Gość: ewa Re: Matury na żywo IP: *.stacje.agora.pl 04.05.10, 13:49 Arkusz z polskiego: bi.gazeta.pl/im/6/7841/m7841076.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
tinger91 Matury na żywo 04.05.10, 13:50 W trzecim napisałem "selekcja". Ogólnie mówiąc, matura na zbyt trudną nie wyglądała, ale i tak o wszystkim zadecyduje klucz odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Matury na żywo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 13:53 nie byłabym taka pewna u mnie na probnej laski najlepsze w klasie dostaly 0 za rozwinięcie ponieważ zrobily taki bład. Odpowiedz Link Zgłoś
oktaniewia Re: Matury na żywo 04.05.10, 13:59 w wypracowaniu najlepiej zawsze przepisać fragment swoim językiem i tyle :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Matury na żywo IP: 83.2.78.* 04.05.10, 14:00 czy napisanie, że Kleant był bratem Orgona to rzeczówka? Odpowiedz Link Zgłoś
big.agabor90 Re: Matury na żywo 04.05.10, 14:04 ogolnie według mnie niebyło strasznie troche mam obawy co do klucza lae myśle ze bedzie ok fajnie jak by matma taka łatwa była Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do xx Re: Matury na żywo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:09 rzeczowka to na pewno, pytanie na ile duza i wazna, mi sie wydaje ze to zadnego wyplywu na prace nie ma, ale tez sie denerwuje bo zrobilam ten blad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hb Re: Matury na żywo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:11 Zad. 2 śmietnik - chłam; sezam kultury - treści wartościowe Zad. 3 rozważnie; krytycznie Zad. 4Nieprawdziwe stereotypy: - Nie sposób odróżnić treści wartościowych od chłamu - Treść w internecie jest nietrwała - Internet jest narzędziem wynarodowienia Zad. 11 B - amerykanizacji kultury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Matury na żywo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:23 o co Wam chodzi z tymi bledami rzeczowymi? wtedy jest 0 punktow za cala prace? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Matury na żywo IP: 83.2.78.* 04.05.10, 14:32 ja napisałam mniej więcej coś w tym stylu: orgon potępia swego brata za to iż nie wierzy w dobroć Tartuffe'a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubex Re: Matury na żywo IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 14:33 Wie ktoś jakie są teraz tematy na rozszerzeniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osti Re: Matury na żywo IP: *.umcs.akademiki.lublin.pl 04.05.10, 15:05 akapit 2 "Przy wyborze książek kierujemy się znajomością autora, rekomendacjami recenzentów, instytucjonalnymi afiliacjami. Podobnie powinniśmy zachowywać się w Internecie. [...] Umiejętność krytycznej analizy źródeł, obowiązuje tak samo w świecie realnym, jak i w cyberprzestrzeni" (akapit 2) zad. 3. Podaj charakter tego zachowania : krytycznie, rozważnie, mądrze, rozsądnie. Słowo "analogicznie" nie oddaje charakteru zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osti Re: Matury na żywo IP: *.umcs.akademiki.lublin.pl 04.05.10, 15:31 Błąd kardynalny świadczy o całkowitej nieznajomości lektury. Omyłkowe, pojedyncze stwierdzenie, że Kleant był synem Orgona" nie rzutuje na całość wypracowania, podobnie jak błędne przypisanie obcego autora do epoki. Poważniejszym błędem jest zdanie "Orgon potępia swego brata", co również niekoniecznie musi świadczyć o nieznajomości utworu, o ile nie ma innych pomyłek. Za wypracowanie maturalne nie odejmuje się punktów w części analityczno - interpretacyjnej, można je tylko dodać za szczególne walory pracy (różnego typu konteksty, określenie funkcji języka postaci na pp) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Matury na żywo IP: *.chello.pl 04.05.10, 15:32 napiszcie co jest na rozszerzeniu, please! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANia Re: Matury na żywo IP: 217.153.108.* 04.05.10, 16:50 co z rozszerzeniem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Matury na żywo IP: 217.153.108.* 04.05.10, 17:02 Jaki był temat na rozszeżeniu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Matury na żywo IP: *.xdsl.centertel.pl 04.05.10, 17:22 To w końcu kogo trzeba było scharakteryzowac? Bo jakby nie patrzyć to Orgon jest głównym bohaterem a Świętoszek tytułowym. A polecenie wyraznie brzmiało: "Charakterystyka głównego bohatera" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Matury na żywo IP: *.chello.pl 04.05.10, 17:32 na rozszerzeniu Prawiek i inne czasy w powiazaniu z Rejem(dziwne) oraz Lalka i Schulz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Matury na żywo IP: *.chello.pl 04.05.10, 17:41 na rozszerzeniu był "Prawiek i inne czasy" Tokarczuk w powiązaniu do Reja chyba "Zywot człowieka poczciwego". a drugi temat był z "Lalki" jakas scena ze sklapu Minzla w odniesieniu do Schulza chyba "Sklepy cynamonowe" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Matury na żywo IP: *.static.akk.net.pl 04.05.10, 19:31 a ja zapomniałem dokładnie Świętoszka i napisałem,że Elmira także podziwiała Tartuffe'a za jego pobożność.a okazuje się,że tak nie było.myślicie, że to powazny błąd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Matury na żywo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.10, 22:45 ja opisując "Świętoszka" napisałem, że powstał w oświeceniu. Mam nadzieję, że nie uznają tego za błąd kardynalny @gość z 04.05.10 19:31 Miało być na podstawie fragmentów, więc to nie powinien być błąd. Odpowiedz Link Zgłoś