Gość: fduisfhiusdf IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 20:56 img71.imageshack.us/img71/9089/aaaaa3ob.jpg czemu to jest zle? ma byc niby B i C Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
no-comments Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:03 A czy czegoś w tym pytaniu nie brakuje?? Na przykład, że pojazdy jadą we mgle albo zbliżają się do jakiegoś ograniczenia prędkości, przejazdu kolejowego, czegokolwiek?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fduisfhiusdf Re: pytanie o testy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 21:08 nie, dokladnie takie jest na portalu gazeta Odpowiedz Link Zgłoś
no-comments Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:15 śmieszne moim zdaniem... ja też bym zaznaczyła 1 i 3. Może ktoś zarządzający stroną coś źle wkleił. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tsa5 Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:30 w tej sytuacji tylko a). Szczególną ostrożność musi zachować tylko kierujący sam. wyprzedzającym, w/g KD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: pytanie o testy IP: 195.116.125.* 20.01.07, 21:48 sa5 napisała: > w tej sytuacji tylko a). Szczególną ostrożność musi zachować tylko kierujący > sam. wyprzedzającym, w/g KD Dlaczego tylko wyprzedzający ma zachować szczególną ostrożność?? Sam fakt, że wyprzedzany nie powinien zwiększać prędkości, czasem jeśli to duże auto (np ciężarowe) to chyba nawet powinien umożliwić wyprzedzajacemu to wyprzedzanie poprzez np zjechanie bardziej do prawej, ale czemu ma nie być ostrożny?? Przecież gdy wyprzedzający będzie już zjeżdzał na jego pas moze mu zajechać drogę niepsodziewanie (bo np nagle pojawi się coś z naprzeciwka). no chyba, że diabeł tkwi w szczegółach i chodzi o SZCZEGóLNą ostrożność a nie tylko OSTROżNOść (bo ostrożnośc ma zachować każdy uczestnik ruchu zawsze i wszędzie chyba). Odpowiedz Link Zgłoś
tsa5 Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:58 Dokładnie jest tak jak piszesz, diabeł tkwi w szczegółach.Kodeks Drogowy reguluje kiedy należy zachować szczególną ostrożność, w tym przypadku SZCZEGÓLNĄ ostrożność musi zachować wyprzedzający a wskazane by było zachowywać ją zawsze, dlatego dodałem w/g KD. Odpowiedz Link Zgłoś
tsa5 Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:18 taka sytuacja występuje w testach ale jest inne pytanie i inne są możliwości odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fduisfhiusdf Re: pytanie o testy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 21:12 i jeszcze jednoo img406.imageshack.us/img406/835/aaaaa0mo.jpg czemu 3 jest zle zaprakowane a inne nie? gdzie mog epoczytac o tym jakie mgoa byc odleglosci? Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:17 w Kodeksie Drogowym. Rozdział "zatrzymanie i postój" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linia frontu Re: pytanie o testy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 21:26 odnośnie do tego 2, to ewidentnie 3 jest prawidłowo zaparkowany, min. 10m od skrzyżowania, min. 10m od przejścia dla pieszych, w kodeksie jest wszystko, a w tym pierwszym też mi czegoś brakuje, nie wiem np. z jaką prędkością jadą, więc nie wywnioskuję, czy mają ograniczyć, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
no-comments Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:24 ufff ekspertem nie jestem ale daj sobie spokój z tymi testami na gazecie, niexle mieszają w głowie. Moim zdaniem w pytaniu z parkowaniem tylko pojazd numer 3 jest zaparkowany prawidłowo. Co do odległosci to chyba jest tak, niech ktoś poprawi jeśli się mylę. Nie mozńa parkować (wszystko oczywiście syutacje nie wynikające z warunków drogowych): - 10 metrów od przejazdów tramwajowych i kolejowych - 10 metrów przed przejściami dla pieszych i przed skrzyżowaniami (na drogach dwukierunkowych gdzie są tylko dwa wyznaczone pasy ruchu- także nie mozn 10 m za przejściem dla pieszych) - 10 metrów przed sygnalizatorem świetlnym - 15 metrów od znaku oznaczającego przystanek (przed i za) - parkując na chodniku musisz zostawić 1,5 metra chodnika dla pieszych nic mi więcej nie przychodzi do glowy Odpowiedz Link Zgłoś
tsa5 Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:43 W tych odległościach co podałaś można parkować, pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
no-comments Re: pytanie o testy 20.01.07, 21:55 tsa5 napisała: > W tych odległościach co podałaś można parkować, pozdrawiam serdecznie Jak to można?? Możesz wytłumaczyć?? Chyba zaczynam kompletnie głupieć bo nie rozumiem?? Odpowiedz Link Zgłoś
tsa5 Re: pytanie o testy 20.01.07, 22:06 Nie mozńa parkować (wszystko oczywiście syutacje nie wynikające z warunków drogowych): - 10 metrów od przejazdów tramwajowych i kolejowych - 10 metrów przed przejściami dla pieszych i przed skrzyżowaniami (na drogach dwukierunkowych gdzie są tylko dwa wyznaczone pasy ruchu- także nie mozn 10 m za przejściem dla pieszych) - 10 metrów przed sygnalizatorem świetlnym - 15 metrów od znaku oznaczającego przystanek (przed i za) - parkując na chodniku musisz zostawić 1,5 metra chodnika dla pieszych nic mi więcej nie przychodzi do glowy Nie mniej niż 10 metrów... Odpowiedz Link Zgłoś
no-comments Re: pytanie o testy 20.01.07, 22:15 > Nie mniej niż 10 metrów... Hmm nieprecyzyjnie się wyraziłam- oczywiście, że miałam na myśli, że podane przeze mnie wartości są graniczne (znaczy, że: powyżej...np 10 metrów...można, poniżej (czyli na krótszym odcinku)...nie można założyłam, że każdy się domyśli;) Chociaż samo stwierdzenie na początku...parkowanie ale nie wynikające z warunków ruchu- przepraszam to już był szczyt idiotyzmu...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: pytanie o testy IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.01.07, 21:56 W ustawie prawo drogowe nie istnieje pojęcie parkowanie. Musicie rozróżniać zatrzymanie od postoju, może Wam to coś ułatwi. Pozdrawiam. Nie ma głupich pytań... . Odpowiedz Link Zgłoś