IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.08, 11:04
Od kilku lat pracuje przy komuterze i od samego poczatku pogorszyl mi sie nieco wzrok. Ostatnio na badniu mialem ok +0,5 na jednym i drugim oku, ale okulista powiedzial ze jak nie musze jeszcze nosic okularow i za bardzo niechce (jedyne czego nie widze to numerow autobusow z daleka).

W ostatnich dniach zapisalem sie na prawo jazdy i na badaniu lekarskim dostalem skierowanie do okulisty, w zwiazku z czym mam kilka pytan:

1. Jako ze pracuje przy komputerze z tego co wiem firma powinna mi zapewnic okulary. Czy te same okulary co sa do pracy przy komputerze mozna uzywaz do jazdy samochodem?

2. Jaki jest orientacyjny koszt okularow (wiem ze sa jakies dodatkowo powloki antyreflekcyjne etc., szkla, oprawki)?

3. Ile z tego zworcic moze mi moja firma w ktorej pracuje?

4. Czy kazda taka wada wzroku oznacza ze bede miec w prawku wpisane ze musze jezdzic w okularach?

5. Czy w zwiazku z powyzszym jest jeszcze jakas szansa aby dostac prawo jazdy bezterminowo?

Z gory dzieki za odpowiedzi, cala odlozona kase wpakowalem w kurs, a tu takie niespodziewane wydatki mi sie dodatkowo szykuja, a bez okularow podobno nie wpuszcza mnie na jazdy, wiec troche jestem w kropce.
Obserwuj wątek
    • Gość: prawko Re: okulary IP: *.echostar.pl 15.09.08, 11:33
      +0,5 to bardzo mała wada. Ja mam 1,75 na jednym i 0,75 na drugim i też nie
      potrzebowałam okularów dopóki nie zaczęłam robić prawko.
      1. Jak najbardziej można, chyba że ma się jakąś wyszukaną wadę wzroku, ale to
      Ciebie z pewnością nie dotyczy.
      2. 2 szkiełka obojętnie czy zerówki czy 1,75 czy więcej = 130zł
      Oprawki znajdzie się od 35zl, ale eleganckie np. z żyłkami na dole zamiast
      oprawek za 130 - 250zł.
      3. Nie mam pojęcia.
      4. To zależy od wpisu w orzeczeniu lekarskim. Możesz prawie nie widzieć, a jak
      załatwisz sobie orzeczenie u znajomego lekarza nie wpisze Ci kodu i masz z
      głowy, a możesz mieć małą wadę, a lekarz wpisze kod i będziesz skazany na
      okulary (miałam dziś egzamin - sprawdzali czy mam na sobie i nie dopuścili by
      mnie do egzaminu gdybym nie miała). Jeśli lekarz będzie wpisywał kod, poproś o
      kod na okulary lub soczewki - są inne, a jeśli masz tylko okulary, nie możesz
      jeździć w soczewkach - głupota. Natomiast jeśli wpiszą okulary/soczewki możesz
      mówić policjantom, że masz akurat soczewki, a okulary wozić w schowku ;p
      5. Jasne, że jest - tylko poważna wada wzroku wpływa na to, że prawko jest
      tymczasowe. Jakby mieli dawać Ci takie za +0,5 to równie dobrze mogliby dawać
      wszystkim - bo im też może pogorszyć się wzrok :)

A wydatki są koszmarne :( Studiuję 2 kierunki, a kasę mam tylko z korepetycji i
      od rodziców, więc czuje się jak pasożyt :/ Nie zdałam już 2 raz :/ Przez takie
      drobnostki...
      Powodzenia na egzaminie!
      • Gość: Maciek86 Re: okulary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.08, 11:47
        Dzieki za odpowiedz. Narazie jestem po badaniach u lekarza z OSK i
        mam skierowanie do okulisty. Dzis zaczne szukac optyka, ale
        zastanawiam sie kto decyduje o tym czy prawo jazdy bedzie na czas
        okreslony czy nie? Bo wpis ze musze jezdzic w okularach soczewkach
        moge miec, ale zalezalo by mi jednak aby miec prawko bezterminowo i
        nie wiem czy szukac okulisty ktory "pominie" ta wade w orzeczeniu,
        czy zbierac na nowe okulary. Tak czy tak wydatki i tak mnie nie omina
        a do tego czasu nikt mnei do samochodu nie wpusci, wiec egzamin to
        odlegla droga, ale dzieki za zyczenia :)
        • Gość: prawko Re: okulary IP: *.echostar.pl 15.09.08, 12:20
          z perspektywy czasu podpowiadam, żebyś załatwił orzeczenie bez kodów - bo to
          tylko komplikacja przy egzaminie i potem ewentualnych mandatach czy samym
          dokumencie, a okulary możesz wyrobić dla siebie

ja na pierwszym egzaminie miałam udawane okulary, bo nie wyrobiłam się z
          okulistą, widziałam w tych zerówkach gorzej niż bez okularów. zresztą cały kurs
          przejeździłam bez, dopiero przed drugim egzaminem zrobiłam właściwe... a że
          wydalam na nie 300zł, to teraz nie mam kasy na 3 egzamin :(
          • Gość: Kazik Re: okulary IP: *.vlan356.dengo.lubman.net.pl 15.09.08, 16:05
            Raczej nie chodzi o prawko "bez kodów" lecz o prawko na czas
            nieokreślony.
            Czyli kod możesz mieć (decyduje o tym lekarz, a skoro Cię skierowali
            do okulisty, to pewnie okulista). Ważne, aby był to kod pozwalący
            jeździć zarówno w okularach jak i soczewkach (bo nie wiadomo w czym
            kiedyś zechcesz jeździć) oraz aby prawko było na czas nieokreślony,
            tzn. aby lekarz nie dał Ci pozwolenia np. na dwa czy trzy lata. Bo
            po tym czasie będziesz musiał znowu robić badania, i co gorsze,
            znowu wyrabiać nowe prawko, za co się oczywiście płaci + zawracanie
            głowy.
            Rada: jeśli lekarz, do którego pójdziesz, napisze Ci coś nie po
            Twojej myśli, idź po prostu do innego, mającego odpowiednie
            uprawnienia. (I nie tłumacz mu wszystkiego od początku:-) ). Inny
            może Ci dać pozwolenie, o jakie chodzi i wcale nie musi to być jakiś
            Twój znajomy lekarz. Przy tak małej wadzie, to wiesz, łaski Ci nie
            zrobi.

I jeszcze jedna uwaga. Jeśli nie widzisz numerów autobusów, czyli
            źle widzisz z dużej odległości, to raczej masz munus a nie plus, jak
            piszesz. Gdybyś miał plus, miałbyś raczej kłopoty z czytaniem tekstu
            przed sobą, np. z książki czy gazety.
            Radzę Ci więc przebadać się u okulisty (lub od razu u optyka, gdzie
            są gabiety lekarskie i badanie lekarskie przy kupnie okularów jest
            gratis). Kupić sobie odpowiednie okulary, skoro źle widzisz. W końcu
            jako dorosły i odpowiedzialny człowiek nie możesz jeździć "na
            ciemniaka":-).
            Postarać się o badanie lekarskie z wpisem, że dostajesz prawko na
            czas nieokreślony, oczywiście z odpowiednim kodem. Jak nie u tego,
            to u innego lekarza...
            I napisanie nam tutaj, jak Ci poszło załatwienie tego wszystkiego:-).
            Powodzenia!
            • Gość: Maciek86 Re: okulary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.08, 15:25
              Niestety lekarz robiacy mi badania wprowadzil mnie w blad, pytalem
              sie i upewnialem z 4 razy do jakiego oklulisty moge isc, a on
              odpowiadal ze do kazdego, nawet na marketu do salone Vision Express.
              Niestety okazalo sie to nieprawda, dopiero w 15 salonie optycznym
              znalazlem odpowiedniego okuliste majacego takie uprawienia. Najlpeiej
              udac sie do lekarza-okulisty medycyny pracy, takie napewno moze cos
              takiego wystawic. Coprawda kosztowwalo mnie to 70 PLN, ale chociaz
              dowidzialem sie ze mam bardzo dobry wzrok, moge spokojnie isc nawet
              na zawodowego kierowce, a te 0,5 na jednym i drugim oku nie bedzie mi
              nawet wpisywal, wiec problem z glowy.

Dzis pierwsza jazda ... :D
    • aiczka Re: okulary 23.09.08, 00:32
      1. Firma powinna Ci zapewnic okulary, w praktyce czesto jest to czesciowa
      refundacja, ktorej wysokosc zalezy od firmy. Bardzo prawdopodobne, ze firma
      zazyczy sobie zaswiadczenia o tym, ze potrzebujesz okularow do pracy od okulisty
      wykonujacego dla niej badania medycyny pracy. Najlepiej dowiedz sie szczegolow
      od odpowiedniej sekretarki.
      Jesli Twoja wada wzroku jest nieskomplikowana - jest to tylko niewielka
      krotkowzrocznosc, to z pewnoscia tych samych okularow mozesz uzywac przez caly
      dzien przy wszelkich czynnosciach.

2. Ktos juz blizej podal trafne oszacowanie kosztow. Dodam, ze dobor szkiel
      mozesz omowic sobie z optykiem przy okazji zamawiania i wybrac takie o
      satysfakcjonujacej proporcji jakosci do ceny. Na szczescie Twoja wada jest
      niewielka, wiec szkla cienkie i nie musisz inwestowac w specjalne materialy
      pozwalajace na wykonanie cienszych soczewek. Cena oprawek moze dochodzic i do
      2000, jesli intersuja Cie projekty Diora itp ^_^ Ale za 100-200 zl dostaniesz
      zwykle, przyzwoite oprawki.

3. Firmy zwykle maja okreslone stawki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka