków. Ćwiczyć, ćwiczyć i bedzie wychodziło.
        • Gość: skov Re: koperta:/:/:/ IP: 213.199.253.* 03.01.07, 13:41
          • Gość: skov Re: koperta:/:/:/ IP: 213.199.253.* 03.01.07, 13:42
            fakt,około 2 długości samochodu
    • Gość: asia_łódź Re: koperta:/:/:/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.07, 15:08
      hej
      w Łodzi trzy z moich siedmiu podejść rozpoczynały się właśnie od parkowania
      równoległego tyłem; też długo nie wychodził mi ten manewr ale w końcu trafiłam
      na super intruktora który w prosty i logiczny sposób wyjaśnił mi o co chodzi;
      pozdr.
      • Gość: S ---> Re: koperta:/:/:/ IP: *.aster.pl 03.01.07, 20:22
        Ja miałem takowe. Uważam za najprostsze (nie licząć parkowania skosnego)
        • Gość: X Jak ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 00:46
          - Spokojnie i startując (do tyłu) z odpowiedniego miejsca !

Zauważyłem, że większość niewprawnych kierowców lub kandydatów rozpoczyna ten
          manewr w złym miejscu w stosunku do pojazdu stojącego obok !
          Najczęściej można to zaobserwować na parkingach osiedlowych.
          Jeżeli ktoś nie ma dobrze tego wytrenowanego (i poczucia odległości) , to się
          męczy i męczy , a co dopiero mówić o Egzaminie.
          Co prawda osoba udająca się na Egzamin powinna być z góry na taki manewr
          nastawiona :-)

A teraz najważniejsze - aby manewr ten zrobić dobrze, płynnie i w miarę szybko,
          to należy zatrzymać obok pojazdu zaparkowanego w odległości (z boku) około 50-
          80cm. , a tylne zderzaki tak , aby były obok siebie.
          Jeżeli z takiej pozycji rozpoczniesz cofanie z jednoczesnym dość szybkim
          obracaniem kierownicą, to napewno się zmieścisz nie zahaczając stojącego obok
          pojazdu.
          W ~~połowie drogi ---kółka do prostej ,a póżniej kręcisz do oporu w przeciwnym
          kierunku.

Wydaje mi się , że to jest najbardziej proste i sprawdzalne w parkowaniu na
          ulicy, gdzie odległości są w każdym przypadku inne niż na "Placu".
    • Gość: Agata Re: koperta:/:/:/ IP: 83.19.250.* 09.01.07, 23:47
      Moj sposob (i jednoczesnie wytlumaczony przez instruktora) wyglada nastepujaco:
      Gdy juz zrownamy sie z samochodem obracamy glowke do tylu i gdy zaczynamy mijac
      tyl tego samochodu krecimy do oporu w prawo, nastepnie patrzymy na tylna szybe i
      na jakiej wysokosci jest reflektor tego samochodu z tylu. Gdy reflektor bedzie
      mniej wiecej w polowie naszej tylnej szyby odkrecamy dwa razy w lewo i jedziemy
      powolutku prosto( a dokladnie na ukos, ale prosto w strone kraweznika).
      Patrzymy w miedzy czasie w lewe lusterko, jak juz sie schowamy za samochodem to
      odkrecamy juz do oporu w lewo i w takiej pozycji (ogladajac sie to w przod to w
      tyl (by nie walnac w ktorys z samochodow:P) prostujemy samochod. Parkujemy wrecz
      idealnie. :)
    • Gość: Agata Re: koperta:/:/:/ IP: 83.19.250.* 09.01.07, 23:49
      Hyh, mam nadzieje ze ktos cos z tego zrozumial! W razie niejasnosci, pytajcie:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka