Dodaj do ulubionych

pytanie o testy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 20:56
img71.imageshack.us/img71/9089/aaaaa3ob.jpg
czemu to jest zle? ma byc niby B i C
Obserwuj wątek
    • no-comments Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:03
      A czy czegoś w tym pytaniu nie brakuje?? Na przykład, że pojazdy jadą we mgle
      albo zbliżają się do jakiegoś ograniczenia prędkości, przejazdu kolejowego,
      czegokolwiek??
      • Gość: fduisfhiusdf Re: pytanie o testy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 21:08
        nie, dokladnie takie jest na portalu gazeta
        • no-comments Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:15
          śmieszne moim zdaniem... ja też bym zaznaczyła 1 i 3. Może ktoś zarządzający
          stroną coś źle wkleił. Pzdr
          • tsa5 Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:30
            w tej sytuacji tylko a). Szczególną ostrożność musi zachować tylko kierujący
            sam. wyprzedzającym, w/g KD
            • Gość: ... Re: pytanie o testy IP: 195.116.125.* 20.01.07, 21:48
              sa5 napisała:

> w tej sytuacji tylko a). Szczególną ostrożność musi zachować tylko kierujący
              > sam. wyprzedzającym, w/g KD

Dlaczego tylko wyprzedzający ma zachować szczególną ostrożność?? Sam fakt, że
              wyprzedzany nie powinien zwiększać prędkości, czasem jeśli to duże auto (np
              ciężarowe) to chyba nawet powinien umożliwić wyprzedzajacemu to wyprzedzanie
              poprzez np zjechanie bardziej do prawej, ale czemu ma nie być ostrożny??
              Przecież gdy wyprzedzający będzie już zjeżdzał na jego pas moze mu zajechać
              drogę niepsodziewanie (bo np nagle pojawi się coś z naprzeciwka). no chyba, że
              diabeł tkwi w szczegółach i chodzi o SZCZEGóLNą ostrożność a nie tylko
              OSTROżNOść (bo ostrożnośc ma zachować każdy uczestnik ruchu zawsze i wszędzie
              chyba).
              • tsa5 Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:58
                Dokładnie jest tak jak piszesz, diabeł tkwi w szczegółach.Kodeks Drogowy
                reguluje kiedy należy zachować szczególną ostrożność, w tym przypadku SZCZEGÓLNĄ
                ostrożność musi zachować wyprzedzający a wskazane by było zachowywać ją zawsze,
                dlatego dodałem w/g KD.
        • tsa5 Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:18
          taka sytuacja występuje w testach ale jest inne pytanie i inne są możliwości
          odpowiedzi.
    • Gość: fduisfhiusdf Re: pytanie o testy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 21:12
      i jeszcze jednoo
      img406.imageshack.us/img406/835/aaaaa0mo.jpg
      czemu 3 jest zle zaprakowane a inne nie? gdzie mog epoczytac o tym jakie mgoa
      byc odleglosci?
      • reivena Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:17
        w Kodeksie Drogowym. Rozdział "zatrzymanie i postój"
        • Gość: linia frontu Re: pytanie o testy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 21:26
          odnośnie do tego 2, to ewidentnie 3 jest prawidłowo zaparkowany, min. 10m od
          skrzyżowania, min. 10m od przejścia dla pieszych, w kodeksie jest wszystko, a w
          tym pierwszym też mi czegoś brakuje, nie wiem np. z jaką prędkością jadą, więc
          nie wywnioskuję, czy mają ograniczyć, czy nie.
      • no-comments Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:24
        ufff ekspertem nie jestem ale daj sobie spokój z tymi testami na gazecie, niexle
        mieszają w głowie.
        Moim zdaniem w pytaniu z parkowaniem tylko pojazd numer 3 jest zaparkowany
        prawidłowo.
        Co do odległosci to chyba jest tak, niech ktoś poprawi jeśli się mylę.

Nie mozńa parkować (wszystko oczywiście syutacje nie wynikające z warunków
        drogowych):
        - 10 metrów od przejazdów tramwajowych i kolejowych
        - 10 metrów przed przejściami dla pieszych i przed skrzyżowaniami (na drogach
        dwukierunkowych gdzie są tylko dwa wyznaczone pasy ruchu- także nie mozn 10 m za
        przejściem dla pieszych)
        - 10 metrów przed sygnalizatorem świetlnym
        - 15 metrów od znaku oznaczającego przystanek (przed i za)
        - parkując na chodniku musisz zostawić 1,5 metra chodnika dla pieszych

nic mi więcej nie przychodzi do glowy
        • tsa5 Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:43
          W tych odległościach co podałaś można parkować, pozdrawiam serdecznie
          • no-comments Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:55
            tsa5 napisała:

> W tych odległościach co podałaś można parkować, pozdrawiam serdecznie

Jak to można?? Możesz wytłumaczyć?? Chyba zaczynam kompletnie głupieć bo nie
            rozumiem??
            • tsa5 Re: pytanie o testy 20.01.07, 22:06

Nie mozńa parkować (wszystko oczywiście syutacje nie wynikające z warunków
              drogowych):
              - 10 metrów od przejazdów tramwajowych i kolejowych
              - 10 metrów przed przejściami dla pieszych i przed skrzyżowaniami (na drogach
              dwukierunkowych gdzie są tylko dwa wyznaczone pasy ruchu- także nie mozn 10 m za
              przejściem dla pieszych)
              - 10 metrów przed sygnalizatorem świetlnym
              - 15 metrów od znaku oznaczającego przystanek (przed i za)
              - parkując na chodniku musisz zostawić 1,5 metra chodnika dla pieszych

nic mi więcej nie przychodzi do glowy

Nie mniej niż 10 metrów...
              • no-comments Re: pytanie o testy 20.01.07, 22:15
                > Nie mniej niż 10 metrów...

Hmm nieprecyzyjnie się wyraziłam- oczywiście, że miałam na myśli, że podane
                przeze mnie wartości są graniczne (znaczy, że:
                powyżej...np 10 metrów...można,
                poniżej (czyli na krótszym odcinku)...nie można
                założyłam, że każdy się domyśli;)

Chociaż samo stwierdzenie na początku...parkowanie ale nie wynikające z warunków
                ruchu- przepraszam to już był szczyt idiotyzmu...;)
          • Gość: aaa Re: pytanie o testy IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.01.07, 21:56
            W ustawie prawo drogowe nie istnieje pojęcie parkowanie. Musicie rozróżniać
            zatrzymanie od postoju, może Wam to coś ułatwi. Pozdrawiam. Nie ma głupich
            pytań... .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka