Dodaj do ulubionych

Czy spadną progi na uczelnie? O ile %?

23.06.07, 14:03
Mi się wydaje, że spadną gdyż:
1) wiele osob wybrało podstawę zamiast rozszerzenia, gdzie automatycznie
obniżają im się punkty rekrutacyjne
2) Przelicznik Ministra Edukacji, Romana Giertycha z matury rozszerzonej na
podstawową, jest bardzo niekorzystny, gdyż każdy traci na tym... wiadomo, że
pisząc maturę z angielskiego na 80% na poziomie rozszerzonym, napisałoby się
na poziomie podstawowym na około 96% a nie - jak w przeliczniku na 83% ;)
Czy macie jeszcze jakieś argumenty, co do tego że progi spadną? I o ile %
spadną?! Ja chcę na prawo... ;(
Obserwuj wątek
    • Gość: lola Re: Czy spadną progi na uczelnie? O ile %? IP: 80.51.254.* 23.06.07, 14:14
      Hmm nie wiem czy spadna czy nie , ale ostatnio dowiedzialam sie,ze jest
      zdecydowanie mniej chętnych niz w poprzednich latach. Widac mamy niz:) Ale to
      tam gdzie ja sie wybieram ,wiec sie ucieszylam :) pewnie nie wszedzie tak jest.
      • lilith18 Re: Czy spadną progi na uczelnie? O ile %? 23.06.07, 14:27
        Gość portalu: lola napisał(a):

> ostatnio dowiedzialam sie,ze jest
        > zdecydowanie mniej chętnych niz w poprzednich latach. Widac mamy niz:) Ale to
        > tam gdzie ja sie wybieram ,wiec sie ucieszylam :) pewnie nie wszedzie tak
        > jest.

O jakiej uczelni mowa?
        • malutki_kwiatusek Re: Czy spadną progi na uczelnie? O ile %? 23.06.07, 14:28
          też mi się wydaje, że jest niż demograficzny... czyli już 3ci argument za tym,
          że progi spadną... a kto znajdzie 4ty? POCIESZAJMY SIĘ JAKOŚ :D
          • Gość: mgr.inz. Re: Czy spadną progi na uczelnie? O ile %? IP: *.sieci.fonet.pl 23.06.07, 14:35
            Spadną progi na uniwersytety, ale niestety, dla tych którzy wybierają sie na
            politechniki, to tam moga wzrosnąć. Teraz jest coraz wiecej chetnych na
            budownictwo albo gospodarke przestrzenna.
        • Gość: lola Re: Czy spadną progi na uczelnie? O ile %? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 14:40
          o awfie :)
          • malutki_kwiatusek Re: Czy spadną progi na uczelnie? O ile %? 23.06.07, 16:04
            a nie wiesz o uniwersytetach? jesteśmy niż czy wyż demograficzny?!
            • Gość: lola Re: Czy spadną progi na uczelnie? O ile %? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 17:02
              ja wiem tylko o tym co mnie interesuje na dzien dzisiejszy:) ale to nie jest
              problem zadzwonic za uczelnie i dowiedziec sie ilu jest chetnych na dany
              kierunek aktualnie i jak to sie ma do lat wczesniejszych:)
    • Gość: am Re: Czy spadną progi na uczelnie? O ile %? IP: *.jutra.pl 23.06.07, 16:12
      neistety na amy od zawsze były wysokie i na pewno w tym rok utez takie beda ;)
      • malutki_kwiatusek Re: Czy spadną progi na uczelnie? O ile %? 23.06.07, 16:17
        ale nizsze niz rok temu?
        • Gość: duśka Re: Czy spadną progi na uczelnie? O ile %? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 18:32
          przestańcie w tym roku nie ma żadnego niżu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Niz dopiero zacznie się w przyszłym roku,
          • Gość: dusio RACJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 20:39
            właśnie, nie ma żadnego niżu w tym roku. zresztą nawet gdy będzie w przyszłym
            roku, to sie go nei odczuje, bo chętnych na studia nie ubywa, ciągle startują
            ludzie z poprzednich roczników niz nasz '88. owszem, rozumiem że każdy szuka
            pocieszenia, ale bez przesady
            • malutki_kwiatusek Re: RACJA 24.06.07, 17:09
        • Gość: duska Re: Czy spadną progi na uczelnie? O ile %? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 18:32
          tz. może nie zacznie w sensie że przy rekrutacji*
      • Gość: Net Re: Czy spadną progi na uczelnie? O ile %? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 18:41
        Jeśli chodzi o AM Katowice, to oni 20 VI zakończyli już rejestrację kandydatów i
        jest ich mniej niż w tamtym roku. Tyle się dowiedziałem, ale nigdzie mi nie
        powiedzieli ile jest w tym roku podań :) A jeśli chodzi o AM w Warszawie to oni
        na swojej stronie internetowej mają co 2 dni podawać ile podań już jest
        złożonych i opłaconych. Żeby ustalić czy jest ich więcej czy mniej niż w tamtym
        roku to trzeba byłoby ustalić ile w tamtym roku było. Teraz jest ponad 1000 a
        rejestracja trwa chyba do 8 VII.
        • Gość: leser Re: Czy spadną progi na uczelnie? O ile %? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 18:43
          kurcze--w katowicach zarejestrowało sdię mało osób bo pewnie wszystkich
          zapędziło do wrocławia ;( ;( ;(
          • Gość: leser Re: Czy spadną progi na uczelnie? O ile %? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 18:43
            aha, jeszcze chciałem dodać, : ale niżu to my w tym roku nie mamy
            • malutki_kwiatusek jak do Wrocławia zapędziło? 23.06.07, 19:34
              eee tam :P Każdy patrzy żeby jak najbliżej do domu mieć :P Ja na UWr mam 10
              minut piechotką :P hihi :P
    • goska_samoska Re: Czy spadną progi na uczelnie? O ile %? 24.06.07, 17:26
      wydaje mi się że progi mogą spać -ale nieznacznie

-ale raczej tak się stanie, bo jak juz wcześniej ktoś tu pisał, jest różnica w
      wyborach poziomów-wiele osób (nawet tych zdolnych) bało się po prostu ryzykować
      z rozszerzeniem.

• malutki_kwiatusek Re: Czy spadną progi na uczelnie? O ile %? 24.06.07, 17:37
        oby było tak, jak mowisz!!! :((((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka