jagabaga92 28.12.08, 21:53 Mam pytanie do osób, które jedzą zmielone skorupki jajek - Czy w przypadku alergii na białko kurze można jeść skorupki po uprzednim umyciu "na świeżo" skorupek z pozostałych w nich resztek białka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jedynystarocie1 Re: Skorupki jajek 29.12.08, 07:36 Witam skorupki musisz dobrze umyć,łącznie z pozostałościami białka,potem obgotować,wysuszyć i zmielić. W samych skorupkach nie ma albo nie powinno być białka.Za to jest bardzo dużo innych minerałów min wapna,które podaje się alergikom. Dodatkowo to wapno ,jako produkt naturalny ,jest łatwo przyswajalne przez organizm. Ale jednak trzeba uważać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
wilczyca1951 Re: Skorupki jajek 29.12.08, 12:20 Wszystko dobrze tylko zapomnieliście o salmonelli. Trzeba wyprażyć np. w microfali. Po zmieleniu w młynku do kawy , zmielić suche liście pokrzywy i konsumować razem mieszankę posypując kanapki zamiast soli dość grubo ale bez przesady.Myślę ,że dołożyć należy TP-1i2 . Odpowiedz Link
aggie8 Re: Skorupki jajek 14.01.09, 10:15 No właśnie - salmonella. Czy wystarczy gotować skorupki powiedzmy ok 10 minut we wrzącej wodzie czy mimo wszystko trzeba jeszcze wyprażać? Jak długo? Bo ja np. wstawiłam do piekarnika na kilka minut w temp. 250 stopni i te skorupy przypaliłam, a to wpłynęło na ich smak, być może właściwości też, ale tak boję się tej salmonelli...podaję skorupki dzieciom. Nie próbowałam w mikrofali. Może mikrofalka nie przypala? A może tez ktoś doświadczony podpowie mi jak dawkować skorupki dzieciom? Czy konieczna jest przerwa czy można po prostu dodawać do różnych potraw praktycznie cały czas powiedzmy ok. łyżeczki dziennie? Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Skorupki jajek 14.01.09, 18:50 z moich informacji to trzeba ok.12 min w temp.80 - 100stopni . Mam wątpliwości czy mikrofala zabija zarazki -wnuk zamknął mikrofalę z muchą w środku / nie dociekałam czy ją włożył złośliwie / mucha żyła. Odpowiedz Link
jedynystarocie1 Re: Skorupki jajek 14.01.09, 23:38 Spokojnie wyparz możesz w szybkowarze tam temperatura jest znacznie wyższa i dalej tak jak robiłaś bez obaw. Odpowiedz Link
floema Re: Skorupki jajek 15.01.09, 08:45 No z tą muchą to b.ciekawe doświadczenie. Mikro ma kilka możliwości stosowania. Była na niskiej mocy/jakieś lekkie podgrzewanie/. Daj 1000W na 2min a mucha wyparuje. Odpowiedz Link
cortyzol Re: Skorupki jajek 15.01.09, 08:47 Jedynystarocie1 a może jej syn zastosował musze BSM ,oczywiście przez przypadek! Odpowiedz Link