Dodaj do ulubionych

A co myślicie o szkołach niepaństwowych???

12.05.07, 11:43
Słabiutko poszła mi maturka no i niestety chyba nie dostanę sie na wymarzony
kierunek-ekonomia na dzienne studia. Co myślicie o Wyższej Szkole Zarządzania
i Finansów we Wrocławiu??? Niby w rankingu gazety "wprost" jest na 8 miejscu
w Polsce w szkołach niepaństwowych. I czy musze mieć dużo % z matury żeby się
dostać do tej szkoły?? Bo na razie to z angola i geci mi 50% wychodzi
(rozszerzone).
W poniedziałek zdaje jeszcze matme więc może nie wszystko stracone...
Obserwuj wątek
    • marlenka1988 Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? 12.05.07, 12:00
      I czy takie szkoły bardzo różnią się poziomem od szkół państwowych?? Bo nie
      chce studiować byle czego żeby tylko studiować ale tez chce mieć prace po
      skończeniu edukacji:)
      Byłabym wdzięczna za odpowiedzi
      • enelka Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? 12.05.07, 13:41
        Hej, ja tez sie wybieram do szkoly niepaństwowej mianowicie na SWPS do
        Wroclawia. Z początku też mialam wątpliwości, że to nie to samo, że nie ma
        renomy itp. Ale nawet ostatnio gadalam z babka, która wyklada psychologie na UW
        i mowila ze SWPS robi im ogromna konkurencję. Pozatym, nie wiem jak jest w tej
        szkole do której Ty chcesz isc ale na SWPS nie przyjmują jak leci, jest 5
        etapów rekrutacji - co prawda latwiej jest się dostac niż na uczelnie
        państwowe, ale nie biorą wzystkoch jak to jest chociażby na WSB, gdzie liczy
        się kolejność składania podań.
        • Gość: lool Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.555.pl 12.05.07, 13:48
          Z wynikami około 50% z rozszerzenia masz spore szanse żeby się dostać na
          państwowe szkoły. Na kierunki mniej oblegane nie trzeba mieć aż tak kosmicznych
          wyników. Ci najlepsi składają papiery najczęściej na renomowane uczelnie i
          kierunki (prawo,medycyna). Myśle, że spokojnie coś znajdziesz dla siebie w
          państwowej szkole.
          • marlenka1988 Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? 12.05.07, 13:53
            no nie wiem bo chcę na ekonomie lub coś pokrewnego, a nie złoże papierów na np.
            geologię czy ochronę środowiska bo zdaje mate i geogr i to tam też jest
            potrzebne. Po co mam zdawać na coś co mnie wogóle nie interesuje??
    • Gość: Mroczny Pan Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 16:00
      ze sa drogie
      • Gość: alimedż Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: 86.63.95.* 12.05.07, 16:06
        szkoły niepaństwowe sa dla "dzieci" z dobrych domów, ktorzy nie koniecznie lubia
        sie uczyc.
    • Gość: kaaa1234 Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.toya.net.pl 12.05.07, 16:05
      szkola a szkola to duza roznica, trzeba wszystko dokladnie sprawdzic, oszustow
      typu- jestes na 2 roku,a oni sie zwijaja nie brakuje;P
      moze ktos wie jak jest na WSHE w Lodzi?
    • dib00 Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? 12.05.07, 16:05
      Na uczelniach niepaństwowych wyniki matur nie są brane pod uwagę. Matura musi
      być zdana - to jedyne wymaganie.
    • pizmaczeq Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? 12.05.07, 16:09
      tam ida same wybitnosci z wybitnie zdaną matura :D
      oh ! ah!
      • tyija191 Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? 12.05.07, 19:49
        a jakie w przyblizeniu sa koszta tych niepanstwowych?
        jest prawo niepanstwowe?
        • dib00 Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? 12.05.07, 19:57
          Prawo niepaństwowe? Nie sądzę:P Jeśli by było, to na absolwenci mieliby marne
          szanse na zrobienie aplikacji.
          • Gość: lola Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 22:48
            no oczywiscie ze jest prawo niepanstwowe... chociazby pwsbia w warszawie - wiem bo studiuje tam moje kumpela, ale miala duzy wybor niepanstwowych... a z aplikacja...heh to roznie bywa przeciez,aplikacja nie zalezy od tego jaka sie skonczylo szkole ( zazwyczaj) tylko kogo i gdzie sie zna....
            • Gość: .. Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 20:13
              oczywiśce, że jest!
              a dodajmy, że np. WSHiP- Łazar tzw. przyznaje tytuł doktora..
    • Gość: ... Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 19:50
      3500 na rok , mniej wiecej podobnie jak zaoczne na panstwowej, chociaz to tez
      zalezy, ceny w niektorych niepanstwowych oscyluja nawet w okolicach 4000/rok
      • Gość: xyz ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 19:55
        3500 to mój drogi za semestr, Przynajmniej na wieczorowych uw i na
        koźmińskim...na umcs-ie około 2700
        • Gość: ... Re: ceny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 20:22
          a bo wy tam w warszawie wszystko drozsze macie :D na us zaoczne kosztuje 1800
          za semestr.
          • tyija191 Re: ceny 12.05.07, 20:26
            no ale na panstwowych to kompletnie nic nie trzeba placic?
            • Gość: al Re: ceny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 20:30
              Jak to nic? No na dziennych teoretycznie za studia nie (teoretycznie, bo
              oczywiscie dochodzi kupno ksiązek czy oplaty w akademiku,ale to juz mniejsza o
              to :)) Natomiast na panstwowcyh zaocznych oczywiscie ,ze się placi, jak juz
              wczesniej koledzy pisali od 3500-7000 (chyba zalezy od miasta).
              • marlenka1988 Re: ceny 12.05.07, 21:15
                No dobra koszty kosztami a ja chcę wiedzieć czy po takich studiach bede małam
                pracę czy to nie jest jakaś ściema itp. Wiadomo są szkoły lepsze i gorsze no
                ale ta szkoła jest niby na 8 miejscu w rankingu (na 60 chyba) to chyba o czymś
                świadczy... Bardzo bym chciała żeby ktoś się wypowiedział kto studiuje w
                uczelni niepaństwowej.
                • bgwd14 Re: Projekt Wiarygodna Szkoła 12.05.07, 21:36
                  Warto poczytać:
                  • marlenka1988 Re: Projekt Wiarygodna Szkoła 12.05.07, 21:40
                    No i niby szkoła do której chcę iść (Wyższa Szkoła Zarządzania i Finansów-
                    Wrocław ) ma ten certyfikat... Heh "Wiarygodna szkoła" :) Dobrze że takie coś
                    jest.
                    • Gość: lola Re: Projekt Wiarygodna Szkoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 21:47
                      Najlepiej popytać osoby,ktore chodza do tej szkoły albo już ją ukończyly. Ja
                      tez skladam papiero do szkoły niepaństwowej ,ale jest to jakby dla mnie 'koło
                      ratunkowe' ,chociaż uczelnia niepaństwowa, na ktora skladam jest na 2gim
                      miejscu w Polsce, ale nie wiem czy to o czyms swiadczy:)
                      • marlenka1988 Re: Projekt Wiarygodna Szkoła 12.05.07, 21:51
                        No myśle że tak przecież to 2 miejsce nie wzięło się z niczego. Ja bym chciała
                        wiedzieć czy da się znaleźć prace po tych studiach.
                        • dib00 Re: Projekt Wiarygodna Szkoła 12.05.07, 22:01
                          Oczywiście, że się da. Podczas rozmowy o pracę pracodawca nie pyta którą
                          uczelnie skończyłaś, w jakim trybie, ani z jakim wynikiem. Trzeba mieć w sobie
                          charyzmę, pewność siebie, itd. A to już często sprawa drugorzędna.
    • Gość: kaaa1234 Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.toya.net.pl 12.05.07, 21:57
      szkoly niepanstwowe niby sa gorsze, ale zwroccie uwage, ze zarowno na
      panstwowych jak i prywatnych wykladaja ci sami ludzie:) w dodatku slyszalam taka
      opinie, ze na prywatnych wykladowcy bardziej musza sie starac by sie hmm
      "utrzymac" na stanowisku, a na panstwowych czesto od lat trzymaja sie od 50lat
      zgrzybiali profesorowie, ktorych nikt nie ruszy:] hyhyhy
      • tyija191 Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? 13.05.07, 14:15
        ja to slyszalam ze na panstwowych jak ktos chodzi na zaoczne albo wieczorowe to
        jest gorszy-no bo przeciez nie dostal sie na dzienne:/
    • Gość: kasia Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:11
      Ja np chciałabym iśc do niepaństwowej a konkretnie do Wyższej Szkoły Hotelarstwa
      i Gastronimii w Poznaniu, i nie dlatego , że nie mam szansy w państwowej chociaż
      po wynikach matur może tak być, ale dlatego, że marzy mi sie byc w przyszłości
      Kucharxem, a przecież nie naucze się na uniwerku gotować.
      • fluffy88 Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? 13.05.07, 18:18
        A co myślicie o WSG w Bydgoszczy... ? Z tego co ja wiem, to łatwo sie tam
        dostac, ale trudno utzrymac... na pierwszym roku przewaznie jest masa osób, a
        na drugim zostaje 20% z tego... . Czesne to koło 4tys rocznie... . Takie
        uczelnie moim zdaniem oferują dość fajne kierunki kształcenia... . Jestem tylko
        ciekawa jak pracodawcy patrza na ukonczenie prywatnej uczelni.
    • Gość: malii Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 18:36
      przez pierwsze pol roku studiowalam na uczelni panstwowej, drugie pol roku na
      prywatnej i wg mnie jesli studia to za wszelka cene tylko w szkole
      panstwowej..nieporownywalna roznica....
      • kaskakaska88 Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? 13.05.07, 18:41
        moim zdaniem uczelnia od uczelni sie rozni!!!!!nie kazda panstwowa jest lepsza
        od prywatnej!!!!!!!!!!!jestem tego pewna!!!
        • Gość: mijaaa Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.acn.waw.pl 13.05.07, 19:40
          dlaczego tylko panstwowa?
          • Gość: napoiszce cos Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.acn.waw.pl 14.05.07, 17:46
            o niepanstwowych
            • Gość: podbijam Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.acn.waw.pl 14.05.07, 21:12
              .
              • Gość: weronika a WSIZ w Rzeszowie? IP: *.jasman.pl 15.05.07, 23:43
                Czytałam o WSIZIE w Rzeszowie i również dowiedziałam się, że szkoła cieszy się
                renomą. Interesuje mnie dziennikarstwo, a niestety w moim regionie kierunek ten
                jest tylko na tej uczelni prywatnej, oraz w Krakowie-na UJ, gdzie trudno będzie
                się dostać. Również w Krakowie jest MWSZ z kierunkiem "dziennikarstwo", ale gdy
                przeczytałam "O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń!", jakoś mnie odepchnęło.
                • Gość: podbijam Re: a WSIZ w Rzeszowie? IP: *.acn.waw.pl 16.05.07, 13:01
                  kolejnosc zgloszen to niezle-wyscig z czasem :)
                • Gość: podbijam Re: a WSIZ w Rzeszowie? IP: *.jasman.pl 17.05.07, 19:38
                  PODBIJAM!
                • Gość: ja Re: a WSIZ w Rzeszowie? IP: *.jasman.pl 18.05.07, 09:49
                  własnie, co myslicie?
                  • Gość: chyba Re: a WSIZ w Rzeszowie? IP: *.acn.waw.pl 18.05.07, 13:11
                    kazdy idzie na panstwowe z tego wniosek
    • Gość: podbijam Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.acn.waw.pl 18.05.07, 21:22
      .
      • Gość: urh To jak? Nikt nie wybiera się do niepaństwowej szk? IP: *.jasman.pl 19.05.07, 12:54
        ?
        • Gość: uhr Re: To jak? Nikt nie wybiera się do niepaństwowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:57
          !
        • Gość: uhr Re: To jak? Nikt nie wybiera się do niepaństwowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:57
          ja idę bo jestem wariatem a to szkoła dla wariatów, dobrze się tam będę czuł
          • Gość: UHR (prawdziwy) Re: To jak? Nikt nie wybiera się do niepaństwowej IP: *.jasman.pl 19.05.07, 15:21
            No fajno, że ktoś się podpina pode mnie:) Nie uważam, że to szkoła dla wariatów.
            Daruj sobie.
            Niektórych trudno zrozumieć.
      • Gość: ja:) Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 16:06
        ja idę, WSHiP - Warszawa, zarządzanie :D
    • Gość: podbijam Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.acn.waw.pl 20.05.07, 15:39
      .
      • Gość: malagala Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: 62.233.130.* 20.05.07, 16:34
        szkoły prywatne sa zdecydowanie gorsze, nie zrobisz na nich magistra tylko licencjat a dobry pracodawca przyjmujac Cie odrazu po studiach, bez doswiadczenia patrzy czy to była państwaowa uczelnia czy prywatna. Co do tego ze wykładowcy sie bardzij staraja na prywatnych do bzdura, pewien pan wykladający jakieś prawo na państwowej i prywatnej stwierdził nawet ze na prywatnej nie ma możliwości sie starać bo są tam same "głąby" gada bo gada ale i tak nikt nic nie rozumie ..przykre lecz prawdopodobne
        • gabrielafrancuz Kraków 20.05.07, 16:37
          Może ktoś polecić jakieś dobre uczelnie z Krakowa, interesują mnie kierunki
          humanistyczne, takie jak dziennikarstwo, czy kulturoznawstwo.
          Chcę przechować się przez rok, jesli sie nie dostane na dzienny UJ.
          • gabrielafrancuz Re: Kraków 20.05.07, 18:23
            upuję :)
            • Gość: dobry temiacik Re: Kraków IP: *.acn.waw.pl 20.05.07, 19:14
              wiec tez upuje
          • Gość: mary Re: Kraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 13:44
            WSE w Krakowie - niezła lingwistyka, socjologia i stosunki międzynarodowe.
        • Gość: eee Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.chello.pl 23.05.07, 22:22
          > szkoły prywatne sa zdecydowanie gorsze, nie zrobisz na nich magistra tylko lice
          > ncjat

Są szkoły prywatne, które mają możliwość nadawania stopnia doktora. A tych, na
          których można uzyskać wymarzone "mgr" przed nazwiskiem jest mnóstwo.
          Może najpierw zorientuj się w temacie zanim coś napiszesz.
    • Gość: marta Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: 83.168.96.* 20.05.07, 19:39
      moja opinia jest taka: jeżeli ktoś liczy sie z tym, że będzie musiał sfinasowac
      naukę na studiach, lepiej jest wybrać studia zaoczne lub wieczorowe na uczelni
      publicznej niż pchać się na uczelnie niepaństwowe.
      Oczywiście są takie, które maja wysokie notowania, ale jest ich zaledwie
      garstka.
      I może wcale nie być różnicy między poziomem nauczania na uczelni publicznej i
      niepublicznej (czasami nawet kierunki dzienne pozostawiają wiele do życzenia),
      ale prawda jest taka, że pracodawca chętniej zatrudni osobę z dyplomem uczelni
      renomowanej, jak np. państwowe uniwersytety niż z dyplomem szkoły, która ma 7
      słów w nazwie, ale kompletnie nie wiadomo co to za szkoła i kto w niej uczy.
      Zwłaszcza, że wiele uczelni państwowych jednak umozliwia studentom zaocznym
      (czy też wieczorowym) przejście na dzienny po pierwszym roku.
      • Gość: no ok Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.acn.waw.pl 22.05.07, 13:20
        przejscie na dzienne?ale przeciez wtedy trzeba chyba cos jeszcze zdac jakies
        egzaminy dodatkowe
        • Gość: podbijam Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.acn.waw.pl 23.05.07, 15:41
          .
          • toi-toi Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? 23.05.07, 22:05
            Ja się wybieram na uW na psychologię, ale mam raczej nikłe szanse się dostać. A
            zależy mi na PSYCHOLOGII no i na WARSZAWIE bo kocham to miasto ;) a na np. UG
            czy KUL nie mam szans na psychologie, ba nie zdawałam "ich" przedmiotów... Ehhh...
            Dlatego tez składam na SWPS do WAWY. Nawet jeśli dostanę się na UW na kierunek
            inny niż psychologia (bo składam - nie wiem po co heh - także i na filologie PL
            i filologie ANGIELSKA) to na niego nie pójdę. Bo wybiorę psychologię na
            NIEPAŃSTWOWEJ SWPS. Uważam, ze ważniejsze od renomy uczelni ( w tym przypadku -
            UW) jest to, żeby uczyć sie tego, co nas pasjonuje. Co z tego, ze pójdziemy na
            filologie angielska na UW jeśli pasjonuje nas psychologia? Fakt, będziemy mogli
            powiedzieć, ze studiujemy na Warszawskim i wzbudzić rym samym respect
            otoczenia... Ale czy to jest NAPRAWDĘ takie ważne? A może ważniejsze jest
            realizowanie swoich marzeń, nawet okrężną droga, jaka jest uczelnia niepaństwowa?
            pomyślcie - studia to tylko 5 lat... A po nich zaczyna sie życie. Ważniejsze od
            papierka danej uczelni będą wiadomości potrzebne do wykonywania określonego
            zawodu. A wymarzony zawód = satysfakcja = SZCZĘŚCIE.

Ale sie rospisałam ;) HOWGH!!!
            • Gość: asia Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 22:12
              i w sumie mądrze mówisz... ehh... ciekawe jak to będzie...
            • Gość: marta Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: 83.168.96.* 24.05.07, 00:00
              nie znasz życia. Co z tego, że skończysz wymarzony kierunek, skoro po studiach
              przyjdzie Ci sprzedawać bułki w sklepie, bo nie znajdziesz pracy w zawodzie?
    • Gość: frgd Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 12:14
      zalezy na co idziesz do tej prywatnej, bo np taka ekonomia moze nie jest duzo
      lepsza niz na panstwowych, ale masz zapewnione pratyki i wiecej lekcji
      praktycznych a nie teorii. Z bankowoscia i informatyka jest lepiej wlasnie na
      prywatnych, ale wiadomo ze to kosztuje.
      • Gość: podbijam Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.acn.waw.pl 24.05.07, 15:03
        .
      • Gość: eva Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 15:05
        Ja o panstwowych mysle tak: ida tam osoby ktore nie zostaly przyjete na studia
        panstwowe( w tym ja pewnie bede) poniewaz tam przyjmuja kazdego kto zdał
        JAKKOLWIEK mature ale zdal!!!To nie prawda zepracodawcy tak bardzo patrza na to
        czy panstwowa czy prywatna!!!Ale prawda o prywatnych uczelniach jest jeszcze
        taka-chodzą tam przewaznie bogate dzieci bogatych rodziców i z tego co
        slyszałam to snobizm sie tam szerzy!!!Wiec nie kazdy bedzie tam sie dobrze czul
        szczegolnie jesli nie jest z tych "wyższych sfer"!Wiem bo moja kolezanka chodzi
        na prywatne studia!Ale naprawde nauki jest tyle samo co na dziennych i to nie
        prawda ze jak płacisz to masz prawo sie obijać!Ot i to cała prawda o uczelniach
        niepublicznych!
        • bgwd14 Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? 24.05.07, 15:35
          <poniewaz tam przyjmuja kazdego kto zdał
          < JAKKOLWIEK mature ale zdal!!!

To akurat nie jest prawdą. Oczywiście, jest pełno takich szkół, ale nie
          wszystkie. Do tych najlepszych też nie jest tak łatwo się dostać. Za kilka lat
          będą to szkoły już o uznanej renomie i niejednokrotnie o wiele lepsze od
          państwowych uczelni. Będzie tak, jak na zachodzie. Elita intelektualna studiuje
          na prywatnych, drogich uczelniach.
          • Gość: ddd Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 16:28
            dokladnie, na prywatne niedlugo beda takie wymogi jak na publiczne, ale jeszcze
            chyba nie predko z takimi zarobkami ;)
            • Gość: podbijam Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.acn.waw.pl 25.05.07, 15:19
              .
              • Gość: mela Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 09:28
                znajdzie się tam większość z tych, którzy nie dostaną się na uczelnie państwowe
                • Gość: jak ktos ma Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.acn.waw.pl 26.05.07, 14:37
                  kase to dobre wyjscie
                  • Gość: mała Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 19:27
                    Interesuje mnie Wasza opinia o WSHIP im. R.Łazarskiego.
      • Gość: ... liczba podań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 20:01
        na ile AM składacie? na jeden czy dwa kierunki na AM-ie obstwiacie. Ile
        pieniędzy preznaczaacie na swoją rekrutację w tym roku?
        • Gość: ? Re: liczba podań IP: *.chello.pl 29.05.07, 20:17
          A co to ma do uczelni niepaństwowych?
          • Gość: ... Re: liczba podań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 20:26
            nie,watki mi sie pomysliły ;// sorry
    • Gość: majka Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 13:38
      Intersuje mnie prawo w wship; czy ktoś orientuje się jak tam jest. Może macie
      znajomych tam studiujących?
      • undiscover Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? 31.05.07, 14:20
        Boże ale wy jesteście nierozgarnięci!!! Po co płacić kasę na prywatnych jak
        można płacić kasę na dobrych państwówkach za studia wieczorowe (nie mówię o
        zaocznych bo one są bardzo okrojone - tylko 60% programu dziennych, ale na
        wieczorowych program albo jest taki sam albo 90% dziennych - np. studia są bez
        wf)!!! Zajęcia macie od 16 do 21 a do tej 16 możecie spokojnie zarabiać na
        studia a potem mieć papier np. UW, UJ czy UAM!!! A nie dyplom jakieś Szkoły
        Wyższej Czegoś Tam w Koziej Wólce!!! I nikt mi nie powie, że nawet najlepsza
        szkoła niepaństwowa będzie lepsza od studiów wieczorowych np. na UW czy UJ!!!
        • bgwd14 Re: A ja Ci to powiem:) 13.06.07, 18:19
          A oto cytat z dzisiejszej Polityki, która to robiła własne badania uczelni,
          także tych niepaństwowych i doszła do takich wniosków:

" W przypadku najlepszych uczelni niepaństwowych – prowadzone przez nie
          kierunki studiów coraz częściej konkurują z takimi samymi na uczelniach
          państwowych. Przywołajmy dwa przykłady: Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i
          Zarządzania im. Leona Koźmińskiego w Warszawie – uczelnia, która wygrywa od lat
          na kierunku ekonomia i zarządzanie wśród szkół niepublicznych – ma elitarną
          akredytację EQUIS (Europejskiego Systemu Doskonalenia Jakości Kształcenia), co
          sprawia, że znajduje się w elicie szkół biznesu na świecie. Z kolei Szkoła
          Wyższa Psychologii Społecznej jako jedyna – spośród wszystkich uczelni w Polsce
          kształcących na kierunku psychologii – otrzymała od Państwowej Komisji
          Akredytacyjnej ocenę wyróżniającą. O innych sukcesach tych oraz innych szkół
          niepublicznych piszemy w komentarzach do rankingów.

Bez wątpienia można powiedzieć, że stopniowo zmienia się strategia wyborów
          dokonywanych przez kandydatów. Do niedawna szkoła niepubliczna była mniejszym
          złem – wybierali ją ci, którzy nie dostali się na uczelnie państwowe. Co
          najmniej od dwóch lat jesteśmy świadkami innej strategii kandydatów, dla
          których coraz częściej uczelnie niepubliczne i prowadzone przez nie kierunki są
          priorytetowe w stosunku do kierunków na uczelniach państwowych. Jak duże jest
          to zainteresowanie, można przekonać się podczas dni otwartych organizowanych w
          najlepszych uczelniach prywatnych. "
    • Gość: swspiz w łodzi Re: A co myślicie o szkołach niepaństwowych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 14:16
      jestem w tej szkole na anglistyce,moja współlokatorka na wshe w łodzi również
      na anglistyce na pierwszym roku!!! i sprawa wygląda tak: ja przychodze ze
      szkoły i się uczę a ona śpi, ogląda telewizor itp.Ogólnie jestem
      zadowolna.Dużoo nauki, ale to dobrze, czegoś się naucze:)
      • Gość: karo WSB Poznan wz Chorzow i GWSH Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 19:14
        Co sądzicie o tych szkolach? Jaki jest poziom nauczania? Moze ktos tam
        studiuje ??? A moze cos slyszeliscie ? Z gory dzieki za wszystkie informacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka