cortesa 15.11.06, 12:29 Jak Wam poszedl ten pierwszy arkusz? Wybraliscie A, B czy C? :) 1, 2a czy 2b? :) funkcja tego zdrobnienia w tekscie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: greypc Re: cogito na rozszerzonej IP: *.f.intelink.pl 15.11.06, 12:50 ja wybrałem A (coś z logicznym ciągiem, czy jakos tak) znacznie 2a) funkcja zdrobienia: negatywny stosunek Barańczaka do dydaktycznego pouczania w utworze. Jak jakoś mniej więcej :) A TY? Odpowiedz Link Zgłoś
linkin_olka Re: cogito na rozszerzonej 15.11.06, 12:54 ja tez mam A :)) a ostatnie pytanie o funkcji tych akapitów 12. i 13. ?? jak napisaliscie?? i jaki macie wniosek w wypr temat 1?? bo jak rozmawiam ze znajomymi to kazdy inaczej te utwory zinterpretowal :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: cogito na rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:01 A - z tą logiką, choć najpierw zaznaczyłam B. Co do zdrobnienia - dałam, że ot ironia, służy podkreśleniu tego, że tej dydaktyki wcale w wierszu nie było. Akapity 12. i 13. - Barańczak potwierdza swoją opinię przez cytaty - kicha. Koleżanka napisała, że to wniosek i podsumowanie, ale też mi się nie widzi... Generalnie wydaje mi się, że było dość trudne... Ja jeszcze ani Białoszewskiego ani Szymborskiej nie miałam, o Herbercie nie wspominając...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greypc Re: cogito na rozszerzonej IP: *.f.intelink.pl 15.11.06, 13:02 Akapity 12. i 13. - zapoznają czytelnika tekstu z wierszem Herberta oraz pokazują na czym poelga ironia w tym wierszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maje Re: cogito na rozszerzonej IP: *.magma-net.pl 15.11.06, 13:10 Dokładnie napisałem tak samo :D Spoko fajnie wiedziec, ze nie jestem sam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??????????FEA Re: cogito na rozszerzonej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:12 no tak..ale to nie jest funkcja w kompozycji...to ogolnie ich funkcja:) Odpowiedz Link Zgłoś
greypc Re: cogito na rozszerzonej 15.11.06, 13:14 no nie wiem. napsialem jeszcze na początku tego zadania, ze te akapity są rozwinięciem akapitu nr 11 :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??????????FEA Re: cogito na rozszerzonej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:19 ja tez:] ale pewnie bedzie cos zupelni innego...gazeta.pl poda odp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skakanka Re: cogito na rozszerzonej IP: *.crowley.pl 15.11.06, 13:22 ja napisałam ze to funkcja informatywna;/ yhh Odpowiedz Link Zgłoś
jamaica888 Re: cogito na rozszerzonej 15.11.06, 14:08 moim zdaniem te akapity pełnią funkcję informatywną, czyli o czymś nas informują. Odpowiedz Link Zgłoś
cortesa Re: cogito na rozszerzonej 15.11.06, 14:18 Ja tez zaznaczylam A i 2a:))) Oby bylo dobrze:) a zdrobnienie: ukazanie ironii, a te przedostatnie akapity napisalam, ze to przyklad w jego wywodzie, ale to chyba cos innego bedzie:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMPi Re: cogito na rozszerzonej IP: 217.197.79.* 15.11.06, 14:42 Dokładnie tak samo jeśli chodzi o A i potem 2a, to chyba dobrze, bo rozkminialam długo, szczególnie to 2a. BTW ta funkcja jeśli chodzi o zdrobnienie...to było troszke skomplikowane:] Napisałam,ze lekko metaforycznie do tego podszedł oraz ironicznie. Zawsze lepiej napisac za dużo niż za mało, bo ujemnych punktów nie ma :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: cogito na rozszerzonej IP: *.c9.msk.pl 15.11.06, 13:23 ja napisalam ze zdrobnienie am funkcje ironiczna a te akapity 11 i 12 dydaktyczna.. Odpowiedz Link Zgłoś