Gość: Maciek86
IP: *.internetdsl.tpnet.pl
15.09.08, 11:04
Od kilku lat pracuje przy komuterze i od samego poczatku pogorszyl mi sie nieco wzrok. Ostatnio na badniu mialem ok +0,5 na jednym i drugim oku, ale okulista powiedzial ze jak nie musze jeszcze nosic okularow i za bardzo niechce (jedyne czego nie widze to numerow autobusow z daleka).
W ostatnich dniach zapisalem sie na prawo jazdy i na badaniu lekarskim dostalem skierowanie do okulisty, w zwiazku z czym mam kilka pytan:
1. Jako ze pracuje przy komputerze z tego co wiem firma powinna mi zapewnic okulary. Czy te same okulary co sa do pracy przy komputerze mozna uzywaz do jazdy samochodem?
2. Jaki jest orientacyjny koszt okularow (wiem ze sa jakies dodatkowo powloki antyreflekcyjne etc., szkla, oprawki)?
3. Ile z tego zworcic moze mi moja firma w ktorej pracuje?
4. Czy kazda taka wada wzroku oznacza ze bede miec w prawku wpisane ze musze jezdzic w okularach?
5. Czy w zwiazku z powyzszym jest jeszcze jakas szansa aby dostac prawo jazdy bezterminowo?
Z gory dzieki za odpowiedzi, cala odlozona kase wpakowalem w kurs, a tu takie niespodziewane wydatki mi sie dodatkowo szykuja, a bez okularow podobno nie wpuszcza mnie na jazdy, wiec troche jestem w kropce.