Gość: elviska Rozwiazania juz sa! IP: 83.238.109.* 14.05.08, 14:27 www.cke.edu.pl/images/stories/Arkusze08matura/mat_pp_rozw.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proszek do hasia Re: Rozwiazania juz sa! IP: *.chorzow.um.gov.pl 14.05.08, 14:45 pisalam rozszerzenie. w sumie duzo latiejsza niz ta probna grudniowa. 1 zadanie zostawilam na koniec i w sumie nie zdazylam sie nad nim zastanowic. z paametrem p chyba spieprzylam :/ robilam wg wykresu ale jakies bzdury i powychodzily o 1 2 rozwiazania... no czekam na wyniki. zobaczymy co to bedzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiu Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:31 jestem załamany, 12 zadań i to trudnych to za dużo, może jakbym miał więcej czasu, trochę przesadzili ci co układali te zadania. Z próbnej w marcu miałem 80% chociaż sie wogóle nie przygotowywałem, a teraz po przerobieniu paruset zadań mogę nie zdać:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:42 juz są. rozszerzenie www.cke.edu.pl/images/stories/Arkusze08matura/mat_pr_rozw.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matematyk Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.chello.pl 14.05.08, 14:44 Rozwiązanie zadania pierwszego jest niepoprawne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zamyślona Re: Jak po matematyce? Co było? IP: 212.244.210.* 14.05.08, 14:46 Co masz na myśli pisząc niepoprawnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matema Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.chello.pl 14.05.08, 14:57 Z treści zadania wcale nie wynika że f jest wielmianem stopnia 3. W miajscu a tam może być dowolny wielomian - ale taki co nie posiada pierwiastków i taki że dla x=0 przujmuje wartość 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysi Re: Jak po matematyce? Co było? IP: 213.92.138.* 14.05.08, 14:34 Wszystkie poprzednie rozszerzone matury z paluszkiem zdawalem a tej nie . Brawo dla CKE. Jestescie cudowni, kocham was za zrujnowana mature;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koziołek_matołek rozsz. sprawdzala kreatywnosc IP: *.pronet.lublin.pl 14.05.08, 14:34 fajnie, ze bylo tyle zadan na dowody. na to nie wystarczy tylko wycwiczenie schemtow rozwiazywania. matura owszem bardzo trudna, ale moim zdaniem wlasnie taka powinna byc- mniej wiecej polowe zadan mozna bylo zrobic schematycznie, wiec kazdy kto sie uczyl mogl ja zdac, reszta wymagala kreatywnosci i dobrze ze i to jest nagradzane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zamyślona Re: rozsz. sprawdzala kreatywnosc IP: 212.244.210.* 14.05.08, 14:39 te dowody to była zupełna porażka. Tak prostych dowodów nie powinni byli dać, bo one są na podstawowym a nie rozszerzonym. W każdym razie takie jest moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka.mil Re: Jak po matematyce? Co było? IP: 82.160.143.* 14.05.08, 14:46 rozszerzona nietrudna, ale parę głupich błędów udało się zrobić 84-88% :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA:] Re: Jak po matematyce? Co było? IP: 80.50.236.* 14.05.08, 14:46 fajnie , żeby chociaż ilośc czasu była wystarczająca;] 12 zadan na 2 godziny.. i to nie krótkie tylko niektore naprawde wymagające większego pisania;] bez przerwy pisalam i nie zdarzylam dwóch zadan ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisnia Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.domainunused.net 14.05.08, 14:53 ja wam powiem że przez 4 lata leciałem w ciula i sie wogóle ani razu ( oprócz wczoraj)nie uczyłem do matury, ale myslę że 50% bez problemu sie znajdzie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel klucz;/ IP: *.smgr.pl 14.05.08, 14:59 Dla mnie jest kompletną głupotą że pełno pkt jest za rzeczy które można pominąć i nie zapisanie ich nie ma najmniejszego znaczenia dla końcowego wyniku ;/ jak tak patrzę to pewnie jakieś 10% na takich głupotach stracę :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciq Re: klucz;/ IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.08, 15:13 jasne ze to glupota, ale w szkole przestrzegali zeby pisac wszystko nie? :> z moich mega wyliczen wynika ze mgoe stracic 14 punktow (3 zadania zle) ale an pewno jakies czastkowe punkty sie zlapia xD wiec tak 8, 9 strace i starczy ;P 80% bedzie dobrze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: klucz;/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:30 co wy mówicie? przecież jak zadanie jest dobrze rozwiązane nieważne jakim sposobem to musi być max punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryś Re: Jak po matematyce? Co było? IP: 217.98.19.* 14.05.08, 15:00 Dla mnie bardzo w porządku. Sprawdzałam wyniki i 70+ Spodziewałam się dużo trudniejszej matury z mat, jestem z profilu językowego, a tu takie łatwe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.pronet.lublin.pl 14.05.08, 15:06 mówisz o podstawie czy rozszerzeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quler CKE się myliło ? IP: *.ekspres.net.pl 14.05.08, 15:13 Zadania na maturze nie porażały ogólnie poziomem (chociaż widzę tu wiele odmiennych opinii). Zastanawia mnie jedynie zadanie pierwsze które wydaje się być źle sformułowane. Domyślam się że z wykresu funkcji mieliśmy dojść do jej postaci: f(x)=a(x+6)(x+5)(x+2) Co jednak nie jest takie oczywiste, bo mogly tam być pierwiastki wielokrotne: f(x)=a*((x+6)^m)*((x+5)^k)*((x+2)^n) gdzie k, m, n sa naturalne nieparzyste a w takim wypadku jest wiele funkcji spełniajacych warunki zadania i nie można dowieść tezy postawionej w nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomusdrw Re: CKE się myliło ? IP: *.ekspres.net.pl 14.05.08, 15:19 Wpełni się zgadzam, nigdzie nie pisze, że ten wielomian (f) jest stopnia 3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: CKE się myliło ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:28 otóż to!!! sprawdziłem wyniki i wszystko mam dobrze, czyli będzie 98-100%, bo nie wiem, jak uznają mi to zadanie pierwsze (ja nie założyłem, że f(x) jest stopnia trzeciego i zacząłem kombinować na wszytskie sposoby) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quler Re: CKE się myliło ? IP: *.ekspres.net.pl 14.05.08, 15:31 Bystrzaki z CKE znów coś przekombinowały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: CKE się myliło ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:50 Tak, w tym zadaniu jest błąd. Eskpert do spraw matematyki z CKE w rozmowie telefonicznej stwierdził, że wszystko jest w porządku i uczeń miał się domyślić, że skoro trzeba wykazać równość, to należy założyć, że wielomian jest stopnia trzeciego - inaczej przecież nie mogłyby być równe. Odpowiedź, moim zdaniem, poniżej poziomu. Jeśli tak niekompetente osoby układają matury z matematyki - szkoda mi tegorocznych maturzystów. pozdrawiam yo55arian(at)o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: CKE się myliło ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:54 śmiech na sali!!! Jeżeli ten gościu tak odpowiedział to ja nie wiem, co on tam jeszcze robi. Po prostu żal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quler Re: CKE się myliło ? IP: *.ekspres.net.pl 14.05.08, 15:55 Widzę, że ten pan wykazał się niebywałymi kwalfikacjami. Jak można zakładać coś co mamy dopiero udowodnić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: CKE się myliło ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:58 akurat była to kobieta. Pani ekspert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: CKE się myliło ? IP: *.aster.pl 14.05.08, 16:02 Pani dupa, a nie ekspert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blade Re: CKE się myliło ? IP: *.tvteletronik.pl 14.05.08, 16:28 Nieśadzę, bo F(0)=90, a (0+6)(0+5)(0+3)=5*6*3=90 Nie ma innej możliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quler Re: CKE się myliło ? IP: *.ekspres.net.pl 14.05.08, 16:30 90=a*((0+6)^m)*((0+5)^k)*((0+2)^n) Nie ma innych możliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: CKE się myliło ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:33 IMO m=k=n=1 i to da się ustalić. Za to skąd pomysł że a(x) to stała?! a(0)=1, a(x) jest wielomianem (np. zerowego stopnia, ale niekoniecznie), a(x)>0 dla x rzeczywistych... to trochę mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: CKE się myliło ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:52 Pierwiastki w -6, -5 i -3 są jednokrotne, bo nie ma w nich punktów przegięcia. Za to "a" nie musi być stałą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quler Re: CKE się myliło ? IP: *.ekspres.net.pl 14.05.08, 15:56 Nie ma punktów przegięcia? A skąd to wydedukowałeś z wykresu? Bystre oko, ale chyba nie na tym ma polegać matura z matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: CKE się myliło ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:00 Popieram, że matura z matematyki nie powinna polegać na bystrym oku. Ale uważam że punkt przegięcia da się rozpoznać w ten sposób, nawet przy wątpliwej jakości arkusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matematyk Re: CKE się myliło ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 19:12 No ja nie wiem czy w -5 nie ma punktu przegięcia. Gdzieś w okolicach -5 powinien być. Lecz nawet zakładając, że zera są jednokrotne mamy nieprzeliczalnie wiele rozwiązań. Wszakże można wielomian (x+6)(x+5)(x+3) domnożyć razy wielomian a > 0 . I to w ten sposób, aby funkcja f(x) = a(x)(x+6)(x+5)(x+3) była wypukła dla x > -3 oraz dla x < -6. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quler Re: CKE się myliło ? IP: *.ekspres.net.pl 14.05.08, 15:59 Poza tym znajmości definicji punktu przegięcia funkcji nie było w wymaganiach maturalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: CKE się myliło ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:01 To znacznie silniejszy argument <ok> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matematyk Re: CKE się myliło ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 19:16 To jest akurat dowód na to jaki żałosny jest obecnie poziom. Za moich czasów całki i różniczki na maturze to był standard. A równania różniczkowe na ocenę 6 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quler Re: CKE się myliło ? IP: *.ekspres.net.pl 14.05.08, 16:10 Ogólnie takie coś nie powinno mieć miejsca. Widzę już tutaj opinie osób które straciły na to zadanie wiele czasu. Dlaczego ciut bardziej kreatywne osoby muszą cierpieć nie ze swojej winy? Zbojkotować :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: CKE się myliło ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:15 Ja protestuję przeciwko błędowi, chociaż nie straciłem na to dużo czasu. Spojrzałem że zadanie jest za 4 punkty, więc zrobiłem ten sam błąd co w arkuszu odpowiedzi z tej strony. Ze świadomością że to błąd. Niemoralnie, ale skutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quler Re: CKE się myliło ? IP: *.ekspres.net.pl 14.05.08, 16:21 Też szybko stwierdziłem, że najlepszą metodą tutaj będzie "na chłopski rozum". Ale dla ludzi bardziej dociekliwych i inteligentnych takie śliskie dowody mogą być nie do przetrawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: CKE się myliło ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:30 Proszę nie obrażać chłopskiego rozumu! (zwanego potocznie intuicją matematyczną ;p) A że CKE nie jest doskonałe to też na maturze trzeba wiedzieć... pomimo że sprawa woła o pomstę do nieba, to właśnie było wymagane aby dostać punkty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don Re: CKE się myliło ? IP: *.toya.net.pl 14.05.08, 16:23 z przebiegu funkcji można było wnioskować ze wszystkie pierwiastki są pojedyncze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: CKE się myliło ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:26 No i? Co wyklucza możliwość f(x)=(x+6)(x+5)(x+3)(x^2+1)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba89 Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 14.05.08, 15:13 Ogólnie matura była banalna ale chyba cke ma bład w odpowiedziach. W zadaniu trzecim skoro mamy podane pierwiastki równania to wypadałoby załozenia zapisac ze delta wieksza od zera i ostateczne wyniki sprawdzic z tym założeniem tak rozwiązanie wydaje się troche niekompletne. Mam nadzieje że przy ocenianiu zwróca na to uwagę bo niedociągnięcie jest poważne Pozdrawiam kuba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:16 chyba nie trzeba delty bo skoro podaja ze istnieja 2 pierwiastki to oznacza automatycznie ze delta jest wieksza od zera i nie trzeba tego sprawdzac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.kubnet.pl 14.05.08, 15:14 15.15 i dalej nie ma odpowiedzi :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:19 rozszerzona, nawet prosta ale zawaliłam jedna banalne zadanie z wykresem gdzie trzeba blo ustalic liczbe rozwiązań w zalezności od p, ale sprawdziłam rozwiązania i wyszło ze 80% mam na bank, i nie piszcie ze byla jakas trudna, bo jak ktos sie uczyl przez 3 latach to spokojnie sie dalo napisac, byla zdecydowanie łatwiejsa od próbnej marcowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sirius Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 15:19 W odpowiedziach do podstawowej matmy w zadaniu 9 jest wg mnie błąd. (2x+1)(x−2)=2x^-x-2 a nie jak w odp:2x^−3x−2! Podobnie w odpowiedzi 10 c)powinien byC przedział (- nieskonczonosc;2), a nie (0,2)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Żal żal żal żal żal wielki żal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asasas Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 17:03 9 jest dobrze. Bo (2x+1)(x-2)= 2x^-4x+x-2= 2x^-3x-2! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sirius Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 15:24 UUUUUUUUUUUUps 10 c) jest dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annnnnnna Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 15:25 matura rozszerzona była baaaardzo prosta. szkoda, ponieważ poziom sie bardzo obniży. teraz srednia to bedzie 95% przy rekrutacji na studia. szczegolnie teraz, gdy wyrzucono polowe podstawy programowej taka jak pochodna czy rownania logarytmiczne. szkoda, pozim bylby troche wyzszy. wspolczuje nastepnym rocznikom ktore nie beda sie uczyc pochodnycha na studiach jest to przeciez wymagane. ni rozumiem CKE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoinho Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.netcity.pl 14.05.08, 15:25 Powiedzmy ze sobie sprawdzilem - wyszlo mi okolo 84% wiec calkiem niezle. Jezeli chodzi o mature to nie ukrywajmy - byla latwa. Mowicie ze bylo duzo udowadniania, ale jakiego. Ja mialem problem tylko z odlegloscia tych puunktow od paraboli i osi OX, reszta zadan na dowodzenia to byl banal nad banalami. Co do reszty zadan uwazam ze byly takie przy ktorych trzeba bylo sie dobrze zastanowic [ np 3 razy zaczynalem to zadanie ze wspolczynnikiami p i q w rownaniu paraboli, ale sie udalo w koncu zrobic]. Jednakze podsumowujac - to byla dluga kartkowka z matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 15:35 Matury nie pisalam, w tym roku lecz w zeszlym,ale patrzac na te zadania z matematyki rozszerzonej to nie mogę nic powiedzieć oprócz tego,że byla bardzo prosta, choć dziwi mnie fakt,że pojawily się kogarytmy, ciągi, prawdopodobieństwo, których podobno mialo nie być (taike inf.są na stronie CKE)no, chyba,że nie dotyczyly one zakresu podstawowego? W każdym bądź razie jeśi zadania mają na maturze rozszerzonej wyglądać wten sposób to ja za rok poprawiam swój wynik zeszlorocznej maturki:D Pozdrawiam tegorocznych maturzystów!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
agusia25051989 Re: Jak po matematyce? Co było? 14.05.08, 15:36 Zgadzam się z Tobą. Matura faktycznie była łatwa :) Na szczęście :) Ja niestety pomyliłam się w kilku zadaniach. Nie mogłam zrobi zadania z jednokładnością i mialam tez problem z odległością i parabolą :) Po zliczeniu punktów wyszło mi jakieś 35, więc 70%. Jestem zadowolona, bo dotychczas pisałam gorzej. Moim celem było 60% i chyba mi się udało :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.enterpol.pl 14.05.08, 15:30 czy ktoś mi może powiedzieć jak otworzyć rozwiązania? bi mi się nie włącza..:( a ogólnie było spoko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ferdżi SŁABO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:31 Łatwma matma głupie błedy max 60% a moglo byc 90 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: SŁABO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:40 mój wynik to około 60% :( Jestem wściekły na siebie, w dziecinnie prostych zadaniach popełniłem straszne błędy. Mam nadzieję, że na studia wystarczy. Byle do przodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona Re: SŁABO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:44 zawaliłam zadanie z parametrem p a reszte mam dobrze, szkoda ze na tym strace 10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona Re: SŁABO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:45 miałam na mysli 10 % Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:44 chciałabym zaznaczyć, że dziś nie tylko odbywała sie matura z matematyki ale też z biologii i historii po niemiecku :P Pytanie do redakcji czy macie w planach publikować rozwiazania z tych dwóch dzisiejszych matur? Odpowiedz Link Zgłoś
severus.snape Re: Jak po matematyce? Co było? 14.05.08, 15:55 CKE niestety nie upublicznia arkuszy maturalnych z przedmiotów w językach obcych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek Pawian Matura Na Kolteta Nie zając! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:45 Pocałujcie się w dupe!! Tyle wam powiem! Matura łatwa nie ma się czym podniecać! Spie..ć na wakacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Jak po matematyce? Co było? IP: 213.25.124.* 14.05.08, 15:46 bardzo prosta, jak patrze na odpowiedzi to mam maksa. nie chce, zeby to brzmiało jak przechwałki, ale ta matura byla po prostu za prosta. teraz ze studiami będzie problem, skoro tak dużo osób tak dobrze napisało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:51 rozszerzenie to jedna wielka prościzna. Na początku myslalem ze dostałem arkusz podstawowy. Po zobaczeniu wyników jestem juz spokojny o studia. Mysle ze więcej niz 90% starczy na moje wymarzone SGH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Błąd w arkuszu odpowiedzi do zestawu rozszerzonego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:51 W arkuszu odpowiedzi na stronie napisane jest, że w zadaniu 1. istotnie -f(-x)=g(x). Jest to nieprawda, gdyż wcale nie wynika to z danych z zadania. Wiemy że -6, -5 i -3 są pierwiastkami wielomianu f(x). Jednokrotnymi, bo f(x) zmienia w nich znak i nie ma punktów przegięcia. Ponadto f(0)=90, co daje: f(x)=(x+6)(x+5)(x+3)*Q(x) Q(0)=1 Oraz Q(0) nie ma pierwiastków rzeczywistych (Q(x) jest więc dodatnie dla x rzeczywistych). Ale skąd wiemy że Q(x)=1, a nie np. Q(x)=x^2+1? Możliwości można mnożyć, a rozstrzygnięcie problemu jest: g(x) należy do zbioru możliwych postaci -f(-x), ale nie musi (!) to być to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Błąd w arkuszu odpowiedzi do zestawu rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:54 korekta: Q(x) nie ma pierwiastków rzeczywistych (nie Q(0)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Błąd w arkuszu odpowiedzi do zestawu rozszerz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:00 1.5 godziny na to straciłem. Kombinowałem na wszystkie sposoby. Pewnie jak bym nie startował nigdy w OM i innych konkursach matematycznych to bym sobie założył, że f(x) jest trzeciego stopnia i by było fajnie. Ale tak to już jest. Ciekawe czy będzie jakieś sprostowanie odnośnie tego zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matematyk Re: Błąd w arkuszu odpowiedzi do zestawu rozszerz IP: *.chello.pl 14.05.08, 16:01 No wlasnie. Scislej rzecz biorac, to zadanie jest bledne!! Ktos zapomnial napisac, ze f ma byc 3 stopnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Błąd w arkuszu odpowiedzi do zestawu rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:04 Dokładnie. Albo zamiast napisać że -6, -5 i -3 to "wszystkie pierwiastki", zrobiono wykres, aby uczeń z niego to odczytał. Ale to oczywiście czyste spekulacje - nie wiadomo jak dokładnie doszło do tej nieścisłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Błąd w arkuszu odpowiedzi do zestawu rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:06 jak wspomniałem wyżej nikt nie zapomniał - przynajmniej tak twierdzi CKE. Pani eskpert do spraw matematyki z CKE w rozmowie telefonicznej stwierdziła, że zadanie jest w porządku i uczeń miał się domyślić, że skoro trzeba wykazać równość, to należy założyć, że wielomian jest stopnia trzeciego - inaczej przecież nie mogłyby być równe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Błąd w arkuszu odpowiedzi do zestawu rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:08 To smutne. Pomyłkę można by zrozumieć, ale żeby błąd logiczny... Odpowiedz Link Zgłoś
maciekwlo Re: Jak po matematyce? Co było? 14.05.08, 15:53 no ok spoko, w przedziale 80-90% rozszerzona oczywiście, ale nie wiem gdzie na studia może coś polecicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurdeeeeeeeeeeeeee Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 14.05.08, 15:57 czy wy pisaliscie tak duzo jak w tym kluczu czy poprostu liczyliscie? ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robpal BŁĄD IP: *.chello.pl 14.05.08, 15:56 Ktoś w ogóle zauważył, że teza w pierwszym zadaniu poziomu rozszerzonego jest nieprawidzwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: BŁĄD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:01 Ja. Ale organizacja tego forum nie ułatwia unikania duplikowanych tematów :/. Odpowiedz Link Zgłoś