IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 12:25
podobno jest taka ustawa że egzamin ma się odbyc w ciągu miesiąca od wpłacenia
pieniędzy , a zwykle trzeba czekać ok 2 miesięcy.
wiecie gdzie to jest napisane i czy można to wykorzystać w przyspieszeniu terminu?
Obserwuj wątek
    • Gość: odwołujący się Re: TERMIN IP: *.aster.pl 25.07.07, 13:32
      Nikt nic nie wie w tym kraju , tak uczą ;)
      Żebyś miał problemy z dochodzeniem swoich praw a urzędnik wmówi ci co zechce i po swojemu zinterpretuje przepis.
      Możesz przenieść się do Wordu gdzie jest mniej chętnych i termin wynosi miesiąc ,tylko nie wiem czy będzie łatwiej i normalnie.
    • Gość: john Re: TERMIN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 18:06
      jest to zapisane w dzienniku ustaw nr 217. pozdrawiam
      • Gość: ja Re: TERMIN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 20:02
        już mam:)
        Rozdział 5 § 28
        1. Ośrodek egzaminowania wyznacza termin umożliwiający przeprowadzenie egzaminu
        w okresie nie dłuższym niż 30 dni od dnia złożenia wymaganych dokumentów.

• Gość: odwołujący się Re: TERMIN IP: *.aster.pl 26.07.07, 12:17
          Po powrocie z Wordu napisz co wywalczyłeś :)
          Jakby ta w okienku nie chciała ci dać bliższego terminu , powiedz że chcesz z dyrektorem rozmawiać :)
          • Gość: kama Re: TERMIN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 21:05
            Ja w poniedziałek złożyłam skargę na długie terminy, powołując się właśnie na
            zapis „ośrodek egzaminowania wyznacza termin umożliwiający przeprowadzenie
            egzaminu w okresie nie dłuższym niż 30 dni od dnia złożenia wymaganych
            dokumentów.” Od pana koordynatora usłyszałam mniej więcej, że "to taki kraj",
            że skarga nic nie da, że to problem wszystkich WORD-ów. Egzamin mogą
            przyspieszyć co najwyżej, jak ktoś zrezygnuje... Skargę i tak złożyłam. Piszcie
            skargi. Jak wszyscy będą siedzieć cicho, to na pewno się nic zmieni, a
            kierownictwo będzie się usprawiedliwać, że "to taki kraj".

Zastanawiam się jeszcze nad jakimś donosieniem do prokuratury - jak by nie
            patrzeć, to przecież łamanie prawa, i to na masowę skalę. Co więcej, jak na mój
            gust, tak długie terminy oczekiwania na egzamin, to również zachęcanie, a może
            nawet podżegnanie zdających do łamania prawa - jazdy bez prawa jazdy czy
            załatwienia sobie dokumentu w "szybyszy" sposób.
            • Gość: kama Re: TERMIN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 21:09
              doniesieniem oczywiście zamiast "donosieniem"
              • Gość: jadzia Re: TERMIN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 22:06
                jak to w Polsce... pewnie zmienią ustawę z 30 na 90dni :/
                • Gość: Goska Re: TERMIN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 22:15
                  U mnie w miescie czeka sie dokladnie miesiac. Bylam zapisywac sie na egzamin 23
                  lipca, a termin egzaminu wyznaczono mi na 20 sierpnia. Nie wiem jak oni to
                  robia,bo zdaje pierwszy raz i nie zdazyam sie zapoznac z tym:)
                  • Gość: jadzia Re: TERMIN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 22:26
                    wow a w jakim mieście??
                    • Gość: chinka Re: TERMIN IP: *.acn.waw.pl 26.07.07, 22:31
                      w pewnym chińskim mieście
                      • Gość: Goska WORD Konin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 22:35
                        Chetnych maja bardzo duzo,bo nawet ludzie z Poznania u nas zdaja, bo w
                        Poznaniu tez czeka sie ok 1,5-2 mies.

Chociaz osoba za mna dostala termin na 6 wrzesnia...
                • Gość: odwołujący się Re: TERMIN IP: *.aster.pl 26.07.07, 22:31
                  Ten przepis nie ma racji bytu bo zależy wyłącznie od ilości zdających którzy chcą się zgłosić do zdawania. Niewiele można na to poradzić.
                  Tak samo jest z kolejkami do lekarzy , taki kraj ;)

Gdyby egzaminatorkami były panie w skąpej bieliźnie na egzamin ze 6 miesięcy by czekali panowie , żeby tylko w tym Wordzie zdawać, ustawiłyby się długie kolejki :)

A może chcesz zeby bylo tak jak kiedyś , ktoś na tym forum napisał że zdawali w FSO 1500 i w 4 zdawali na raz. Tylko się zmieniali co 1000 m przejechanych ,często na prostej drodze nie wykonując żadnego manewru a egzaminator potem zaliczał egzamin . Hehe to był dopiero numer.
                  • Gość: kama Re: TERMIN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 00:10
                    Przepis ma rację bytu, a jeśli wszyscy myśleliby, że na kolejki nic nie można
                    poradzić, nadal żylibyśmy w PRL-u.

Jeśli jest dużo zdających, ośrodki powinni zwiększyć swoją przepustowość albo
                    powinny powstać nowe ośrodki. Tak dużo zdających nie pojawiło się przecież z
                    dnia na dzień, a problem trwa i trwa. Przepis mówi, że egzamin powinien odbyć
                    się w terminie do 30 dni od złożenia dokumentów. Zatem może to być np. tydzień,
                    jak jest mało zdających, a 30 dni, jak jest ich dużo. Dlaczego nie ma teraz
                    takich kolejek w sklepach jak za PRL-u? Bo jest odpowiednia podaż, którą
                    zapewnia konkurencja i wolny rynek. W WORD-ach, jak widać, nadal komunizm. Może
                    należałoby je sprywatyzować? Wtedy kolejki z pewnością by zniknęły.

Z lekarzami to nie najlepsza analogia moim zdaniem. Za egzaminy się
                    bezpośrednio płaci i WORD-y na tym zarabiają. Przeprowadzanie egzaminów to po
                    prostu biznes.
                    • Gość: from5 Re: TERMIN IP: 82.139.13.* 27.07.07, 07:06
                      Zdawałem we Wrocku 23.07(pozytywnie). Zerknąłem na tablicę terminów. Można już
                      było zdawać praktyczny nawet 24.07.Najpózniejszy termin Przy zapisie 23.07 to
                      był 03.08.Szok...Ja czekałem 3 tygodnie.
                      • Gość: odwołujący się Re: TERMIN IP: *.aster.pl 27.07.07, 10:54
                        Mogli Cię przecież wogóle nie zapisać z powodu braku wolnych miejsc.
                        Tak samo jest w liceum , czy każdego muszą przyjmować do szkoły jeśli nie ma miejsc a są chętni ?
                        A z przychodniami podałem dobry przykład , gó... się znasz.
                        Nawet gdyby zbudowali więcej Wordów to za mało jest egzaminatorów.
                        Zostać egzaminatorem jest trudno więc to nie takie proste jak się tobie wydaje.
                        Do tego doszły patologie związane z korupcją i musieli zamknąć część egzaminatorów , może dlatego takie kolejki ?
                        Inną sprawą jest że egzaminatorzy nie potrafią zgodnie z wytycznymi egzaminować , tylko robią to po swojemu niektórzy.
                        Jak trafisz na sadyste to moze odechce ci się tak szybko zdawać :P
                        Word nie ma obowiązku zapisać Cie na termin powyżej miesiąca , więc mogą wcale nie zapisywać.
                        Gdy wprowadzą kary dla Wordów to taka sytuacja będzie.
                        Może mi jeszcze podasz przyczyne korków w mieście , dlaczego blokują ulice i jak z tym problemem walczyć ;) Za duża jest podaż czy popyt ? :D
                        • Gość: kama Re: TERMIN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 13:12
                          Dlaczego tak bronisz tych kolejek? WORD-y są najwyraźniej źle zarządzane,
                          system jest zły, stąd tak długie kolejki. Jakoś do prywatnych gabinetów
                          lekarskich nie ma kolejek, płacisz i idziesz na wizytę. Przeprowadzanie
                          egzaminów na prawo jazdy to usługa, za którą też płacisz z własnej kieszeni
                          (ale czekasz nawet miesiącami). WORD-y mają świadczyć tę usługę, a nie robić
                          ludziom łaskę, bo od świadczenia takich usług one właśnie są. A przeciwko
                          wszelkim patologiom, długim terminom należy protestować.
                          • Gość: jadzia POMYSŁ JADZI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 18:50
                            załóżmy zdaje 5 osób egzamin na placu(+miasto jak sie uda) trwa od 15:40-19:00
                            po 40 min na głowe.
                            3 osoby nie zdadzą na łuku, 1 na górce , 1-ej uda sie wyjechac na miasto. Koniec
                            egzaminu po 17stej i egzaminator jedzie sobie do domu a ma zapłacone do 19!

Moim zdaniem każdy powinien wykorzystac swoje 40 minut jeśli chce , bo zapłacił
                            za tyle , więc powinna byc mozliwosc wyjechania na miasto dla wszystkich albo
                            poćwiczenie łuku, jak kto chce.

Albo powinni zapisywac 7 osób zamiast 5-ciu. spokojnie by sie zmiescili do
                            19stej, a kolejki by sie troche skróciły.
                            2 osoby tu 2 tam. jakieś 20 osób więcej na dzień by skorzystało w WORDZIE

co wy na to??
                            • Gość: ja Re: POMYSŁ JADZI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 21:30
                              to nie przejdzie...
    • crayzolka Niezły żart 27.07.07, 11:09
      A w Krakowie jak zwykle zebrało się ludziom na żarty, na stronach MORD jest
      informacja, że istnieje możliwość zapisu na egzamin teoretyczny, praktyczny i
      łączony (teoria + praktyka) kat. B w okresie dłuższym niż 30 dni :D
      Możliwość, która już dawno stała się koniecznością :)

www.mord.krakow.pl/index2.php?actionId=mordActionGetSection&articleId=art003&href=okres30dni2

Mogliby tę informację usunąć ze strony, jako dawno już nieważną, ale chyba
      marzą o rozbawieniu kandydatów na kierowców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka