Dodaj do ulubionych

lusterka a parkowanie

22.05.07, 22:34
Witam, mam pytanie związane z parkowaniem równoległym na egzaminie
praktycznym. Czy mogę opuścić sobie lusteka boczne tak, by lepiej móc widzieć
koła (łatwiej jest mi wtedy dojechać do krawężnika). Oczywiście po
zakończonym parkowaniu zmienię ich ustawienie na 'normalne'.
Obserwuj wątek
    • Gość: ff Nie mozesz IP: *.betanet.pl 22.05.07, 22:38
    • Gość: eliza Re: lusterka a parkowanie IP: *.acn.waw.pl 22.05.07, 22:39
      nie możesz
    • Gość: rybak Re: lusterka a parkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 23:40
      Zasady egzaminu nie wiedzą, że lusterka regulowane, kamery, detektory cofania
      zapewniają większe bezpieczeństwo i ułatwiają parkowanie.
      • Gość: neo Re: lusterka a parkowanie IP: *.sileman.net.pl 15.06.07, 04:45
        nie możesz lusterka są tylko do pomocy można zerknąć jak raz je ustawisz nie
        mozesz ich poprawic musisz patrzeć w tylko szybe BEZSENS ale trudno
        pozdrawiam
        • jerzymann Re: lusterka a parkowanie 15.06.07, 07:33
          ewentualnie możesz ustawić sobie od razu lusterko na koło na samym początku
          egzaminu. tylko że musisz dobrze czuć samochód przy wyprzedzaniu, czy innych
          manewrach, bo z tego lusterka już nie skorzystasz. da się to zrobić, bo sam tak
          zdawałem (zdałem za 1 razem), tylko że to było już jakiś czas temu i nie wiem
          jak teraz egzaminatorzy na to patrzą. podpytaj swojego instruktora czy w Twoim
          mieście nie będą się tego czepiać. oni czasami mogą to wiedzieć.
          pozdrawim i powodzenia.
          • watashi79 Re: lusterka a parkowanie 15.06.07, 13:32
            jerzymann napisał:

> ewentualnie możesz ustawić sobie od razu lusterko na koło na samym początku
            > egzaminu. tylko że musisz dobrze czuć samochód przy wyprzedzaniu, czy innych
            > manewrach, bo z tego lusterka już nie skorzystasz.

po pierwsze to może być niebezpieczne. po drugie: parkujesz raz, a chwil kiedy
            trzeba spojrzeć w lusterko będzie dużo więcej.

ja (może to zależy od wzrostu i samochodu) przy równoległym widziałem kawałek
            krawężnika, ale generalnie parkowałem patrząc w tylną szybę i prawy reflektor
            samochodu z tyłu. na lusterko tylko "wyrównywałem", żeby być równolegle do
            krawężnika.
            • ula19872 Re: lusterka a parkowanie 15.06.07, 21:54
              Dzięki za odpowiedzi, na szczęście na ostatnim egzaminie miałam tylko
              parkowanie prostopadłe. Swoją drogą to powinniśmy parkować w taki sposób, jak
              nam wygodnie i by nie stworzyć niebepieczeństwa. W końcu nie każdy po kursie
              umie parkować 'na wyczucie'. Mam nadzieje, że moim autem łatwiej będzie mi
              zaparkować, choć na razie pod sklepem parkuje daleko, czyli tam gdzie jest
              duuużo wolnego miejsca ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka