Dodaj do ulubionych

cogito na rozszerzonej

15.11.06, 12:29
Jak Wam poszedl ten pierwszy arkusz?
Wybraliscie A, B czy C? :)
1, 2a czy 2b? :)
funkcja tego zdrobnienia w tekscie?
Obserwuj wątek
    • Gość: greypc Re: cogito na rozszerzonej IP: *.f.intelink.pl 15.11.06, 12:50
      ja wybrałem A (coś z logicznym ciągiem, czy jakos tak)

znacznie 2a)

funkcja zdrobienia: negatywny stosunek Barańczaka do dydaktycznego pouczania w
      utworze.

Jak jakoś mniej więcej :)

A TY?
      • linkin_olka Re: cogito na rozszerzonej 15.11.06, 12:54
        ja tez mam A :))

a ostatnie pytanie o funkcji tych akapitów 12. i 13. ?? jak napisaliscie??

i jaki macie wniosek w wypr temat 1?? bo jak rozmawiam ze znajomymi to kazdy
        inaczej te utwory zinterpretowal :/
        • Gość: Elka Re: cogito na rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:01
          A - z tą logiką, choć najpierw zaznaczyłam B.
          Co do zdrobnienia - dałam, że ot ironia, służy podkreśleniu tego, że tej
          dydaktyki wcale w wierszu nie było.
          Akapity 12. i 13. - Barańczak potwierdza swoją opinię przez cytaty - kicha.
          Koleżanka napisała, że to wniosek i podsumowanie, ale też mi się nie widzi...

Generalnie wydaje mi się, że było dość trudne... Ja jeszcze ani Białoszewskiego
          ani Szymborskiej nie miałam, o Herbercie nie wspominając...:(
          • Gość: greypc Re: cogito na rozszerzonej IP: *.f.intelink.pl 15.11.06, 13:02
            Akapity 12. i 13. - zapoznają czytelnika tekstu z wierszem Herberta oraz
            pokazują na czym poelga ironia w tym wierszu.
            • Gość: maje Re: cogito na rozszerzonej IP: *.magma-net.pl 15.11.06, 13:10
              Dokładnie napisałem tak samo :D Spoko fajnie wiedziec, ze nie jestem sam
              • Gość: ??????????FEA Re: cogito na rozszerzonej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:12
                no tak..ale to nie jest funkcja w kompozycji...to ogolnie ich funkcja:)
                • greypc Re: cogito na rozszerzonej 15.11.06, 13:14
                  no nie wiem. napsialem jeszcze na początku tego zadania, ze te akapity są
                  rozwinięciem akapitu nr 11 :P
                  • Gość: ??????????FEA Re: cogito na rozszerzonej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:19
                    ja tez:] ale pewnie bedzie cos zupelni innego...gazeta.pl poda odp?
                    • Gość: skakanka Re: cogito na rozszerzonej IP: *.crowley.pl 15.11.06, 13:22
                      ja napisałam ze to funkcja informatywna;/ yhh
                • jamaica888 Re: cogito na rozszerzonej 15.11.06, 14:08
                  moim zdaniem te akapity pełnią funkcję informatywną, czyli o czymś nas
                  informują.
      • cortesa Re: cogito na rozszerzonej 15.11.06, 14:18
        Ja tez zaznaczylam A i 2a:))) Oby bylo dobrze:) a zdrobnienie: ukazanie ironii,
        a te przedostatnie akapity napisalam, ze to przyklad w jego wywodzie, ale to
        chyba cos innego bedzie:/
      • Gość: eMPi Re: cogito na rozszerzonej IP: 217.197.79.* 15.11.06, 14:42
        Dokładnie tak samo jeśli chodzi o A i potem 2a, to chyba dobrze, bo
        rozkminialam długo, szczególnie to 2a.

BTW ta funkcja jeśli chodzi o zdrobnienie...to było troszke skomplikowane:]
        Napisałam,ze lekko metaforycznie do tego podszedł oraz ironicznie.
        Zawsze lepiej napisac za dużo niż za mało, bo ujemnych punktów nie ma :P

• Gość: ola Re: cogito na rozszerzonej IP: *.c9.msk.pl 15.11.06, 13:23
      ja napisalam ze zdrobnienie am funkcje ironiczna
      a
      te akapity 11 i 12 dydaktyczna..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka