Dodaj do ulubionych

moj problem... jak go rozwiazac?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 15:10
hej wszystkim! chcialbym sie Was poradzic.Moj problem polega an tym ze na badaniu lekarskim jest napisane ze bede meic termniowe prawo jazdy na 5 lat.Bylam wczesnij u okulisty i to moj blad( jestem krotkowidzem), bo slyszlam ze ludzie nosza soczewki i nie maja takeigo problemu. i ja tez nie chce go miec. Co moge teraz zrobc? da sie odkrecic to, isc jeszcze raz w soczewkach na badanie lekarskie, udać głupa i podmienic to zaswadzczenie lekarskie jak bede zanosila wszystkoe dokumenty do WORDU? prosze poweidzcze co tym sadzcie. ewa
Obserwuj wątek
    • nioma Re: moj problem... jak go rozwiazac? 06.12.07, 15:23
      ja tez nosze okulary (nie caly czas bo wade mam mala) i dostalam
      bezterminowe, moze chodzi o to, ze Twoja wada jest wieksza, ze moze
      sie poglebiac i dla bezpieczenstwa wlasnego oraz innych powinnas
      sprawdzac sie co 5 lat
      moim zdaniem powinnas pogodzic sie z decyzja i orzeczeniem lekarza i
      nie robic zadnych podmianek.
      • Gość: evika Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 15:50
        owszem, mam wieksza wade, - 2,5 ale inni maja po - 6 i dosatja bezterminowe. przeciez nie bede jezdzic na slepo ,bo zabije nie tylko inncyh ale i siebie, chodzi o fakt ciaglego wymeniania prawa jazdy jak inni nie musza a maja wieksza wade niz ja :-(.
      • Gość: evika Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 15:50
        owszem, mam wieksza wade, - 2,5 ale inni maja po - 6 i dosatja bezterminowe. przeciez nie bede jezdzic na slepo ,bo zabije nie tylko inncyh ale i siebie, chodzi o fakt ciaglego wymeniania prawa jazdy jak inni nie musza a maja wieksza wade niz ja :-(.
    • eurofan74 Re: moj problem... jak go rozwiazac? 06.12.07, 15:49
      Prawo jazdy na 5 lat nie oznacza, ze za 5 lat ponownie będziesz
      musiała zdać egzamin, tylko przejść badania lekarskie.
      Jeżeli "zmieścisz się w normie" - to ci przedłużą, jeśli wada się
      pogłębi - to dla bezpieczeństwa własnego i innych lepiej bedzie,
      jeśli nie będziesz jeździć.
      • Gość: evika Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 15:57
        chory jestes! co oznacza jezli zmieszcze sie w normie, nie jestem przeciez slepa! inni maja po - 6 i naprawde nic widza a jezdza i maja prawo jazdy bezterminowe. wiec nie gadaj jak nie wiesz. np. tobie moze sie tez wzrok pogorszyc a nie musisz nic wymieniac i placic, i wlasnie tacy pewne jedza jak ty i powoduja wypadki...
        • Gość: czesio Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 16:04
          nie bulwersuj sie tak i nie słuchaj głupich wypowiedzi po 1 niedługo pewnie
          wejda przepisy ze wszyscy beda miusieli co jakis czas przechodzic badania
          lekarskie. a po 2 w polsce mozan jezdzic samochodem majac wade grubo ponad -10
          wiec nie martw sie duzo ci do tego brakuje.
          • Gość: evika Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 16:24
            ale mi chodzi o to ze ja nie chce meic terminowego prawa jazdy, jasne ze bee mogla jedzic , bez laski i dysrkriminacji prosze...
      • Gość: ja:P Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 17:11
        ty normalnie wiesz co mowisz? jak zmiesci sie w normie? jakiej normie? -2,5 to
        nie jest znowu tak duzo! nie jest przeciez slepa...no ludzie nie przesadzajmy...
        moj brat ma -4,5 ma bezterminowe , jezdzi od 5 lat i zadnej stluczki ani innego
        problemu nie bylo....
        • Gość: czesio Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 17:18
          nikt ci nie dyskryminuje przeciez wada wzroku nie jest jazkims kaletwem . nie
          no porostu moim zdaniem zostan narazie przy tym przy czym jestes a za 5 lat
          pogadaj z lekarzem który bedzie ci przeprowadzał badania w koncu za to płacisz
          ze chesz bezterminowe. jesli zrobisz tak ze podmienisz te badania to np. w razie
          wypadku czego ci nie zycze potem nikt nie uwierzy ze nagle zrobiła ci sie wada
          wzroku. chociaz wiele ludzi tak robi i udaje głupich na badaniach i maja
          bezterminowe i wsumie nic sie niedzieje porostu maj wygodzniej bo zawsze to
          jakies koszty badania plus nowe prakow ok 130 zł. wiec zrób jak chesz jesli
          lekarz podczas badani nie spojrzy ci głeboko w oczy to pewnie da ci beztermnowe>
          • studentka_lub Re: moj problem... jak go rozwiazac? 06.12.07, 17:22
            mój kolega jest daltonista, jego okulista stwierdzil ze mu nie podpisze
            zaswiadczenia, poszedl do lekarza medycyny pracy (mamy takiego starszego oktora,
            ktory nic nie wymaga). Kolega powiedzial ze jest daltonista. Doktorek mu
            powiedział zeby pamietał ze czerwone jest na gorze a zielone jest na dole i mu
            podpisal:)
    • Gość: . Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 18:31
      Gość portalu: evika napisał(a):

> wszystkoe dokumenty do WORDU? prosze poweidzcze co tym sadzcie.

A zaniosłaś te badania już do ośrodka? Od tego wszystko zależy. Nie
      będę się rozwodzić.
      1. Jeśli zaniosłaś - jest problem. Możesz tylko poprosić tego
      lekarza, który wystawiał orzeczenie o "przepisanie" badania z tą
      samą datą, tylko, że "bezterminowo".
      2. Jeśli podmienisz badania po odebraniu dokumentów - będziesz miała
      nie w porządku dokumenty, więc na pewno Ci ich nie przyjmą. Chyba,
      że babka nie zwróci na to uwagi, ale prędzej, czy później to wyjdzie.
      3. Jeśli nie zaniosłaś badania do ośrodka - nie ma najmniejszego
      problemu, idziesz do innego lekarza.
      • Gość: evika Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 19:50
        do WORDU jeszcze nic nie zaniosłam. sa wszystkie dokumenty w buirze, tam gdzie robie prawo jazdy. Tam jest ten dokument ze mam terminowow na 5 lat, a mam to zaswadzenie od okulisty, bo glupia bylam i poszlam. mysle zeby je podmienic je w momencie jak bede zanosila dokumenty do WORDU i badania jeszcze raz zrobic ale w soczewkach. pozdr
      • Gość: evika Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 20:23
        Masz racje. pojde do tej lekarki i je ublagam. juz data tu nie jest wazna, bo chodzi tylko o zgodnosc pieczatki na karcie zajec teoretycznych i praktycznych( bo tam jest jej pieczatka) ale poprosze o date. moze sie zgodzi... ale sie wkopalam... ;-(
        • Gość: martek7 Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 20:59
          Myślę, że nie powinno być problemu z drugim zaświadczeniem. Lekarz też nie musi
          być ten sam. Po prostu taki, który ma uprawnienia do badania kierowców. Mojej
          koleżanki córka, już na egzaminie dowiedziała się, że powinna jeździć w
          okularach. Ewidentna pomyłka lekarza. Musiała przynieść drugie zaświadczenie i
          już. A poza tym, ja osobiście noszę okulary - 4 i dostałam bezterminowe. Sam
          lekarz zresztą stwierdził, że trzeba być nienormalnym, żeby jeździć jak się źle
          widzi. Ja nie wyobrażam sobie,że nie zmieniam szkieł w momencie pogorszenia wzroku.
          • Gość: evika Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:04
            ja to wszystko wiem, ale ja bylam glupia i poszlam do okluslity a ten nie ma mowy zeby dal mi beztermniowe i koniec. bo mam okulary ;-( dobjja mnie to bardzo
            • Gość: martek7 Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:09
              A dlaczego poszłaś do okulisty? Przecież nie ma takiego wymogu.
              • Gość: evika Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:12
                bo jak mam okulary to powiedziano mi ze mam isc do okulisty po zaswiadczenie ale okulista od razu wzial kartke i mi wszytko wypisal. ze na 5 lat :-(. teraz jutro chce isc do lekarza teog co przyszedl na ansze zajecia do osrodka i go ublagac zeby mi przepisal badania i zmienil na beztermniwoe. jak mi nie da zaczne przed nim ryczec heh
                • Gość: martek7 Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:19
                  No to rozumiem. Ktoś wprowadził Cię w błąd. O Boże co za ludzie, zawsze znajdzie
                  się mądry podpowiadacz. NO ale próbuj,może się uda. Powodzenia.
                • Gość: evika Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:25
                  dzieki, damz nac jutro jak poszlo...
                  • Gość: eliza Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.acn.waw.pl 06.12.07, 22:28
                    <<juz data tu nie jest wazna>>
                    pamietaj, że data wydania zaświadczenia lekarskiego musi być
                    wcześniejsza niż data rozpoczęcia kursu.
        • Gość: . Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 09:05
          Masz racje. pojde do tej lekarki i je ublagam. juz data tu nie jest
          wazna, bo chodzi tylko o zgodnosc pieczatki na karcie zajec
          teoretycznych i praktycznych( bo tam jest jej pieczatka) ale
          poprosze o date. moze sie zgodzi... ale sie wkopalam... ;-(

Na podstawie badania zapisują Cię formalnie na kurs:

§ 6. 1. Szkolenie podstawowe lub dodatkowe może rozpocząć osoba,
          która posiada:
          1) wymagany przepisami ustawy wiek;
          2) orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do
          kierowania pojazdem;

To, że sporo ośrodków pozwala wykonać badanie w trakcie trwania
          teorii - inna bajka. Według litery prawa przychodzisz z badaniem w
          ręku, a babka z ośrodka zapisuje cię:

4. Ośrodek szkolenia kierowców prowadzony przez przedsiębiorcę
          przyjmując osobę na szkolenie podstawowe, dodatkowe lub
          uzupełniające:
          1) sprawdza czy osoba spełnia warunki określone odpowiednio w
          ust. 1 lub 2;
          2) wpisuje ją do książki ewidencji osób szkolonych, której wzór
          określa załącznik nr 1 do rozporządzenia;

Zresztą, zanim zrobisz badanie, skocz do ośrodka i zapytaj. Nie
          zamierzam Cię wprowadzać w błąd, być może mają oni jakieś
          rozwiązanie na tego typu sytuacje. Nie bardzo chcę tłumaczyć na
          forum.
    • morda296 Re: moj problem... jak go rozwiazac? 07.12.07, 10:47
      ja przewidziałam, że tak będzie i poszłam w soczewkach. Modliłam się tylko, żeby nie zaglądałmi do oka, a wzrok i tak mi sprawdził swoja droga
      ;)
    • naprawdetrzezwy Nie przejmuj się. 07.12.07, 10:59
      Najpierw kogoś zabij - tylko dlatego, że oszukujesz na badaniach - a potem dopiero się martw...
      ;>>>
      • Gość: martek7 Re: Nie przejmuj się. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 12:37
        Taaaaaaaa. Ten jak zawsze. Gościu strasznie się powtarzasz. Trochę więcej inwencji.
        • Gość: evika Re: Nie przejmuj się. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 13:53
          Czesc ;-) a wiec zalatwilam ;-) poszlam najpierw do sekretaki tego biura i powedzialam o co mi chodzi, najpierw kombinowalam zeby sie dowiedziec, gdzie idzie tzw.dziennik, gdzie bylo napisane ze mam prawko na 5 lat potem jak mi nie chciala powedziec to opowiedzialam sprawe, dala mi adres lekarza, ktory mi wystawil nowe badania I mam Bezterminowe!!! uff co za ulga. stare zaswidczenie oddala mi a wszadzila nowe. tak data sie nie zgadza, ale w razie czego poweim ze tamta kartka zgubia sie i robialm badania od nowa, adresu i telfeonu tamtej lekarki, co mi dala terminowe nie maja ci w WORDZIE albo ci w wydziale komunikacji, wiec nie dojd.a;-).
    • Gość: evika Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 13:57
      aha i poszlam na nowe badanie w okularach ( nie musialam kombinowac soczewek i strugac głupa) a w prawki bede miala napisane 0106 czyli okulary lub soczewki do jazdy. ale sie ciesze !! ;-) ze mam bezterminowow !! pozdrawaim wszystkich
      • Gość: martek7 Re: moj problem... jak go rozwiazac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 15:36
        Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka